Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Monday, October 10, 2011

Tips gayakan kebaya

Kebaya tradisional dah lama menapak di hati anak gadis dan wanita di negara kita ni. tapi kalau kita perasan selalunya kebaya tradisional Indonesia yang bermanik terutama sekali dipakai hanya pada majlis-majlis tertentu je kan? selalunya baju kebaya macam ni hanya dipakai untuk bersanding atau bertunang je. beli mahal-mahal pastu duk terperuk berhabuk dalam almari.

sebab apa? sebab tak tahu bila boleh nak pakai lagi.

kang bila pakai orang kata buang terbiat lak.

" hai mak ngah, grand kau harini.. nak kawen lagi ke?"

takpon..

"Alahai minah, kenapa dengan kamu ni minah? takkan sebab abang tak belikan gelang emas kamu nak tinggalkan abang nak kawen lain? hentikan le minah.."

haa.. atoiiyaai i(teringat kat Sonny sebab dia memang suka sebut ayat ni), takkan kebaya ni boleh pakai sekali je? tak syok la kan.

tapi tahukah anda, kebaya ni sebenarnya boleh diperbagaikan gayanya mengikut kreativiti dan keadaan?






Long Skirt/Kain Batik

Seperti biasa baju kebaya ni dipakai dengan kain. kain kita boleh pakai dengan macam-macam jenis kain. kain batik, pario, kain plain tanpa corak, kain potongan duyung dan lain-lain. kain lak boleh disesuaikan mengikut acara. kalau majlis rasmi atau perkahwinan elok dipakai dengan kain batik atau pario. tapi kalau menghadiri kenduri yang lebih sempoi atau santai boleh pakai ngan kain plain potongan duyung atau skirt labuh yang kembang sikit. serious gorgeous sebab dia nampak macam kita pakai dress. kalau yang freehair tu boleh juga pakai dress tanpa corak kat dalam. kalau yang bertudung tu pakai inner lengan panjang kat dalam ye. baju kebaya jarang ni memang tak sesuailah kalau bertudung tapi pakai singlet or corset je kat dalam tu.

nak tgk contoh2 lain? KLIK SINI





Tudung/Aksesori

Tudung dan aksesori untuk digayakan pada kebaya ni sebenarnya kena ikot juga corak dan tahap kepadatan/kesaratan manik-manik kebaya ni. kalau dah penuh atau sarat tu better kurangkan atau tak payah pakai accesories sangatlah. kalau kebaya jenis tak bermanik xpelah. tudung kalau boleh pilih yang plain melainkan kita memang nak menonjol sebagai pengantin. kalau bukan anda yang nak kawin tu, pilih tudung yang plain atau tak begitu sarat dengan manik atau labucci. bukan apa, nanti orang tak kenal mana pengantin mana tetamu. hehe. kalau nak pakai gi ofis pon pakai tudung yang plain and simple supaya leh tone down kan sikit ke"meriah"an baju kebaya glam anda.






Seluar slack/jeans

Kebaya ni pon boleh digayakan dengan seluar tau. boleh.. siapa kata tak boleh? nampak lebih simple dan ranggi bila pakai seluar ni. nak gerak pon senang. kasual sikit. kebaya ni sesuai digayakan dengan seluar jeans bila korang nak gi beraya ke gi open house ke, kenduri kawin yang sempoi ke, atau pon just nak hangout. kalau pakai dengan seluar slack pulak sesuai kalau nak pakai gi ofis. tapi make sure seluar slack tu bercorak plain. apa salahnya tampil sedikit kelainan ke pejabat btul x?


Closets of AmyAmy kami ni sebenarnya ada menjual pelbagai jenis kebaya yang sesuai anda gayakan dengan cara2 yang dah disebut di atas. ade pelbagai size tau. dari saiz S-XL. try tengok blogshop kami ataupun like fanpage Closets of AmyAmy kalau nk bertanya apa2 k? ;)



Haa..
kalau xberminat pakai kebaya sebab takot sedikit mengikut tubuh anda, bolehla try pakai Maxi atau Jubah la ek? tapi xbanyak pattern pun. tengok2 jela dlu ek?kot2 ade yg berkenan. ;)







14 Surat Layang:

abah khalisha said...

bergaya betul!
Bayi 23 hari diliwat bapa

alinac lover said...

yong suka kebaya skg..hari2 pakai mmg buang tebiat jgk lah hehehe

aque said...

cantiknya kebaya.. teringin nak pakai... hehehhehe

Atiqah Wadiah said...

suka pakai kebaya dgn jeans :)

Atiqah Wadiah said...

suka pakai kebaya dgn jeans :)

sitinuraffizza said...

Thanks a lot elia!
info ni sikit sbyk dh tlg fza utk cari idea nak bt baju apa pada kain ela yang dah tersadai dekat 2 bln 2. Nak bt kebaya tp tak tahu pattern apa nak digayakan. Pas baca ni, rasa skop pattern itu dah semakin kecik kot. Hihihi

Munirah Rafiuddin said...

tips yg canteeekkkkk....
akak, singgah r blog sy... & also be my follower....hehehehe
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Ms Pearl said...

lari tajuk: malam tadi kelantan kalah dengan t.ganu hehehehheeh gaknya dahlia teck tak sempat bagi inspirasi kot kekekekke

okey back to topik kebaya:

I suka kebaya nyonya.....terasa diri ni nyonya sangat :D :D :D

hi elia selamat berkenalan

c genk bah ne said...

tips yg menarik!!
boleh cuba nanti..

elia,jom dtg blog genk ^^


Jom baca entri genk

KENALI GENK DENGAN LEBIH RAPAT,JOM BACA BIODATA

BUKAN TAK BANGGA,TAPI TAKUT ORANG TAK FAHAM

mishnurlin said...

saya tak sesuai la pakai kebaya... badan gempal...

Lavender Pelangi said...

harap2 the first picture wasn't you...=)

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

seksi la elia. tapi ada jugak yang bagus. menutup aurat.

http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/10/inspiring-video.html

no heart feelings. cer tengok video tu.

ZIEMA said...

yeay saya ada di situ!! hehehe :p

ain dzaya said...

u memang sesuai berkebaya...
nice =)

Blog Widget by LinkWithin