Thursday, May 31, 2012

Tips, Tutorial Membuka Akaun Nuffnang






Dah tiba masanya saya kongsikan kepada anda tips berguna kepada mereka yang mempunyai blog. why dont you earn money while doing your fave thing? tak susah pon. saya nak sarankan kepada adik-adik yang kat luar sana. akak galakkan korang join Nuffnang ni.yang mana nak buat duit lebih, daftarlah dengan Nuffnang dan start earn something just by blogging.


Semua orang tahu saya menyertai Nuffnang seawal penglibatan saya dalam dunia blogging ni and it has been an amazing journey. its the best thing in my life! so i would like to share with you guys how maybe you could become like me.(or even better!)


jom cekidaud cara-cara mudah menyertai Nuffnang dan perkara asas tentang Nuffnang:

1. Bagaimana untuk mula mendapat pendapatan dengan Nuffnang?

Melalui Nuffnang, blogger dapat mendapatan apabila ads(iklan) disiarkan di blog mereka. Dalam kata lain, untuk start some earning, pertama sekali kenalah ada blog/domain, then, go and register to Nuffnang.
http://www.nuffnang.com.my/
To register, please go to their Official Website:

2. Lengkapkan Bio anda di Nuffnang

Once you have your own account, congratulations! Anda telah melakukan langkah pertama. Kemudian masanya untuk anda melengkapkan your own bio data, such as occupations, information about your blog etc. kalau anda ada masa lapang, you should read GETTING STARTED in Nuffnang site, there are steps by steps guide for beginners.
Complete Your Bio HERE
Click to fill up/edit your bio

3. Masukkan ads ke dalam Blog(s) / Domain anda

Once you have your own Nuffnang account with your complete bio and blog(s), now it is the time to put some ads into your very own blog(s)/domain(s). kalau tak letakkan banner ads camne nak siarkan iklan, betul tak? And yes, I mean you can add ads to multiple sites you have, thus increasing your earning power(boleh letak lebih dari satu banner iklan dalam blog). 2 blogs with similar traffic means you gonna earn 2x, and 3 Nuffnang blogs and you gonna get 3x and so on.


3 jenis ads yang available:
1. Leaderboard (728 x 90)
2. Skyscraper (160 x 300)
3. Large Rectangle (336 x 280)


Jangan risau jika anda bukan seorang computer genius. tak perlu celik IT sangat pon takpe. even kalau anda kurang faham dengan HTML pon jangan kuatir. There are steps by steps guide on how to add the ads unit into your blogspot, wordpress, or other domains,
Add Your Ads HERE
Click to add ads now

4. Contoh Nuffnang Earnings

Metered Earnings VS Campaigns Earnings


As I mentioned earlier, bloggers get paid by getting their ads published. But, there are in fact 2 types of ads that will be run.

1. METERED EARNING - Ads yang dipublish untuk certain period(masa tertentu), and bloggers gain revenue by getting sufficient traffic, and CTR.

Apa itu CTR: To reward blogs for good campaign performance, Nuffnang will now be giving out bonus earnings for blogs that achieve a CTR (Click-through ratio) of 0.2% or higher on new campaigns that run on their blog. kira macam bonus tambahan kalau orang ramai klik ads tersebut. This figure is based on average industry standards.
Buffered Earning(BE) : ads yang masih berjalan dan akan bertambah dari semasa ke semasa. bila dah sampai satu tempoh tertentu dia akan stop, accumulate dan automatik akan dimasukkan menjadi Metered Earning (ME)

2. CAMPAIGNS EARNINGS - Ads yang dipublished with certain amount of fees, and will be run for a short period, and bloggers get paid for the fixed fees. bayaran dia tetap dan akan diletakkan mengikut tempoh masa tertentu. selalunya tak lama sangat la.

Campaigns Earnings




Contoh Campaigns Earnings.
Semua Nuffnang earnings akan di-cash-out dan hantar via Nuffnang Cheque.


Contoh Cek payment
Cek boleh di-cash-out kan bila earning anda dah mencapai sekurang-kurangnya RM50. Saya selalunya cash out setiap bulan. Ada orang suka peram lelame dan cash outkan sekali banyak-banyak.

Dari Nuffang, kita juga boleh tengok jumlah visitors. yang istimewanya korang boleh tengok jumlah unique visitors yang bermakna berapa orang view blog anda sehari. bukan berapa kali dia view/klik blog anda.
Mari ramai-ramai join Nuffnang dan sharekan entri ni dengan kawan-kawan yang lain ;)

silalah LIKE jika anda suka entri ini ;)

47 comments:

  1. Bestnyer entri ini. Mintak copy and share je... *akan backlink.. =)

    ReplyDelete
  2. mcm mn nk naekkan visitor tu yer

    ReplyDelete
  3. oh Elia, terima kasih bg tips nie. Rai tak tahu macam mana nak buat nuffnang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah, sbb dh ramai sgt tnya tu yg sy buat tutorial ni

      Delete
  4. thanks share tips.da lame berblogging pun xpndai ag nk tepek nuffnang.hehe

    ReplyDelete
  5. banyaknya rezeki BE elia...

    ReplyDelete
  6. fuh... bnyknya earning elia... sy punya nak smp 50 hengget pon susah... ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu pon elia mcm tu jgk. Lmbt sgt nk tunggu dia naik. Penah smpai almost nk give up. Dont worry. Ada rezeki insyallah

      Delete
  7. thanks for this info elia coz i'm new blogger..pastu sudi2la tgk blog i ye
    aniceday3.blogspot.com tapi blog biasa2 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama. Insyallah. Blog biasa pon best apa. Mana tau ntileh jd luar biasa

      Delete
  8. tlg bg tips kak http://adorafiq.blogspot.com/2012/05/bilakah-ia-akan-naik.html

    ReplyDelete
  9. xsuke letak iklan dan banner..sbb tu x join nuffnang dan GA

    ReplyDelete
  10. kalu diaorg tak klik ads tue kita xdapat laa earning ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jugak. Akan dpt juga ikot jumlah views dlm blog anda. Tapi kalau lg rmai org klik leh dpt bonus earning CTR

      Delete
  11. salam...nak tanya..kita ada buat jugak...duit on je sblum nie..tapi lepas kita tukar yang leaderboard tue kat bawah kita punya header tros duit dah tak masuk T___________T .. nape ek?

    ReplyDelete
  12. rezeki elia...alhamdulillah...moga dimurahkan rezeki lagi... :)

    ReplyDelete
  13. tq elia atas perkongsian yg berguna ni...tocheyyyy..

    ReplyDelete
  14. ayu punya tak tukar jd meter earning pn..huhu..xnaik2 pn duit tu mkna xda org klik lah kan..hehe..

    ReplyDelete
  15. elia... sy dh buat... tp kan mcm xd effect pon..... x naik pon duit nye....ade yg slh ke?????

    ReplyDelete
  16. Nice tips Cik Elia. Banyaknya BE sis ^_^

    ReplyDelete
  17. dh join n dh dpt BE
    nuffnang mmg best

    ReplyDelete
  18. @Elia Si Jejariruncing ermmmm dye mmg naik lmbt ke cm ner ek????

    ReplyDelete
  19. salam elia, tp mcm mn nk masuk iklan tu ek? code dia dh copy n paste, tp kt blog dia kuar blank je..huhuhu

    ReplyDelete
  20. sy dh semangat nk mulakn blk blogging ni lpas bce entry ni =)

    ReplyDelete
  21. tp nk tnye..sy ade 2blog.. 1 blog ok add nuffnang ni..tp 1 lg blog xleh nk add link tu..knape ek?

    ReplyDelete
  22. hehe...tq kak Elia...sgt brguna buat sy...

    ReplyDelete
  23. Dah lama join, tapi sebab tak ramai visitors, nak dapat RM50 pun makan bertahun! :(

    ReplyDelete
  24. just curious je, means kalau post ads from nuffnang dlm blog bole dpt duit ek?

    ReplyDelete
  25. @Cheetah

    sy pn smlm mcm tu..tpharini try dh ok..cuba awk try lg nnti2...
    #cheetah sila la usha2 blog sy..tp baru lg..huhu sdg mncuba nk dpt income lebih

    ReplyDelete
  26. @nn lylyn
    oo ok2.. tq.. apa nama blog awak ek?hehe.

    ReplyDelete
  27. @Cheetah
    huhu biase2 bru nk mula http://nlylyn.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. sila singgah dan follow blog sya
    http://vlitemiera.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. http://thelifestealer.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. wahh info yang berguna.. sy baru je start berblogging ni :)

    http://cekodoksbuntalz.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. thanks..very informative info...sy ni pon masih bru dlm blog ni...xtau pe2 lg...
    lau ade pe2 yg nk komen..trus komen tang mne blog sy yg perlu sy baiki
    http://akuadalahsiti.blogspot.com/

    ReplyDelete
  32. x pernah lagi dapat BE dari nuffnang..tensen je dah.haha..ikln lf=g satu ade jalan2 tp mcm siput..xbyk pon.n xpernah cash lagi..ade petua pape x?

    ReplyDelete
  33. http://mylittlepieceof-ct.blogspot.com/

    ReplyDelete
  34. singgah n follow disini.. sudi2 kiranya follow me back.. minat sgt baca kisah awk dari dlu.. =)

    Hai.. done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. follow me too.. nak jana pendapatan juga like u.. tqvm

    ReplyDelete
  36. follow me too.. nk jana pendapatan juga.. tq.. nice yr blog

    ReplyDelete
  37. Tips yg sangat membantu.... Thanks bebanyak....
    http://malaysiarounder.blogspot.com/

    ReplyDelete

Tulis entri panjang sekali,
Jejariruncing nama diberi,
Dahulu Elia bergigi besi,
Lain kali comment la lagi!!

*mind your words.any harsh words will not be entertained ;)