Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, March 25, 2015

5 Sebab kenapa blog Jejariruncing lama menyepi








Assalamualaikum..

kan dah janji nak rajin update blog kan? haa.. tadaaa.. hehe kalau mood dah sampai tu memang boleh jadi ber-entri entri leh taip sekali. tapi takde la nak post semua serentak. simpan and set to post ikot schedule. baru lah tak pening..

oklah. as promise from my previous post,  nak cerita pasal dunia baru Elia yang menyebabkan saya menyepi lama dari dunia blogging..



1. Kerja

Hujung tahun lepas (Dec 2014) alhamdulillah I graduated from Uitm Kampus Bandaraya Melaka with a Bachelor Degree in Human Resource Management.

Sambil tunggu masa nk grad tu I've worked at a local fitness center. then tak lama lepas tu, which was early this year Elia start kerja kat Sime Darby. So almaklum lah, bila dah mula bekerja ni masa untuk nak berbelog agak limited la kan. Now dah almost 3 months kerja, and everything dah fall into places. dah boleh nak adjust time and effort utk menjengah blog kesayangan ni balik.  weehuuuu..!!





2. Pindah



Seperti yang korang sedia maklum, I have been staying with my family my whole life. So bila umur dah nak masuk 26 tahun ni, I think its the right time to start berdiri atas kaki sendiri. lagipun Abah retired dan dah mula duduk dekat our home in Senawang, Negeri Sembilan.

Elia nak kerja dan dah biasa menetap kt KL dari kecik lagi, so i decided to stay in KL. kirenya dapat la juga fefeeling 'balik kampung' tu. plus, my mom n brothers pun ade kat KL ni. Im not fully alone.

dan korang boleh imagine lah camni gayanye orang yang baru nak mula hidup sendiri ni. Cari rumah, pindah, angkut barang and settlement semua sendiri but with the help from my friends of course! semua serba sederhana. start from scratch. So ambil masa berbulan lah jugak nak pasang Unifi kat rumah. bulan ni baru install. so hence the semangat blogging ;p


3. Baking #SherperdPieCheeseLeleh



yang ni sangat unexpected. unplanned n spontaneous. mulanya Elia start baking sherperd pie as a personal request from someone yang dah lama mengidam nk rasa pai saya ni. then one day tu ala-ala small kesyukuran sebab dah settle bab pindah rumah ni, I decided to cook n bake this sherperd pie.

tapi kali ni letak extra cheese. triple cheese sensation la kekdahnye. ala2 pizza sikit. buat 2 bekas, pastu bagi kawan-kawan rapat makan sorang sikit. Alhamdulillah ramai yang suka and request nak order.




Dari suka suka jadi small bisnes. amik tempahan on weekends je dulu buat masa ni. so weekdays busy kerja, weekends buat pai. so tulah juga antara sebab tak dapat nk buat blog sangat. sebab sebok buat pai ;p


4. Workout


ok ok. promise jangan gelak. *tekup muka*. benda ni baru lagi. so dont expect much k. hehe. bila dah kerja ni, kalau tak find time to workout memang membelon la kite nanti.(walau dah sediakala membelon ;p). macam masa keje kt CIMB dulu pon macam tu. last2 boss suggest join gym. which I did n it has helped me maintain my fitness.

So bila dah join, lepas keje. Malam je jengah ke gym. kadang-kadang workout sorg kadang kadang with friends. so bila dah siang keje malam workout, bilenya nak update blog?



5. Friends and daily activities



I have no time to spend online because most of my time spend offline. this might sounds cliche or 'poyo' but its the truth. bukan la nak kata masa spend online tu xbagus ke apa. just memang bila ada masa terluang Elia selalu spent it outside with friends or family.




lagi lagi bila dah kerja ni. free time tu jadi limited sangat compare to time belajar. so adik adik yang tengah bersekolah or study lagi tu treasure lah your free time kaw kaw. bila dah keja nanti memang masa korang limited. kalau tak guna betul-betul memang rugi.




I choose to enjoy life. do things that excites me and spent my precious time with my love ones. bila makin meningkat usia ni kita macam makin kurang interest kat alam maya but lebih pentingkan real quality time. heee..



seronok and always looking forward to spend my time with budak yg belanja biceps ni. my princess Aisyah Amani. si dagu runcing pipi labuh ni my mushy mushy niece,... eee.. gerammmm!


Although there's a lot of halangan or things yang boleh buat Elia kurang update blog, tapi I have come out with a blogging plan.  which means any free time yang saya ada akan digunakan untuk update beberapa entri then susun jadi scheduled post. so even bila Elia busy pon masih bole entri entri baru tu muncul kat blog. heeee.. bijak tak?

So, hope korang sudi la nak follow and support my semangat nih.

bak kata Adnan Sempit, dimana ada kemahuan, di situ ada highway~!

10 comments:

Ayu azmir said...

Byk benda nak kena setel dulu kan... ape pun enjoy ur life

Elia Si Jejariruncing said...

Tulahh.. tq sbb sudi singgah blog ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Tulahh.. tq sbb sudi singgah blog ;)

Aku Penghibur said...

wow memang banyak kerja perlu di lakukan... dahulu pekara penting

Elia Si Jejariruncing said...

Insyallah ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Insyallah ;)

:-) said...

cantiknya kak Elia :-)

Mrs Yatie said...

syukur alhamdulillah. :)

Surahelmee said...

hai elia..dari dlu ikut blog awk...senawang duduk taman mana?nanti jenguk blog sura yea
http://surahelmee.blogspot.com/

Nurul Zakeyah a.k.a Jacky Bass said...

Tahniah dah kerja sime darby ye. Take care, keje elok2.

Blog Widget by LinkWithin