Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, June 28, 2016

Resipi Pai Tanpa Tepung atau Doh (Crust-less Pie)





Seperti yang korang tahu atau mungkin tak tahu..  Elia suka bake. bukan bake cake. tapi lebih kepada Pastry. tak hebat tapi minat. minat makan dan dalam masa yang sama belajar buat. 


Harini saya nak kongsi resipi yang agak unik, menarik dan tak susah. 
nak buat pai tanpa crust (crustless pie) . tanpa tepung.

Selalu kalau pastri mesti nak ada tepung kan? nak kena ada butter and so on..

So ni Elia nak kongsi resepi yang korang semua boleh cuba.


Bahan A

Sausage*
Cendawan butang*
Crabstick*
2 biji tomato*
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 biji capsicum merah (dihiris)
1biji capsicum kuning (dihiris)
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano
Minyak masak
Garam secukup rasa

*=dipotong kecil

Bahan B
1 cawan susu segar
5 biji telur
Kepingan keju cheddar (dihiris)


Cara-cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sampai layu. Masukkan sausage (boleh ganti dengan daging, ayam atau seafood)
2. .Masukkan serbuk lada hitam dan serbuk oregano.
3. Masukkan tomato, capsicum, cendawan butang dan taburkan garam. 
Biar sampai masak dan ketepikan.



4. Masukkan susu segar dan telur ke dalam mangkuk tahan panas. (kalau nak lagi sedap boleh pukul telur dengan mayo. kasi fluffy!!)
5. Masukkan keju cheddar dan bahan inti yang dimasak tadi (bahan A)
6. Susunkan crabstick (crabstik taknak masukkan awal sebab nk elakkan dari hancur atau berderai) dan bakar dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama sejam.
7. Sedia untuk dihidang






rasa dia memang marvelous i tell you... Selamat mencuba!


4 comments:

ayunie ramli said...

Sedappp nye kak yaa :)

Elia Si Jejariruncing said...

Mmm.. mmg sedap.. try la bt nnt yunie ;)

ieyra h. said...

Saya pun suka bake2 ni, hehe. Tak sabar nak cuba recipe ni. Thanks for sharing! :D

Adams Hub said...

sedapnya. boleh cuba ni.


http://adamshub.my/blog/

Blog Widget by LinkWithin