Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Friday, October 28, 2011

Tips Ubati Rakan Putus Cinta


Baru-baru ni a close friend of mine ditimpa gejala putus cinta. haa. macam musim lak sekarang ni. kiri kanan orang putus cinta. as a friend i felt obligated to give her a hand and walk her through this lagipun this is like her first time being in love so bila dah patah hati tu sure la frust menonggeng.


Oleh itu saya telah bertindak sebagai Bubbles, Powerpuff Girls to the resque.. off to save my dear friend who cried for help. hehehe. mesti ramai antara korang yang mengalami situasi yang sama. kawan rapat atau saudara dekat korang yang tengah patah hati. korang nak tolong tapi tak tau apa nak buat untuk menceriakan hati mereka. sometimes kita tak dapat nak tolong settlekan masalah mereka but the least we could do is cheer them up..


jom jadi ibu peri dan ceriakan hati mereka yang dalam kesedihan dek kerana putus cinta... ^^,

:: tiiinngg* ada gaya ibu peri x?::

Jom cek cek cekidaud tips untuk mengubati rakan yang dalam kesedihan ;)

1. jangan bersendirian

Jangan korang sesekali membiarkan rakan anda tinggal atau melalui saat-saat sedih ni bersendirian. Try to squeeze your time to see her and spend your time with her. Kalau tak boleh pon atleast rajin-rajinkanlah diri tu contact kawan korang tu. Tanya kabar, dah makan ke belum, buat apa tu dan beri kata-kata semangat kat diorang. Jangan sesekali men’down’kan mood kwn korang tu tau. Org tu tengah sedih. Atleast show some concern k?

2.Calm her down

Masa mula-mula tu korang kena bagi dia luahkan perasaan dia. Be a good listener. Jangan mencelah. Biar dia cerita dan curahkan apa dia rasa. Let her cry all she wants. Give her a hug, be a shoulder to cry on. Kalau perlu menangis sekali pon takpe. Bila dia dah habis cerita nangis sampai bengkak-bengkak mata, then korang boleh mencelah. Bagi dia semangat. Tenangkan dia. Bagitahu dia that its okay to cry but you need to get up and be strong. Relate-kan dengan cerita atau contoh-contoh orang yang pernah lalui kesukaran. How they went through hard times. Kalau nak relate-kan ngan kisah saya pon xpe ;p

3. Give special treatment

Untuk mengurangkan kesedihan kawan korang tu do something special for her. Korang boleh cuba cara saya. Go to her house, bawa segala peralatan yang patut. Do a “Do-It-Yourself”(DIY) home spa treatment to your friend. Buatkan facial, scrubkan badan dia, shampookan rambut dia, buatkan manicure pedicure dan apa-apa sahaja treatment yang korang boleh buat. Paling tidak pon offer her a neck/shoulder massage. Kurangkan tense dia. Make her feel appreciated and pampered. Kalau kawan korang tu jenis suka seksa diri tak mau makan so korang masakkanlah dia makanan yang simple but healthy then suruh dia makan. Kalau dia xnak jugak buat muka sedih ala ala puppy face and guna ayat sedih mcm “makanlah u, penat je i datang jauh jauh masak demi u ni tau.. tak kesian kat i ke?” haa.. kalau kawan korang tu lembut hati mesti dia jamah jugak makanan tu ;)

4. Girls fun time

Spend valuable time with her. Make sure you guys have fun. Antara aktiviti menarik yang korang leh buat:

Pergi shopping its the best therapy kalau masa tu korang masing-masing berduit. Kalau xberduit alamatnya window shopping jelah ye.

Tengok wayang - jangan tengok cite jiwang ye. Dinasihatkan tengok cite lawak. Takpon any action movies. Big NO NO for romantic movie. Kang ada yang meleleh lelebih kang nanti ;p

Theme park – plan awal-awal sikit jangan pergi time peek season. Nnti dengan korang korang sekali stress

Pergi spa, body massage atau saloon – manjakan diri sama-sama. Sambil buat treatment tu boleh borak-borak.girls talk atau gossiping. Masing-masing pon akan rasa relax dan refresh.

Play games – boleh bawa kawan korang main bowling, memanah, ice skating, atau any other games that u BOTH will enjoy.


::perrhh.. bila masa Elia sain contract ni ekk? ::

Karokk – salah satu aktiviti yang best untuk release tension. Bawa kawan korang gi karaoke. Kalau baget ciput karaoke jamban pon jadilah. Make sure korang yang pilih lagu. Kalau kawan korang tu yang pilih alamatnya lagu mendayu-dayu tangkap lentok tangkap leleh la lagu yang bakal berkumandang. Antara lagu yang best untuk korang nyanyi bersama-sama sambil buat mini concert ialah lagu hey ladies, i will survive, hush, all the single ladies dan lagu apa lagi ek yang kitorang nyanyi haritu?hurm.. lupa dah.. yang penting semua lagu yang rancak dan bermotifkan girl power digalakkan ;p

:: ada macam powerpuff girls x?hehe ;p::


korang jugak boleh buat makeover kat kawan korang tu. Makeupkan dia lawa-lawa put on a nice and gorgeous outfit then gi la keluar lepak or just window shopping berdua. Kalau bawa kawan-kawan korang yang lain pon takpe. The more the merrier. Asalkan janganlah bawa bf korang plak kua sekali. Tak ke menyiksa jiwa raga kawan korang tu. Simpan je bf korang tu diam-diam kat umah dia. Make sure semua girls je k? Gay friends excluded.some time its fun having them around. Hihi ;p

5. Keep updated

Kalau korang tak dapat nak spend time atau selepas abes spend time together gether tu mestilah kita pon kenalah balik ke pangkal jalan. Pulang ke rumah masing-masing dan teruskan kehidupan seperti biasa dengan kerja atau study but don’t forget to keep in touch with your friend ni. Slalu la text tanya khabar and ask how is she. Jangan diam camtu je. Manalah tau dia masih tak ok lagi ke lepas korang dah pergi. From time to time guide her to the right path. Bagi dia kata-kata semangat and remind her that she can always turn to you if she need anything. Nevertheless, Allah will always be there for her ;)



30 comments:

Anum said...

good tips

azam said...

:) nice tips.....

scha_addin05 said...

good tips !!
sesuai buat sy untuk sekarang !!

MerLe said...

untung kwn elia...pape pun, kuatkn semngat semua~

cik nur said...

hurm tuh tapi pucuk pangkal nyer hati kawan kita tuh kan kita hanya membantu tapi kekuatan kena datang dari sendiri kan :)

:: Mrs.Eady :: said...

jom kiter ke spa!eh eh....:)

ur good fren u know even i dont know u..hahaha.. :)

rina ellisa said...

tips yang sangat best & menarik..
kadang2 kita amek mudah je pada kwn baik sendiri yang patah hati..
dengan cara2 eila share ni,sikit sebanyak boleh ceria kn BFF kita kn.. :)

Fazreen Misbae said...

dekatkan diri pada Allah itu lebih baik... :)

cik misi said...

thanks kak ya..entry di saat sy sngt perlukan

Shah said...

kalau kawan lelaki mcm mana erk???ehehee

Hunny Kitty said...

banyakkan berdoa...berselawat beristighfar dan muhasabah diri...... =)

KuNanGKuNanG said...

kalau tengah frust jom nyanyi puas2 menyumbangkan (suaraku yg sumbang sbnrnye)berpuluh2 lagu..hahaha

Ainn Rahman said...

Akak sgt comel ! Hee, powerpuff Girls <3

Atiqah Abidin said...

sis, hmm macam mana nak bagi nasihat pada orang y baru putus cinta, and dia tu lain jantina dr kita, and dia tu actually ex bf kita dulu. aish.. help me sis.

azleeyafateha said...

saya pernah mengalami situasi yg sama..and then kwn saya pon dah bagi mcm2 kata semangat but still tak boleh lupakan dia..saya dah tak tahu nk buat apa :-(

Gadish Lollipop said...

yeahhh . senah baru lepas putus cinta jugak . tapi tak ada sorang pun yg kesah :( rasa mcm diri tak dihargai

iyka syafika said...

kak elia: btol2..tapi bile mmber da xde dengan kite.mula la pk blik hal sedih tu.=(

emieysandra said...

nk tambah..jgn nynyi lagu sedih. huuu~

hati tersenyum said...

yap..betul tue....life must go on...apapun yang jadi...kita kn kuat...sentiasa ingat Allah ada dengan kita...even i pernah facing benda macam nie..malah lagi teruk smpai melibat benda2 yang khurafat..tapi tak guna nk pandang balik benda yang tinggalkan kita...teruskan hidup dan semua itu ada kehidupan selepas nie mesti lagi baik..insyaAllah..kan cik Elia kan...

-Miss Amaliena- said...

wah..sgt bagus la kak....sy p0n kadang2 alami jugak keadaan ni tp just ingt mungkin Allah menciptakan sesuatu yg lebih baik untuk kita di masa hadapn...s0, enj0y in y0ur life..x m0 sedih2....x best! nnti cpat tua..kih kih kih..betul x k.elia???

mishnurlin said...

suka tengok elia sekaarang.. makin comei..

mish cokat said...

ouh, i love karokkk. jyeahh :))

Aneesa Haha said...

Thumbs up! :)

Do visit http://aneesahaha.blogspot.com/

Klik Di Sini said...

salam tuan.. mohon link ke blog tuan..

saya blogger baru..

masih terkial-kial mencari trafik..

harap sudi membantu..

segala kerjasama didahului ribuan terima kasih..

Klik di sini
http://mimview.blogspot.com

IEQAH said...

nice nice nice entri..apapeun mintak dijauhkan laa perkara ini.. lau tak putusd pn leh je nk manja manja dgn frens mcm ni kn

raito fayed said...

tak de mmbe yg nak wat macam tu kat saye .sob2

dayah said...

tips yg sgt berguna...ske sgt dgn elia nie taw...ader je idea dia nak menulis :P...kita like 10000 kali (^^,)

matahari said...

suka dengan semngat elia... walau apa pown dugaan yg datang awak msh boley senyum dan gembira.. hope i can be like u :)

fina said...

u're such a good friend..hope all good deeds will come to u soon..take care!

|ardani| said...

untunglah sape dpt jd kwnclose kak lia.hehehe :)

Blog Widget by LinkWithin