Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Monday, May 30, 2011

Sakit apa doktor?


Seperti yang korang sedia maklum, Elia jatuh sakit haritu.

tanpa ribut tanpa petir....

it starts with a minor headache. sakit kepala ringan. sebelah kiri kepala. makin lama makin sakit. sampai tak boleh nak buat apa. rehat je kat bilik. masa tu ingat mungkin sebab tak cukup tidur. keesokan harinya sakit kepala tu diiringi demam panas pulak. sepanjang hari tak bangun dari katil. guling-guling menahan kesakitan. tapi malam start muntah-muntah dan lepas tu dalam kul 2 pagi dah tak tahan sangat saya kejutkan my sis, Cicik ajak dia bawa gi klinik sebab dah tak tahan sangat dah. jadi pergilah saya ke sebuah klinik 24hours di Setiawangsa.


Saya ingatkan Migraine.. tapi bila check doctor kata saya takde symptom migraine sebab katanya migrain ni sebab keturunan dan simptom-simptom selain sakit kepala sebelah saya tak ada. yang pastinya saya demam panas dan perut masuk angin. tapi yang pasal sakit kepala tu dia suruh refer kat hospital untuk buat pemeriksaan. Doc siap bagi surat untuk dirujuk masalah ni ke hospital berdekatan. i kept the letter, took my medicine and then pay the bill.



otw balik cicik singgah drive-thru McD belikan bubur for me to eat before taking the medicine.

mula-mula niat tu malas nak pergi hospital sebab leceh dan saya takut jarum(;p) ..ingat lepas makan ubat everything will be okay.. tapi ternyata silap.. the next day my condition getting worst. makin teruk! seawal pagi dan sepanjang hari saya mengalami muntah-muntah yang teruk! every single food i take, xsampai seminit dah dimuntahkan balik. even nak minum seteguk air pon muntah balik. cubaan untuk makan ubat pon gagal bila telan ubat ngan air pon, tak sampai seminit duduk saya akan berlari ke jamban untuk muntahkan semua isi perut ni. bayangkanlah masa travel dalam kereta i bring a normal size plastic bag untuk persediaan nak muntah. makan seketul nugget(normal size je bkn besar pon) tapi muntahnya sampai separuh penuh plastik bag tu.. memang horror la bila ingat balik..


bayangkan sepanjang 2 haritu setiap makanan dan minuman yang berjaya ditelan tak kira even bubur pon tak dapat stay dalam perut more than 5 minutes. mesti muntahkan balik. then sakit kepala plus demam. keadaan ni buat my mum berkeras hantar saya ke hospital. Mujur my dad an air force officer, dapat jugalah merasa layanan baik di wad Hospital Angkatan Tentera, Wangsa Maju. the place was nice and cozy. macam hospital swasta pon ada. memang cantik la.


:: sakit pon still mampu tersenyum;) ::


i was super duper dehydrated because of the continuous vomits and has no more energy to speak. mujur kaki ni masih larat berjalan. tak pasal admit hospital tu dan kena masuk air..(yeee...akhirnya kena gak cucuk jarum tu...dah la jarum besar...sakitttt!!)


Selepas menjalani ujian darah, (dia amik darah pon banyak...sakittt lagggiiii!!) doctor diagnosed my illness as (sebenarnya saya pon krg phm ngan ckp medical staff tu..so bagi rumusan jelah).. Blood infection+food poisoning + migraine +gastric.. so semua ni bercampur aduk jadilah sakit dan masuk hospital dicucuk jarum besor yang sakit sekali harap maklum terima kasih bye!!


Lepas balik dari hospital tu dalam 2-3 hari jugaklah tak boleh keluar rumah. mum took good care of me(thanks mak!) sepanjang tempoh berpantang tu(cewahhh!)...

dah selang beberapa hari lepas tuh Cicik a.k.a Erin ajak saya keluar teman dia lepak dengan member-member dia kt sg besi.. disebabkan kebosanan asyik terperuk dirumah saya pon ikot..(walau cik tunang tak abes2 risau kedegilan cik jejariruncing ni untuk kua..heheheh)


That day is the first time makan makanan solid (macam nasi) selepas beberapa hari makan bubur or soup je. nikmat je rasa!



On that gathering, my sis jumpa rakan-rakan "BAKAT" mereka. all the future army wives.kira macam "WAGS" la jugak tapi bagi terms askar la. sempat bergambar dengan dua blogger and my blog follower yang cun melecun and comel lotey ni.



yang kiri tu Kak Ziema, kanan tu Kak Syikin. check out their blog tau!








sorry la if muka agak pucat sikit..biasalah orang tak pulih sepenuhnya lagi tapi gatal nak kua... best la borak-borak dengan diorang ni.. tetiba terfikir...bila la nak buat gathering dengan my readers ek? mesti lagi meriah. sepatutnya buat time cuti sem ni tapi bz uruskan engagement ni dah tak sempat nak buat gathering tu.. ishk.. kena tunggu the next time saya cuti lagi lah nampak gayanya! btw sorry tajuk entry agak OFF sikit kalini.. hehehe..jgn marah haa..



p/s: THANKS BERJUTA JUTA LEMON pada semua yang wish Elia cepat sembuh dan doakan kesejahteraan saya.. Moga Allah membalas jasa baik kalian .. love u guys! ;)

38 Surat Layang:

mamawana said...

Assalam,

Semoga cepat sembuh dan semakin sembuh.

Blog nurqaseh meragam jer, Jom visit my other blog

http://lautkasih.blogspot.com/

" MieYaS '' said...

uishhh..wat saspenn jer....
harap sihat sepenuhnya k...

faridatulfaraid said...

kak elia...
semoga cept smbuh...

blog-tips-kurus said...

'orang' mane la yang buat tu yek? hehe! (",)

cik gege said...

semoga cepat sembuh ye elia..
jarum tu memang sakit....(ada ke jarum tak sakit??)
=p

ibu qaleesya said...

kena rehat bntyak2 lagi yea

natashacherahim said...

yay~! alhamdulillah dh sembuh dak tecik ni

MamaFarhan said...

get well dear...

Marya Hana . said...

mentang2 dah sihat, semalam kau punya mentedarah, TAKOTTTT..

atikah nabila. said...

kesian kak elia.. huhu. tak pe. kak elia kuatkan semangat dan sy doakan kak elia cepat sembuh! :-)

atty's said...

semoga iela cepat sihat ..dan terus sihat ye.takecare ..tau

twinkle twinkle said...

lawa nye keychain tu :D

najwa's said...

ala, get well soon dear~

Datin Ellis Suriyani said...

get well soon sis...biase la tu if org x puas hati kan..mesti nak buat mcm2...banyak kan berdoa..

Puan Saira Azura said...

tu lah de gastrik tp takmo makan..nak kene babab nih!!

ejulz said...

semoga cepat sembuh.. :)

siti norlaili yusof said...

nampaknya sakit kita serupa lah elia. hari tu akak pun jadi camtu. tp xdelah sampai kena tahan dlm wad sbb walaupun muntah byk kali,akak paksa diri tak hengat2 dah untuk mkn minum. takut kena tinggal kat hspital. dah lah ank kecik.. tu yg tiap kali muntah cpt2 mkn minum. tiap kali muntah je,msti sumbat gak..

alhamdulillah,elia dah sembuh. jg dr n kchatan tu baik2 k.

n thanks again sbb follow blog akak.. http://cintahinggasyurga.blogspot.com/

KuNanGKuNanG said...

semoga elia sht2 slalu...

lalang said...

moga bertambah semboh yea!!!

=YunChanKhalid= said...

Alhamdulillah, KakElia dah sembuh! (:

Admiral Hafiz said...

ciannye elia....semoga cepat sembuh eh

Entry Terkini:
Best sangat ke lagu baru Salma Mentor 5 ni?

syazwani said...

alhamdulillah, sembuh dah elia :)

bee2312 said...

alhamdulillah..elia akhirnya sembuh jugak...lepas ni take care tau..

MinaKuMina said...

saya doakan supaya lepas ni klu akak sakit, dia bgi warning dulu.. dpt la akak bersedia dri kena cucuk dek jarum besor.. hehe.. jga makan tu!

NOOR FATIN said...

semoga cepat sembuh ;D

fathiyyahISMAIL said...

ouh ! kesian nya tengok sakit ! T_T

semoga cepat baikk yaa Sis Elia ! :D

NURLiANA said...

alhamdulillah . dah sembuh :)

❤ C!K MAZ's❤ said...

alhamdulillah elia dah sembuh dah...

nti boleh la jalan2 belog akak ye...hehe

marina anakcikbob said...

get well soon sis.
sy pong br je elok.
aritu xleh makan gak, semua keluar balik.
tapi makin ok da ni.

Peri PiA said...

xmo ingt dah,penah merasa cucuk2 jarum tuu (T.T)

get well soonest :)

siti norlaili yusof said...

ada entri pasal elia..
http://cintahinggasyurga.blogspot.com/2011/05/ku-keterkejutan-lagi-o.html

tq.. ^^

ShashaCatering said...

Alhamdulillah Cik jejariruncing dah semakin sembuh.
Camner boleh dapat food poisoning sampai camtu teruk? Makan apa ek?

saya dulu pun pernah kena 2 minggu terlantar, macam nak mati dah. Nak angkat tangan pun tak larat dah. alhamdulillah boleh sembuh balik.
Sebabnya makan ikan percik beli dari bazar ramadhan Pandan Jaya... ;)

Anonymous said...

hurmm.. same la.. i aritu pun kene cmni.. rupenye gastrik.. -__-

Xprezzo said...

lame x tgk blog kak elia..hehe..semoga cepat sembuh,mesti en.apex dy risau kn??hehe..btw,elia dh pakai tudung ye??waa..mkin manis n berseri..alhamdulillah..keep it up

blasahje said...

semoga cepat sembuh ok...
rajin - rajin makan ubat spt. yg doc arahkan..

mc laa said...

suka tgop kak elia pkai tudung compared dr free hair...nice sgt...akak cpat2 smbuh tau...

~shasha abdullah~ said...

saya pun pernah jadi macam elia & the same caused.food poisoning jugak...dah la badan kecik.muntah separuh nyawa.sakitkan?

btw,take care elia...

ijaapdot said...

kak eliaa , kita senasib !!! huhu~ lg parah bila sakit msa exam .. seksaaa ...

Blog Widget by LinkWithin