Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Friday, May 6, 2016

3 Jenis KAWAN dalam hidup



In life, friends come and go. Some will be with us for a certain period of time. Ada saya pernah dengar quote that goes something like this :

There are three types of friend.

 Friends for a reason, friends for a season and friends for a lifetime.


1. Friends for a reason - memang selalu jumpa kawan macam ni. Expecially masa zaman diploma dulu. Masa tu kebetulan saya bawa kereta ke kampus and nak ke kelas sgt jauh if menapak and public transport kena kua duit plus tak selalu ada masa diperlukan, so ade la beberapa org 'kawan' yg snggup berkepit je kemana smpaikn sanggup berhimpit 6 org dalam satu kereta yg comel. Last sem, when i brought back the car ke KL and xpakai kereta since final semester, orang2 ni pon lesap. Ada juga mereka yang tetiba nak kawan sebab u were famous or they want smthng in return while brkawan dengan u. Well, thats what i experience with 'friends for a reason'. Mereka akan lesap sebaik sahaja korang dah tak beri apa2 kepentingan to them. Jenis kawan macam ni korang tak rugi pun hilang. Lagi untung sebenarnya sebab mereka ni ibarat parasit je. Good riddance to no longer have them around.

2. Friends for a season - kawan bermusim. Kawan yang rapat dengan korang dalam tempoh atau jarak masa tertentu. Sama ada bergantung pada zaman, tempat belajar, tempat kerja or apa-apa era peralihan kita. For example kawan zaman sekolah. Bila kita dah tamat sekolah, masing masing pon dh ada masa depan sendiri. Mungkin masa yang menjarakkan persahabatan tu. Or mungkin kite kenal atau kawan rapat dengan seseorang tu masa kita in a relationship with someone. Bila we stop it, mungkin tu jgk menjejaskan your friendship dengan si kawan tu. Mungkin kita jadi tak serapat like we used to be

3. Friend for a lifetime. Kawan yang menjangkau era, zaman dan peralihan. Mereka yang walau korang pernah gaduh pun takkan terputus tali silaturrahim, kawan yang akan tetap dengan kau tak kira kau femes ke atau satu dunia hentam kau. They will have your back. Kawan yang tak pernah stop care or keep in touch even kau dah tamat belajar  dan bertukar2 tempat kerja. Kawan yang even berjauhan dan tak dapat selalu bertemu like before but still you can always count on for advise or company. Mereka yang tak semestinya berkawan paling lama dengan korang tapi yang tak pernah berhenti menjadi kawan yang sejati.


Masa belajar kat uitm Melaka dlu kami tak la rapat sangat awalnya. But as soon as we move in kat area rumah sewa yang sama, kami terus jadi rapat.

Gi kelas, balik kelas, study, buat assignments, semua bersama.. Masa internship kitorang still contact just tak selalu jumpa sebab sorg kat melaka lagi 2 kat KL. lepas konvo kami masing2 sah berkerja. Even masing masing dah berada di syarikat yang berbeza, duduk kawasan jauh dari each other, we still make time to meet. At least once a month or once in two months. Tapi we keep in touch through whatsapp. So although kitorang jauh, masih boleh tau perkembangan masing masing


Finh, Az, Bee and Elia.




we call ourselves - The Joyahs


kenapa Joyahs? 

bukan sebab kami kecoh macam joyah(tapi ade la sikit ;p)

asalnya nama tu dari Finh. bila dia buat caption for our picture as

"They are my Joyahs. because there's always joy when they're around"


we used to make fun of the caption.. tau tau je dah lekat terus nama tu..



macam-macam dah kami lalui.. yang penting this kind of friendship you know and hoping for it to last a lifetime. sebab diorang sentiasa ada masa suka dan duka kita. never judge and always there to support you.



makin kita meningkat dewasa, kita akan sedar siapa yang patut dan tak patut ada dalam hidup ni. treasure the ones that really there for you unconditionally.


bukan lah nak kata ni je kawan saya yang saya hargai. semua kawan-kawan pun saya sayang.. this entry is just a special thanks to my Joyahs who came into my life and never leave ;)



Im sure korang semua pun penah mengalami ketiga-tiga jenis kawan ni.. its ok. semua pun bagus. yang baik kita jadikan pedoman, yang buruk kita jadikan pengalaman...

Stay positive dan yang positive jugak lah yang akan datang kat korang..

btw, ENJOY YOUR WEEKENDS!!



1 comment:

AKU CHUN said...

kawan yang macam ni paling best kan!

Blog Widget by LinkWithin