Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Friday, October 19, 2012

Tutorial :NuffnangX, blogs stalking di hujung jari


Mesti ramai yang dah tahu pasal application NuffnangX ni kan? 

Hahh?? Nuffnang X?? Apa tu?

haaa.. Nuffnang ni satu aplikasi yang patut ada dalam smartphones anda untuk pengalaman baru dalam dunia blogging. ia merupakan cara mudah untuk membaca blog yang sangat user friendly, kita boleh like dan paling best kita boleh chat dengan blogger tu directly kat ruangan komen. anda juga boleh join conversation terbuka dan macam-macam lagilah hanya melalui smartphone anda je!


bagi yang dah teruja nak teroka pasal NuffnangX ni tapi tak tahu caranya... haahh jangan risau. saya akan bagi sedikit panduan memulakan dan mengunakan aplikasi NuffnangX ni.

Pertama sekali, muat turun NuffnangX secara percuma dengan smartphone Apple mahupun 
Android anda.


A3FMONkCQAAz28P

Seterusnya dengan menggunakan komputer anda, 
layarilah NuffnangX.com untuk mendaftarkan diri.
Tip: Jikalau anda memiliki akaun Nuffnang, anda boleh terus daftar masuk dengan e-mel dan kata laluan yang sama!




bila nak register tu dia akan bagi tutorial atau arahan. korang ikot je arahan dia yang mudah tu. lepas tu...wallahhhh.. korang dah pun ada akaun NuffnangX

tapi.... korang jangan lupa claim blog korang tau!

setelah berjaya mendaftar masuk, tekan gambar profil anda di bahagian kiri atas dan klik “claim your blog.




sebab kalau korang tak claim your blog camne saya atau kitorang semua nak follow your blog and read your entries though NuffnangX ni meh?



Cara nak claim your blog mudah je. mula sekali dengan menaip link penuh blog anda yang comel dan gojes tu. pastu ikot je arahan yang diberikan. boleh rujuh gambar kat bawah ni.







Kod yang diberikan seperti langkah ketiga di bawah perlu disalin dan ditampalkan di bahagian “add a gadget” di halaman “layout settings” blog anda. Cuma klik “add HTML/Java Script” dan tampalkan kod tersebut sebelum meneruskan ke langkah terakhir pendaftaran NuffnangX!



Mudah je kan? apa lagi jom la join NuffnangX ni dan Follow blog saya kat sana. nanti saya pasti akan follow blog anda balik. tapi pastikan korang dah "claim your blog" tau.. kang payah saya nak follow taktau bloglink anda.. jomm borak-borak kat NuffnangX! tekan button bwh ni k..



6 comments:

Aiisyah Colourful said...

xde smart phone :-(

Aslvie Adam said...

Ok dah...hehe...btw..bru je create blog...salam pkenalan ya...:)

Aslvie Adam said...
This comment has been removed by the author.
Diyana said...

salam elia...

singgahlaa di blog saya.. budakbaru belajar pun..

http://diyrahman.blogspot.com/

Eyesha Zaidin said...

salam..
hai elia..owh..kene daftar dulu rupanya..haha..Okey..
tq elia..^^

sheera aya said...

Elia.thanks for tutorial.and thank for following back in nuffnangz. :)

Blog Widget by LinkWithin