Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, May 4, 2011

Cara mengupdate blog melalui Blackberry

Haritu ramai yang tertanya-tanya camne nak update blog thru BB ni.. so ni saya bg a quick n easy way on how to publish your blog through Blackberry..


Mula-mula korang kena setting dulu kat blogger.
so pergi dekat Dashboard dan cari icon bentuk sampul surat tu..click kat situ..



then nanti dia akan keluar pop up like this


so korang taipkan password korang dekat kotak yang disediakan.. mcm yg saya tulis *jejariruncing tu.. that is not my actual password ofcuz..buat sample je..


then nanti once dah success korang akan dapat notification dekat ur bb mail.. so lepas ni kalau nak update/publish blog sekali ngan gambar buat melalui your bbmail..(buat macam mana korang nak hantar email la)


Bagaimana nak upload gambar dalam blog???


1. pilih gambar yang anda suka.. press OPTION> SEND >EMAIL

2. dia akan jadi draft email..lepas tu sila taip link email blogger korang kat ruangan yang disediakan

cth: TO: amy_eliakl.jejariruncing@blogger.com

3. SUBJECT tu letak la tajuk entry korang

4. kat bawah subject tu taip la entri details korang..

5. dah siap karang semua, press SEND


(kena check setting korang juga sebab kadang kadang bila dah press SEND tu dia akan masuk dalam draft. tak auto-publish. in that case korang kena edit kt setting blogger)

SELAMAT MENCUBA!


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

13 comments:

wannurfazrini said...

loh susah jugak ek nak publish kat bb. kat bb tade aplikasi khas utk nak updated blog ke ?

Fika Rozaidi said...

ni yang rasa nak beli blackberry satu. haha

Miza Yusof said...

Thanks for sharing :)

Jemput ke:
1. Blog Miza Yusof
2. Miza Yusof & Photo Blog

cik fza said...

ouh.
tutorial mudah tapi bb pun xdpt nk merasa lg. ;P

y u y u Z u l a i k h a said...

tenkiu sayangg <3
sebab lepas ni nak guna bb ^^

nursalwa said...

elia..

mcmaner plak utk setting font.. tgk elia wat sama jek font guna bb dengan font biasa menaip di pc..

NOOR FATIN said...

bagus info ni! hehe saya blackberry pn xde ni :P

shahirahismail said...

sharing is caring heee XD

ain nina said...

elia, thanks tunaikan permintaan nina. thanks untuk kakak awk juga sbb sudi sampaikan request sy ni kt awk. Cuma nina nk tya, hya 1 gambar jer ke kita boleh attach? 2 gambar or lebih takboleh ek? tapi nina tengok elia attach 2 gambar untuk entry ni. caner tu yer?

thank you so much for this entry.

Elia Si Jejariruncing said...

wannurfazrini: hmm..app.. xsure la..haritu sy search xde plak

nursalwa :sama je..xpyh setting..dia dah automatik ikot font blog kite biasa guna

shahirahismail: yup..absolutely!

nina: u're welcome. bole attach seberapa banyak gmbr yg awk nk. just tkn OPTION>ATTACH>PICTURE. glad i could help

ain nina said...

thanks elia.

elia, sori kalau nina tya lagi. nina dh cuba buat banyak kali, tapi tetap tak jadi. bila kita attach gambar then type apa2 yg kita nk tulis, then attach gambar lagi pastu tulis lagi, tapi bila publish, gambar-gambar yang kita attach tu tetap dia duk kat atas. padahal nina dh taip text antara gambar tu. caner yer?

Hasina Terebuzzu said...

salam.

kebetulan jumpa entry psl ni.. cuma nk tahu.. mcmna nk send sms or email utk register tu guna bb ek? sebab saya try asik bounce je... tq

cik amy said...

tak jadik pun..kena reg ye?

Blog Widget by LinkWithin