Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, December 30, 2015

Sayu dengar rakaman suara gadis 14 tahun yang diculik


Assalamualaikum,

Pagi ni terasa suram je. sedih dan sayu menyelubungi diri ni.

Mana tak nya, pagi tadi dalam jam 4pagi saya terjaga dari tidur bila terdengar riuh budak rumah berborak. macam kencang je topiknya. sampai terjaga kita dari tidur yang lena..


Rupanya diorang tengah dengar rakaman suara pasal gadis yang diculik kat Klang tu.

tak lepaskan peluang dan alang-alang terjaga tu saya pon tumpang dengar sekali..

rakaman tu berdurasi dalam 3 minit 42 saat



http://3.bp.blogspot.com/-HJxA30PaQeI/VoK9hbaM8DI/AAAAAAAAu_U/trv-Fy7-bUc/s1600/1.png
credit pic : media.hub

Monday, December 28, 2015

Hotel d Art Shah Alam. Boutique Hotel

Assalamualaikum..

Harini hari Isnin. Semua orang mesti agak liat nak gi kerja kan?
since dah bercuti agak lama. hehehe

Bagi saya lak excited nak datang kerja sebab nak jumpa colleague yang ambil cuti seminggu even before cuti panjang for Christmas. hehehe.. boleh plak rasa excited nak gi kerja sebab nk bergossip. hahaha.. perempuan kann.. biasalah!

dalam semangat nak gi kerja tu timbul juga semangat nak berbelog. sebab dalam cuti ni pon "blogging" pon cuti jugak. heeee


Dalam dok godek-godek draft posts, terjumpa gambar-gambar kat bawah ni.

Gambar masa Elia nak konvo time Diploma dulu. kitorang stay one night kat satu butik hotel kat Shah Alam ni. D'Art Hotel nama dia...




Bila sebut boutique hotel ni mestilah interior dia cantik-cantik. kita boleh pilih ikot mana yang kita berkenan. setiap bilik lain-lain design


Bilik yang kitorang ambil ni ada ala-ala New York style skit. cool!



Toilet pon cantek. even simple tetap cun


Rate bilik standard. tak ingat berapa tapi rasanya tak lah mahal sangat.
include breakfast dekat kopitiam bawah/sebelah hotel ni..



Agak agak kalau stay area Shah Alam, bolelah nak try stay hotel ni lagi. boleh try bilik-bilik lain pulak..

haisshhh.. hujung hujung tahun ni mood bercuti la semua kann... hehehe


Tuesday, December 22, 2015

Bukti. Kenan Itu Wujud




Assalamualaikum.
 korang mesti pernah dengar orang tua-tua dulu pesan pada orang yang mengandung..

"jangan mengata orang tu sangat, nanti terkenan.."

or

"jangan mengusik/mentertawa/mencederakan orang atau makhluk lain seperti binatang, nanti terkenan kat anak"

pendek kata, kalau wanita mengandung ni banyaklah pantang larangnya. bukan hanya pada si ibu mengandung, tapi si suami juga kena pantang. tak boleh gi memancing, memburu dan perlu sentiasa jaga perlakuan. sebab orang kata nanti boleh terkenan kat anak bila lahir nanti..


terkenan ni tak semuanya buruk. ada yang terkenan baik (baik ke?) macam kes Elia sendiri..


Saturday, December 19, 2015

3 Krim Berguna Melawan 7 Tanda

Sedar tak sedar, Elia dah menjangkau umur 26 dah tahun ni. tahun depan(which is in less than 1 month), dah masuk usia 27 tahun. 

Bila dah makin meningkat usia ni, cara penjagaan kulit pun kena la selari. dah tak boleh pakai produk yang sama masa umur awal 20-an dah. sebab kondusi kulit kita pun dah lain.
Tambahan pula dengan keadaan cuaca sekarang yang kejap panas, kejap jerebu..  kejap musim hujan. bila kita selalu terdedah dengan penghawa dingin pun akan jejaskan keadaan kulit kite yang akan menyebabkan keluar tanda-tanda penuaan seperti kedutan, warna kulit tak sekata, dan macam macam lagi. 

Akhirnya, Elia bertukar kepada Olay Total Effect. yang dulu Elia selalu nampak Mak dan Auntie auntie Elia pakai. Now, it's my turn to try it.


Terbaru adalah 3 produk ni : 


First, Olay Total Effect 7-in-1 pore minimizing CC cream SPF 15

 

Elia memang ada masalah pori yang besar. so memang jarang la pakai foundation or bedak yang tebal sebab nanti senang tumbuh jejer(jerawat). tapi bila ada CC cream Olay ni bole la berangan sikit nak melawa. dah bole pakai CC Cream yang siap ada SPF 15 yang sesuai sgt dipakai masa musim panas cam sekarang ni.


 




Satu lagi produk Olay yang saya suka Olay Total Effect Day Cream yang boleh melawan 7 tanda-tanda penuaan.


 

kesemua tujuh-tujuh tanda penuaan yang Day Cream ni boleh cegah ada tersenarai kat belakang kotak.



 
 sedap bau cream dia dan tak berminyak. Best je pakai

 


 

Satu  lagi produk yang best dari Olay - 
Olay Total Effect Anti-Aging + Fairness Cream

 


Comel botol dia. Bau pon wangi. Best~!



3 awesome produk dari Olay ni memang tersusun cantik kat "my dressing table". comel je. hehehe

bagi korang yang nak cuba pakai produk Olay ni senang je. produk ni memang mudah didapati kat mana-mana farmasi. 

Sepanjang bulan Disember ni juga ada special promosi untuk produk Olay ni di farmasi Guardian berdekatan.



Pop up Greeting Cards yang super duper CUTE



Assamualaikum,

Dari dulu Elia sangat kagumi orang yang creative ni. yang pandai buat kraftangan dan benda-benda yang artsy or DIY.

Memang sejak azali lagi Elia tau my mom ni suka buat benda-benda kraf-ty. tapi bermusim la.
dia pandai menjahit, buat cross stitch, mengait, dan macam-macam..

Memang dari dulu kalau nak bagi card kat orang, minta bantuan Mak. hahaha..(sebab tulisan saya pon macam cakar ayam. apa lagi bile buat kraf ;p)

tp one day, my mom cakap dia sekarang buat pop-up card and take orders for custom-made.

mula-mula ingat biasa biasa je.. tapi..





ternyata tanggapan saya meleset bila tengok hasilnya...

bawah ni antara koleksi custom-made greeting cards dia buat for her lovely customers..

 
 






 Siap ada yang boleh letak pic sendiri lagi!


Selain kad, dia ade juga buat bookmarks. khas buat peminat novel. like herself








untuk Christmas pon ada


Masa birthday Elia pon i got this super cute and adorable card. all my fav things ada dalam tu.. so thoughtful






Si kecik Aisyah Amani ni pun suke the pop-up card Mak Nani made for her 1st birthday..


Buat korang yang suka juga pop-up card macam ni, 
bole lah check out her blog - My Worth Buying Shoppe



Buat yang nak beli terus ready-made or nak belek sendiri pop-up card ni, SABTU dan AHAD (19 &20 hb December 2015) ni korang boleh ke Time Square dari 11am-10pm for more choices of cards and bookmarks!

Handcraft Bazaar @TS
THIS WEEKEND
19&20 dec 2015
11am-10pm
2nd floor east @ times square KL
Booth #1
Near BOAT NOODLE
below OLDTOWN & TAIPEI STREET







Buat yang nak kawin or tunang and looking for a handmade hand bouquet by Closet of AmyAmy , pon boleh ke sana..


Elia juga akan ke sana esok (Ahad). kalau nak jumpa boleh la datang ye!

#handmadepopupcard #Myworthbuyingshoppe #

Friday, December 18, 2015

Blog List Peserta Segmen Blogwalking Jejariruncing



Hari Jumaat, penghulu segala hari..

Friday.. the day we all love.. TGIF! huhu

'create

Jom Blogwalking ke blog-blog tersenarai kat bawah ni.

jangan lupa tinggalkan comment or even better, follow diorang ni..

http://honeyberbicara.blogspot.my
http://www.sallysamsaiman.com
http://www.nurfuzie.com
http://quebecity.blogspot.com
http://miss-azwarsyuhada.blogspot.my
http://meenieysykes.blogspot.my
http://luvme0w.blogspot.my
http://bluechoralpearl.blogspot.my
http://hanyadihatiku.blogspot.my
http://iampiegirl.blogspot.my
http://erinndryana.blogspot.my
http://theonlygirl98.blogspot.my
http://rianalittlecuties.blogspot.my
http://byzuranotebook.blogspot.my
http://reenakamarudin7.blogspot.my
www.yayacendana.com

So kat atas ni list blog yang join segmen saya kali ni. pada yang dah terlepas tu, dont worry.

akan ada lagi peluang in the near future..

 just keep in touch dan jangan ketinggalan k?

Muah.. selamat berhujung minggu guys!

XOXO,

Elia ;)



Thursday, December 17, 2015

Sebab saya happy, saya nak buat segmen! ;)




Alhamdulillah.. Syukur

Harini Elia dapat satu berita yang sangat menggembirakan.

Tapi terlalu awal untuk dihebahkan. Insyallah sampai masanya akan saya ceritakan..

So.. disebabkan saya sangat happy, nak buat segmen blog walking lah! hehehe

Bagi yang tak tahu apa tu segmen blog walking, segmen dimana saya akan promote blog link korang untuk semua pembaca terjah. bole cuci cuci mata dan tambahkan kenalan. nak tambahkan followers and reader yang menyinggah ke blog korang pon boleh...

Nak join?

Kali ni simple je rules dia.. just 

tekan butang "share to facebook" macam yang dalam bulatan merah kat bawah ni..


Lepas tu korang just perlu buat entri simple untuk ajak pembaca korang join segmen ni.. 



Selepas selesai publish entry tu, sila copy link entri anda tu dan pastekan ke ruangan komen saya(dalam entri ini).


ITU SAHAJA! then saya akan promote link blog korang dalam entri seterusnya..

Dah.. tunggu apa lagi, jom join segmen saya yang simple ni..


Wednesday, December 16, 2015

Girls night out and sleepovers. #Throwback


Assalamualaikum..

Entri ni entri yang agak lama. masa time belajar kt melaka lagi. Elia ada menang penginapan satu malam kat hotel Singgahsana PJ. Hadiah lucky draw masa event Sepetang bersama blogger anjuran Denai Hati.



Tuesday, December 15, 2015

Unik! - Pengumpul Tapak Sulaiman (Dried Starfish Collector)

Assalamualaikum..
Cerita ni serious dah lama dan berhabuk dalam draftbox. Cerita ni some time around Syawal and it was back 2 years ago. 
cerita ni memang la dah lama. tapi tak kurang menariknya..



Tak menarik ke kalau korang datang rumah orang.. lepas tu nampak hiasan ni tersusun cantek je kat depan pintu rumah. bila datang dekat memang korang akan rasa tertarik nak belek satu satu..

Monday, December 14, 2015

3 Lady Bloggers - Segmen Jom Jenjalan Bersama Jejariruncing


http://jejariruncing.blogspot.my/2015/12/segmen-blogwalking-bersama.html

Selamat Sore semua.. hehehe

Semalam Elia ada buat Segmen kt blog ni...

Segmen spontan pada bloggers yang nak tambahkan readers atau followers

Macam Elia sendiri agak lama menyepi dan bila nak aktif balik, tak tau nak baca blog siapa.

So, buka je balik segmen ni, bole la cuci-cuci mata baca blog orang..




Dalam segmen sebelum ni, ada 3 blogger yang berjaya curi perhatian dan minat saya, so jom ramai-ramai terjah blog diorang nih!


kalau berkenan boleh la follow k?


1. Opah Vogue




- Blogger ni  sukakan elemen misterious sikit.. tak nak reveal muka dia so dia letak pic America Ferrera. heee.. kerlas hakak ye.. suspen sgt..

- Elia agak tertarik dengan cara penulisan dia yang sempoi.. best je baca.. I hope you guys will love her blog too..

- Kenapa korang ke baca blog dia? ni jawapannya

1- Sebab aku rasa blog aku yang sekarang telah ditulis dengan rapi dan ditulis dalam keadaan aku yang waras dan serius! Hahahaha... Kalau kau perasan, entri aku yang dulu sangat kebudak-budakan - dulu zaman Blink 182, dan sekarang zaman Meghan Trainor *tepuk dahi*

2- Aku rasa blog aku best sebab ada banyak emosi yang terangkum cantik dalam setiap entri aku lately. Aku kerap kongsikan keadaan emosi aku dikala entri di muatnaikkan. Nampak tak betapa berwarna-warninya kehidupan. Kadang gembira. Kadang berduka. Kadang hyper. Kadang sendu. Kadang hipster. Kadang gothic. Kau rasa?

3- Kau perlu datang terjah dan jenguk blog aku, kenapa? Sebab aku rindu zaman kegemilangan seorang penulis blog! Zaman ramai followers. Zaman ramai komen itu-ini. Zaman mencari segala sumber dalam blog. Aku rindu diterjah. Aku rindu disoal siasat ala-ala CSI. Aku rindu zaman kau cari resipi goreng pisang panas untuk dihidangkan pada mak mertua kau. Rindu! Seksa aku menanggung rindu tu *ambil tisu sambil lap hingus*

Apa lagi?  Jom terjah blog Opah Vouge ni



2. Mizzura @ K.i.s.a.h.n.y.e



- Blogger ni bagi gambar masa kat Mekah sambil mengusha unta di fadang fasirr(saje pelat arab)

- Blogger ni pon senasib ngan saya yang dah lama menyepi dari blogging then nak start aktif balik. so we need support and new blog list! hehehe..

- Blogger ni jugak suka blog pasal MAKAN dan TRAVEL.. so sape-sape yang suke makan angin dan makan makanan, boleh la follow blog dia ni yee..

- Blogger ni juga katanya ".blog ni adalah nukilan karangan jari dompot saya, insyaallah ada manfaat bagi yang memerlukan. Tiada niat tersembunyi, penulis sekadar berkongsi K.I.S.A.H.N.Y.E(dot com):-D"

Jom terjah Blog K.i.s.a.h.n.y.e


3. Adzwaty



- Blogger ni bagi gambar ni, which is kinda hilarious.. ni mesti kes bosan kt ofis. tak pon bengang dengan bos. haha.. yeke?

- Elia tertarik bila baca sebab kenapa blog dia best.. which she answers " Errr...mungkin sebab aku tak berapa nak ikut trend bloggers lain yang suka post pasal benda-benda viral/gossip/artist/dll...Dan lagi, aku jarang main copy paste entri orang...dan lagi, aku tak letak iklan "Klik Like Jika Nak Baca Entri Ini" atau bila dah klik ke blog aku, tetiba muncul link yang baru yang tah hapahapa tah...dan yang lagi penting, kemerepekan di dalam blog ini adalah tulen dan asli dari hasil ketikan jari jemariku/hasil buah fikiranku huahuahua "


- Elia rasa firstly blog dia cute sebab pink in colour and ala-ala same taste like mine. hehe.. secondly rasa macam best je baca blog dia sebab dia macam ada same level of humor as me.. hahahahaha.. so ni kalau lepak ni sure bole masuk kepala.. hahakss.. pepandai je aku nih..


papepon, korang boleh terjah sendiri Blog N.A.R ni


Ok.. thats all for now..

Yang mana berminat nak join segmen ni, nanti Elia buat lagi k? korang kena rajin2lah singgah blog untuk tahu update. sebab saya memang plan nak buat segmen ni setiap minggu kalau boleh.

So.. stay tuned... ;)



Creative presentation - Career Fair

http://4.bp.blogspot.com/-yriPEVFggdU/UxNMNlBBZgI/AAAAAAAAS_g/kYK7S9PoHvE/s1600/20130618_163219.jpg

Assalamualaikum semua,

I dont know about uolls, but masa Elia degree kat Uitm Kampus Bandaraya Melaka (KBM) antara masa yang best untuk dikenang... 


As you all know I studied Human Resource Management. Masa study ni presentation adalah perkara biasa dan bila korang ambil subject macam HR, Marketing dan yang seangkatan dengannya, memang presentation ni makanan korang. Almost tiap subjects require us to do presentation.



Kalau kat tempat lain mungkin presentation adalah perkara yang paling digerunkan atau membosankan... but not at our campus. 

yang UNIK nya kat sini sebab presentation will NOT be ordinary.. its gonna be a CREATIVE PRESENTATION.

apa maksud creative tu?

Sunday, December 13, 2015

Segmen Blogwalking bersama Jejariruncing (Tambahkan followers dan reader)


Dah lama Elia tak buat segmen kan?

Segmen "Jenjalan bersama Jejariruncing"

bukan jalan-jalan melancong atau melencong.. nak berjalan-jalan baca entry blog orang.. Kadang-kadang saya nak baca blog orang tapi tak tahu nak baca blog siapa.

dengan adanya segmen ni, kalau ada yang best-best tu boleh follow.. kalau rajin boleh komen..

tapi macam tak best pulak nak jenjalan sengsorang ni.. jenjalan reramai baru la bestkan? wah bukan main banyak kata ganda kau ye elia! huhu..

so tetiba rasa nak buat segmen yang dah lama tak buat.. kalau rasa nak join, join la..

taknak pon takpe.. tiada sebarang paksaan..

..

So.. saya nak bagi masa 24 JAM kepada anda semua untuk :





1. Tekan butang "Like" dan "Share" di entry ni.

2. Copy dan post header my blog dan widget ni (Copy Link Ni) dan buat satu entry bertajuk "Jom Jenjalan Dengan Jejariruncing"



3. Dalam entry tu ceritakan kepada saya kenapa blog anda best dan patut dilawati. kira macam marketkan blog koranglah. selain tu korang juga boleh tanya saya maximum 3 soalan jika ada. soalan anda akan saya jawab di ruangan komen di entry tersebut dan di hujung entry tu kalau nak, ajak la kawan-kawan yang lain join game jenjalan ni.. the more the merrier ;)

4. Letakkan sekali pic anda yang paling cute/hot/gojes/ensem/macho kat entri tu.. nanti senang saya promote dengan gambar market anda skali. hheee


5. Selepas selesai publish entry tu, sila copy link entri anda tu dan pastekan ke ruangan komen saya(dalam entri ini).


Setiap game mesti ada hadiahnye kan?? apakah hadiah menanti korang semua?


- Saya akan listkan nama blog beserta link anda di entry saya yang seterusnya.
- Kita semua dapat ramaikan kawan dan ini membuka ruang untuk naikkan trafik blog anda.
- kepada the top 3 bloggers yang entrinya berjaya menarik hati saya, blognya akan saya review dan dia akan dapat FREE 24hours sticky post untuk promote blog dia kt my blog.


Haaa.. suke tak? suke tak??

sorry la kalau hadiah xbest. untuk permulaan dan percubaan je dulu. kalau dapat sambutan boleh buat lagi best n gempak!

Cepat.. cepat... 24 jam sahaja masa yang diperuntukkan untuk anda ;)

Thursday, December 10, 2015

Pengalaman Diculik

Cerita ni berlaku sekitar 2-3 bulan lepas kot kalau tak silap la..

ni bukan macam kes kena culik kat The Curve tapi tak de siapa tahu tu.. oppss..

ni kes kena culik dengan orang yang dikenali.

One weekend ni I was asked to get ready to go somewhere.

without fikir panjang, siap siap je la..

Dah siap, picked up and we drove off to the "secret place"..

standard soalan kepada penculik " Ehh.. nak bawa kemana ni?" diajukan

"Just keep quiet.. wait and see "

Tuesday, November 3, 2015

10 Masalah Dialami Gadis Rendah


Benda ni tak ramai yang perasan melainkan korang mengalaminya sendiri.
Benda ni pun saya terfikir bila satu hari ni, saya ke sebuah stesen minyak. then masa nak keluar gi bayar tu.. Ya Allah, susahnya bila nak pergi bayar kat kaunter tu. tengoklah gambar kat atas ni.


lagi lagi masa dia nk hulur baki dan kad. dah terjengket jengket aku nak capai. ni dalam saya pakai wedges ni. kalau pakai flat lagi la kan?

nak kata Elia ni spesies rendah sangat tu takdelah. tapi rendah la jugak. kategori bawah 5 feet la senang kata. So bila korang dalam kategori 'rendah' ni. memang la orang kate cute la senang la... tapi ada juga masalah atau common problem faced by Short Girl


Sunday, November 1, 2015

Menarik! Fungsi dan kebaikan makanan mengikut rupa bentuknya


Pernah saya dapat gambar dan info ni dalam group Whatsapp dan saya rasa sangat menarik dan tertarik dengan this new findings :










Menarik kan?

p/s: kesahihan maklumat ni tak diketahui sbb sumber pon dari sebaran group whatsapp ;p
posted from Bloggeroid

Saturday, October 31, 2015

Kakak Gagah Menangis


http://4.bp.blogspot.com/-hF01cYlqJHo/Uv_KmsalOVI/AAAAAAAAQQU/Mt742nIY4wA/s1600/20131026_165812.jpg

Ni cerita 2 tahun lepas. dah lama tapi masih segar di ingatan. bila seorang gadis yang gagah, gila-gila(crack), brutal dan  garang ni boleh menitiskan air mata berharga..

Friday, October 2, 2015

Produk paling berguna masa musim jerebu




Jerebu ohhh.. jerebu

Cuaca yang teruk berjerebu sekarang ni memang mendatangkan macam macam kesan sampingan pada diri kita. kesihatan, penglihatan dan kulit pon leh terjejas.

kalau sal kulit ni memang my skin sangat sangatlah senang affected with bad weather..






kulit saya jenis cepat naik bintik bintik ruam dan jerawat. black heads, white heads dan segala macam heads lah~!

mulalah kulit muka jadi berbijik dan tak smooth.

dan mulalah saya jadi restless dan menerjah ke farmasi untuk belek dan cari solusi produk yang baik untuk masalah ni.


Elia ada kulit muka yang jenis berminyak dan sensitive. 
haa.. hambek kau. dua-dua jenis masalah yang selalunya kena guna dua jenis produk berbeza.


nasiblah i found this one product which cater for both skin type!





tadaaaa.. its this product from Korea.. jenama CNP Laboratory. 

Produk super best ni pulak namanya CNP Dual Balance Waterlock T/U Serum.

mesti kita tertanya tanya kenapa T/U kan?

ni sebab serum ni membantu untuk menghalang kilatan(minyak) kat kita punya T-zone dan melembabkan U-zone kulit muka kita.

selalunya kan Tzone dimuka akan selalunya berminyak dan berkilat kilat bak kehalusan kilauan kulit kepala Harith Iskander. meanwhile, our U-zone kering dan kekurangan kelembapan. kan kan?

selalunya kita akan cari produk utk kurangkan minyak kat Tzone tapi nanti Uzone lak kering. bila kita sapu mosturiser kat U-zone, kat T-zone lak berminyak. Now, semua tu dapat diselesaikan dengan this awesome serum! dia dapat mem-balance-kan water-oil kat kulit muka kita ni. 

produk ni jugak dapat kontrol minyak dan sel kulit mati. cool!

produk ni katanya sesuai untuk orang yang mempunyai masalah kulit kombinasi antara minyak dan kering dan juga buat yang ada masalah kulit sensitive. sooo.. memang Elia sesuaiii sangat sangatlah pakai produk nih!




Packaging dia macam gambar kat atas ni. 




bila dah godek packingnya, kita dapat tahu yang serum ni mengandungi bahan bahan unik seprti: Camellia Japonica Flower Extract : Anti-inflammation
Melissa Officinalis Leaf Extract : Anti-stress and anxiolytic agent
Imperata Cylindrica Root Extract : mengandungi kandungi tinggi potassium yang bertindak mengekalkan tahan kelembapan kulit
Aloe Barbadensis Leaf Powder : mengurangkan kekeringan kulit




Cara pakai dia senang je. lepas dah cuci and letak toner, just picit keluar the serum dan dot dot kan kat muka..


sapukan kat U-zone yang kering kontang bak padang pasir yang semakin ketandusan..


then sapu jugak kat T-zone yang selalu nak lip lap lip lap kilat and berminyak tuhh



kulit akan rasa automatik lembab and supple je even lepas aplikasi pertama. serious tak tipu. musim musim jerebu ni memang kulit rasa kering dan berminyak at the same time. so bila pakai serum ni rasa fresh je kulit muka #saranghaeCNP

best kan?!


produk ni tak susah pon nak dapat. kat mana mana Watsons Outlets ada jual.
boleh didapati dengan harga RM143.10 (60ml)



Untuk list of outlets, klik di sini~! http://www.bit.ly/CNPWatsonsOutlets


Blog Widget by LinkWithin