Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Monday, January 27, 2014

Powerpuff Girls jadi Super Women



Best je tengok balik gambar-gambar kitorang masa join game futsal. main redah je join. walau masing masing takde pon yang mahir main. tapi kitorg join je semata-mata nak memeriahkan majlis. tak sangka boleh menang. 


Elia sendiri personally tak pernah pon sepak bola or whatsoever ni.. tapi redah je.. diorang bagi Elia main position defense. tak sangka its suits my abilities. tak tau camne even jarang bersukan tapi bila masuk futsal court tu stamina jadi gagah plak kan. berdesup lari ke sana berdesup lari sini. block bola yang datang. memang susah la bola tu nak tembus gawang. alhamdulillah they said i performed well it my position. walau sebenarnya tak taupun i got that skill. 

the moral of the story sebenarnya.. kita memang tak tahu our own abilities and skills until we try something new. dare to take risk and challenge yourself.




zaman sekarang ni kaum wanita dah makin success. we can do almost anything that we set our mind into. 



 tak yah pergi jauh. tengok my class sudah. satu kelas yang ada 20 orang ni. ada 4 ketul je budak lelaki. bilangan student perempuan kat ipt memang dah semakin ramai. masing-masing mengejar kejayaan dalam pelajaran dan hidup.

patutlah sekarang ni dah banyak program yang memperkasakan penglibatan wanita ni. rancangan kt TV pon dah banyak program bertemakan feminin ni..

yang terbaru Elia dapat tahu yang Libresse ambil inisiatif untuk create satu website khas buat semua wanita kat luar sana


nama kempen dia Shine On. kat website ni ada macam-macam. banyak input berguna yang Elia dapat kat sni. 



bila Elia pergi usha kat bahagian "Street Savvy" ni elia dapat baca cerita dan kisah berinspirasi dari wanita-wanita hebat yang menjalankan bisnes masing-masing. semua ada kisah dorang yang tersendiri. semua ni wanita yang telah di-featured kan kat segmen "Women in Business"



ada cerita pasal beberapa business women yang daring ambil risiko untuk buka bisnes yang kebanyakkan nya unik dan baru. bila bisnes yang baru ni memang risiko dia tinggi la kan. ada 50-50 chances sama ada bisnes tu akan berjaya atau fail terus.


bila baca kisah diorang ni sedikit sebanyak elia rasa semangat and terinspirasi lak. Dengan kata-kata semangat diorang yang dah berani mencuba dan menceburi bidang yang bagi mereka sangat berisiko ni. tapi diorang kekal positif. kita yang baca kisah diorang ni pon terasa positif


tapi..  dalam banyak-banyak story diorang, ada satu yang menarik perhatian Elia.

kisah Mei yang merupakan pesakit Cancer atau barah seawal usia 18tahun yang berjaya melepasi tahap kronik. dia tak patah semangat. sebaliknya dia cabar diri dia untuk become better and get herself involve with jewellery making business.


memang bagus gila Mei ni. dia tak putus asa dan sentiasa berfikir positif. tu yang buat dia dapat overcome the obstacle of her life. kudos tu her!!

Mei, you are my inspiration!




Selain dari kita dapat tahu kisah-kisah para women entrepreneurs ni, ada juga promotion dari kedai atau online shop mereka khas buat kita! so pada yang kaki shopping tu bole la tengok-tengok dan beli ;) 


Our “survivor entrepreneur” specifically sells accessories. Yang elia respect sekaliialahmeisendiri yang customize semua bracelet and necklaces customers. dan yang bestnyeboleh send photo-charm requests kepadameidanbeliauakan try her best to suit your demands. eliammgsukabenda yang susahnakdapatkattempat lain sbbtaklahnampak mainstream sgtnantihihi

products yang meijualmmgmenarikdan unique, tapielia paling admire that she didn’t let her past bring her down. kalautgk fighting spirit mei, takkanbolehsangkabeliauadalah cancer survivor betultak?

Lepas tu bolehlah singgah2 kat Gosh! That’s Great! Gallery dan tgk products unique offered by women in business. Ada byk products yg menarik mcm accessories dan barang2 vintage pun ade. If you click on the product, there’ll be information on the woman in business too. Kalau ade hajat nak mulakan business ker atau nak beli product, atau saja2 curious nak tau latarbelakang businesswoman dgn lebih lanjut bolehlah pergi ke Let’s Talk Shop. There you can interact dgn para women in business. bolehlah nak tanya pendapat ke tips ke ape2 la kat sana ;)




bila dah baca kisah diorang ni.. terasa macam nak start bisnes lak. macam menarik dan menguntungkan je kan.. tapi camne ek??


haaaa... yang terbaeknye... dalam website pon siap ada information penting dan guidelines on how kita nak start our own bisnes. SEMUA persoalan yang kita ada akan terjawab kat sini. Great!




Ada juga ruangan "Inspire Me Now" lak ada kisah 3 wanita WOW ni..



paling Elia suka baca pasal kak Adibah Noor kita ni. siapa sangka dari seorang guru or an English teacher boleh make a leap of faith and jump into being a singer that she is now?

kepada mereka yang sering rasa rendah diri dengan fizikal or bentuk badan, you should read her story on how she deals with it. Tengok Adibah Noor sekarang.. selain dari jadi penyanyi she also is a good announcer. Siapa kata orang berbadan gempal ni tak boleh jadi pengacara TV? 


pendek kata semua cerita dan ruangan dalam website ni sangat memberi inspirasi kat Elia to become a better women. we can definitely do whatever we set our mind to it. dan yang penting tawakal. so, korang yang mana perlukan sedikit dorongan or motivasi untuk majukan diri.. ataupun nak mulakan bisnes baru tapi taktahu bagaimana, jom checkout website shine on Libresse ni!















1 comment:

Alynn Nyzaa said...

Tumpang lalu sambil baca entry. Macam pernah tgk blog ni kat satu majalah tu tp lupa la. Anyway, assalamualaikum salam kenal :)

http://alynnnyzaa.blogspot.com/

Blog Widget by LinkWithin