Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, September 7, 2011

Tutorial Shawl Chiffon - Elia





Salam semua!!

Alamak... lamanya berjanji nak bagi tutorial tapi tak bagi-bagi...

sorry ye.. maaf.. maaf.. jangan marah ye..

hari raya camni tak baik marah-marah.. kena saling memaafkan.

so maaf k? ;p


Gambar-gambar ni dah lamaaa gila ambik tapi tak upload2. ni barulah berpeluang nak upload.


So kepada yang duk selalu tanya camne nak pakai shawl yang cam Elia selalu pakai tu.. yang selalu minta saya buat tutorial tu... receive-lah! huhuhu


1. Letakkan shawl di atas kepala. pastikan panjang shawl tak sama ye.


bagi sebelah panjang, sebelah pendek


2. Ambil bahagian yang pendek tu dan pinkan di bahagian tepi seperti di bawah




3. Kemudian tarik/betulkan kedudukan shawl supaya mengikut bentuk inner/anak tudung yang dipakai.



4. Tegangkan lilitan tadi dan bawa lebihan bahagian shawl yang panjang tu ke belakang.




5. dan bawakan ke sebelah. pinkan supaya kedudukan tak lari




6. Lebihan shawl panjang yang dah dibawa ke sebelah tu di letakkan di atas kepala.



7. Pastikan kedua-dua bahagian bucu selari.





7. Bila dah selari and in place, bolehlah pinkan ditempat yang sepatutnya;



Siap!! camtu je.. dalam gambar tutorial kat atas ni saya pakai shawl jenis kain chiffon. kalau nak pakai shawl jenis kain lain pon boleh ;)





Macam dalam gambar atas ni dengan shawl jenis satin.

Selamat mencuba ;)


41 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

cantik :)

Adylia Qarissa said...

step no 6 tu agak confius...ermm...terik shawl ke depan then ke belakang balik yea?? :)

p/s : nak nampak gambar dari sisi...kene cuba dulu kat rumah :P

nuraitul said...

waa..senangnya je ke buatnya..leh cuba la pasni..tq.. :)

ezfezrid said...

akan di try ptg nih..

suzie rahman said...

Serabut kepala sy nk try wat syg.neway, u look so beutiful.. Jeles lah.

Oshin said...

nice try !

leh cuba nnti hihi

faa.rosli said...

nak try!

hihihiihi

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

pening gak ek nak buat..hehehe

KiKiHanakO said...

;) thanks 4 d sharing .. hihi
srelamat hari raya eilaaaa

asyiqin nasir said...

lawa.lawa

alepridz said...

nak try pakai... tapi takut kene gelak pulak nanti...

hahahahhaha...

mengada sungguh diriku ini...

Cik FaRiZaM said...

cantik ....tq for sharing

IdaShazana said...

belum terbukak hati nak pakai gitu

emieysandra said...

boleh cuba nih ;)

aien said...

Yeahhhhhhhhhh finally turn elia plak. Thanks for sharing yer...
p/s : akak de send msg kt FB!!!

Dya Razak said...

salam...hye...npe u x wat video je.. kn lg clear n sng... just my opinion :)

Mira Amirudin said...

thanks sis ;) nk cuba la! ;)

nana_picanto83 said...

nice tutorial...

tapi bila diperhatikan betul2.. nampak elia kurus sgt dari dedulu...

nampak makin langsing gituwww... :)

eqah azmi said...

cantik sangat...

tieha ismail said...

makin cun laa elia sekarang...heeeeee...keep maintain k~

Maziah said...

belakang die jadi camne ek? boleh snap picture bahagian belakang x?

shahnieda said...

s0 sweet..tq 4 the tut0rial..

Aida Azryn said...

wow. thx share! ;)

Fazreen Misbae said...

cantek..t nk try pakai gini... :)

ina said...

eh pening! wat vlog plisshh.. hehe

GoRinGgO said...

Hi Elia, saya budak baru belajar berblogging. Jadikan your blog as my example (meletup tuh). Lawat2la blog ni and if you have time to comment or give tips. sila klik ablestable@blogspot.com

Zawifatul Aziah said...

suwit :)

fazilzura said...

sweet ..

* sejak2 lepas pose & raya , nmpak awak lebih ceria , syukur pada NYA... semoga awk tabahkan hati kuat kan semangat k...

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

thanks sbb share...t bleh la try...

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

thanks sbb share...t bleh la try...

(",) cora San said...

argh cute

(",) cora San said...

argh cuteeee

ShashaCatering said...

Nice. Thanks for sharing ;)
Selamat hari raya dan maaf zahir batin ;)

Lavender Pelangi said...

"Bila engkau memandang segalanya dari TuhanMu, yang menciptakan segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuatkan keinginanmu terhalang, serta menyusahkan hidupmu, pasti akan damailah hatimu, kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia. Bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu, retaknya hatimu, tapi mungkin itulah yang DIA mahukan, kerana DIA tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab denganNya." semuanya dari-Nya yang maha mengetahui...SeGALA PeNDeRITAAN HAMBANYA



“Dalam kita mengorak langkah menjalani kehidupan yang penuh dengan suka dan duka tiba-tiba kita dihujani ujian, sehingga membuatkan kita terduduk dan menitiskan air mata. Lalu kita berfikir adakah Allah tidak sayangkan kita kerana memberi ujian yang rasa tidak tertanggung deritanya. Rintihan dan keluhan sering menjadi teman, ucapan syukur dan redha semakin hilang pengertian. Namun kita lupa Allah memberi ujian kerana Dia rindukan kita, Allah rindu ingin mendengar rintihan kita dan ujian-ujian datang kerana Allah tak nak kita lupakan Dia dan Mungkin ia sebagai ingatan kepada kita agar menjahit kembali sejadah iman yang kian rabak.”

mALd!EyA said...

thanks elia...yess..da taw care nk pki shawl cam u..will try..=)

*care yg u ajar ni xpena try lagi..excited~!...

Kisah Hati said...

suka3!!! nk try!!! tp bila bwat xpnah jd!! mcm xsesuai jew dgn muka sy..nty jd bulat mcm pinggan.huhuhu

avam ming said...

belit nyer..hihi

jom baca ni jap, jangan lepaskan peluang ni... tawaran hebat untuk anda...

muhamad hanif said...

amboi, pening aku tengok lilit2 nih.



AHHAHAHAHAha

kutoOobambOo / ericoanaci said...

lagi lawa kutooo hu3

Acik Mano said...

u all muda2 n muka cute comel le pakia tudung bergaya cam tu.. bagi acik yg dah vetran n muka bulat cam bulan ni mana nak sesuai.. lagi bulat jadinya..dah cam bola plak..

Azura Mendezz said...

dah bape minggu i save this page tp xcuba2 lg la stail ni..
bila la dok rajin nk cuba..hehe! =P

Blog Widget by LinkWithin