Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, February 12, 2014

Minggu Pertama Praktikal



Assalamualaikum..

Sedar tak sedar dah seminggu lebih dah Elia start berpraktikal..

Macam tak sangka je 5sem berlalu macam tu je. Tau tau dah nak praktikal. Habis praktikal ni dah nak grad.

harap harap la takde sebarang halangan untuk saya grad ni.


Ramai yang tanya Elia dapat practical kat mana? susah la nak share the name of the company. nak kena la jaga P&C compay tu juga kan. but all i can say that company ni sebuah syarikat yang provide manpower provisions for oil and gas industry. company ni terletak dekat je dengan area rumah Elia which is kat Setiawangsa ni je ;)



Minggu pertama masuk office last week tak macam member-member lain. dorang kebanyakkan nya cakap dorang duk rileks tak tahu nak buat ape. sebab maybe for their first day mostly they were given a simple brief about the company. ada round-round office, ada yang mengadu mengantuk sebab takde apa nak buat, ada yang kena ikot pergi meeting n macam-macamlah.


as for me, my first day was so proactive. masuk-masuk, semua tengah busy. i was waiting for the person in charge untuk brief ape yang patut. tengok-tengok he was not around. he extend his holiday. tapi dia ada singgah office untuk bagi Elia kerja and assign someone to guide me.





korang bayangkanlah first day Elia dah kena buat proposal and quotation for the company's client. due datenya lagi 2 hari. so memang i take it as a challenge. Alhamdulillah, dengan tunjuk ajar from the project engineers Elia boleh buat.

first day tu jugak Elia diberi tanggung jawab untuk make phone calls to client untuk request for certain information. nasib dah biasa buat masa keje dulu. takdelah cuak sangat ;p

pape pon memang cuak nak practical kat sini. sebab industry ni agak lari sikit dari my bidang. yelah. dari Human Resource pergi ke Oil n Gas industry. banyak terms terms diorang kat sini yang Elia macam "amende tu?" tapi tak segan silu tanya je..  yelaa.. malu bertanya sesat jalan wehh.. kita ni praktikal untuk belajar n grab as many knowledge, experience and ilmu yang kita boleh dapat. tapi masa nak bertanya tu,buat mula innocent sikit la kan. baru la dorang tak marah ;p


2nd week. which was last monday n yesterday kitorang kena attend this 2 days training program kat Heliconia Felda. lepas attend tu baru la clear sikit on what the process and procedure yang company ni kena go through.

naik je office lepas training program tu, (which is today!) Elia dah kena start buat my 1st task or responsibility handed to me by the organization. fuhh.. harap semua berjalan dengan lancar. aminn.

as for the environment and staff kat sini, alhamdulillah semua best-best. office kat sni sangat convenience. ada toilet yang cukup, siap ada shower(haha.mcm la aku nk mandi kat office kan, ada pantry yang lengkap dengan segala perkakas n petisejuk yang besar, ada surau yang selesa and working space yang menenangkan.

staffs semua baik-baik and ramah. bosses lak cool, sporting and funny. staffs kat sini have a good rlationship wth one another. friendly and tak lokek ilmu nak ajar kite yang masih fresh bak buah cempedak di luar pagar ni (sukehati buat perumpamaan sendiri!)

so, buat sesiapa kat luar sana yang tengah praktikal jugak, goodluck! kalau rajin, sharelah your experience ngan kitorang kat sni, bagi link if korang ada buat entry kat ruangan komen. nanti insyallah boleh Elia jenguk n share kat blog ;) SHARING IS CARING kannn ;)

2 comments:

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

ricca said...

salam perkenalan....tahniah dh smpi tahap ni...hrp2 semuanye berjalan lancar dan yakin yg elia blh buat..go go elia..hehehe

Blog Widget by LinkWithin