Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, December 15, 2015

Unik! - Pengumpul Tapak Sulaiman (Dried Starfish Collector)

Assalamualaikum..
Cerita ni serious dah lama dan berhabuk dalam draftbox. Cerita ni some time around Syawal and it was back 2 years ago. 
cerita ni memang la dah lama. tapi tak kurang menariknya..



Tak menarik ke kalau korang datang rumah orang.. lepas tu nampak hiasan ni tersusun cantek je kat depan pintu rumah. bila datang dekat memang korang akan rasa tertarik nak belek satu satu..





Rupanya pemilik rumah ni mempunyai minat mendalam mengumpul shells and starfish..

lebih menarik bila korang dapat tahu yang pemiliknya mengutip sendiri segala cengkerang dan tampak sulaiman yang dikumpul dan dijadikan hiasan.

Masa ni saya kat Pulau Labuan. so korang boleh bayangkan tak kegigihan akak ni turun pantai untuk cari all this stuff by herself..











Selain cengkerang, akak ni juga collect batu karang. cantik gile dia susun dan letak dalam display shelf macam dalam gambar kat atas ni..



yang pastinya mata korang akan tertumpu kat starfish yang warna warni dan comel nih..


Tapi paling menarik bila dengar cerita macam mana susah dan rumitnya proses nak kutip, bersihkan dan keringkan benda alah ni.. bukan senang..

 akak ni kata kalau dah kutip tu kena balik cepat cepat "persiang" (akak ni guna ayat ni. so i assume macam kita dok siang ikan la kot). dia kata bau darah dia sangatlah hanyir..

Akak ni kata dia akan rendam starfish ni semalam.. lepas tu keringkan atas towel/tuala, kemudian jemur tengah panas. dah kering warna dia akan jadi putih.




Akak ni nampaknya terlebih rajin dan kreatif.. dia warnakan starfish ni the susun dalam bekas balang... cantek kan?!




Memang satu rumah dia penuh dengan hiasan macam ni..


memang menarik sangat hobi akak ni. sangat rare dan unik.. 

dah la.. enough pasal shells dan starfish ni.. akak ni bukan je rajin mengumpul and mendekorasi rumah, dia pon rajin memasak.. hari tu je penuh satu meja dia hidang makanan. siap buat kek lg.. untung si suami.. hehehe ;)


6 comments:

Kakcik Nur said...

SubhanAllah...rajinnya dia.

Dah macam nak buat jualan pun ada juga...:)

Lea Ismail said...

menarik hobi ni. tapi satu hal pulak nak ke laut. tapi bila dah minat semuanya jadi mudah

Misya (Aimi Syahirah) said...

Wah 1st time ni tengok hobi orang sebegini. Sangat unik!:)

Rizziela said...

Cantik & Rajinnya tuan rumah


Tak boleh bawa anak2 sy ni..tkt hilang & pecah plak hiasan orang ni

Diya Hanun said...

Cantiknyaa..Patrick dan kawan-kawannya..hihi

naaisyah S said...

wow. banyaknyaaa. Uniknya hobi dia :O

Blog Widget by LinkWithin