Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Monday, March 3, 2014

Resepi Spagetti Aglio E Olio (seafood and veges)



Semalam Mak Elia message kata dia tetibe teringin nak makan spagetti yang jenis goreng.

ntah kenapa tetibe tekak mak kite tu nak italian food plak. slalu dia jarang suka makanan italian. tetibe siap request the one that she wanted. 


bukan main lagi dia punya tekak nak yang goreng lah. yang takde tomato paste la. yang ada letak olive oil la. so semalam lepas kami dah pi beli segala barang yang nak digunakan. (ingredients dia ktorg main bantai je. agak-agak) malas nak suft tenet for the resipi.

masa nak masak tu pon just sekadar tanya my aunt the resipi. dia pon bg resipi ikot mulot je. so. Elia pon masak je la ngah keyakinan yang ada. hentam je. main campak-campak je.


Alhamdulillah menjadi! senang jugak nak buatnya. since ramai yang minta resipi kat Elia, so here it goes..

Bahan2 :
 
 Spagetti (Elia pakai jenis vermicelli, bole juga guna thin spagetti)
 Seafood (udang, sotong, dll)
 1 labu bawang kuning (potong 4)
5-6 ulas bawang putih(cicang)
serbuk lada hitam, garam dan serbuk oregano secukup rasa
kiub ikan bilis (guna sbb nk extract flavor. since seafood krg dpt kuakan byk flavor brbanding ayam)
sayur-sayuran (lada benggala, tomato ceri, sederi, dll)
olive oil


Cara-caranya:

mula mula rebuskan spagetti then toskan

pastu sambil merebus tu gaulkan seafood dgn garam dan lada seckup rasa.


panaskan kuali, tuang sedikit olive oil dan masukkan seafood tu tadi.

bila dah masak angkat dan asingkan dulu dalam pinggan lain. dengan lebihan air n minyak from that kuali tu, tumiskan bawang putih, bawang holland(kuning). lepas dah naik bau, masukkan sayur2 tadi. kacau sampai masak.


lepas tu boleh lah korang masukkan spagetti yang dah ditoskan td. masukkan sekali seafood yang dah masak tadi dan gaul. taburkan serbuk oregano, garam, kiub ikan bilis dan lada hitam secukup rasa. tambahkan juga olive oil kalau spagetti anda nampak kering.

 
once done. its ready to serve! bon apetite !




Since Elia memang suka makan brocolli, saya campurkan sekali brocolli yang dah direbus awal tadi as hiasan.. hehehe.. simple je kan? so, selamat mencuba!



No comments:

Blog Widget by LinkWithin