Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Thursday, September 1, 2011

Mood Raya



Seronok sangat beraya sampai lupa nak wish kat korang semua..

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua Muslimin dan Muslimat.

perrghh.. gila lambat nak wish. sorry ye semua.. ampun.. ampun pak ampun... hehehe

kami sibuk sangat beraya sambil bercuti-cuti Malaysia gituw..

Sempena hari raya ni Elia nak menyusun 10 jari memohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki kalau ada salah dan silap,terlanjur kata tersalah laku atau ada coretan saya yang menyinggung perasaan anda selama ni. Sama ada secara sengaja atau tidak sengaja Elia minta maaf.



Kesalahan atau dosa kita dengan Allah kita boleh mohon ampun dengan Dia. tapi kesalahan sesama manusia adalah antara kita dengan manusia tersebut. Oleh itu, jika kita ada buat salah kat sesiapa lebih baik kita minta maaf cepat-cepat dekat orang tu(personally). Bermaaf-maafan kan sifat yang mulia. kenapa perlu takut atau ego untuk mohon maaf atas kesilapan kita sendiri?

tahukah anda jika kita buat sesuatu kesalahan terhadap seorang individu dan tak minta maaf(ketika di dunia) atau individu tersebut tak memaafkan kesalahan kita tu, jenuhlah kita kena cari dia nanti kat Padang Masyar untuk minta keampunan atas kesalahan kita tu. Kita tak tahu bila ajal akan sampai jadi, its better to be safe than sorry.


Dosa atau kesalah kita yang paling simple, common and mudah adalah dosa mengumpat. buat ketupat raya tu bagus tapi jangan la "buat ketupat" lain. iaitu mengumpat. memang kita tak lari dari mengumpat tentang orang lain secara sengaja atau tidak sengaja, sedar ataupn tidak tapi ingatlah,


Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya. Sabda Rasulullah S. A. W. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri"(Hadis riwayat Abu Daud)



Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. Sabda Rasulullah S. A. W. bermaksud: "Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi.



tidak lupa juga dosa kita menyebarkan FITNAH kepada sesama manusia.
Fitnah tu lagii la teruk dari mengumpat.


Maaf sekali kalau apa yang saya coretkan ini menyinggung mana-mana pihak. bukan ingin bersyarah tapi ini juga peringatan buat diri ini. jadi sama-samalah kita cuba perbaiki diri ni jadi lebih baik dari sebelumnya. kalau boleh, mulakan dengan meminta ampun dengan kedua ibu bapa kita setiap kali kita nak tidur.

p.s: Sambil-sambil beraya atau kutip ampau tu hulurkan tangan dan mohon maaf kepada individu tersebut. tak kiralah kita ada buat salah atau tidak ;)

35 comments:

BEIHA MAT said...

kak elia , selamat hari raya . :)
follow my blog beihamat.blogspot.com

bombay said...

selamat hari raya kak..hope kakak hepy raye2 nie..:)

alepridz said...

selamat hari raya elia...

tak lambat pun lagi... syawal sebulan kan....

selamat menyambut hari kemerdekaan juga...

:)

Jemput ke UCAPAN RAYA SAYA....
UCAPAN SELAMAT HARI RAYA khas dari ALEPRIDZ

missNick said...

Selamat Hari Raya Elia...maaf zahir batin....

wahhhh sakan beraya ye hehehe :)

Ibnu isa said...

kak elia dah susut sikit.. diet kah.. or gambar itu mengaburi pandangan sy. heee.. selamat hari raya kak..

shyda said said...

hye sis.!
selamat hari raya maaf zahir dan batin ..
first tyme comment ..
b4 ni jadi silent reader jer ..hehe
kak elia nmpak tmbah cntik la skrg (:

Muhammad Safie said...

slmt hri raya..

mamawana said...

Mengumpat juga menguruskan pahala amal solleh kita. Bila pahala dah kurus atau kian muflis pahala, kita kembali tanpa apa2 bekalan lagi di sana. So, say thank you to all those yg mengumpat kita... banyak pahala kita dapat. Alhamdulillah.

Hani Mansor said...

Salam Lebaran kak Ya syg


follow sini mehhh
hanimansor01.blogspot.com

Wuming said...

Biasa aarr tuu.. kerana exited sangat nak beraya.. Terlupa nak ucap kat orang.

WuMing lain laa... tak raya... Awal-awal lagi dah ucap kat orang..

Follow...:)

Wuming said...

Selamat Hari Raya....

Entri simple saja dalam Blog,
Semua petua di sumbat dalam blog,
apa-apa pun adalah nama Blog,
WuMing adalah tuan umpunya blog,

Nak berpantun gak laahh..kih..kih..kih..

hOney n' cLOver said...

selamat hari raya...maaf zahir dan batin..semoga sentiasa tabah di masa akan datang...^o^

nur chahaya abadiey said...

selamat hari rye..maaf zahir n batin..
semoga elia tbh menempuh dugaan hdup.... salam merdekaraye =p

hItamPuTih .. said...

kak ya ..
bila nk p0st pasal tut0rial pashima yg kak ya punye ?
kit0rang daa x sabar ni nk tg0pp kak ya punye ..
:)

SueriaSun said...

Assalamualaikum,

Selamat Hari RAya Elia..wahh dah kurus dan semakin cun lah.Anyway jaga diri ok dan happy dan ceria selalu..sweet girl Elia :)keep being cantik dan selim melim ..

Jenguk to my humble blog sueriasun.blogspot.com ya

mizzura said...

salam aidilfitri & salam merdeka elia...happy always tau!

|MERDEKA-RAYA Kita!!|

Aida Azryn said...

selamat hari raya kak! :)

dayang said...

kuatkan hati mu dear, sama2 kita sambut raya ni without org tersayang d sisi. raya ni gembira2 k! :)

Cahaya Kewangianku said...

kak yaaaaaaa.......... selamat hari raya... feel free to follow me and visit my blog... lau nak topup dtg la bilik yer... hihii

armidila said...

cik elia santek... selamat hari raya!!

Ms sunsWeetz said...

selamat hari raya elia=) smile alwys

gumnana said...

hepi merdeka raya!!maaf zahir batin =)

Etong said...

nice entry! suka! hari raya mmg satu kesempatan untuk kita memohon keampunan kepada sesiapa yg kita sdh sakiti. selamat hari raya juga elia! minta maaf kalau ada salah dan silap ya :)

Cik Wanyy said...

selamat hari raya kak elia :)

eqah azmi said...

selamat hari raya n selamat hari merdeka, sis..

~Emiz Ibrahim~ said...

hye kak elia yg cute..
saya blogger baru
tlg support saya yer
www.missemizsunshine.blogspot.com

jejarilebihruncing said...

elia kalu nak tau ada blog yang duk kutuk elia.tp ahkak tak tahan..ahkak xsuka adik ahkak ni kena lagu nih..kalu elia nak tau apa jadi sila la ke blog

http://jejarilebihruncing.blogspot.com/

kat situ elia tahu sape yg tikam blkg elia.sbb si vudus ni mcm kenai ja dgn elia..ahkak rs elia patut berhati2 dgn semua org sbb takut2 jadi gunting dlm lipatan jah..

arboqskii said...

selamat hr raya sis

aii Si Colourfulroses said...

Selamat Hari Raya... Maaf Zahir dan Batin Kak Elia :)

aien said...

Yes, elia is back. Wah raya sakan yer!true statement babey u dah kurus..so sweet. Keep it up dear.

afiqazizan said...

Selamat hari raya aidilfitri kak elia..:)

afiqazizan said...

Selamat hari raya aidilfitri kak elia..:)

ainie said...

salam lebaran

ainie said...

~salam Lebaran~

eKiNisMe said...

hi dear.
kamu nampak sgt cantik dengan shawl tu..yang itu, tanak buat tutorial ke..hehe

anyway.
bertabah.tu saja.

Blog Widget by LinkWithin