Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Monday, March 14, 2016

Sepasang Mata Baru







Assalamualaikum..
Dah lama tak update blog. Harini nak cite pasal mata baru. When i said mata baru ni i mean my second pair of eyes. Specticle!

Kalau bagi orang yang rabun ni, spec jadi satu kemestian dan selalunya org ada 1 je spec.
Tapi Elia ni lain skit. Alang2 dah rabun ni spec saya jadikan keperluan dan dalam masa yang sama sejenis aksesori. Aksesori mengikut hari, mood dan keperluan untuk aktiviti hari tu.

For example, i got a spec for outdoor- bila tau haritu akan keluar tengah panas, saya akan pakai spek yg akan automatik tukar warna gelap a.k.a transition glass.

I also got a pair for bila nak melawa or makeup cantik2 i akan pakai spec yang boleh nmpk my makeup la. Frame dia transparent. So nmpk mcm tak pakai spek sgt. Glass dia biasa je multicoated since power i agak tinggi

I got a pair yang utk bawa lenjan or utk bermalas2 kat rumah. Frame jenis tahan kalau trhempap ke trpijak ke. Glass dia pula yg jenis tahan calar..

And yang terbaru ni.. Frame and glass yang lain dari yang biasa saya ambik. Frame haritu ade promotion Tommy Hilfiger, glass dia pulak saya amk jenis Hoya yang bagus untuk blue ray atau tgk screen pc, laptop, hp ataupun TV. Cermin mata ni khas saya pakai untuk kerja whereas memang kena mengadap PC je selalu.


Bahaya sebenarnya kerja mengadap PC ni. Boleh rosakkan mata. Macam masa dulu saya kerja kt Koperasi Cimb tu dlm 2 tahun power naik 250+ dari asalnye 100 lebih je. Now, power dah nak dekat 500 dah! So kalau tak jaga dan prevent, tah sampai berapa ribu power nnt. Bila power dah naik, harga spec pon makin lah naik. Sape yang pakai spek memang faham and sure can relate to what I'm saying kan?



6 comments:

Kay said...

buat lasik :-)

yanie yusuf said...

akhirnya sempat jugak Yanie Yusuf singgah sini... :)

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

betul tu..Maca, Fida jugak..Dulu start kerja x pakai spek pun..Setahun berkerja dah jadi rabun..Lagi ni..Power dan 300 kot..

ztie said...

haish. memang rajin kumpul2 kan. cantik cermin mata tu. rindu nya nak kumpul cermin2 mcm ni dulu hehehe

Ummi Khalif said...

Betul tu bahaya kalo terlampau terdedah kpd cahaya hp ke, pc ke.
ada 2 org terdekat saya yg ada masalah mata. mak mentua retina jatuh sbb telampau tekena cahaya matahari. abah saya sendiri mata double vision mild sbb telampau kerja dalam gelap.

E'in said...

best laa ade byk spec.. e'in ade 1 tu je haa.. hihi

Blog Widget by LinkWithin