Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, February 25, 2014

Resepi Pasta Penne dengan Sos Ayam Cendawan




as promise(from the vintage picnic post), the recipe for making this easy peasy dish ;)







Bahan-bahan:

1 paket pasta Penne
1 tin tomato paste 
500g Ayam/daging kisar
2-3 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris)
cendawan butang
lobak merah
tomato cherry(optional)
garam (secukup rasa)

Cara- cara :

1. tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.


2. masukkan ayam/daging kisar dan goreng sampai masak.


3. masukkan sayur-sayuran tadi dan biarkn sehingga mendidih.


4. masukkan tomato paste tadi bersama sedikit air dan biarkan sehingga mendidih. letakkan garam secukup rasa. boleh letak tomato cherry tu sekali for more juicy taste. bila dah masak, tutup api. dah siap!




pasta Penne ni pulak kena rebus dalam air. letakkan garam sikit dan berapa titisan minyak supaya dia x melekat. rebus sampai dia kembang. tp jgn biarkan dia masak sgt. sedang-sedang gitu. angkat dan toskan. sedia untuk dimakan!

*disebabkan nak piknik, saya tak gorengkan sekali kuah dengan pasta. sebab taknak dia kembang. nanti xsedap. kalau korang nak buat kat rumah n nak terus mengadap makan, boleh terus masukkan pasta ni dan gorengkan dalam sos yang kita buat tu. lagi sedap!


selamat mencuba ;)





No comments:

Blog Widget by LinkWithin