Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, July 14, 2015

Shopping Raya tanpa ke Jalan TAR

Assalamualaikum

lama tak sentuh blog kesayangan. almaklumlah. tak ade laptop.
kenapa? nanti lah cerita. sedih ceritanya. sobs sobs. 

ok. sekarang ni nak cerita sal hujung minggu lepas. 
biasalah minggu-minggu terakhir nak raya ni.
baru la nk terhegeh hegeh nak shopping raya. 


sabtu baru ni beriya aku siap. bergaya ala ala hijabista dengan skirt bagai.
konon nak pergi jalan2 cari barang kat Uptown Danau Kota la.. 
alang alang dok dekat area situ.

sekali nak dekat sampai... dia punya jem.. turun kete, jalan kaki lagi laju! stress!

terus terbantut niat nak jalan kat situ. masuk tu mesti sesak, berpeluh berkepam punya. confirm!


In the end we decided to just turn back. balik rumah je. Elia pon apa lagi? 
mula la scroll online shopping punya website.

jumpalah online shopping destination yang baru - GEMFIVE


macam macam kategori barangan yang dijual. 
Dari fesyen, elektronik, kecantikan/kesihatan dan lain lain.

nak tau deals yang terbaru dan terhangat bole tengok kat SINI


yang bestnya website GEMFIVE ni bukan je menjual produk dari Malaysia, tapi yang dari luar negara pon banyak. tapi transaksi semudah 1-2-3. hehe.

antara jenama dari semua pelusuk dunia :

·         Indonesia: The Executive
·         Korea: Sakun, Beyond Closet
·         Singapore: Ortenhill
·         Spain: Almatrichi, TUC TUC
·         Sweden: Qwstion
·         Thailand: DA+PP, Pomelo
·         USA: Stella & Jamie

Akan datang:
·         Australia: Neuw Denim
·         Sweden: 5 PREVIEW, Why Red, Cheap Monday


jenama yang local pon ade. antaranya :
·         Binqareem
·         Aisha Wong Accessories
·         Comoddity
·         Kin by Nik
·         Artisari
·         Azzara Cottons
·         Fern Collection

·         Dipped Row





So, Elia pon ape lagi? scroll lah. usha kat section Muslimah Wear



mata terus tertarik kat maxi dress/jubah pink ni. haaa.. pink pulak kannnn .. hehehe



sweet mweet je jubah ni. colour pon soft je. tercair plak tengok. 

pastu dah berkenan jubah, nak kena kan pulak dengan tudung.. dont worry. tudong/scarf pon ada!



So baju jubah pink tu matchkan dengan tudung kelabu awan mendung di petang hari. memang seswai! ADD TO CART, buat payment- masukkan detail -DONE!

tunggu masa nak dapatkan je. No hassle, no berebut, berpeluh or berkepam. segalanya dihujung jari je. WIN!


Sebut sal win ni, kebetulan GEMFIVE ade on going contest. 

"30 Days of GEMS" nama contest dia. bole menang smart phone HARI HARI hokeyh! harini dah LAST DAY!



mane lah tau instead of dapat duit raya Syawal ni, ada yang berpeluang untuk dapat Smart phone raya?! bukan susah pon. 
.



kan dah kata semuanya as simple as 1-2-3 kan? huhuhu.. 


Satu lagi berita baik untuk korang, GEMFIVE nak bagi RM20 GEMCash Voucher Giveaway dekat 5 BLOG READERS/FOLLOWERS. 

Cara nya mudah je. just korang kena come out dengan idea kreatif untuk kaitkan dengan GEMFIVE. Contohnya macam korang post pasal GEMFIVE (produk yg korng nak or wish to have) dan tag blogger lain, GEMFIVE dan #GEMFIVERaya #GEMFIVE . Jangan lupa follow IG @gemfivemy

Jom korang, shopping cara mudah dan bijak kat GEMFIVE!



Friday, May 29, 2015

Panas di Bandung, Kekal Dingin dengan Cool Tea

Last week Elia gi bercuti dengan famili dekat Jakarta dan Bandung.

lama tak lama dalam 8 hari jugak la kat sana.

haa.. masa kat Jakarta, cuaca dia panas dan kering macam kat Malaysia ni jugak.


Saya sampai hari tu turun di Terminal 3 Soekarno-Hatta international Airport. terik dia tak hengat hengat hokeyh!


:: Cuaca masa kat Jakarta tu panas terik dan kering ::

nasiblah kitorang lebih banyak masa habis dalam bangunan tak pun dalam kereta yang ber-aircond. tak terasa la terik dia.


:: Dalam kereta memang pasang aircond max level::

Masa kat Bandung pulak, cuaca dia lebih sejuk. tapi walaupun cuaca dia sejuk, udara dia agak kering. memang keraplah Elia terasa perit je tekak.


:: Ni view dari Pasar Baru, Bandung. Panas!::


:: Yang peliknya, cuaca masa pagi sejuk ala2 kat cameron ::

Makanan kat sana pulak jenis kering dan tak berkuah. pedas pedas lak tu!



:: Ni masa kitorang kat Kawah putih. kawasan dia sejuk tapi udara dia sangat tercemar. semua org digalakkan pakai mask dan spent not more than 15 mins je kt sna demi kesihatan ::

disebabkan combination cuaca dan makanan kat sana, nak dijadikan cerita my body cant stand the heat from the spicy food n hot weather then jatuh sakit pada hari ke 5 ktorang kat sana.  pening kepala and mual mual.

Panas badan sampai demam dan sakit kepala. uishh... jatuh sakit masa pergi bercuti ni sangat sangatlah rugi!

Masa tu lah baru tahu Elia ada 'panas dalam'. Bila badan dah mula rasa bahang atau tekak terasa perit tu lah antara simptom-simptom panas dalam. Patutlah sebab cuaca panas dan kering kat Bandung dan makanan-makanan pedas yang Elia makan kat sana.

Biasanya siapa siapa yang ada panas dalam ni akam minum minuman herba macam air barli atau madu untuk legakan badan. Apa apa lah jenis makanan atau minuman yang 'cooling' untuk sejukkan badan.

Balik je kat KL Elia terus cari minuman herba untuk legakkan tekak. Dengan cuaca bahang yang tak jauh beza dengan Jakarta dan Bandung ni lebih baik jaga kesihatan kita sebelum betul betul jatuh sakit kan. Nasiblah ada Cool Tea ni produck baru keluaran Mamee. Beli je kat mana-mana 7 Eleven.


Kadang-kadang terpikir jugak berkesan ke minuman herba macam ni. ntah bagus atau sesuai ke dengan badan kita.

Kalau macam Cool Tea ni memang dipercayai sebab dia ada 8 jenis estrak herbal yang memang berfungsi utk sejukkan panas dalam atau panas badan macam liquorice root, lotus leaf, honeysuckle and chrysanthemum flower, selfheal, grosvenormomordica fruit, mulberry leaf and mesonachinensis. Kesemuanya dipercayai dapat membantu menurunkan suhu badan secara tradisi.

minum je Cool Tea, terus rasa lega. Suhu badan dah semakin menurun, tekak dah tak berapa perit... hehehe.. dah baik terus hambek kau, macam nak borong satu kedai!


:: Haa tak payah risau kalau nak makan spicy food atau heaty food macam makanan bergoreng pun sebab Cool Tea sentiasa ada di sisi hehehe.


korang yang mana jenis badan mengada or sensitive macam Elia ni memang eloklah standby Mamee Cool Tea ni dengan korang. kalau nak tau lebih mendalam pasal produk ni boleh usha facebook page Mamee Cool Tea ataupun follow Instagram Mamee Cool Tea.

Jangan biarkan panas badan menghalang korang untuk have fun and enjoy life to the fullest!

Friday, May 8, 2015

Product Review: Korean product - CNP Anti Pore Black Head Clear Kit



Lama dah Elia tak buat product review kan?

Macam sesetengah dari korang juga mesti minat try produk produk kecantikan ni kan.. lagi lagi untuk muka.. kalau korang spesies macam saya, korang akan suka masuk farmasi dan belek setiap produk, and baca descriptionnya. agak menarik je, grab and try in yourself. 

Elia ni kalau masuk Watson, memang boleh sampai berjam dok dalam tu. kalau orang lain dok berjam jam dalam library baca buku, saya dok meneliti produk2 yang kat dalam tu.

I dont stick to just one type or brand for facial care. suke try n explore benda baru. but i do have a strong feelings for Korean products. Maybe sebab tengok artis artis korea suke kulit flawless gile agaknye.

Produk yang saya nak review ni pon datang dari Korea ;)

Nama produk ni "CNP Anti Pore Black Head Clear Kit"

dari nama pon kite leh tau ia untuk clearkan black/white head. memang dah banyak and bermacam macam produk utk blackhead kat pasaran. tapi yang kebanyakkan product blackhead removal ni jenis yang kasar pada kulit. ada yang buat kulit kita macam di siat-siat pon ade! manataknya, kena tepek basah2 then biarkan kering, pastu tanggalkan sambil ditarik ngan kuat. mak aihh.. terasa sakitnye!

dah sakit tu satu, memanglah boleh tarik black/white heads, tapi lps tu liang kita yang terbuka luas ala ala rumah terbuka Aidilfitri kebangsaan tu boleh menyebabkan more kotoran masuk dan sumbatkan liang and later on jadi jerawat/black or white heads. macam back to square one la jugak kan?!

yang lainnya dengan CNP Anti Pore Black Head Clear Kit ni, boleh bantu keluarkan semua black/white head problems disamping boleh ketat dan rapatkan balik ruang n liang roma yang dah terbuka tu.





Ni lah rupa produknya. ada 3 items dalam dia. ada Step 1, Step 2 and black cotton bud

 

Step-by-step direction yang sangat clear pon ade kat belakang packaging CNP Laboratory ni..






Sebelum mula, basuh dan cuci muka korang n biarkan lembab2 skit kulit korang tu. takyah lap beriya sngat lepas basuh tu. (ignore the panda eyebag)



STEP 1: Koyakkan uncang STEP 1 yang berwarna putih dan tepekkan ke hidung korang yang mancung bak seludang tu ;P



 
lebih kurang camnilah rupanya nanti. cantek kan? *muntah hijau*
 

 lepas 10 minit, kurang boleh tanggalkan mask tu dengan senang dan la la la la la sebab tak sakit langsung! dia tak mengeras dan smooth je rasa lapas tu.


'
ambik cotton bud hitam yang disediakan pastu korang ratakan kat bahagian hidung tu. nanti korang boleh nampak kesan kesan black/white heads yang dah menyerah diri kat cotton bud tu



agak teruja jugak bila tengok hasil tanggapan tu, tapi rasa geli pon ade.heeee

 
lepas tu, koyakkan paket STEP 2 yang warna hijau tu dan ulang step 1, tepek mask tu kat hidung



dua- dua mask ni sikit pon tak mengeras. senang je nak tanggal. rasa pakai dua-dua pon sama je. xde rasa panas or sejuk or gatal or papelah.. tapi hasilnya- tiptop!




Lepas dah setel kedua dua step, tak yah basuh muka. just dap dap kan lebihan cecair dari mask tu kat muke. korang akan rasa dan nampak perbezaanya

Senang je kan? kat mana nak dapatkan produk CNP Laboratory ni? kat Watson pon dah ade!







posted from Bloggeroid

Thursday, March 26, 2015

Pertama kali tebus ganjaran Bonuslink

Tadi pergi kat Shell area rumah sebab nk top up touch n go. Sekali tengok kat situ boleh redeem bonuslink points. Selama pakai bonuslink ni since 2008, tak penah lagi redeem



Points takde la banyak mana sebab pakai bonuslink ni masa isi minyak je. Tapi boleh tahan la. Tgk td points yang boleh redeem ada dlm 3800 camtu.. so fikir punya fikir i decided utk amk lunch box ni..



Ikot points yang ada saya boleh choose from payung, towel, torch light, backpack n benda2 lain. Tapi semua mcm common sgt je. So alang2 with intention kononnya nak bawa bekal g keje, saya amik lunch box ni.. sbb macam comel je..



Elia memang tak boleh tengok benda benda yang comel ni. Gerammn je..




Dia ada 2 pilihan antara warna biru atau hijau. I choose blue simply sbb cute sikit kot? Ntah lah.. hehe



Lunch box ala ala mangkuk tingkat ni atas dia kedap udara katanye.. boleh isi lauk. Yg belah bawah more like a bowl.. so boleh isi nasi..




Bayangkanlah betapa lamanya pakai kad bonuslink ni sampai dah bengkang bengkok dah kad dia. Sampai nombor siri pon payah nk nampak. Kena gi renew kad nihh..


Papepon rasa excited pulak nak guna mangkuk tingkat moden ni! Sbb its kinda special sbb ada sentimental value. Dapat setelah bertahun2 dok isi minyak kt Shell.. heee ;D
posted from Bloggeroid

Cool or Droll? - Dompet Sesentuh


saya ni suka cuci cuci mata tengok barangan yang dijual online. ala ala window shopping lah. tapi ni secara maya. kadang kadang boleh rasa impress or pelik dengan how creative a person can be dengan their creations atau inventions.

kadang-kadang ada produk dijual tu buat kita rasa

 'Wow... unique n useful nya! Nak lah!' 

tapi ada juga yang macam 

"Errrkkk.. perlu ke?!"

Elia memang suka scroll benda-benda yang orang jual online. menarik!

macam benda alah ni ..

Touch Purse





Penat menyelongkar beg cari handphone yang berdering sebab beg anda macam treasure chest pirate of the Caribbean? mungkin produk ni sesuai utk korang... hehehe

Features: 
  • Clever front pocket that lets you use your phone without removing it
  • Suitable for all phone sizes
  • Has an accordion wallet that can keep cash, credit cards, and ID
  • Holds your keys, glasses, lipstick and much more
  • Built in Scan Shield RFID Blocker that helps stop identity theft 
  • Convienient strap and loop for wearing over your shoulder, wrist, or belt
Harga dia RM 19.90. So korang rasa akan beli ke benda nih? pendapat korang, benda ni useful tak for u guys?

kalau pendapat Elia sendiri, memang menarik invention ni. senang bila semua benda penting diletakkan sekali. senang bila emergency, takde lah tergagau nak cari kunci la pen lah.. betul tak?

So bagi korang benda ni cool or droll?

source : Milkadeal
Blog Widget by LinkWithin