Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, February 18, 2014

Cerita masa temuduga untuk praktikal



Bila mengenangkan usaha nak dapatkan tempah untuk praktikal ni.. mak aihh.. ramai yang mengeluh. tapi Alhamdulillah Elia punya taklah susah sangat. Even masa mula apply kat company 1st choice tu application terpaksa ditolak sebab dorang dh penuh quota untuk internship. agak down jugak masa tu sebab memang lama aim nak buat practical kat situ. tapi rezeki takde. so takpelah.


try pulak kat company lain. yang kelakarnya masa Elia nak submit resume kat company A ni, kebetulan pulak sorang wakil dari company B ni saw my resume and request Elia untuk try apply kat company B ni. Since Uitm hanya bagi sorg student untuk apply 3 tempat je, so i just try my luck.



Bila di panggil interview.. pergh.. cuak babe.. memang cuak..
ikotkan Elia ni memang tak berapa gemar nak temuduga bagai ni kan. yelah.. sape tak cuak nak di interview kan??

Lagipon so far Elia tak banyak pengalaman di-interview. Dulu masa 1st time interview kat Koop CIMB tu Alhamdulillah trus diterima kerja. lepas tu kerja 2 tahun then i resign to further my studies fulltime.

bayangkanlah setelah like more than 5years, nak kena mengadap interviewer lagi.. sape tak cuak?

to make things worst, ada sedikit salah faham or ketegangan happen before nak set date for the interview tu. nasib i manage to handle it well and professionally. tapi sape tak cuak kalau belum pape dah ada a slight misunderstanding dengan the majikan?

ye la. risaulah kalau belum pape dia dah ada bad first impression pasal kite. even though the misunderstanding tu bukan salah kite sepenuhnya tapi kite kena pandai defend dengan cara proper la kan.


Masa Elia dipanggil interview tu. it was set at around 5pm. fuhh.. haritu tengah hari dah sebok prepare my resume and stuff. tapi apelah hidup Elia ni tanpa sebarang unsur drama atau saspen? dalam cerita nak siapkan resume pon ada drama. boleh pulak time some of my sijil-sijil hilang? sijil dekan Uitm kebanyakkannya. nasib minitranskrip ada. boleh suruh interviewer tengok kat situ je result.

tapi yang kelakarnya sijil ori hilang yang photostatnya ada. so aku fikir.. ahh.. bedal je la. ni mesti kes sijil-sijil tu tertinggal kat rumah sewa kt Melaka. mood dah sedikit terganggu dah masa tu. tapi kira kes redho je la. kalau diorang tanya just tell the truth. dapat tak dapat tu kira rezeki.

petang tu as usual datang awal. masuk office. orang kat office tu ckp the person tu tak datang lagi. so i took my seat at the waiting area. hmm. tunggu punya tunggu..

it was for almost 2 hours. 2 jam tau kena tunggu. sabo je la. sampai-sampai kena intervew dekat sejam gak. macam-macam yang dia tanya. bukan tanya je. siap kena test skali. dia keluarkan this one huge file. bappppp (hambek kau!)

dia letak depan muka satu fail besar ni..

dalam fail tu ada all this documents penting

the interviewer suruh identify each of the document

aiyooo.. tengok memang macam familiar je docs tu semua. macam penah nampak jee.. macam kenal je..macam pernah belajar masa subject finance dulu je.. huhu

tapi tergagap-gagap la. siap kena test a few general knowledge. Elia pon jawab dengan confident je. kalau tak tahu just be honest. "i'm not sure the exact answer but i think......"

jangan cuba menipu interviewer. sebab mesti diorang dapat detect. so just be yourself..


Alhamdulillah lepas interview tu die terus confirmkan my internship placement. legaaa terus. walau awal2 tu macam-macam dugaan, syukur. semua berjalan dengan lancar.

moral of the story, nothing comes easy in life. semua benda mesti ada obstacle baru kite dapat apa yang kita nak. kalau orang yang smooth sailing tu baguslah..


2 comments:

Kakcik said...

Alhamdulillah. ...

Hafiz Hafizol said...

sy pun baru kejap td g intebiu keje. hajatnya nak hantar resume je . tut2 dia suh intebiu harinie jugak. dgn pakai selekehnya Y__Y


all the best :)

Blog Widget by LinkWithin