Tuesday, July 10, 2012

Cream Puff Custard buat yang tersayang..



cream puff adalah antara dessert atau kuih kegemaran saya. kalau makan ni 10 ketul pon rasa tak cukup. satu haritu saya dan pinky decide nak belajar buat cream puff dari Mama. dia suka baking so kite tumpang sekaki lah belajar buat our favourite puff ni..

kepada anda yang nak tahu cara nak bake cream puff ni jom tengok projek baking kami yang hadoo ni ;)




Bahan-bahan untuk satu acuan ( 10 biji )-
kalau buat comel2 boleh dapat banyak gak..

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur(100g)


(kitorang buat dlm 4 acuan so pakai telur dlm 8 biji)


bahan yg lain2 didarab 4.

Cara-caranya:

Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.




1.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.


2.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.



3.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.



4.Masukkan telur, kacau cepat-cepat



Memang kena kacau laju laju dan non stop. masa ni boleh praktis goyang gerudi inul skali. practise makes perfect katanye!


Boleh juga kalau nak lepaskan geram anda pada kekasih atau suami yang menyakitkan hati. its a good therapy gituw.. hahaha!



5.Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.



6.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.




7.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik . sumbat sumbat sampai padat maksima!


8.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan

9.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.

Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm

* Boleh juga guna cara ni: Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.


Untuk cara pembuatan Cream Castardnya pula :

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega




Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.




kami tak guna microwave tapi panaskan n kacau di atas dapur menggunakan api perlahan dan sentiasa dikacau sehingga pekat.
Penggunaan nonstick pan adalah digalakkan..hehe


** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.



atas dapur ni kacau sampai adunan jadi pekat cam atas ni okeyh?


teruskan buat creampuff tu..


tengoklah betapa gebunya cream puff yang dibuat dengan penuh kasih sayang ni. hewhewhew...


proses memasukkan atau menyumbat inti cream custard kedalam cream puff yang gegebu ituww..


akhirnya jadi juga cream puff kitorang si anak dara takde kerja ni. nak buat creampuff ni makan masa 2-3 jam jugak tapi sekali di hidang kat orang tersayang, sekali dua ngapp.. selamat dah abes licin semua.. tinggal sikit je untuk keesokkan harinya. nak buat lagi malas pula. tunggu la sampai seru nanti akan ku buat juga cream puff yang gegebu dan montel ni lagi.. insyallah


Hana pun sebok nak baking juga. dia masukkan cream puff dalam oven mainannya. haissh. ada harapan nak jadi Junior Master Chef ni... ;p


credit resepi dari :http://www.myresipi.com

37 comments:

  1. wah..mmg nmpk kegebuannya..hihi...

    ReplyDelete
  2. aduyai fav kein n suami juga nie...tq tq tq ni balik kene cergas nk test drive cream puff nie hehhe..tq wak =)

    ReplyDelete
  3. sy tau mkn je =) suke puff tu sedap sgt...yg hana punye oven tu comei =)

    ReplyDelete
  4. Salah satu kueh yang 1st time my impression "tak sedap ah".. but bila test sekali, makan 15 ketol pon x sedar!
    hahah~

    ReplyDelete
  5. wahhhh...rajin gilesss cik jejari kita ni..heheheh..bagus2..good tutorial..boleh k hani try nanti..credit gak tuk hana.. :)

    ReplyDelete
  6. elia,nnt kalau buat lg,jgn lupa pos kat umah ye :p

    ReplyDelete
  7. comels la oven hana..hehehe

    ReplyDelete
  8. smlm sy br mkn cream puff ini...beli dr kawan...
    sgt cedap... ^_^
    gud job elia...

    ReplyDelete
  9. ha ha ha.. comel oven hana.. erm.. bakat memasak dah ada tu..

    ReplyDelete
  10. comment sy x di kuarkn....
    huhuhuhuhu
    TQ

    ReplyDelete
  11. 4 adunan la bukan 4 acuan :P

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum wbt..

    *Gulp* sedaaapppnyeee!!!!

    tp kannnn sofia tak reti nk buat...haaa tkt xjd..


    regards,
    Unsmiley

    ReplyDelete
  13. penah blaja gak..tp laen lar bebeno carenyer....tp x salah ek nk test wat cmnih lak..hehe...

    ReplyDelete
  14. Cream puff kalau makan dengan jem memang sedap macam scone juga....anyway teruskan usaha mencuba resipi yg lain dan post kat sini yer dik :-)


    Cheeers,
    www.mylittlewing12.com

    ReplyDelete
  15. Elia, mintak izin nak copy resipi eh.. nak try buat jugak..
    cream puff ni favorite sy gak..
    btw, thanks coz share resipi ni.. :)

    ReplyDelete
  16. 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
    sy tak paham bab ni

    ReplyDelete

Tulis entri panjang sekali,
Jejariruncing nama diberi,
Dahulu Elia bergigi besi,
Lain kali comment la lagi!!

*mind your words.any harsh words will not be entertained ;)