Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Thursday, January 12, 2012

20 cara halau/tangani roomate bermasalah


Salam uolls :)

hah ? ade masalah dengan roommate atau housemate?
ataupun kureng berkenan dengan roommate atau housemate?
takpe takpe . jangan risau !
ANDA boleh ikuti tips yang Elia dapat ni k? :D

1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati" horee...kau dah balik". Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia "Sepatutnya kau dah blah dah skrg"

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 " Tolong, kat mana aku berada ni?" dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "Dah merebak... dah merebak!"

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap "Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi" sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat...Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata "Tak lama lagi...tak lama lagi..."

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, "Siot betul, kalah lagi"

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat "Horee...!". bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap "Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda..." Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata "Eh, kau rupanya..."

10. Kata kat roommate "Ada pesanan penting untuk kau". Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap "Eh...aku dah ingat". Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.

16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata "Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la...Macam teknik rebonding...". Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 orang bace yasin ramai2. bile rumet jage pakat2 buat x nmpk ape2.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.


so ? amacam ? HAHAHA . LOL
ada yang berani nak buat macam ni ?
silap-silap kalau ikut step ni kite yg boley jadi gile!
tak ingat kat mana saya dapat tips ni tapi masa saya baca sama-sama ngan Bella(my permanent roomate) memang kitorang pecah perut la gelak. setiap kali roomate baru(junior) masuk bilik, kitorang akan saling berpandangan dengan muka penuh kejahilan*gelak jahat*. tapi lepas tu kitorang lupakan je hajat tu. gileee ape nak buat? ;p
tapi kalau korang nak mencuba apa salahnye ? kan ? kan ?


*muka jahat*

So selamat mencuba :D


40 comments:

Cikpuan rara said...

huh mmg boleh jd giler kalau buat cm ni.silap2 budak tu gelakkan kite.

kisah hati said...

nice info...kekeke...lawak la...

nana_picanto83 said...

comelnyer pic elia... :)

Fa-zlyn said...

hahaha. roommate pandangan "ish dia ni sah gila" hahaha.

tq for the info. sah tak kan buat.hihi

chepah ila hussein said...

kita pernah baca benda ni...
rasa macam kat ujang kot...

mmg brani matik la sape yang buat bende ni...

hohohoho....

www.chepailahussein.blogspot.com

aminatul aini said...

hahahaha..lawak betol la...mmg kena cop gila..hahahaha

Tengku Laila said...

Tips yg brgune. xlame lg sy yg nak msuk U. heheh.. kalau ikut tips nie memg silap hri buln stu kampus ingt kite gile..

Miss BaNu said...

hahaha masak la kalau ade yg buat hehe..kelakar tul..
idea yg mmg giler tahap dewa hehe..

Encik Eija said...

haha..kejam kot..

Encik Eija said...

haha..kejam kot..

Hafifi Borhan El Said said...

huhu... ok no 6 itu seram....huhu
btw elia... now u da berhijab alhamdulillah...but ada gambar yg masih tak bertutup kt tepi blog ni...please buat sesuatu....ok May allah bless u...

nuhara said...

hahahahhaha bestnye cara die mcm nie

faa.rosli said...

haha. sumpah lawak! maw si roomate yg bakal dihalau tu kol ospital sakit jiwa dulu b4 kuar dr bilik tu..hihi

Azreen Wahyunie Wahip said...

hahah lucu pun ade.. kejam pun ade.. ngee :DD

KuNanGKuNanG said...

sy dok sorang..xyh berperang dingin ngan sape2 pun..hehehe..tp kekadang bosan..layan tenet je la..

MERAN QAMAR said...

no 4 aku suke hahahahaha....musti penykit merebak...
xpn pakai celak tebal2 malam2 n selalu ulang alik lalu dpn pntu bilik dia mlm2 hahah seremmmm pny

FatihaNur said...

salam....hahaha x bley blah tips2 ni..nak apply kat laki leh x????

jom gelak berjemaah...

eramni zulkifli said...

rasanya bkn roomate yg kena halau. tp kita yg kena. sbb dy ckp giler ker roomate ak ni ? haha

erynshariena said...

hahhaha,lawak giler...hehe,wat kang x pasl2 ad org col t.rmbutan t haha

YNA HERMOSA said...

takut woo nak cuba, macam org giler je, ahaha

Cik FaRiZaM said...

wahhh...good info....hehehe :D

dark said...

Muka jahat???

oMGG!!!..

more to sangat2 comey+cantik!!!!!

aWinMelloW said...

yg no 15 n 19 tu agk melampau la, hahaha :D. ade byk cara laen yg lbh afdhal kot kalaupun x suke roomate kte tu, rsenye x prlu la jd psycho bagai, due2 x mng pun hahaha :DD

aWinMelloW said...
This comment has been removed by the author.
Lady Emilya said...

wah mmg kena cop gila muehehe XD

anaMuslimah said...

ha dah lama caribenda nih...dlu tbaca kat fb..tak smpat copy..tenkiu2

B33HA LoV4to said...

hahha lawak gila..pernah baca gak ni dulu...

eh tapi gambar last tu..buat i tergoda..tak jahat..haha..

elia cantik!

Cikidong said...

yang no 6 tu terbaekkkkk muahahahahah

Eykqa said...

Terbaek la Kak Elia..Buat la tips yang lebih kejam..Seperti Firuan..#juz kiding..

Yaya Hafiza said...

HAahahaa..sumpah lawak!habis kalau dah housemate tak faham bahasa,nk buat mcm mana plak elia..

SukaJiwaAku said...

giler ah! terbaik punye tips!!! nak cube la..hah hah ha..

Si Gadis Semasa said...

yang noombor 6 tu yg tak tahan . HAHAHA

miSs aMaL said...

haha..ganaznye idea kak elia..loike it!:))

susumanis said...

adoiiii ..hehehe

Noie Chan said...

laaawaknyerr..haha..tengahgelak sorang2 ni..hahaha

Lady Milo said...

haha, saya memang ada pengalaman housemate bermasalah..

kalau sudi boleh la baca kisahnya di sini >


TENANT FROM HELL!!


http://lady-milo.blogspot.com/2011/12/tenant-from-hell-part-1.html

CeriterakuHikayatkuDongengku ^_^ said...

atoiii akak!!!
pecah perut la bace...
haha..mcm best klu nak try..
eisshh..nak try la
if kite da masok U nnti...
hehehe...
#tak pepasal kene dgn senior dlu kn...

mr one piece said...

nie smue tip gurls..je.ptt la u all sentap mnyetap antara u all..xpnah nk unite mcm laki,,ape pon tips td best tuk dbce jer

ilovekampungku said...

hehehe...kelakarnyer...

Fid"s said...

creative weblog. nak pecah perut patik. janganla cik puan/datin/dato' buat saya mcmni
hahaha

Blog Widget by LinkWithin