Tuesday, December 6, 2011

Karipap Gebu

Alang alang waktu minum petang macam ni kuih apa yang korang suka makan? if u ask me, saya suka makan curry puff atau lebih dikenali sebagai karipap.

paling saya suka karipap inti sardin. mmm.. nyum2!

tapi paling tak boleh lupa pada satu petang ni. last 2 weeks kalau tak silap. my fren bought me this karipap sardin untuk makan bersama teh panas. memang mood dah baek dah. syok kan bila petang petang duk lepak sambil makan kueh dengan teh o panas? cuba korang bayangkan. pergghh nikmat!



ni karipapnya. saiz sekarang dah tak macam dulu. karipap sekarang alolooo comel je saiznye. dulu besar sikit rasanya. maybe sebab kos semakin meningkat, saiz dan kuantiti terpaksa dikurangkan. harga karipap pon dah 40sen seketul. 50sen pon ada.


tapi yang paling tak menahan pasal karipap tu bila digigit..


pasal saiz dia boleh diterima lagi..

pasal harga pon boleh diterima lagi..


tapi bila gigit je karipap tuu..



adoyaiii.. kerasnya!!


bukan main payah nak gigit. rupanya bila tengok intinya sikit je. kulitnya penuh dan tebal. tepung je lebih. tak rasa sangat pon inti dia tu.


hmm.. apa pendapat korang pasal benda ni?



59 comments:

  1. same la kite sis..suke giler karipap srdin...
    tiap2 pg beli..memang terbaikla karipap kt kiosk bwh ni..
    tp sekeping 60 sen..sabo jela.. :p

    ReplyDelete
  2. Perghhhh , Kak Elia . Saya pun suka makan karipap :P . Tapi lagi suka yang ada ubi kat dalam tu :) . Kalau yang kulitnya tebal tak best . Intinya yang banyak barulah best . Hihi

    ReplyDelete
  3. buat sendiri pun sedap..tapi tak pandai..hehehhe...

    ReplyDelete
  4. hahahahaha!potong betul lah....

    ReplyDelete
  5. hhahahaha...tu la org zaman sekarang ta ikhlas sgt dah nak buat kuih...slalu la jugak biela kne mcm tu..haaa...klu nak tao ada satu karipap tu sedap gile...mmg tak boleh lawan la sespe nye karipap...tp karipap tu jual kat rembau n9 je..mg sedap..ta rugi pun beli..bak kat orng berbaloi baloi..nnti kalau kak elia gi rembau singgah la gerai tu...die mmg jual karipap je...haha..

    ReplyDelete
  6. sye pun ske mkan karipap jugak..tp karipap kentang la..yg pasti msti inti nye sdap n tepung yg rangup..bru puas mkan karipap 2 kn..hehehe..

    ReplyDelete
  7. nak berniaga biar la ikhlas kot... baru org repeat beli :)

    ReplyDelete
  8. KARIPAP!!
    sdp nye...nk p bli karipap jgk lahh.
    HAHA :)

    ReplyDelete
  9. geram tengok karipap tu . tau2 keras , haha . aptb ! biaselah , sekarang semua nk mahal tapy isi kt dalam , hampeh ! boleh goncang2 karipap tu , haha .

    ReplyDelete
  10. kakkkkk...ble nk tukar layout baru??? tk sabar2 dh nie nk tgk..heheh

    ReplyDelete
  11. org skg menjual mmg cam tue yunk...hehehe...tepung aje lebih isi kurang..klu nk best suh mak wat..nyum2...sedappp....ble isi byk2 inti dlm tue :)

    ReplyDelete
  12. Selalu dapat karipap macam itu. Tak ikhlas kot buat karipap Hihi

    ReplyDelete
  13. saket hati taw bila dapat karipap tebal isi nya ciput~ huuu

    teringin plak karipap petang2 nieh minum bersama teh o panas.. jum makan k.elia~ hehe

    ReplyDelete
  14. wa... tak aci, huhuhu.. tak rasa la inti dia..

    ReplyDelete
  15. kene belajo wat sendiri la nmpknye... huhu

    ReplyDelete
  16. wah~ sedapnya karipap berinti sadin.. sye pun suka.. hehe

    kat kedai, memang selalu macam tu.. isi selalu kurang.. huhuhu.. takde keseronokan nak makan..

    kalau buat sendiri, baru sedap.. letak inti byk2.. hihihi

    ReplyDelete
  17. skrg peniaga fikir nak untung je, kualiti dan rasa ditolak tepi :D

    ReplyDelete
  18. org meniaga ni kadang2 nak mengaut untung melampau2..

    ReplyDelete
  19. tgk pun tau x sedap.. teruk betul org yg meniaga ni.. tau nk untung je..

    ReplyDelete
  20. aaahh kan tgk bukan main lgi beselera nak makan.. x pi kesudahan nya adoooi inti pun kurang..he3.... *nak kena suruh gambit mask karipap2 cinta...

    ReplyDelete
  21. ppeerrgghh...klu cmtue..mmg betul2 mmbunuh smangat nk makan..

    ReplyDelete
  22. wahh..mesti frustkan sbb dah baik punyer feeling sekali makan..kecewa..tp,mcm saya lebih suka karipap pusing..pastri die lembut..best..=)

    ReplyDelete
  23. hahaha~ saya penah mkn kripap mcm nie..klu inti ok ase ye tentu akn ok gak.p klu inti tak ok cmpur ngn kulit yg tlbih marjerin kmpem xsdap !

    ReplyDelete
  24. kuih2 zaman sekarang.. hehehe... karipap kegemaran sy.. ummmm lapo dah.. hehehe

    ReplyDelete
  25. kuih2 zaman sekarang.. hehehe... karipap kegemaran sy.. ummmm lapo dah.. hehehe

    ReplyDelete
  26. ohoho. memang tak boleh nak kata apa la kan. erk./ kadang2 tak best jugak. tapi nak buat macam mana. dah beli kena la makan jugak. eheh.

    ReplyDelete
  27. suka karipap :D stuju skg ni isi karipap alahai ciput je huhu -__- the price pun skg 1 dah 50 sen.

    ish3

    ReplyDelete
  28. tengok luaran cam xbest! hehehe..

    tebal.. tak leh komen lebeh2 sebab xrse.hihihi

    ReplyDelete
  29. oooh ingatkan elia yg masak tadi, jadi blogger masakan pulak heheh. Sekarang ni semua nak untung je, kulit karipap rasa tepung pun ada, keras kedekung huhu, mmg tak puas hati mkn n beli

    ReplyDelete
  30. salam ziarah..jom singgah sini jap http://kuahdalca.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. ala kesiannya..
    takpe, nnt i got you the special karipap tau from me myself..hehe

    ReplyDelete
  32. btol2... mmg x berbaloi jew ase nyew...
    tp nk wt camne dari xde kan.. nk wt sendiri payah lakk... sesekali bole lah wt..lau ary2 wt mapohh...

    ReplyDelete
  33. makan 1 konfem tanak da.. tp klu da lapar..kne la makan jugak..hehe

    ReplyDelete
  34. memang cam2 kat mana2 pun kak eliaa........ he3

    ReplyDelete
  35. dear,nk buat mcm mn....u dh bli....mkn aje ler...hehe...tp klo dpt yg btl2 sedap mmg perrrrghh....LAYANNNNN

    ReplyDelete
  36. Nice blog that you have and good writing, sy setuju yg karipap skrg dah tak semurah dulu kecik je dah 30 sen..pastu ada pla yg sikit je inti dia..hhmmm...apapun good work for this information, sesekali boleh lepak kat blog saya korean clothing online / korean fashion online. have a nice day...

    ReplyDelete
  37. kes kulit tak lenyek bagi nipis la tuh jadi tebal dan keras..inti pula sikit taktik cut cost sangat2 la tu..heee

    ReplyDelete
  38. ades! dah la tgh mood makan tu tgh baik..feveret pulak tu ye..tup2 dpt yg mcm tu...err nti kita buat sendiri ajelah..eekekeke


    http://farah-aminallah.blogspot.com/2011/12/kekal-sihat-dengan-bantuan-far-infrared.html

    ReplyDelete
  39. I like title ni... karipap gebu...mesti sedap kann?

    ReplyDelete
  40. tak patut! bila dah kena macam tu, mesti taknak makan dah. kalau karipap tu sedap, next time mesti beli dekat orang yang jual tu lagi. kan? :)

    ReplyDelete
  41. best nye.. : )
    http://sehati0818.blogspot.com

    ReplyDelete
  42. owner tu kedekut inti. nak makan karipap. bukannya TEPUNG karipap kan kan kan ..

    ReplyDelete
  43. skrg ni semua nk naik harga. nak jual pun macam xikhlas je.

    baik buat karipap sndiri kan kak elia. huhu^^

    ReplyDelete
  44. luar nmpk sedap,haha..mak saya buat lagik sedap kot, lalala~

    ReplyDelete
  45. akk ble nk tkr layout bru ? huh

    ReplyDelete
  46. paling x suka dahlaa mah-hal (RM1.20=3 ketul) pastu saiz same jek cm singgit 3 ketul, ntah2 lg kecik (melampaO!).
    ade tmpt lain yg masih mengekalkan harga asal n kuih die agak besar jgak, emm kt area lrt wangsa maju (xtaola kalu da naik harga gak!)huhuhuhu~

    ReplyDelete
  47. susah nk cari karipap yg betul2 sedap.. wat sndiri lgi sedap.. huhu

    ReplyDelete
  48. saya pun suka karipap.
    lagi2 kalau karipap pusing tu..memang yummeh la..hehe..

    ReplyDelete
  49. huwaaaa....elia saje nak bg perut ezma nyanyi lagu keroncong ptg2 nie la..hahaha :D

    ReplyDelete
  50. saya suka karipap inti daging *eh*

    tu laa sekarang karipap semua kecik2 je dah, lagi hot bila intinya sikit alahai =="

    ReplyDelete
  51. tak baik betul laa org yg jual karipap nie.. bg org mkn cmtu..

    ReplyDelete
  52. betul..karipap skrg dh saiz s dh..inti pon skit je..baik buat sndr..boleh sesuka hati isi byk2..

    ReplyDelete
  53. same la kite kak elia..kite suke makan epok-epok sardin(orang johor panggil karipap,epok2)..if cari kat luar mmg sakit hati,better ask my mama...heeee...

    ReplyDelete

Tulis entri panjang sekali,
Jejariruncing nama diberi,
Dahulu Elia bergigi besi,
Lain kali comment la lagi!!

*mind your words.any harsh words will not be entertained ;)