Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Friday, May 29, 2015

Panas di Bandung, Kekal Dingin dengan Cool Tea

Last week Elia gi bercuti dengan famili dekat Jakarta dan Bandung.

lama tak lama dalam 8 hari jugak la kat sana.

haa.. masa kat Jakarta, cuaca dia panas dan kering macam kat Malaysia ni jugak.


Saya sampai hari tu turun di Terminal 3 Soekarno-Hatta international Airport. terik dia tak hengat hengat hokeyh!


:: Cuaca masa kat Jakarta tu panas terik dan kering ::

nasiblah kitorang lebih banyak masa habis dalam bangunan tak pun dalam kereta yang ber-aircond. tak terasa la terik dia.


:: Dalam kereta memang pasang aircond max level::

Masa kat Bandung pulak, cuaca dia lebih sejuk. tapi walaupun cuaca dia sejuk, udara dia agak kering. memang keraplah Elia terasa perit je tekak.


:: Ni view dari Pasar Baru, Bandung. Panas!::


:: Yang peliknya, cuaca masa pagi sejuk ala2 kat cameron ::

Makanan kat sana pulak jenis kering dan tak berkuah. pedas pedas lak tu!



:: Ni masa kitorang kat Kawah putih. kawasan dia sejuk tapi udara dia sangat tercemar. semua org digalakkan pakai mask dan spent not more than 15 mins je kt sna demi kesihatan ::

disebabkan combination cuaca dan makanan kat sana, nak dijadikan cerita my body cant stand the heat from the spicy food n hot weather then jatuh sakit pada hari ke 5 ktorang kat sana.  pening kepala and mual mual.

Panas badan sampai demam dan sakit kepala. uishh... jatuh sakit masa pergi bercuti ni sangat sangatlah rugi!

Masa tu lah baru tahu Elia ada 'panas dalam'. Bila badan dah mula rasa bahang atau tekak terasa perit tu lah antara simptom-simptom panas dalam. Patutlah sebab cuaca panas dan kering kat Bandung dan makanan-makanan pedas yang Elia makan kat sana.

Biasanya siapa siapa yang ada panas dalam ni akam minum minuman herba macam air barli atau madu untuk legakan badan. Apa apa lah jenis makanan atau minuman yang 'cooling' untuk sejukkan badan.

Balik je kat KL Elia terus cari minuman herba untuk legakkan tekak. Dengan cuaca bahang yang tak jauh beza dengan Jakarta dan Bandung ni lebih baik jaga kesihatan kita sebelum betul betul jatuh sakit kan. Nasiblah ada Cool Tea ni produck baru keluaran Mamee. Beli je kat mana-mana 7 Eleven.


Kadang-kadang terpikir jugak berkesan ke minuman herba macam ni. ntah bagus atau sesuai ke dengan badan kita.

Kalau macam Cool Tea ni memang dipercayai sebab dia ada 8 jenis estrak herbal yang memang berfungsi utk sejukkan panas dalam atau panas badan macam liquorice root, lotus leaf, honeysuckle and chrysanthemum flower, selfheal, grosvenormomordica fruit, mulberry leaf and mesonachinensis. Kesemuanya dipercayai dapat membantu menurunkan suhu badan secara tradisi.

minum je Cool Tea, terus rasa lega. Suhu badan dah semakin menurun, tekak dah tak berapa perit... hehehe.. dah baik terus hambek kau, macam nak borong satu kedai!


:: Haa tak payah risau kalau nak makan spicy food atau heaty food macam makanan bergoreng pun sebab Cool Tea sentiasa ada di sisi hehehe.


korang yang mana jenis badan mengada or sensitive macam Elia ni memang eloklah standby Mamee Cool Tea ni dengan korang. kalau nak tau lebih mendalam pasal produk ni boleh usha facebook page Mamee Cool Tea ataupun follow Instagram Mamee Cool Tea.

Jangan biarkan panas badan menghalang korang untuk have fun and enjoy life to the fullest!

5 comments:

Pendekar said...

mohon lain kali try pecel lele !

sedap dan berapi !

kah kah kah...

anyway... have a nice holiday !

Sachi Asukai said...

greatttttt! mesti best travelling sambil bercuti kannn.

oh ya, don't forget to vist me here :) http://sachinosekai.blogspot.com/2015/05/destinasi-idaman-dan-impianku.html

JALAN REBUNG said...

salam elia,

thanks for sharing your bandung trip experience, macam sedap je gamabr air bandung kat atas tu , rasa air bandung kat bandung mesti special kan ...hehehehe

beba ifa said...

salam singgah dari Sabah! ^_^

http://kylifa.blogspot.com/

trip to the Bandung said...

salam....ikut gabung,seronok tu yang sudah pi bandung

Blog Widget by LinkWithin