Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Saturday, February 6, 2016

Bean Bag Merah Murah


Assalamualaikum.

Tak tahu kenapa lately ni Elia jadi suka dengan warna merah. 
Especially untuk home deco. sampaikan satu rumah punya tema dari all white jadi white, red and black.

then since merah ni kena pula dengan tema Chinese New Year, 
I nak buat entri pasal current red thing I bought

haritu Elia ada beli this one nice Bean Bag dari Lazada. 
nak bagi good review ikhlas dari hati sebab rasa puas hati dengan pembelian kali ni



Ni Elia beli bean bag ni dari Easy Bean Bag
Harga asal dari RM 242 jatuh RM 85 je masa time saya beli tu. murah! warna dia cantik



  

product ni saya beli online, dapat pun cepat. tak sampai seminggu sampai. 
kualiti above my expectation.


comel kan? best bean bag ni.. cuma yg kurangnya isi dia lah. 
kalau ade isi dia lebih sikit lagi empuk kot..


overall memang best dan berpatutan la bean bag ni

Friday, February 5, 2016

Mengeratkan Hubungan dengan Papan


Ini bukan kisah papan playwood atau sorong papan tarik papan ye.
Papan yang saya maksudkan adalah papan permainan or omputeh panggil board game.

Satu bentuk permainan yang dimainkan diatas papan khas. haa.. btul ke huraian aku ni? anggap betul je lah ;p

Siapa sangka a simple thing as board game boleh jadi pengerat silaturrahim?


Yelah..  Zaman sekarang ni bila meet up. semua pun ala ala anti-social. kata je nak lepak nak jumpa hangout laa.. last last semua dok sibuk mengadap hp tak habis habis.

kadang kadang tu kite kena letak syarat.

" kumpul hp semua letak atas meja. sape amk hp dia kena payung satu table! "

haaa.. masa tu barulah semua nak terketor ketor letak hp and pay attention. kalau tak sakit hati je cakap dengan member macam cakap dengan spender. huuhuhu

Kalau dengan familly members pon macam tu jugak..

Sampailah satu hari tu my bro bought this gameboard- Monopoly.
Dia ajak datang umah main. almaklumlah kakak-kakak dia semua dh tak tinggal situ.

so we come by and play. lagipun rasa mcam dah lama tak main benda alah ni




Seronok pulak bila dapat main sesama ahli keluarga, adik beradik, pasangan, kawan-kawan dan lain-lain.

sebab masa nilah nak rapatkan ikatan kekeluargaan. nak bergurau senda, uji tahap kemahiran berfikir, perancangan dan just simply to have fun!



Boleh dikatakan siap jadi aktiviti mingguan dah. hujung minggu, kalau masing-masing tak ada apa-apa program memang kitorang akan berkumpul untuk main game ni bersama.

kadang kadang tu dari lepas Isyak sampaikan ke jam 1 pagi. punya seronok dan riuhnya suasana masa tu. masa tu lah semua nak feeling-feeling jutawan ala-ala Dato' Vida. memang kelakar bila ingat balik perangai and telatah seorang sorang


The boys getting all serious macam urus kewangan negara je ;p


Selain tu game board macam Monopoly dan Saidina ni boleh jadi tools untuk merapatkan kembali hubungan saudara mara. sebagai contoh masa yang ada gathering family, kita bole bawa balik gameboard ke kampung untuk main dengan sepupu sepapat. sekaligus sepupu yang kita tak berapa nak rapat tu pon boleh jadi mesra dengan kita. yelahh.. dah main game skali.. maunya tak bercakap ;)


My 2 bros and our cousins riuh main Saidina (ramai sbenarnya tp xtnjuk sbb masing2 xbrtudung)

Bagi korang yang duduk rumah sewa or rumah bujang, bila ramai-ramai berkumpul, taktau nak buat aktiviti ape, cubalah main board game. sume best! the more the merrier!

ni haritu Elia main dgn housemate.. acik kayoooo!!


Memang patut ada lah game board ni kat setiap rumah. Khas buat rumah yang selalu ada tetamu datang. instead of duduk mengadap TV je tanpa berinteraksi, ada bagusnya cuba main permainan macam ni. ye dok? dalam bersuka ria, kita dapat asah dan tajamkan otak.




Friday, January 29, 2016

Resipi Ayam Kam Heong - masakan cina muslim




Assalamualaikum...

Hari ni rasa macam nak share resipi masakan yang 
Elia dah jatuh cinta dari suapan pertama..


Hehehe.. dengan makanan pun boleh jatuh hati ek?


Yelah.. sebelum ni Elia mana pernah makan Chinese food. 
Lately ni baru diajar makan chinese cuisine.


Haritu saya dibawa makan kat sebuah restoran cina muslim 
-Restoran Haji Sharin Low, kat area Danau Kota 


 bila first timer ni, seperti biasa tadah perut je la. 
 biar yang dah biasa yang meng-order. kita jadi tukang rasa je.





kacang buncis goreng, udang butter dan ayam kam heong



nasiblah semua menu yang diorder sedap-sedap! 

first time makan ayam kam heong ni memang takleh lupa. sedap!
aku ni bila dah rasa sedap makan something ni mulalah dok fikir nak try masak. lepas dah buat research, dan cuba kat rumah - success! memang rasa sama. si dia try pon cakap rasa sama ala chinese.. hehehe *kembang hidung*


so sini saya nak kongsikan resipi Ayam Kam Heong


Bahan-bahan:
Ayam 500gm (dipotong dadu)
1 sudu tepung jagung
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
1sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar udang kering (direndam)
cili padi (secukup rasa)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dipotong 6)
garam & gula (secukup rasa)

  

Cara-caranya:

1. Gaulkan ayam yang telah dicuci dengan sedikit garam dan tepung jagung. gorengkan hingga masak tapi jangan sampai kering. light light jerr. angkat dan ketepikan dulu

2. Campurkan serbuk kari, sos tiram, minyak bijan, kicap cair 
dan kicap pekat dalam satu mangkuk. (bahan perencah)

3. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan merah yang
 dah ditumbuk tu. masukkan udang kering dan biarkan sampai naik bau.

4. masukkan cili padi, daun kari dan bahan perencah tadi. kacau hingga sebati.

5. tambahkan gula dan garam secukup rasa.

6. masukkan ayam yang dah digoreng awal tadi then masukkan bawang besar.

7. kacau rata dan bila macam semua dah masak, boleh matikan api dan siap untuk dihidang



Yang mana sekali sekala tekak nak merasa masakan cina tu boleh la try ye.
selamat mencuba!


Wednesday, January 27, 2016

Goodbye Sime Darby



Assalamualaikum.

Rasa macam sekejap je masa berlalu meninggalkan kita.
Tup tup dah setahun dah kerja under Sime Darby.

Macam masih sedar di ingatan waktu ditemuduga haritu.
Interview pagi, petang dapat call.
Esoknya pergi medical checkup, lusa dah start kerja.

Macam macam suka duka sepanjang bekerja di sini.
tapi paling sayang dan sedih nak tinggalkan colleagues kat sini.
Paling aku akan rindu kat Cheq Hanie yang suka berceloteh


Bulan ni merupakan bulan terakhir Elia kat Sime Darby ni. hehehe. nak beralih angin.
Dapat better offer so tiba masa untuk ke company lain.




Bila dah nak exit dari company, kena isi survey. haishh.. macam macam perasaan timbul masa nak isi exit survey ni.. sayang tapi hopefully its for the best. for a brighter and better future. hehehe


Paling terharu bila rakan sekerja siap buat small jamuan farewell untuk staff yang nak berhenti bulan tu.


Paling comel siap ada kek lagi!*habuk masuk mata*


Satu petang tu lepas waktu kerja dipanggil staff berkumpul sambil dijamu dengan jamuan yang dihostkan oleh mastermind - tak lain tak bukan Cheq Hanie kita ni

Dia lah orang paling rapat dengan Elia kat sini. 
Dia lah pendengar setia, dia lah penasihat peribadi, 
Dia lah tempat nak mengadu masalah, tempat bergossip, tempat nak bergurau senda.
Dialah kawan, dialah kakak and dialah kak yong aku kat sini. dont play play ahh.. hahahaha!

Im totally going to miss this place and these people here. 
Hope I'm making the right decision for my future.  Amin




Makan Besar, Ketam Besar


Blog Widget by LinkWithin