Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, February 17, 2016

Pengalaman Temuduga Kerja Baru


Assalamualaikum.. 

Seperti yang korang sedia maklum, Elia dah resigned 
from Sime Darby untuk join a new company..


Dah genap setahun, rasa macam nak tukar angin. So cuba la submit resume kat Jobstreet. 


Kalau korang yang mana tengah cari kerja tu, tips dari saya ialah sentiasa update your latest resume info dan kalau korang apply kt website agensi pekerjaan mcm jobstreet, monster, dan yang sewaktu dgnnya.. Korang kena rajin usha dan just apply je kt mana mana vacancy yang korang rasa sesuai.


Janganlah lepas dah update tu, tunggu je company offer.. Bak kata pepatah, tuah tak akan datang bergolek berguling hindustan mai kat kita.. so kena la usaha lebih sikit. Dulu Elia mcm tu jgk tp haritu jadi super rajin, hantar byk2 tempat.. Then finally dapat a call for an interview..

Memang Elia nervous gile bab2 nak gi interview ni.. (Even study HR ni, interview dah macam makanan student HR) but still, I was quite nervous that time. Sebab terus terang saya memang tak banyak pengalaman attend interview..


Rasanya dlm seumur hidup baru 4 kali je.. First masa kerja kat Kop CIMB, then masa internship,  pastu kat fitness centre, seterusnya masa dengan Sime Darby. Mungkin rezeki saya masa tu, kebetulan tiap kali attend interview i managed to get the job. Tapi gap masa untuk setiap kali interview tu lama dan bertahun.. 

So masa nk dtg interview tu memang nervous sebab almost setahun tak ditemuduga..


Temuduga kali ni lak sangatlahh susah dan banyak stage nak kena lepas.

Sebelum dipanggil interview, kena jawab questionnaires.. Essay pasal leadership. Dah jawab kena email balik then tunggu respond sama ada layak dipanggil interview ke tak.


Beberapa hari lepas tu i got the call that says i was shortlisted to attend the interview.

So saya pergilah.. Perghhh dah macam 
Audition AF lak dia siap ade stage by stage.. 
Setiap stage if xlepas dia suh balik.. 
Kalau suruh balik tu almaklum, bye bye.. tak dapet letteww..

Mula2 dtg kena submit all required documents, pastu kena jawab Math tests and English/problematic essay. Sape xdpt marks above 90% xlepas next stage which was group interview.

Group interview lak dia letak dalam 10 orang satu group dalam satu bilik. 2 orang interviewer akan tanya soalan dan masa tu kita takleh jadi passive. Kena try stand out from the rest. Tapi jangan over sangatlah. Nak kata masa group interview tu saya talkative sgt tu taklah. Tp I tried to answer the questions as best i could while maintaining the sweetest smile even tak pasti masa tu ade cili tak lekat kat gigi. Hahaha!

Lepas settle group interview, diorang biar kitorang duduk and tunggu turn for individual interview. Paling cuak, while tunggu tu nampak interviewer send off few candidates. So tiap kali interviewer kua je dup dap dup dap je jantung. Seriaauuu.. Tak tahu dia nak panggil utk mara next stage ke untuk suruh balik dlu..


Lepas individual interview, ada simulation test lak... Alhamdulillah I survived all 4 stages.. Walau ade terkucil here and there. Tak silap masa sesi tu calon dalam 20 lebih orang. Tapi yang dapat bertahan sampai stage 4 adelah dalam 5 ke 6 orang. Masa tu nak kata 100% confident dapat tu taklah.. Tapi pasrah je.. Hope for the best. Kalau ada rezeki adalah, if takde tu anggap sebagai pengalaman..

Akhirnya, Alhamdulillah, dapat panggilan yang mengatakan I got the job. Ambil offer letter, then barulah submit my one-month notice kat current company masa tu. 





For those who wonder kat company apalah yang rumit sangat interview dia yang Elia bercerita dengan panjang lebar ni, its OCBC Bank.

Dah lama tinggalkan dunia banking, tapi akhirnya kembali balik.. Heheehe.. Tak kesahlah.. Where ever my rezeki brings me, i will follow..



Cuma kalini lain sikit.. Lain dari beberapa segi.. Foreign bank, foreign market, tougher tasks, greater responsibilities.. Tapi insyallah, i will take on the challenge!

Bismillahhirahmannirrohim... Bring it on!


29 comments:

Rizziela said...

susahnya nak dpt keje kat OCBC Bank

Munirah Rafiuddin said...

tahniah elia...
semoga kerja kali ni membawa 1001 keberkatan kepada elia & family

nur farhana jamil said...

Salam Elia,

Saya editor dari pascasiswazah.com berminat mengenai artikel ini. Boleh saya dapatkan keizinan untuk kongsikan artikel tersebut ke dalam website kami?

nuhara said...

Tahniah kak ☺

Hafiz Hafizol said...

WOW Power mu kak Elia !!! Walaupun ade banyak stage, tapi mampu mara ke stage terakhir. and then sis got that job.. good2.. kita nie kalau g interview sokmo kena reject HAHAHAHA...

tahniah sis ! keje elok2 di tempat baru ye

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

akak pun ada gak terfikir nak tukar kerja..tapi tu la.dah kawin susah sikit

sHieRa cAkAp said...

OCBC Bank ea? I was working with OCBC Bank before. 3 years contract staff then they decided to end all the contract staffs contract. love working there. Great environment but process Card for Singapore cm la. Then dapat masuk Customer service kt OCBC jugak but unfortunately tak tahan nk layan kerenah Singapore cm then resign hahaha good luck to you and your future dear!!!

HANIEZAFRI said...

Sedih la ...datang office dah xleh nak chat n lunch sama...apapun good luck elia...go..elia go...

Husna Rahman said...

super agree dgn apa yg elia tulis tu...kta kena rajin update resume dkt jobstret/monster...hantar byk2 company xpe..insyallah akan sangkut punya mana2 tu..sy dulu rasanya lbh 100 company hantar alhamdulillah lbh 5 company call utk interview 3 lps and now im working positively,...hehe

Mrs Pip said...

tahniah elia ...
semoga sukses di tempat baru!

Atiqah Jilis said...

i managed to get an offer fo my internship at ocbc but i rejected..regret a bit :(:(

Atiqah Jilis said...

i managed to get an offer fo my internship at ocbc but i rejected..regret a bit :(:(

Herny Hafiz said...

tahniah. selamat berkerja hahahha

Elia Si Jejariruncing said...

Tulahh.. Saya pon tak sangka process dia ssh n rumit cmni. Alhamdulillah dpt

Elia Si Jejariruncing said...

Tq dear... Insyallah.. Amin

Elia Si Jejariruncing said...

Silakan. Jgn lupa credit ye :)

Elia Si Jejariruncing said...

Tq dikk nuhara

Elia Si Jejariruncing said...

Alhamdulillah.. Akak hrp rezeki awk murah dan dipermudahkn dpt kerja. Dont give up k

Elia Si Jejariruncing said...

Ramai kwn2 sy yg dh kawin fkr cmtu.. Xpe la.. Yg penting rezeki ada kt mana2 kan ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Wahh.. Yeke.. Nasib keje ni sy dpt permenant.. Mula2 risau gk if contract.. Btw glad to hear u enjoy working with ocbc.. Lega hati dgr good feedback

Elia Si Jejariruncing said...

Tu laa.. Xde dah geng gossip i.. Sobs sobss

Najwa H said...

congrats!!!
all the best ye!!

Yatie Owner said...

congrats elia :)PG cuma ada pengalaman sekali je pergi interview kerja. dan for the first time, syukur alhamdulillah diterima bekerja. tapi for sure, jantung dug dug kancang :D

Nur Sara Sufia said...

Bw here.. congrats kak elia.. semoga sukses dunia akhirat..

Asma Asyifa' said...

Tahniah elia. Assistant manager eh. Hebat. Sy pn banker jgk. Email elia ape ye..? I have few question to ask. If u dont mind.

kyra perodua said...

Tahniah Elia.. :)

Shuriana Khamisan said...

Tahniah Elia. Selamat maju jaya. semoga happy bekerja ditempat baru. you go girl

Muslimah Optimis said...

Tahniah Elia. Selamat bekerja di tempat baru dan kawan-kawan baru.

Aadilah Baharuddin said...

Congrats elia..hopefully u adapt fast with ur new job n new envirnment :)

Blog Widget by LinkWithin