Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, January 29, 2014

Misi 7 hari detox secara alami(natural)



Pada korang yang mana follow my Instagram or Twitter account, mesti korang tau yang haritu Elia demam teruk. satu badan sakit. bukan je panas badan, pening, sakit tekak dan semua pakej yang lengkap untuk orang yang demam la..



tapi yang lain nya yang buat Elia rasa sangat sakit. satu badan saya sakit. rasa lenguh, sengal-sengal and bisa je satu badan ni. seluruh badan. kaki lenguh, tangan lenguh, pinggang sakit. pastu badan berangin, asyik sendawa je.


ada satu benda yang Elia perasan masa demam tu  yang buat elia decide untuk buat this cleansing detox thing. apa benda yang lainnya masa demam tu? Elia rasa yang demam ni bukan demam biasa. tapi demam sebab terlalu banyak toksin dalam badan.

Elia perasan yang walau camne banyak pon saya makan, tapi sangat jarang buang air. masa Elia demam tu boleh dikatakan Elia tak dapat nak membuang air besar for almost a week. sebab tu semua jadi sakit. fuhh.. seksanya.. 

perut makin membesar. makan tak buang-buang. manalah tak besar kan! so apa lagi. since that day, Elia decide to take good care of my health and body. 

sebab itulah Elia nak start my 7 days body cleanse or detox program ni.
bukan susah pon. just setiap hari Elia akan buat smoothies dengan mengunakan sayuran hijau dan buah-buahan. ni semua untuk nak cuci perut secara natural. sebab nak makan julap orang kata tak berapa baik untuk perut dan usus for long term. so im trying this method.

so far baru 4 hari. 





Elia banyak masukkan spinach/bayam and mint leaves as my green sebab dia sedap! and ofcuz berkhasiat untuk badan.









walau baru 4 hari tapi Elia dah rasa perbezaan die. badan rasa lebih segar n dah tak lesu or lemau macam selalu. my bowel movement pon getting better.

 bestlah!!

so pada korang yang rasa mcm nak try membersihkan badan dari toksin, jom la join cabaran 7 hari detox secara natural ni. insyallah. u will feel much better than u were before.

Selamat mencuba!



Super Cute Cooker

Kalau duk asrama atau rumah sewa memang standard la kan masak pakai rice cooker.

but like myself ni tak tau la nape sangat attach dan tertarik dengan benda-benda cute ni. dari takde niat nak beli jadi terketaq ketaq nak beli. macam kanak-kanak nampak tora tora dan dia nak toys dalam tu.

Macam elia pulak haritu(dalam setahun lepas ;p) tengah jalan jalan ntah cari ape tah. tetibe ternampak periuk cooker yg cute tak hengat ni



harga dia pon murah. dlm rm80 camtu je kot, tak ingat sebab dah lama sangat ;p

dah la kecik, comel, colour pink lak tu!! adoyaiii... tak boleh tahan betul.. teruslah saya decided untuk beli



ololoooo.. comel je dia jeir lidah. ototottt... ;P



serious comel tahap gaban. bila dah ada periuk comel ni memang makin rajin la empunya diri ni memasak. tapi masak yang simple-simple je la. biasalah bujang kan...


periuk comel ni sangat berbakti sepanjang saya dok hostel and rumah sewa ni. macam-macam juadah dah masak dalam ni. 

now bila dah habis study. periuk ni simpan dalam bilik. agak2 lapar tengah2 malam tapi malas nak kua. masak je dalam bilik. heee.. jangan marah haa.. its just too cute to ignore ;)



Blog-a-thon

Assalamualaikum.. haaa..

Apa habaq semuaa.. sehat ka?

Lama betul blog ni senyap sunyi je kan? Almaklumlah haritu kak jejar busy gila babas sebab last semester kan.. banyak gila benda nak kena buat.. sampai terabai blogku yang tersayang tercinta musyuk masham ni..huhuhu

Serious banyak gila benda yang dh jadi sepanjang saya tak ber-blog ni.. tak sabar rasanya nak share ngn korang. Gambar beribu-ribu tau nak share kat korang semua..

Walaupun cite yang dikira basi pon xkesah lah..

Rasa nak buat blog-a-thon lah!

Ala2 marathon.. kalau tengok movie ada movie marathon.. ni kire blog marathon lah!


Elia nak update blog bertubi-tubi sampai korang pon muntah lah nak baca.. tp dont worry.. elia try kurangkan menulis but more on pictures k?

I know uolls memang suka tengok tengok gambar kan...

Sementara tinggal less than a week before i start my practical ni. Mau kasi hentam blog sampai lebam. So bare with me k?

Hope korang sudi la baca entri2 ku ini ;)

So stay tuned okayh?!

Monday, January 27, 2014

Powerpuff Girls jadi Super Women



Best je tengok balik gambar-gambar kitorang masa join game futsal. main redah je join. walau masing masing takde pon yang mahir main. tapi kitorg join je semata-mata nak memeriahkan majlis. tak sangka boleh menang. 


Elia sendiri personally tak pernah pon sepak bola or whatsoever ni.. tapi redah je.. diorang bagi Elia main position defense. tak sangka its suits my abilities. tak tau camne even jarang bersukan tapi bila masuk futsal court tu stamina jadi gagah plak kan. berdesup lari ke sana berdesup lari sini. block bola yang datang. memang susah la bola tu nak tembus gawang. alhamdulillah they said i performed well it my position. walau sebenarnya tak taupun i got that skill. 

the moral of the story sebenarnya.. kita memang tak tahu our own abilities and skills until we try something new. dare to take risk and challenge yourself.




zaman sekarang ni kaum wanita dah makin success. we can do almost anything that we set our mind into. 



 tak yah pergi jauh. tengok my class sudah. satu kelas yang ada 20 orang ni. ada 4 ketul je budak lelaki. bilangan student perempuan kat ipt memang dah semakin ramai. masing-masing mengejar kejayaan dalam pelajaran dan hidup.

patutlah sekarang ni dah banyak program yang memperkasakan penglibatan wanita ni. rancangan kt TV pon dah banyak program bertemakan feminin ni..

yang terbaru Elia dapat tahu yang Libresse ambil inisiatif untuk create satu website khas buat semua wanita kat luar sana


nama kempen dia Shine On. kat website ni ada macam-macam. banyak input berguna yang Elia dapat kat sni. 



bila Elia pergi usha kat bahagian "Street Savvy" ni elia dapat baca cerita dan kisah berinspirasi dari wanita-wanita hebat yang menjalankan bisnes masing-masing. semua ada kisah dorang yang tersendiri. semua ni wanita yang telah di-featured kan kat segmen "Women in Business"



ada cerita pasal beberapa business women yang daring ambil risiko untuk buka bisnes yang kebanyakkan nya unik dan baru. bila bisnes yang baru ni memang risiko dia tinggi la kan. ada 50-50 chances sama ada bisnes tu akan berjaya atau fail terus.


bila baca kisah diorang ni sedikit sebanyak elia rasa semangat and terinspirasi lak. Dengan kata-kata semangat diorang yang dah berani mencuba dan menceburi bidang yang bagi mereka sangat berisiko ni. tapi diorang kekal positif. kita yang baca kisah diorang ni pon terasa positif


tapi..  dalam banyak-banyak story diorang, ada satu yang menarik perhatian Elia.

kisah Mei yang merupakan pesakit Cancer atau barah seawal usia 18tahun yang berjaya melepasi tahap kronik. dia tak patah semangat. sebaliknya dia cabar diri dia untuk become better and get herself involve with jewellery making business.


memang bagus gila Mei ni. dia tak putus asa dan sentiasa berfikir positif. tu yang buat dia dapat overcome the obstacle of her life. kudos tu her!!

Mei, you are my inspiration!




Selain dari kita dapat tahu kisah-kisah para women entrepreneurs ni, ada juga promotion dari kedai atau online shop mereka khas buat kita! so pada yang kaki shopping tu bole la tengok-tengok dan beli ;) 


Our “survivor entrepreneur” specifically sells accessories. Yang elia respect sekaliialahmeisendiri yang customize semua bracelet and necklaces customers. dan yang bestnyeboleh send photo-charm requests kepadameidanbeliauakan try her best to suit your demands. eliammgsukabenda yang susahnakdapatkattempat lain sbbtaklahnampak mainstream sgtnantihihi

products yang meijualmmgmenarikdan unique, tapielia paling admire that she didn’t let her past bring her down. kalautgk fighting spirit mei, takkanbolehsangkabeliauadalah cancer survivor betultak?

Lepas tu bolehlah singgah2 kat Gosh! That’s Great! Gallery dan tgk products unique offered by women in business. Ada byk products yg menarik mcm accessories dan barang2 vintage pun ade. If you click on the product, there’ll be information on the woman in business too. Kalau ade hajat nak mulakan business ker atau nak beli product, atau saja2 curious nak tau latarbelakang businesswoman dgn lebih lanjut bolehlah pergi ke Let’s Talk Shop. There you can interact dgn para women in business. bolehlah nak tanya pendapat ke tips ke ape2 la kat sana ;)




bila dah baca kisah diorang ni.. terasa macam nak start bisnes lak. macam menarik dan menguntungkan je kan.. tapi camne ek??


haaaa... yang terbaeknye... dalam website pon siap ada information penting dan guidelines on how kita nak start our own bisnes. SEMUA persoalan yang kita ada akan terjawab kat sini. Great!




Ada juga ruangan "Inspire Me Now" lak ada kisah 3 wanita WOW ni..



paling Elia suka baca pasal kak Adibah Noor kita ni. siapa sangka dari seorang guru or an English teacher boleh make a leap of faith and jump into being a singer that she is now?

kepada mereka yang sering rasa rendah diri dengan fizikal or bentuk badan, you should read her story on how she deals with it. Tengok Adibah Noor sekarang.. selain dari jadi penyanyi she also is a good announcer. Siapa kata orang berbadan gempal ni tak boleh jadi pengacara TV? 


pendek kata semua cerita dan ruangan dalam website ni sangat memberi inspirasi kat Elia to become a better women. we can definitely do whatever we set our mind to it. dan yang penting tawakal. so, korang yang mana perlukan sedikit dorongan or motivasi untuk majukan diri.. ataupun nak mulakan bisnes baru tapi taktahu bagaimana, jom checkout website shine on Libresse ni!















Blog Widget by LinkWithin