Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Thursday, August 25, 2011

Tutorial Satin/Pashmina shawl - Bella

Salam Ramadhan semua!!

waaa.. lagi berapa hari je lagi kita nak sambut bulan Syawal kan?

So, mesti dah ramai yang dah start membeli-belah barangan utk beraya kan?

Baju raya, kasut raya, stokin raya, makeup raya, handbeg raya, tudung raya, pin tudung raya, kuih raya, sampul duit raya, bunga raya... eh, yang last tu takde-takde ;p

Ok, sempena nak raya ni saya nak bagi sedikit tutorial on How to Wear a Satin/Pashmina Shawl. ni according to my friend, Bella punya style lah.


Kita go step by step k?


1. Letakkan shawl tu kat kepala dan pinkan pada belakang leher.





pastikan panjang kedua2 belah shawl itu tak sama ye.




2. Kemudian ambik bahagian shawl yang pendek tu dan pinkan seperti gambar di bawah.








3. Seterusnya ambik bahagian shawl yang panjang tu dan lilitkan di atas kepala seperti pic di bawah. lipatkan bahagian tepi shawl tu ke dalam supaya jahitan bucu shawl tidak kelihatan. bak kata cik Bella kita "supaya nampak volume sikit"..ececeehhh.. macam rambut pulak ;p





4. Setelah membetul-betulkan shawl mengikut citarasa, pinkan supaya shawl satin ni tak bergerak. biaselah, kain dia lembutkan. kang nak gi beraya kang abes melayang tudung satin uolls ;)





then...



tadaaa....


Dah siap. Senang kan? kalau nak buh accessories lain pon xpe. ikot tahap melaram anda lah.
Style at your own risk! huhu






ha.. senang je kan? So kepada anda yang nak pakai tudung satin untuk raya ni bolehlah try style ni. credit tu cik Bella for this tutorial. Lps ni tutorial Elia plak. alamak. nervous la pulak!!


Lariikkk!!!!!


Kedua-dua ni satin tapi menggunakan teknik berlainan. Satu lipat ke dalam, satu lagi just biar je nampak jahitan bucu/tepi shawl tu.

Selamat Mencuba!

Saturday, August 20, 2011

Favourite Dish untuk berbuka


Dah berapa hari dah kita puasa??



woow... 20 hari dah!!!

tinggal lagi 10 hari je??



omangaaiiii.. cepatnya masa berlalu kan.. sepanjang 20 hari ni lah saya tak berkesempatan lagi nak berbuka di rumah bersama family tercinta.. tapi xpe.. ni dah kira tahun ketiga puasa awwayy dari family.. teringat masa 1st year tu.. first day sampai nanges-nanges call mak.. rindu and sedih 1st time tak berbuka dengan keluarga. tambah sayu bila pasang lagu raya. padahal masa tu baru 1st day puasa! huhu. kelakar bila ingat balik..


sepanjang bulan puasa mesti korang ada certain menu makanan yang korang suka makan betul tak? benda yang korang akan cari setiap kali bulan Ramadhan ni. selalu kat bazaar ramadhan benda tuu lah yang korang teridam-idam nak makan time bulan-bulan pose ni..


nak tahu apa menu which i often crave during Ramadhan??




:: Pudding caramel ::




:: Roti John Ayam + Blackpapper sauce ::




:: Kerabu mangga/songtam ::



:: my granny's special kerabu ::


Adoiii... terliur pulak time-time puasa ni.. so far semua ni tak dapat rasa lagi tahun ni.. cuma caramel je haritu dapat kat bazaar uitm ni. yang lain-lain tu semua tunggu balik KL nanti nak terjah kat Bazaar Ramadhan(yg skrg ni di-rebranding-kan sbg PARAM) kat Au2. memang terbaekk lah.. xsabar nak balik KL!


So.. apa pula juadah favourite anda time bulan-bulan puasa ni? sharelah sikit...;)


p/s: 10 hari terakhir bulan Ramadhan ni nak try kejar LQ la.. insyallah..



Short Raya Sale!

ni kira short notis punya pemberitahuan. kira last minute punya planning atau orang panggil last kopek punye offer. sapo copat dio dapet. hehe. first come first serve.

mari! mari! mari! SALE! sale! SALE!

sape paling cepat bayar, dia yang akan dapat. tarikh terakhir penghantaran pada Selasa depan ye.. so cepat2!






on SALE items;



1. Blue & Purple 8059 Flat Bags : RM39 RM27
2. White & Brown Cowboy Bags : RM39 RM27
3. Orange & Purple Unisex 6706 Bags : RM39 RM27
4. White Plain Popular Vintage Bags : RM39 RM27
5. Cream Spongy Quilted Bag : RM44 RM32
6. Orange 633 Sling Bucket Bag : RM44 RM32
7. Khakis 8038 Vintage Bag : RM44 RM32
8. Purple & Dark Brown Double Buckle Bags : RM54 RM42




so ORDER NOW!!


Hantarkan ur details at aaron_axquack@yahoo.com:

p/s: Kepada mereka-mereka yang nak beli Foot Detox Patch secara online pon sila email ke alamat email yg sama ye!


Friday, August 19, 2011

Hati yang tersentuh



Entah kenapa hari ini tiba-tiba terasa mahu bercakap soal hati. Orang kata cerita hati adalah subjektif. mungkin. tapi perkara yang subjektif itulah yang orang suka kan?
Ini juga kisah mengenai dugaan hati. Manusia memang selalu kalah dengan dugaan, tidak kira besar atau kecilnya bentuk dugaan itu . ehh...dugaan juga perkara yang subjektif kan?..patutlah saya pun suka..hehe.

Manusia cepat lupa bila segala-galanya ada di depan mata. cepat lupa diri.cepat lupa asal-usul. bila lupa asal-usul, lupa diri mula lah terjadi macam-macam, perangai pun pelik-pelik, hati yang dulu kuat juga mula goyang.

Kalau dulu, susah-senang dihadapi bersama, tidak kiralah betapa berat pun dugaan dan betapa hebatnya rintangan , kerana hati masih kuat, perasaan masih kukuh, semuanya sanggup diharungi. Tapi bila saja nama dijulang, wang-ringgit dalam genggaman, hati mula goyah.

kalau dulu ada dua keping hati bersatu mesra kini tidak lagi, hati yang satu lagi itu ditinggal dan tidak dipedulikan, bila nama sudah dijulang, dia lupa dan dia tinggalkan sekeping hati itu, sebab dia sudah mula melihat ada berkeping-keping lagi hati yang mudah untuk dicapai. hati yang lebih gebu untuk digenggam dan lebih lembut untuk dijamah.

Itulah manusia yang lupa diri. hati manusia yang mudah goyang, kalah pada godaan wang ringgit dan nama yang dijulang.Mungkin kerana dia lupa, sekeping hati yang merah kerana cintanya itu pernah mengharungi pahit-getir bersama kini sedang berdarah dan menangis juga kerana cintanya yang goyah.

Kepada hati yang melukai itu, ingatlah kisah gembira bersama hati gebu itu tidak selamanya berwarna-warni indah seperti pelangi, satu hari akan pudar juga warna ceria itu. Kepada hati yang dilukai itu, berhentilah dan jangan biarkan hati itu terus menangis, esok-lusa, cepat atau lambat, pasti ada hati baru yang lagi ranum mahu datang mengisi dan mengubati.

* Ceroten diatas BUKAN lah coretan saya tetapi seorang insan bernama Mida di blognya - http://didamumin.blogspot.com/


Sebenarnya saya agak tersentuh dengan entry kak Mida ni. dan banyak lagi entry-entry lain yang saya baca kebelakangan ni. sekarang ni lebih kepada mood nak baca entri orang dari nak buat entry sendiri. nak tinggalkan komen macam malu plak. hehe.


Saya perhatikan melalui post entry "Sudah tersurat, aku redha" tu saya perhatikan ramai yang pernah dan sedang melalui kesukaran macam yang saya lalui. putus kasih and everything so saya terpanggil untuk baca entri-entri mereka ni and I said to myself ,

"rupanya ramai juga yang senasib dan saya dapat rasa apa yang mereka rasa melalui tulisan mereka ni"


So kepada anda-anda diluar sana yang ada buat any entry dedicated to me like what CikEpal had done to me or even mana-mana entri yang mungkin seangkatan yang boleh bagi semangat kat kaum-kaum hawa kita yang sedang melalui fasa yang sukar ni, boleh la send link entri tu kat ruangan komen ni.. nanti boleh saya baca dan sharekan ur blog link kat my blog. ok tak?


Lets help and inspire those women like you guys had inspire me.. Sharing is caring ;)


Jom jadi Go Go Powerpuff Girls.. hahaha. Girl power!


Tuesday, August 16, 2011

Jom jadi lebih sehat dan cergas!



Tahukah anda kandungan toksin yang merbahaya di badan anda sekarang?Tahukah anda dengan pencemaran, permakanan dan cara hidup anda sekarang menyebabkan kandungan toksin yang merbahaya telah meningkat di dalam badan anda.
Rawatan traditional di Asia sering mengaitkan bahawa kebanyakan bahagian di tapak kaki adalah berkaitan terus dengan organ-organ penting di dalam badan.
Tahukah anda koyok kaki membuang toksin badan telah lama di gunakan di Asia dan telah mula popular di Eropah dan Negara-negara timur tengah. Ramai telah menggunakannya dan telah berpuas hati dengan hasilnya.




Dengan ini, saya ingin memperkenalkan "barang baek" saya iaitu Foot Detox Patch!





Cara menggunakan Foot Detox Patch:
Anda hanya perlu menampal koyok tersebut selama 5 hingga 8 jam semasa anda tidur untuk membuang toksin dan hasilnya koyok tersebut akan menjadi hitam kesan daripada pengeluaran toksin daripada badan.Adalah disyorkan untuk digunakan setiap hari.
1) Buka pelekat.
2) Lekatkan bahagian yang bertulis di pelekat.
3) Pastikan bahagian yang berherba mengadap telapak kaki anda.
4) Anda perlu memakai koyok ini 5 hingga 8 jam.



::Keadaan foot patch setelah digunakan semalaman(mengikut individu)::


Faedah dan Manfaat Menggunakan Foot Detox Patch :-


Dengan menggunakan Foot Detok Patch ini, anda dapat membuang toksin dalam badan tanpa mengambil sebarang ubat untuk di makan dan hasilnya anda akan :

- Badan menjadi lebih segar dan bertenaga
- Mengurangkan alergik
- Meningkatkan kadar metabolisma dalam badan
- Mengurangkan kadar tekanan darah tinggi
- Mengurangkan sakit sendi
- Meningkatkan sistem imunisasi badan
- Melancarkan perjalanan darah
- Mendapatkan tidur yang lena
- Boleh mengurangkan berat badan
- Mengurangkan bau kaki
- Mengurangkan tanda-tanda penuaan


Manfaat Foot Detox Patch ni berlainan mengikut individu sebenarnya. Ikot pengalaman Elia sendiri mengamalkan pakai foot patch ni...

1) Melegakan sakit tumit dan tapak kaki
- Saya selalu pakai bila berdiri terlalu lama, pakai heels, or bila balik dari bershopping tak hengat dunia..balik tu memang sakit kaki tak hengat2 lah. b4 tido pakai. esok bangun dah tak rasa sakit dah.

2) Untuk membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan
- Based on apa yg saya baca kat SINI, foot patch ni boleh mengurangkan selulit dan membuang lemak. Saya perasan juga bila pakai benda ni saya jadi kerap membuang. So kadang-kadang tu bila makan banyak sikit, malam tu mesti tidur pakai foot patch ni.. esok bangun rasa ringan je badan. ;)

3) Membantu merawat masalah jerawat
- bila kita dah buang toksin dalam badan kita, jerawat pon kuranglah. orang yang mengalami masalah sinus/resdung pon boleh try guna.

4) Melegakan sakit pinggang

5) Untuk penyakit-penyakit lain melalui titik refleksologi di tapak kaki (leh refer pic yg atas skali tu)
- Kalau sakit kat bahagian2 tertentu, bolehlah tampal patch ni kat bahagian refleksologi kat tapak kaki tu.



** sesuai utk lelaki dan perempuan...
** sesuai utk warga emas yg selalu sakit kaki, sakit lutut..belikan utk ibubapa or mentua anda.(bonus amik hati;p)
** utk perokok juga sesuai...(kan bnyk toksin yg disedut..)
** bagi mereka yg mementingkan kesihatan dalaman..
InsyaAllah berkesan dan mujarab!

Packaging - loose pack. Ini kerana kos akan bertambah sekiranya menggunakan original box!


Bahan2:
1) Wood Vinegar Extract
2) Bamboo vinegar Extract
3) Chitosan
4) Plant power
5) Vitamin C
6) Tourmaline
7) Cornstarch


Berapa harga Foot Detox Patch ni?

Harga Biasa : RM 2.00/pcs
Jauh lebih murah berbanding jenama lain di pasaran

Bagaimana untuk dapatkan Foot Detox Patch ni?

Jemput datang ke Bazaar Ramadhan kami di Medan Ilmu, Uitm Machang.
Booth 11a (bersebelahan gerai Pizza Islam)

Untuk yang diluar Machang, boleh emailkan order anda, beserta nama, alamat, no tel & kuantiti ke aaron_axquack@yahoo.com dengan subjek "Jejariruncing:footpatch". Pastikan email anda bersubjek yer. takot nanti ke Spam shj tempatnye. ;)

Monday, August 15, 2011

Pashmina Satin, Chiffon and Accessories



Kepada penuntut di Uitm Machang Kelantan atau penduduk sekitar kawasan ni bolehlah singgah ke Bazaar Ramadhan kami di Medan Ilmu yang akan berlangsung sepanjang bulan Ramadhan ni.


Untuk adik-adik, kakak-kakak yang ingin mendapatkan koleksi Pashmina/selendang Satin, Chiffon dan accessories jemput singgah ke gerai/booth kami!



(booth kami terletak bersebelahan Booth Pizza Islam)




Pashmina Satin




Selendang Chiffon









Free tutorial akan diberikan kepada pelanggan atas permintaan ;p














terdapat juga pelbagai accessories yang sesuai digayakan para gadis muslimah











Accessories kami boleh diperbagaikan kegunaannya!




















Jemputlah singgah ke gerai kami ye~!!





psstt... lepas ni nak reveal "barang baek" yang Elia jual pulak!






Nak tahu? kena tunggu..

tapi saya boleh bagi clue sikit... perasan tak Elia dah kurus sikit kan?(xkurus mana lagi but dah susut la jgk)... haa.. Elia akan kongsikan rahsia dekat anda.. Good things kan better to be shared... hehe..





btw, credit to Dayah sebab jadi our jurufoto for that day ;)


Sunday, August 14, 2011

Dua Kerja Satu Masa



Jumaat lepas, saya kena buat dua kerja dalam satu masa.


haa.. hambek kau busy sesangat ke sampai kena buat dua kerja dalam satu masa?

takdelah busy mananya cuma kebetulan me and my partner in crime ni kena siapkan our group assignment yang memerlukan kami berposing santek-santek dan kebetulan dalam masa yang sama saya nak tolong my friends yang jual tudung and accesories ni iklankan barang mereka. So its like killing 2 birds with one stone la kan. tak leh guna pepatah sambil menyelam minum air sebab tengah puasa. kang batal lak pose teman. hehehe




Lokasi kejadian- kat area Uitm Machang ni je. kat tepi bukit tempat orang selalu lepak atau berjogging atau tempat pasangan buat adegan dating ala-ala Awie dengan Erra dalam filem tu.. hehe. Tapi kami buat time bula puasa dan dalam kul4 petang memang non adolah orang senang sikit nak buat kerja






me and my partner in crime ^^,





terpaksa posing ala-ala model catalog sebab memang my assignment kena "create" a business with a website selling those items.. disebabkan bajet yang ciput bulan-bulan pose ni kamilah boss, kamilah kuli, kamilah model, kamilah director, kamilah prop manager, kamilah website designer, kamilah segala-galanya..





nasib kami tak jadi photographer sendiri untuk project ni. bertuah ada kawan yang dengan rela hati volunteer nak amikkan gambar. ikotkan bajet utk photographer pon nan ado.. hehehe..





bersiap-siap nak start shoot. cermin kete jadi mangsa. XP




kehekehkehh.. sapa yang nak termuntah tu sila tahan..
kang batal lak puasa anda ;p




antara pics for our website tu..






busy-busy pon sempat bertweet2 lagi ye






haah.. sengaja bagi korang exercise leher sikit puasa2 ni.. malas nak rotate





patutnya minggu ni ada photoshot utk OnlineHijab dengan Kak Lela bagi koleksi baju raya tapi sebab ada banyak kerja kat Uitm ni terpaksa tolak. Next shoot lepas raya ni insyAllah ;p




ni muka orang cover malu bila petang2 sikit tu kete dan tenggiling(panggilan utk van uitm) duk lalu lalang usha kitorang shot ;p





hahaha.. plastiknya senyuman ituww..






but most of all i personally love this pic.. yang pic berdua ni..
cantek sebab kebetulan angin tiup and macam guna prop kipas lak.. Save bajet...hehe!





Pics untuk website tu dah tengok kan? nantikan pic untuk promote barang-barang jualan member saya nanti ye. lagi menarik... jeng.. jeng..jeng


p/s: sedang dalam process utk buat tutorial cara pakai shawl satin and chiffon ;)

Blog Widget by LinkWithin