Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, December 22, 2015

Bukti. Kenan Itu Wujud




Assalamualaikum.
 korang mesti pernah dengar orang tua-tua dulu pesan pada orang yang mengandung..

"jangan mengata orang tu sangat, nanti terkenan.."

or

"jangan mengusik/mentertawa/mencederakan orang atau makhluk lain seperti binatang, nanti terkenan kat anak"

pendek kata, kalau wanita mengandung ni banyaklah pantang larangnya. bukan hanya pada si ibu mengandung, tapi si suami juga kena pantang. tak boleh gi memancing, memburu dan perlu sentiasa jaga perlakuan. sebab orang kata nanti boleh terkenan kat anak bila lahir nanti..


terkenan ni tak semuanya buruk. ada yang terkenan baik (baik ke?) macam kes Elia sendiri..




eh eh.. bukanlah maksudnya saya pregnant or terkenan kat apa-apa tapii...

ada yang berkenan kat Elia..

eh.. ehh.. bukan berkenan.. tapi TERkenan..


Ceritanya macam ni..

Dulu pak sedara Elia ni.. suka sangat menyakat Elia masa kecik. masa tu dia bujang lagi lah
katanya masa kecik, Elia ni mengada dengan "cengeng" a.k.a kuat menangis and suka melawa.

sukaaa sangat usik and sakat saya.. ingat lagi, kalau jumpa bila ada family gathering tu memang kitelah favourite mangsa buli dia.. katanya Elia ni manja lah ape lah..

sekali...

dikatakan anak kedua dia, Damia..

RUPA dan PERANGAI sebijik macam Elia masa kecik..

my reaction? 

kahkahkahkahhhh... hahahahahha *gelak guling guling*

Ni diperakui oleh the father himself.. *sambung gelak jahat*

Korang nak tengok tak camne rupa dia?

Tadaaaa... this is her.



And this is me masa lebih kurang sama umur dengan si Damia


Sama tak?


Tak nampak sama lagi?

ok


Paling Kiri : Damia dengan kakak, uncle and aunty dia
Elia dengan kakak


Ni masa Damia berumur almost 1year
Ni pula Elia masa umur setahun

Damia

Elia (kiri)

Damia
Cara senyum masa kecik pon sama.. hehehe ;)

My sis n Elia
Bukan rupa sahaja yang sama. according to the father(and the rest of the family members), tahap manja dia sebijik macam Elia masa kecik dulu.. minat dan kecenderungan pon nak sama.. suara pon nak sama. hahaha.. 

then masa i spent my holiday at Kedah (depa menetap kat sana), memang kitorang instantly 'click'.



Dua-dua pun pantang bergambar.. selfie je memanjang.. pantang kak ya pegang phone mulakan menempek.. hahaha.. comel! rindunya kat depa ni.. so entertaining.

teringat masa dok sana.. pagi pagi bangun tido dah leh dengar depa ketuk pintu nak masuk bilik.. seronok ada yang dok melayan agaknya..

Kembali kepada topik asal - TerKENAN ni...

Elia pon tak pasti kesahihah benda ni. mungkin ia sekadar kebetulan.. or omputeh selalu kata "funny coincidence"..

yang pastinya Elia bole sakat balik my uncle(he's actually not my direct uncle. more like my mom's second cousin) tiap kali jumpa..

"Haaaa... tulahh.. dulu sakan Elia lagi..  kan dah terkenan kat anak sendiri.. huhhu"

So.. Korang rasa sama tak muka Elia dan Damia ni?

Korang ada tak cerita macam kes Elia ni atau kes TerKenan yg lain-lain?

7 comments:

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

sama la..Fida tak ada sama dgn sepupu atau mak saudara pun...huhuhu

LM said...

Sama sgt sgt.. Mata dan hidung pun sama.

sofie adie said...

macam kembar pun ada...sama giler...

Dalia Hassan said...

Memang sama.. haha!

Cik Cahaya Bunga said...

hahaha...memang sama la elia..terkenan tu xde la kot tapi kalau copy paste tu ada..kira terkenan ke tu??huhu...

Elia Si Jejariruncing said...

@Fida: yeke.. tak semestinya nk kena sama kan.. huhu

@LM: hee.. kann.. sama tapi tak serupa..hihi

@Sofie: kembar? tapi lain tahun lahir..

@Dalia: sama kan? ramai ckp camtu

@CahayaBunga : mungkin la.. kiranya saya original dia paste la kan? huhu

HANIEZAFRI said...

muka pun dah nak dekat2 sama la ..heheh

Blog Widget by LinkWithin