Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, April 12, 2016

Product Review : CNP Laboratory Propolis Range


Assalamualaikum..

lama dah Elia tak buat product review..
kalau product kecantikan ni saya memang sangat suka produk dari korea.

bukan apa. tengok sajalah pelakon pelakon korea kat TV.

muka semua flawless.. dan kalau korang perhatikan kebanyakan semua awet muda.

Harini Elia nak buat review pasal product yang tengah meletup kat Malaysia ni..



CNP Laboratory : Propolis Range of products.



CNP Laboratory ni dah banyak product dah keluar. Macam macam produk ade Elia tengok. ada untuk kulit berminyak, untuk masalah jerawat dan macam macam lagi.

Kali ni Elia tertarik dengan rangkain produk daripada propolis yang kita tahu hasilnya baik untuk antioksidan dan pelembab.

Dalam range dia ada 3 produk :

1. Propolis Energy Ampule (memperbaharui)



Ni packaging dalam kotak colour silver ni. dalam dia ada botol 15ml


Dalam botol ni terdapat 10% ekstrak propolis yang cukup untuk mengekalkan kelembapan. ia juga mengandungi anti-iritasi CNP, ekstrak Sohopra, Hiahruronsan dan ekstrak akar Imperata Cylindrica untuk melembutkan dan mengekalkan kulit terhidrat dan lembut. Beta Glucan dan Medecassoside didalamnya juga bagus untuk membaiki kulit dan mengurangkan kemerahan.

yang GEMPAKnya, propolis energy ampoule ni ada 4 fungsi berguna
-boleh guna sebagai serum 
-campur dengan krim (krim pelembab atau krim mata)
- campur dengan BB cream atau sunblok
- guna pada bibir sebagai pelembab



2. Propolis Energy Ampule Mask - 2 step mask ni mengembalikan keanjalan kulit dan memberikan tona kulit yang lebih sihat. hyaluronic asid didalamnya juga menghasilkan satu lapisan pelindung kulit untuk kekalkan kehalusan dan membasmi dari iritasi luaran.




3. Propolis Deep Moisture Pack (sleeping mask)- segala nutrien dan kebaikan akan diserap ketika tidur. mengembalikan kelembapan kulit sambil menyerlahkan keanjalan disamping menguatkan kulit. semasa tidur, Medecassoside bertindak mengembalikan keremajaan kulit yang dah terdedah kepada stress dan persekitaran yang membahayakan..



Lately ni memang stress. kerja stress, cuaca pulak makin teruk. duduk dalam office aircond sejuk dan kering. bila keluar, panas terik pula.. 


bila balik kerja kulit punyalah berminyak. bila tengok cermin.. 
mak aiiihh..

nape lah kusam sangat muka nih?!

muka memang tak nampak glowing ape pon. kusam  je kan?




Jadi, untuk mengunakan product CNP Laboratory Propolis Range ni..

kita kena cuci muka dulu..



lepas dah cuci muka, sapukan toner ke wajah..


step PERTAMA, kena sapukan ampule dulu. tapi since Elia dah ada pack mask ni, gunakan ampule yang ada kat step 1 dia



inilah rupa ampule nya.. bau dia sedap. macam honey.. hehe.. dah kata propolis kann

Sapukan rata pada kulit dan biarkan kulit menyerap semua kebaikan propolis tuu..  weee


kalau tak ada mask tu boleh sapu ampule ni.


lepas tu koyakkan step 2 untuk keluarkan masker muka



tepekkan kat muka dan biarkan selama 15 minit.


lepas 15 minit, tanggalkan dan lebihan cecair tu dap dap kan kat muka bagi kulit kita serap..





sumpah segar gile rasa muka lepas tu! sejuk je rasa kulit... refreshing!


lepas tu sebelum masuk tidur, sapukan Propolis Deep Mosture Pack kat muka. then masuklah tidur!





Esok paginya bangun muka kuranglah macam hantu kak limah. nampak lah fresh sikit dan tak la kering macam selalu. dengan musim panas sekarang ni memang sesuailah pakai produk ni.


Bagi yang tertarik nak dapatkan produk CNP Laboratory, boleh la ke farmasi Watsons terdekat!
Tak tahu list outlet Watson mana? jom click list ni ---> http://www.bit.ly/CNPWatsonsOutlets


Monday, March 14, 2016

Sepasang Mata Baru







Assalamualaikum..
Dah lama tak update blog. Harini nak cite pasal mata baru. When i said mata baru ni i mean my second pair of eyes. Specticle!

Kalau bagi orang yang rabun ni, spec jadi satu kemestian dan selalunya org ada 1 je spec.
Tapi Elia ni lain skit. Alang2 dah rabun ni spec saya jadikan keperluan dan dalam masa yang sama sejenis aksesori. Aksesori mengikut hari, mood dan keperluan untuk aktiviti hari tu.

For example, i got a spec for outdoor- bila tau haritu akan keluar tengah panas, saya akan pakai spek yg akan automatik tukar warna gelap a.k.a transition glass.

I also got a pair for bila nak melawa or makeup cantik2 i akan pakai spec yang boleh nmpk my makeup la. Frame dia transparent. So nmpk mcm tak pakai spek sgt. Glass dia biasa je multicoated since power i agak tinggi

I got a pair yang utk bawa lenjan or utk bermalas2 kat rumah. Frame jenis tahan kalau trhempap ke trpijak ke. Glass dia pula yg jenis tahan calar..

And yang terbaru ni.. Frame and glass yang lain dari yang biasa saya ambik. Frame haritu ade promotion Tommy Hilfiger, glass dia pulak saya amk jenis Hoya yang bagus untuk blue ray atau tgk screen pc, laptop, hp ataupun TV. Cermin mata ni khas saya pakai untuk kerja whereas memang kena mengadap PC je selalu.


Bahaya sebenarnya kerja mengadap PC ni. Boleh rosakkan mata. Macam masa dulu saya kerja kt Koperasi Cimb tu dlm 2 tahun power naik 250+ dari asalnye 100 lebih je. Now, power dah nak dekat 500 dah! So kalau tak jaga dan prevent, tah sampai berapa ribu power nnt. Bila power dah naik, harga spec pon makin lah naik. Sape yang pakai spek memang faham and sure can relate to what I'm saying kan?



Wednesday, February 17, 2016

Pengalaman Temuduga Kerja Baru


Assalamualaikum.. 

Seperti yang korang sedia maklum, Elia dah resigned 
from Sime Darby untuk join a new company..


Dah genap setahun, rasa macam nak tukar angin. So cuba la submit resume kat Jobstreet. 


Kalau korang yang mana tengah cari kerja tu, tips dari saya ialah sentiasa update your latest resume info dan kalau korang apply kt website agensi pekerjaan mcm jobstreet, monster, dan yang sewaktu dgnnya.. Korang kena rajin usha dan just apply je kt mana mana vacancy yang korang rasa sesuai.


Janganlah lepas dah update tu, tunggu je company offer.. Bak kata pepatah, tuah tak akan datang bergolek berguling hindustan mai kat kita.. so kena la usaha lebih sikit. Dulu Elia mcm tu jgk tp haritu jadi super rajin, hantar byk2 tempat.. Then finally dapat a call for an interview..

Memang Elia nervous gile bab2 nak gi interview ni.. (Even study HR ni, interview dah macam makanan student HR) but still, I was quite nervous that time. Sebab terus terang saya memang tak banyak pengalaman attend interview..


Rasanya dlm seumur hidup baru 4 kali je.. First masa kerja kat Kop CIMB, then masa internship,  pastu kat fitness centre, seterusnya masa dengan Sime Darby. Mungkin rezeki saya masa tu, kebetulan tiap kali attend interview i managed to get the job. Tapi gap masa untuk setiap kali interview tu lama dan bertahun.. 

So masa nk dtg interview tu memang nervous sebab almost setahun tak ditemuduga..


Temuduga kali ni lak sangatlahh susah dan banyak stage nak kena lepas.

Sebelum dipanggil interview, kena jawab questionnaires.. Essay pasal leadership. Dah jawab kena email balik then tunggu respond sama ada layak dipanggil interview ke tak.


Beberapa hari lepas tu i got the call that says i was shortlisted to attend the interview.

So saya pergilah.. Perghhh dah macam 
Audition AF lak dia siap ade stage by stage.. 
Setiap stage if xlepas dia suh balik.. 
Kalau suruh balik tu almaklum, bye bye.. tak dapet letteww..

Mula2 dtg kena submit all required documents, pastu kena jawab Math tests and English/problematic essay. Sape xdpt marks above 90% xlepas next stage which was group interview.

Group interview lak dia letak dalam 10 orang satu group dalam satu bilik. 2 orang interviewer akan tanya soalan dan masa tu kita takleh jadi passive. Kena try stand out from the rest. Tapi jangan over sangatlah. Nak kata masa group interview tu saya talkative sgt tu taklah. Tp I tried to answer the questions as best i could while maintaining the sweetest smile even tak pasti masa tu ade cili tak lekat kat gigi. Hahaha!

Lepas settle group interview, diorang biar kitorang duduk and tunggu turn for individual interview. Paling cuak, while tunggu tu nampak interviewer send off few candidates. So tiap kali interviewer kua je dup dap dup dap je jantung. Seriaauuu.. Tak tahu dia nak panggil utk mara next stage ke untuk suruh balik dlu..


Lepas individual interview, ada simulation test lak... Alhamdulillah I survived all 4 stages.. Walau ade terkucil here and there. Tak silap masa sesi tu calon dalam 20 lebih orang. Tapi yang dapat bertahan sampai stage 4 adelah dalam 5 ke 6 orang. Masa tu nak kata 100% confident dapat tu taklah.. Tapi pasrah je.. Hope for the best. Kalau ada rezeki adalah, if takde tu anggap sebagai pengalaman..

Akhirnya, Alhamdulillah, dapat panggilan yang mengatakan I got the job. Ambil offer letter, then barulah submit my one-month notice kat current company masa tu. 





For those who wonder kat company apalah yang rumit sangat interview dia yang Elia bercerita dengan panjang lebar ni, its OCBC Bank.

Dah lama tinggalkan dunia banking, tapi akhirnya kembali balik.. Heheehe.. Tak kesahlah.. Where ever my rezeki brings me, i will follow..



Cuma kalini lain sikit.. Lain dari beberapa segi.. Foreign bank, foreign market, tougher tasks, greater responsibilities.. Tapi insyallah, i will take on the challenge!

Bismillahhirahmannirrohim... Bring it on!


Blog Widget by LinkWithin