Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, June 11, 2014

Nukilan yang mengharukan from a perfect stranger






Sebelum ni Elia pernah post gambar ni kat my instagram. Elia post sebab it really made my day.. 
As U all know, ape yang pernah berlaku kat Elia sebelum ni mungkin ada juga berlaku kat orang lain kat luar sana.. dan since that day until now pun Elia masih terima email, inbox or pm dari mereka-mereka yang completely stranger to me but they willing to share their sadness or problems with me. from time to time juga kalau ada kelapangan Elia akan reply and give my own piece of advise. semua based on my experience.. 


Ramai yang tertanya, ape isi kandungan email/conversation yang membuatkan seseorang boleh reply atau bagi feedback yang seriously had made my day.. ?

oklah.. Satu hari tu Elia dapat email dari seorang gadis yang bernama Amani.. :


"Hye elia..i amani..i juz nk tnye..cmne u hadapi dgaan ble pts tng??sory if soalan i buat u tringt ksh slm..xbniat nk buat u ingt ksh slm..i juz nk u bg nsht..sbb skg i dlm keadaan yg sgt ttekan..i dh 7thn dgn dat guy..last week die tglkn i tnpe sbrg pnjlsn..smlm i kuatkn ati w.app die..then die ckp die mmg ade owg laen..die x bhgia dgn i..sdgkn fmly kedua2 phk dh knl..cncin ems utk btng dh ade..i lost myself dis week..i xnk pkir psl die tp kdg2 bnde tu dtg sndri kt otak i..serabot sgt..i solt..i doa..tp i ttp xblh lpe die..ati i sakit ble kenangkn skg die bhgie ngn ppuan laen..help me elia.."

Eventhough I selalu dapat email dengan isi yg lebih kurang sama, I cant help myself from replying to her..


"hye Amani..
first of all im sorry to heard about ur news. berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. its not easy. i have to admit. kite je tahu camne perasaan tu. tapi satu je benda Amani kena ingat. ni semua kerja Allah. Dia yang menemukan dan dia juga yang memisahkan. setiap yang berlaku MESTI ada hikmah. Amani kena percaya benda tu. memang skrg ni U akan rasa sedih, depressed, kecewa, n keep asking urself what u done wrong? tapi benda tu memng dh trtulis..

amani kena igt semua yg jd tu mesti untuk kebaikan umatNya. kita mungkin xnampak lagi. kita mungkin xnampak kemudaratan yg akan berlaku pd ms dpn. Amani anggap je benda ni jadi sbb Allah sygkn Amani n Dia xnak Amani lagi sedih dikemudian hari. masa tu nak menangis airmata darah pon xguna. 

dont feel bad abt urself. muhasabah diri. mungkin ada yg sebelum ni kita terlepas pndg n kita boleh improve. love yourself first b4 u can start to love others. try to make urself busy by dahulukan kebahagiaan diri sendiri. pergi buat facial ke, potong rmbt ke, gi shopping ke, gi enjoy dgn kwn2 ke. busykan diri supaya takkan teringat kt that guy. 

trust me, someday u akan look back n said "ohh... no wonderlah Allah tak bagi aku endup ngn that guy...." or " aku xkan jadi mcm skrg ni kalau bkn sbb peristiwa ni. Alhamdulillah"

alamak.. trpnjng pulak nasihat.. papepon i doakan u boleh tempuh dugaan ni dengan redha n kuat"
 
Lepas dah taip panjang panjang Elia pon tekan "SEND".. dan doakn supaya Amani ni dapat tempuh dugaan ngan tenang.. selalunya memang jaranglah Elia dapat feedback atas reply lepas dh berleteh panjang lebar.. so tak berapa pasni nasihat tu menjadi atau tak.. tapi bila dpt email camni:
 
"Hye elia..sory lmbt reply kt u..btl pe yg u ckp ble i bsy kn dri..happy kn dri i ni..lps tu i redha dgn pe yg jd then skg hdp i bhgia sgt..cmpi i tpikir knp la awl2 die xblah dr hdp i..hehehe..i xpnh happy cmni sblm ni..mse dgn die xpnh happy cmni..seriously rse bsyukur die prgi dlm hdp i..btl pe yg owg sekeliling i ckp bhgie kn dri kite sndri dlu..tq so much sbb sdi bce emel i & bg nsht..im really apprciate.."
 
 Alhamdulillah.. syukur... happy sangat rasa dapat buat orang happy dan move on with their life.. Elia ni bukanlah sorang kaunselor atau pakar soal hati n perasaan ni.. tapi Elia just bagi nasihat ikut pengalaman yang pernah Elia alami.. serious sangat sangatlah terharu dan teruja bila dapati si Amani ni dah happy and enjoying her life..

pada mereka-mereka yang pernah menulis kat Elia..  kalau Elia terlepas pandang untuk reply tu I minta maaf sangat-sangat.. pada yang dah dpt reply tu, Elia harap korang sekarang in much better place n condition. pada yang still tak happy tu, Elia minta maaf kalau nukilan Elia tak dapat nak tolong uolls.. "Cuz Im only humann...." *nyanyi skit
 
 

7 comments:

ArELeEz said...

s/times, being a good listener pun buleh m'bantu org yg sdg dlm masalah. nampak kecik je bantuan tu tp, sebenornye sgt2 besor implikasinye pd mereka.

Intan said...

I might not be young and vibrant as you, but I respect how you move on with life. I share the same opinion as you: things happened for a reason, hopefully for the best.
Keep being happy!

Intan said...

I might not be young and vibrant as you, but I respect how you move on with life. I share the same opinion as you: things happened for a reason, hopefully for the best.
Keep being happy!

Z@i Z@mR33 said...

pnh jd cmtu gak.kwn lama dh.btunang lg 3 bln nk kwen putus.lps dh putus rs bhgia sgt.tenang wlaupon mula2 tu mcm org gila gak.last dpt col dr sorang pmpuan ngaku bini dia ngaku kena pukul n mcm2 lg.mmg bsyukur sgt2 time tu.klau x sy pon sm nasib mcm pmpuan tu

Ann Syiema said...

Saya pun pernah mengalami nasib yang sama...putus tunang.. Tapi Alhamdulillah... saya tak terjelopok dalam lumpur..lepas putus tunang, ambil keputusan sambung belajar..lepas habis belajar, kerja semula dan sekarang saya bahagia dengan suami dan anak saya..siapa sangka disebalik langit gelap tu ada pelangi yang menanti kan :)

Aimmie Hani said...

Truly... bljr dr kslpan n ksah smlm ;)

Islet Zairol said...


Bestnya kan..kalau entry kita boleh mengubah hidup seseorang..awesome..

Blog Widget by LinkWithin