Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Friday, August 10, 2012

Iftar Dengan Saute'


Waktu berbuka tadi saya ke Keramat. kebetulan langkah kanan pula bila my aunt, Aunty Lynn masak lauk yang sangat best untuk iftar kalini.

semuanya makanan yang berkhasiat dan rendah lemak.




sayur yang di " sauté ". menatang ape saute tu? haha saya pon baru tahu tadi bila my aunt explainkan. pernah dengar sebelum ni masa tengok cite Masterchef tapi just ignore je. rupanya saute ni sejenis teknik masakan yang mengunakan less or no oil dalam masakan.

kire healthy food la kirenyekan.. sambil-sambil makan tadi sempat la tanya resipi-resipi memasak sikit dari aunty lynn. manalah tau nak digunakan di kemudian hari kan.. lagi lagi menu masakan yang sememangnya baik utk kesihatan mcm menu2 kat bawah ni.


ayam diperap dengan rencah, madu dan dipanggang tanpa minyak


sos extra hot dari Nandos

Salad with a squeeze of lemon



dan nasi yang digoreng dengan butter..

best jugak sekali sekala macam berbuka camni. kalau selalu lagi best. tapi bukan selalu pon saya dapat camni. kena praktikkanlah nnti. insyallah..


haa.. tu juadah berbuka je. tadi lewat malam sikit tadi gi lepak Papa Rich Sri Rampai. ada meeting discussion sikit. boleh pulak pekena benda-benda kat bawah ni.

selera mengedik nak try teh tarik dengan ais krim ni. not bad lah rasa dia



tapi setiap kali gi Papa Rich menu feberet adalah Papa Naan with curry ni.. perghh. highly recommended! hehe.. idop le diet sangat haku ni kan?? ;p

** Saya sangat jeles dengan blogger Nisa Kay sebab dia dapat duit Raya RM1000 dari Celcom. bukan susah pon. subscribe atau renew internet plan Celcom je! gile senang nak beraya sakan dengan duit raya. perghh seribu tu macam-macam boleh beli! nak tahu lebih lanjut jom cek cek cekidaud--> www.celcom.com.my

14 comments:

sUke-sUki :D said...

org yg xske syur pun ase teringin nak mkn,.. =)

Atie said...

Akak pun suka masak guna myk sikit @ guna marjerin/butter saja..jg kesihatan..hehe

Jue Jaynee said...

haha multifuntion magic cooker... memang berkhasiat..nmpk mknn n mskn.. terus nak cepat2 ja balik rumah..

Jue Jaynee said...

wa multifunction magic cooker.. huhu...jeles nya..tengok2 makanan n masakan.. nak cepat2 balik rumah

Zulaika Nasir said...

I wanna try ;D
Btw,elia stay area sri rampai ke ? slalu jugak makan kt papa rich tu..teringin jumpa elia ! hehe

Elia Si Jejariruncing said...

Tulah.. Memang sedap dan menyelerakan

Elia Si Jejariruncing said...

Bagusnyaa akak msk masakan berkhasiat

Elia Si Jejariruncing said...

Heee. Cpt2 balik msk sayur campur

Elia Si Jejariruncing said...

Sy x stay area sri rampai. Tp bole la atleast seminggu sekali g sri rampai

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

saye belajar kt skolah teknik dlu, saute dlm istilah bm adalah goreng tohor..hehe

Ezna said...

rasanya nampak kat blog eyriqazz jugak nih :)

che'pi said...

terbaek lah.... :)

Misz Mieza said...

Owh.. Saute.. Pun baru tahu.. Hehe..

nurulizzah said...

sayur tu brokoli kan??nyum nyum~

Blog Widget by LinkWithin