Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, February 17, 2010

Dokumentari Gigi & Braces


I tak tahu la korang perasan ke tak kat sebelah tepi kanan blog ni ada survey.. pasal gigi.. kenapa rasanya Elia ni pakai braces??



Jawapannya korang tengok la sendiri.



Gigi tak tersusun. siap ada taring raja siong tapi kat sebelah je. cacat. hehe. plus, I memang teringin nak pakai braces dari dulu lagi. i suke tengok org yg pakai braces.. cam comel je. siap color2 lagi kan.. best2.. So minta kat Ayahanda dari time sekolah menengah lagi. try nak buat kat klinik kerajaan, line menunggu panjang. nak buat kat klinik ATM, doc tu further study oversea la.

Sampai la satu hari tu, time bulan puasa 10/10/08, Ayahanda bersetuju nak bawa I g klinik swasta. Survey punya survey last2 g kat Klinik Pergigian Aidil kat Wangsa Link. Lepas check doc kate kondisi gigi I xteruk sangat dan dia cadangkan I pakai braces yang paling latest kat klinik dia. jenis Damon. tempoh pemakaian diberikan 18bulan. Harga RM 5000. Tapi sebelum pasang kitorang kena byr deposit 50%. so lagi RM 2500 I kena ansur2 setiap bulan. Ansuran tu bayar setiap kali appointment untuk tukar besi dia. Besi braces makin lama akan ditukar kepada yang semakin tebal. The best part was, takde sebatang gigi pon yang dia cabut!


Disebabkan keterujaan yang melampau, I have decided untuk buat dokumentari dlm bentuk gambar perkembangan gigi I. So kita boleh nampak progress gigi tu. Siapa nak minat nak tengok? Jom~!!

:: Bulan Pertama ::



Ni masa mula2 pasang dia pasang bahagian atas je dulu selama sebulan supaya senang nak biasakan. Mula2 pakai tu dekat seminggu xbole makan benda keras. nasi pon xleh sgt. gigi rasa tegang je bile nak tdo. sakit. nasib doc bagi pain killer and wax..


:: Bulan kedua ::



Dia start pasang braces belah bawah gigi pulak. waaa.. tengok la betapa horrornya gigi saya itu.. uhh..uh.. malu2.. sampai bengkang bengkuk besi dia tu.. time tidor sakit gile. nyilu. tegang je rasa.. after 2 minggu br ok sikit


:: Bulan ketiga ::




cube korang tengok besi tu dah tak berapa nak bengkok kan? hehehe.. sila teruja seperti saya sekarang juga!





saje menganga nak tunjukkan ketidakselarian gigi bawah ku.




dan perhatikan jugak gigi taring i yang senget 180 darjah tu.


:: Bulan keempat::




Agak boring pasal Damon dia xmacam braces lama yg org ramai pakai ada getah colour2. Doc kate getah tu sebenarnya melambatkan pergerakan gigi and susah nak lembutkan gigi tu. so doc kate lambat lagi i boleh pakai getah colour2. kne tunggu sampai gigi tu dah teratur betul baru dia bg pakai suka2.




Plain je kan?




Taring dah gerak sikit. gigi bawah pon dah ok sket. hehe. ke ye?



:: Bulan Kelima ::





Pakai braces ni kebersihan gigi kene lebih sikit la. setiap kali makan kene berus gigi, kumur and flos. tapi bila i buat tu semua lain lak jadinya...







Ntah kenapa gigi i belah kiri tu jadi jarak pulak, nmpak x? terus refer doc masa next visit.



:: Bulan Keenam ::




Solutionnya doc pasangkan getah ni.. Baru la rasa normal sikit. tapi tetap pelik la. color sikit je. belah atas je pulak tu. doc kate. perkara tu biasa la sebab gigi tu dh lembut n mula gerak2. so getah tu utk rapatkan balik gigi yg jarak tu.





Lame2 pakai, warna getah tu pon dah tukar. tapi yang penting gigi jarak tu dah makin rapat.


:: Bulan ketujuh ::







:: Bulan kelapan ::




Lepas dia tanggal getah tu dia ikat lilit lak besi gigi I dengan dawai. xnak bagi gigi atas depan tu renggang. adoi. susah nak mampos nak cuci gigi bila dah ada gawai2 ni. ishk!







:: Bulan kesembilan ::







One day after my birthday ye!! huhu.. saje promote


:: Bulan ke-10 ::




Gigi taring dah mula sebaris dengan yg lain.




Tapi sedikit terangkat.



:: Bulan ke-11 ::









:: Bulan ke 12 ::




Genap setahun baruuu la boleh doc letak getah color2 ni. ada pernah i mention dalam entry sblm2 ni. pasal benda ni.. refer sini - http://jejariruncing.blogspot.com/2009/09/ada-pinknya-ada-yellownya.html


:: Bulan ke-13 hingga ke-16 ::

-Tiada gambar-

maaf. lupa!! hehe




:: Bulan ke-17 ::






Setelah hampir 5 bulan xtukar warna getah. asyik kuning n pink je. tadi i g dentist, doc bgtau 2 berita gembira.

1. Ada koleksi warna baru boleh dipilih.

2. Bulan depan dah boleh tanggal braces and pakai retainer!!

:: Bulan ke-18 ::

Sama-sama kita nantikan...yehaww!!!

27 comments:

Riena said...

saya mau buat tp x kesempatan lagii..adoii

Marya Hana . said...

mak oi.lame jugak kaw pakai braces 2..

awall udinn'ALFIE'starr said...

waa..18 bulan sgt lama kan??hehe

Putri Norfadillah. said...

ya! nape i kne ikat dari awal lg????
x aci....... hehe!
tp rindu la nak pakai braces..
da bkak n pakai retainer nie rse cm da x syioookkk laaaa... haishhh...
u da nak bukak da ke?

sweetcraft store said...

saya pun pernah pakai braces dulu..mcm rindu pulak bile dh x de ni..hi3

Cik Syima said...

nak buat tp...pas kawin kot sbb takkan nak pakai time kawin...

AiMiE HaRmELiA said...

Riena : sabar je la.. kesabaran tu membawa berkat..insyallah..

Marya : haa..mmg lame pon.. betapa lme nya jgk aku xjumpe ko kan??

AiMiE HaRmELiA said...

Awal : ada yg kena pakai 4tahun pon ada tau..18bln ni kire kejap la jgk

Putri : mybe sbb kita lain jenis braces kot. tu la. next month dah nak bukak..waa..xmo2..kalau xg jumpe doc leh x? syg lak nk bkk.pakai retainer xbest mane pon..

AiMiE HaRmELiA said...

Sweet craft : ye?? mesti gigi awk dah cun melecun n malatop kan?? mesti senyum xtutup gigi cam time pakai braces kan??huhu


Syima : tu la.. mesti akak nak posing2 maut sambil senyum nmpk gigi kan time kawin nnti? kalau x nnti org ingat akak kena kawin paksa lak... sian abg syazwan..hehehe..gurau2

wanieybintang said...

seronok plak tgk transformasi gg u.
tak sabar nak tgk transformasi seterusnya. hihi

ZE said...

gigi oh gigi..cantek yg warne-warni tuh..hehe..salamsinggah dr GB..=)

AiMiE HaRmELiA said...

Wanie : kalau ada rezeki pakai la.. i pon tak sabar nak tengok n rasa.. huhu

ZE : i pon suke colourful.. btw thanks!

ayaa alyy said...

wah3. nk buat cmniee jgk nnti. weeee ;)

cik violet said...

nampak seksa je pakai braces tuh..hoho...

mcmane nak berus gigi ble penih dawai kat gg nih?? huhu

faten nabila said...

skit sgt ek pky braces ni?

daylachan said...

wahaha suke gile entry lama pasal braces nih.sbb owg pon pkai jenis cmtu gk tp br 3bulan.dah tgk ni br taw process die!!^^

saiaAriEma said...

nak tgk yang dah bkk ?hehe..msti lagi comey kn..
senanya miera nak sgt pkai.tp x mampu lg. :)

Nur Adibah said...

Wah, bestnye tgk gigi da cantik. Teringin gak nak pki tp ongkosnye takda. Lg 1, takut nk jumpe dentist. huhuhuhu.

Noi C.Azleah said...

Assalamualaikum.

Hi, Elia. Saya nak tanya la pasal payment for this services. Awak buat braces ni boleh bayar ansuran kan after consultation? Or you paid all cash for it?

I want to have a braces. Untuk gigi bawah sahaja cuz dua gigi depan kat bawah ni mcm 'bengkok' dari pusingan U gigi ni. Probably x lama kot kalau saya pakai cuz gigi saya okay sebenarnya tapi ye la...manusia ni mana reti nak puas hati dan bersyukur apa adanya kan. Hehe.

Oh ye, lepas awak pakai braces pertama tu then pakai kat bahagian atas or bawah tu pun kena bayar lebih ke or memang buat braces atas bawah ni dah fixed RM5000 harganya?

Elia Si Jejariruncing said...

Noi: mcm yg sy dh nyatakan diatas. mula2 pasang kena bayar deposit 50% then bulan2 ansuran dlm 150-200 setiap kali g ketatkn braces tu

rasanya kalau pakai satu bahagian je boleh..harga tu xpasti kena tnya kat klinik. takpe g je tnya n survey kt klinik2. just tnya pendapat doc tu..dia xkn charge utk nk tnye je

♥ gigi besi ♥ said...

kak elia ! saya pun pakai braces cm nie jugak ! tpi,, lama2 bosan lah sebab tak de warna ! rasa mcm nak tukar pkai braces yg colour2 tuh,, :))
betul ker nnt boleh pkai yg colour punye???

LeLy said...

hi elia...
kami pun pakai damon jugek..bru 2 ari...sgt x sakit....cume nak mkn je seksa....
nnti dah setaun nak tru request band kaler2 tu leee...heheheh..
nice infooo!!!

Fancy elastic ligatures for braces said...

http://www.facebook.com/pages/Fancy-elastic-ligature-for-braces/170105396356281

CHECK OUT THIS PAGE!
fancy elastic ligatures now in malaysia
choose your favourite pattern mickey,flower or hello kitty in 25 choices of colours!
there's also GLOW IN THE DARK ligature for your braces!
WOW! be the first among your friends to have these cool fancy ligatures for your braces

eydamcdaa said...

salam kak elia . actually nak pakai braces ni jgk tapi bleh tak suggest kan klinik private mn ..sbb b4 ni ade gak survey tapi sume mahl ..atas 5000 :(

Eni Adnan said...

amboi, doc dah pndai tambah koleksi, sbelum ni kaler org2 tua je eh.. hehhe. my doctor still x pndai nak cari kaler cantek2, taste macik2 gitu... x bnyak pilihan... adoiy...

Shuhada Sidik said...

nak pakai braces macam kak Elia jugak!! nak tanya akak ni, tak stress ke waktu gigi duk gerak time2 malam tu? saya study lg, so takut pakai braces ni jd stress plak nak study haha. sorry kolot sikit. mohon pencerahan ye kak Elia!

Da Hijab Spot said...

Wow mcm mana tu pakai braces tapi tak cabut gigi langsung��

Blog Widget by LinkWithin