Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, August 6, 2013

Segar dan sehat di bulan Ramadhan dan Syawal





Bulan-bulan puasa ni disamping memperbanyakkan ibadah, masa ni jugak masa yang sesuai bagi kita untuk mula menjaga kesihatan. kalau bulan-bulan biasa kita makan tak ikot masa dan ketika. bantai je apa ada, kolesterol tak kolesterol tinggi. janji sedap ye dop?

minum minuman manis dan berwarna warni. bukan nak cakap orang. diri Elia sendiri pon macam tu jugak. hehehe (mengaku jugak). kalau minum kat kedai asyik order air manis je. gatal je tekak nak minum yang manis-manis ni. 

tapi since dah masuk bulan puasa ni Elia try ubah gaya pemakanan atau minuman. kalau nak tukar drastically memang susah. tapi Elia cuba pelan-pelan. 





dengan mencabar diri sendiri dengan #30dayschallenge. Elia cuba untuk minum air buah-buahan segar atleast sekali sehari. saya menggantikan satu waktu makan dengan amik jus atau smooties ni. kadang-kadang time sahur kadang-kadang time kul 11pm as snack time.



kadang-kadang Elia suka campurkan dengan sayur-sayuran skali bila blend. ye.. saya blend sendiri sebab kalau nak beli air jus kat luar kebanyakkannye mengandungi kandungan gula yang tinggi. so better kita blend sendiri. tanpa memasukkan sebarang gula. 



korang boleh checkout my 30 days challenge ni kat akaun instagram saya ; elia_jejariruncing






sehari sekali elia akan cuba buat jus buah-buahan sendiri. tapi kadang-kadang tu leceh. sebab nak cari buah-buahan yg segar, nak kena beli, nak kena basuh, potong, dan blend. kalau time sahur tu kena amik masa nak buat persiapan.

cara paling mudah Elia discover dengan menggantikan with Marigold Peel Fresh just yang semestinya segar dan merupakan jus buah buahan yang sebenar!




yang bestnye, Marigold Peel Fresh juice ni mengandungi 35% atau lebih fruit juice. rasa die pekat dan juicy. sebab tu Elia lebih prefer Peel Fresh dari jus-jus yang lain. rasa dia memang macam yang kita peras sendiri. Elia suka jus oren dia. sangat-sangat refreshing.

 Ada beza ke Minuman Buah and Minuman Jus Buah?

ADAAAAA....

Minuman Buah mungkin hanya mengandungi serendah 5% kandungan jus buah-buahan, manakala Minuman Jus Buah seharusnya mengandungi sekurang-kurangnya 35% atau lebih kandungan jus buah-buahan.



Menurut Akta Makanan 1983 (Akta 281), Minuman Jus haruslah mempunyai kandungan jus buah sekurang-kurangnya 35% atau lebih jus buah-buahan. Barulah layak nak dipanggil Minuman Jus Buah. Manakala, Minuman Buah tidak boleh kurang daripada 5% kandungan jus buah-buahan.So, bila nak beli minuman buahan ni cek label tau! pastikan ia betul-betul Minuman jus buah dan bukan hanya minuman buah

Minuman Jus Buah seperti MARIGOLD PEEL FRESH bukan hanya mengandungi kandungan jus segar yang lebih tinggi daripada Minuman Buah, ia juga dipasteur untuk mengekalkan kesegaran dan kebaikan semula jadinya.




memang sesuai diminum time berbuka. Marigold Peel Fresh yang dipasteur ni jugak kena lah diletakkan di dalam peti ais setiap masa, kalau tidak ia akan rosak. Tak seperti Minuman Buah yang boleh diletak di rak biasa untuk berbulan-bulan.

dan disebabkan tu kandungan jusnya sangat fresh, tempoh luput dia agak pendek macam buah-buahan lah kan... kalau yang fresh n real mcm strawberry. cepat je dia busuk. 
good thing Marigold Peel Fresh menjanjikan kesegaran, kandungan nutrient dan khasiat yang tinggi dalam setiap kotak. 


bulan puasa ni instead of menghidangkan air kodial buah yang ada kadar gula yang sangat tinggi tu, gantikan dengan minuman jus buah sebenar dari Marigold Peel Fresh ni. segar sikit tekak dan semestinya memberikan khasiat buah kat korang.


Bila time bulan puasa dan jaga pemakanan dan minum, jangan time raya kita tak jaga!

time raya nilah ramai rumah yang hidang air berkabonat yang sangat tinggi kandungan gula dan membahayakan kesihatan. lebih baik kita tukarkan hidangan air untuk dijamu kepada tetamu kepada minuman jus buah sebenar dari Marigold Peel Fresh ni. sedap pon sedap, takde la manis tahap potong kaki kan.. hehehe


its never too late to start consuming good intake. it will goes a long way. korang pon akan rasa lebih bertenaga dan ceria menjelang raya nanti. satu keluarga boleh enjoy the freshness of real fruit juice instead of artificial sugary drinks or soda. beraya dan minum tanpa rasa bersalah dengan Marigold Peel Fresh ni ;)


saya, Elia dan kak Lisa Surihani selaku duta Marigold Peel Fresh ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua Muslimin dan Muslimat. hehehe.. fefeeling jap konon buat wish ngn kak lisa kite yang kiut miut ni ;p

seronok je dapat tengok aksi Malaysian's sweet heart - Lisa Surihani kita beraksi comel as always - haaa... mesti korang pon nak tengok kan? ape lagi, jom 'like' Facebook Fanpage I LOVE MARIGOLD PEEL FRESH MY dan ikuti perkembangan dan latest update mereka!

plus, sekarang orang dah tak pakai manual kad raya kan? semua dah elektronik. jadi, anda masih boleh teruskan tradisi dengan menghantarkan 
e-Kad Raya Eksklusif menampilkan Lisa Surihani. Ceriakan Aidilfitri anda dengan lagu dari MARIGOLD PEEL FRESH dan hantar E-Kad Raya eksklusif kepada rakan-rakan dan insan tersayang!





10 comments:

shark said...

Lisa mmg kiut..
Hehe.
sharknpn nk minum jugak nnti sbb lisa.
haha

Ayu azmir said...

Selamat hari raya

Cintaku Tihani said...

cama ari rayaaa

::ct aman:: said...

nice blog....
=)

Syazary Sukor said...

air ni la selalu rembat time puasa. eh?! time berbuka puasa XD

tenku butang said...

lamanya elia x update entri yea.. apa2 pun slmt hari raya.. opss.. raya lagi ke? hu2..

jom singgah sini.. elia tersenarai dalam entri teman gak.. heee..
http://tengkubutang.blogspot.com/2013/09/blogger-paling-banyak-follower.html

maaria manurin said...

Senyap je.dh pencen ke.;)

ctzulaiha ismail. said...

follow u anak manis

ctzulaiha ismail. said...

follow u

Isis Kamaruddin said...

sedap Nye air tu!!

Blog Widget by LinkWithin