Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, January 26, 2016

Move On, Terbaik Menanti


Suatu masa dulu aku pernah rasa terhina, terduduk, tersungkur.

Rasa seperti maruah tercalar.

paling worst feeling bila satu masa tu aku rasa macam tak terdaya bila orang sekeliling, sama ada yang kenal(or claimed they knew me) mahupun complete strangers - mengata, mengumpat, mencaci aku dan keluargaku. Rasa macam dah jatuh ditimpa tangga pulak.

at some point I did think it was my mistake.

Maybe I'm not good enough for them.

Maybe its true what ever the rumours said.

Maybe the family really can't accept me.

Maybe.. or just maybe.. its for the best.




after that incident, didnt hear anything from that side accept for a wedding invitation. but I have to politely decline.

As years goes by.. I have started to think they had forgotten about me.

Yelah.. memanglah sebelum ni diorang ada cakap "Even Kak Ya dah putus dengan dia, Kakya tetap dihati kami" dan "harap Elia tak benci kami dan masing nak berhubung"


masa tu terlalu awal dan masih terasa malu nak berhubung. lagipun takut orang kata tak manis or terhegeh-hegeh. jadi aku just move on.

bertahun berlalu..

tetiba saya dihubungi seseorang

terkejut. sebab orang tu sangat la aku kenali. dari dia muda dan sekarang dah jadi anak gadis yang cantik.. tak sangka dia masih ingat lagi aku. rupanya dah lama mereka cuba cari jalan nak hubungi aku..

dah bertahun tak berhubung..now berkali kali di ajak saya turun ke sana dan berjumpa mereka..
.

*jerit = menangis
Rindu pula bila mengenang zaman lama.

zaman petang-petang diorang bawa aku pusing-pusing kampung naik motor. kami akan singgah satu kedai ni, beli buah jambu untuk dijamu beramai-ramai kat pangkin atau beranda dengan the rest of the family members.




rindu the rest of the family ;'(


kadang-kadang kalau rajin aku bawa anak-anak buahnya gi jalan-jalan kat tepi pantai or ke Mall. best sebab masa tu aku memang dah bawa kereta kat sana. bila aku cuti sem, aku balik KL with flight so kete aku tu tinggal ngan diorang. masa tu memang aku sangat rapat dengan diorang. dah macam family angkat pon ade since i dont have any family members kat sana masa tu.




Sebenarnya kita miss the moment, the family not the person

sebab selalunya family tak salah. takde kaitan dan tak tahu menahu.




Betul kata gadis che mek molek ni.. Pasti ada hikmah disebalik semua kejadian dan saya sangat sangat percaya tu. Sekarang pun sedikit sebanyak dah nampak hikmah dan Alhamdulillah saya lebih bahagia sekarang. Bukan nak toleh ke belakang tapi menghargai yang baik dan indah.

OhWellWhatEverNevermind: People always said that the truth will come out sooner or later

23 comments:

Ummi Zarra said...

Semoga tabah... Mesti rasa rindu sgt2 kan...

Nor Adzwaty Rokkafella said...

finally kan...ada hikmah smua tu berlaku...apa yg penting juz move on je...

sue perbs.. said...

Ya Allah... rindunya.. lama tk dgr berita... semoga awk mndpt kbhgian n kjayaan yg diimpikan.. sy kgum dgn awk..sy pun mnglami situasi agak same... tp tk seberat yg awk alami..yg pnting kte prcaya stiapbyg brlku psti ade hikmhnye..

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

iyekan Lia..Bila kita dah rapat dgn family side sana.Tapi jodoh tak ada..rasa segan pulak nak bertegur sapa..

nurul aspalina ibrahim said...

maybe.. just maybe.... kalau elia still dgn dia... maybe elia x sebahagia ini.... kan? Allah ada perancanganNya

Hanis Hasani said...

After years, i still rindu baca coretan Elia.. lgpon Elia ni warm person.. yg org tu mmg cmtu.. Allah akan ganti yg lebih baik.. alhamdulillah jika mereka still baik dgn Elia . Tu satu anugerah. .

nabila azmi said...

♥♥♥♥♥♥♥

nabila azmi said...

♥♥♥♥♥♥♥

sAya dan Awak said...

Lma dh xtgk coretan kak elia..kluar fb tros bkak nk thu apa crita tbru..xpa,move on..mgkn Allah nk bg yg lbh baik.. yg terbaik selalunya lmbt skit,hehe..go kak elia, smile always .. ^_^

Elia Si Jejariruncing said...

Rindu kt moment2 rare yg i xpnh dpt membesar kt kl ni je.. Im good ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Yup. Btul tu. Just keep moving on n enjoying life

Elia Si Jejariruncing said...

Tq so much. Semoga kita semua dpt hikmah dan syafaat dr Nya. Amin

Elia Si Jejariruncing said...

Tau xpe. Hnye org yg pnh disituasi ni je fhm cmne keadaannya

Elia Si Jejariruncing said...

Ye.. Setuju sgt2.. Now pon dah ckup bhgia sgt2

Elia Si Jejariruncing said...

Alhamdulillah tq for such lovely thoughts

Elia Si Jejariruncing said...

Insyallh.. Mudah2an.. Amin.. Tq

InaYusoff said...

ada orang cakap..

bila awak apdet entry macam ni..
nampak macam awak tak move on lagi elia..

tapi saye faham perasaan awak..
ini blog awak..
ini kisah awak..

nak luahkan ke mane kalau tak ke blog kan?..
kadang2 kita rase nak cerita..
membuak-buak perasaan nak cerita..

tapi bila fikir pandangan orang lain..
memang kekadang tak tercerita..

susah bila pk pandangan orang..

hanye awak je yang tahu awak dah MOVE ON ke belum elia..

Cikgu Vina said...

hi assalamualaikum
kisah kita mcm sme je kan...after 10 yrs sy cuba move on...bulan 3 nanti sy akan kawen...jodoh rahsia Allah kan...
saya harap die pun bahagia..

Aida Ariati said...

Masa U dgn dia... I start follow ur blog... bl u putus dgn dia... i feel like Im at ur back... sedih dan rs terkilan... i hate him... tp slowly i nmpk u move on... really really move on... and even i suddenly be his fan too... (but u lg lah i fan fan fan hahaha) always read ur artikel... and adore sangat penulisan u... now im happy for u dear...

KhaLiLaH RoSLaN said...

Betul...ada hikmah..so deep thinking whenever to read this post...you are so tough elia..if i were you..oh ho...dop hidup dh rasanya..

Lelaki Nan Seorang said...

Assalamualaikum, Elia.

Move on tak semestinya dengan melupakan kisah lama.

Move on juga tak semestinya dengan memutuskan terus hubungan.

Selepas bertahun-tahun, banyak perkara telah berubah.

Hati? Sendiri yang tahu.

Wassalam.

P/S: Sudilah membaca diari saya di https://kembaraseoranglelaki.blogspot.my

nadiah said...

Salam elia, xtahu knpa Ttba Allah gerakkn hti sy utk bca entry ni.. Mgkin nk bg sy insight. Apa yg awk alami, sy juga rsa, alami dan tempuh.. Perit xpyah ckp lg2 bila kta baik dgn fmly dia.. Sy pasti apa yg Allah aturkn ini ada hikmahnya. Cuma kta sbg mnsia biasa ambil msa utk recover, trima hakikat.. Bnyk sy beljar dr apa yg jd. Bersgka baik dgn tuhan. Perbaiki ihtilat sy dan bnyk lg.. Sy kgum dgn awk sbb awk nmpak kuat, fce all ur challenges in pblic. Mmg sy tbik. Kipidap n move on. Utk diri sy juga. Sskli kta pndang kblkang itu biasa kn.. Msti rindu bukn sbb kta bkn pndendam utk bnci msa silam yg xmnyebelahi kta.. K tcre elia. Smoga dberi khidupan yg bahagia dan mmbhgiakn.. Wslm. ;)

nur said...

Salam..Elia..hanya Org yg pnh rasa thu mcmn prasaannya..sabar..insyallah Allah bsma org yg bnar...

Blog Widget by LinkWithin