Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Saturday, August 20, 2011

Favourite Dish untuk berbuka


Dah berapa hari dah kita puasa??



woow... 20 hari dah!!!

tinggal lagi 10 hari je??



omangaaiiii.. cepatnya masa berlalu kan.. sepanjang 20 hari ni lah saya tak berkesempatan lagi nak berbuka di rumah bersama family tercinta.. tapi xpe.. ni dah kira tahun ketiga puasa awwayy dari family.. teringat masa 1st year tu.. first day sampai nanges-nanges call mak.. rindu and sedih 1st time tak berbuka dengan keluarga. tambah sayu bila pasang lagu raya. padahal masa tu baru 1st day puasa! huhu. kelakar bila ingat balik..


sepanjang bulan puasa mesti korang ada certain menu makanan yang korang suka makan betul tak? benda yang korang akan cari setiap kali bulan Ramadhan ni. selalu kat bazaar ramadhan benda tuu lah yang korang teridam-idam nak makan time bulan-bulan pose ni..


nak tahu apa menu which i often crave during Ramadhan??




:: Pudding caramel ::




:: Roti John Ayam + Blackpapper sauce ::




:: Kerabu mangga/songtam ::



:: my granny's special kerabu ::


Adoiii... terliur pulak time-time puasa ni.. so far semua ni tak dapat rasa lagi tahun ni.. cuma caramel je haritu dapat kat bazaar uitm ni. yang lain-lain tu semua tunggu balik KL nanti nak terjah kat Bazaar Ramadhan(yg skrg ni di-rebranding-kan sbg PARAM) kat Au2. memang terbaekk lah.. xsabar nak balik KL!


So.. apa pula juadah favourite anda time bulan-bulan puasa ni? sharelah sikit...;)


p/s: 10 hari terakhir bulan Ramadhan ni nak try kejar LQ la.. insyallah..



57 comments:

monster of lynn said...

terliur tengok hee :D

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

uwaaaa~ sangat2 teliur saat ni..dush3! tumbuk elia sebab letak gmbr gini..hehehe

Yna-Lliyna said...

erm yummy x sabo gk nk lek kg,rindu bazar d sane waittttt,im coming

eesyaheera said...

Saya cari air tebu dan kuih tepung gomak. Sedap oih. Hihi.

MerLe said...

hehe..sodap~ kebelakangn ni berbuka ngn nasi ayam.. sbb tu je yg byk jual kt bazar k.lipis.. 1 lagi.. mini murtabak.. bentuk tiga sedap..sedap~

Safuraa Abdul Rashid said...

hye elia..sedapnya kerabu tu..my fav gak tu..hehehehe..tapi akak ske klu berbuka, menu wajib otak2 melaka or gombak..memang meletup..hehehehe..nnt elia try la..best tau..menu arini, insya'allah bihun singapura..then, mesti ada otak2..hehehehe...

n.i.k said...

huish! memang terliur tgk somtam .argh!! ;0

~AmyLiana86~ said...

taun ni ala kadar jer..tak rase sgt nk makan menda tu menda nie...kalau tak taun lepas pegi je bazar xcukup tangan..huhu

Zulia said...

koleh kacang n nasik ulam...

aien said...

Bestnya menu2 yg ELIA post tu..bg akak menu favourite bulan puasa ni kueh bakar...pehh terbaek lah sedapnya..kena beli kt bazar ramadan bukit baru melaka, yg lagi best sama plak menu dgn ELIA iaitu roti john ayam + blackpaper...walla terhebat..nak dapatkan kt melaka ni special kt bazar uptown MITC melaka...terliur plak tgok puding caramel tu...harus cari ni.hehe.

Fazreen Misbae said...

wow!suka gila puding caramel..bila teringat terasa nak mkn plak..lme da kita tak buat..hehe...

sy suka mkn kuih manis2...tak kisah la ape pun.. :)

aZy... said...

terus rasa lapar bila tengok puding caremeal...huhu

HaNaN ArD!eNa85 said...

elia..sesekali g la kt restaurant rosdet kt kg baru tu..sedap taw..rugi xgi rasa..

Leen said...

Kiter suke Murtabak, setiap hari wajib ada time berbuka..

vampire and his lady said...

tepung pelita and muratabak!!!!!!!!!!!! terbaik. haha.

♥ Lya Cruzzin ♥ said...

oh my... puding caramel..my favorite tu...yummmmmyyyyyy

♥ Lya Cruzzin ♥ said...

oh my... puding caramel..my favorite tu...yummmmmyyyyyy

♥ Lya Cruzzin ♥ said...

oh my... puding caramel..my favorite tu...yummmmmyyyyyy

♥ Lya Cruzzin ♥ said...

oh my... puding caramel..my favorite tu...yummmmmyyyyyy

^Laila^ said...

Sis Elia..
Rasanya jumpa sis la kt kbmall hari rabu lepas.. ade g kbmall x? sis pakai bj biru xslh.. nak tgur tkut slh org.. ke mmg slh?? huhu~~ :p

btw.. sedapnya roti john.. lama xmakan.. ha3

p.s: selama ni jadi silent reader ni.. tetibe teringat sal nampak sum1 like u in kbmall.. tu komen gk ni.. selamat berpuasa!! ^^

MissVanilla said...

waahh lazattt!!!!!!!!!

hannani zakaria said...

wow...bestnyerr puding caramel tue....

cik tyqah said...

elia dh try makan puding kastard koktail x?sedap tu~~`

sitinuraffizza said...

nak makan somtam!!! yummy! :)

miz.millyna said...

i love puding karamel too... my faveret...!!! hehehe... (*sparkling eyes)

Pn. Sheila said...

wahhh... sedapnyer... plg suka caramel tu... bila la leh buat agaknye... huhuhu

Sekamar Rindu said...

salam..

Pudding caramel tu memang best...terasa nak makan la pulak..

LittleGurl said...

kite suke akok! wahahahaha ;D lepastu teh ais cowww cowww arrrghhhhhhhh sedapnye -_-

CikPuan Fara said...

bln puasa ni mesti cr laksa johor, air katira abu bakar, botok2. mmg selera org johor brtol heheh ^^

arboqskii said...

kuih cara manis....
popia basah
murtabak singapore

.....kene balas dendam bila balik kg nnti...haha

♥mяs йuяul α!ðα sα!fuðð!й™♥ said...

Sedih gile tgk..nak dapat nikmat makan makanan camni mmg kne tggu hujung2 bulan..dh nak raya bru de nikmat makan ni sume..sedihnye dok KL sensorgg!! hUwaaa...

zamzuriani said...

sy suke bubur jagung & nasi kerabu...tp both belom dpt memandangkan baru blk dr jakarta..tp,bubur jagung dh cari aritu kt bazaar yg selalu sy beli..dh xde makcik jual bubur tuh..mane nk dpt bubur jagung sedap area serdang ni ;p

butterflyana said...

Songtam memang terbaik!

puding caramel tu baru nak belajar buat..mmg sedap kan?

Famili Ceria said...

takpa..nanti sempatkan bukak pose dengan family sebelum raya...kan cuti awal...

Entri Menarik Di Sini:
1)Download Fast Five BDRip English Hardsub MKV
2)Octove.com Social Network Pertama Di Malaysia Bagi Hadiah Iphone 4
3)Boboi Boy Download

Ummi Dania Yasmine said...

jauhnya belajar sampai kelantan nun...me pun produk UITM tapi kat Dungun nun....:-)

MyZone~theUn4given said...

syedapnye...:)

anamizu said...

roti john ayam cik ana suke gak!!
nyam3!! hehe

Farhana Zainuddin said...

Sedapnya menu2 diatas, sgt menggoda iman kak elia time bln puasa ni!! Kalau hana, paling suka roti john@murtabak dan kalau dpt air tebu bestt nyeee....hehehe :)
Tahun nii, first year hana puasa awayyy dari family sebab further study dkt politeknik.... Tapi, pengorbanan nii utk kejayaan kita pada masa akn dtg jadi apa salahnya kan kan....:)
Be strong kak Elia, setiap yang berlaku pasti ada hikmah!! Jgn disesali takdir itu, kerana hanya ALLAH s.w.t yang maha mengetahui takdir yang terindah utk setiap hamba-Nya....^_^

happilyeverafter said...

saya plak suka buat caramel ni sbb ade yg nak makan..tapi sy sendiri x makan sebab bayanknye telur yang digunakan...ngeri...

anis adrina said...

wah kite same.tahun ni saye hari2 mkn caramel dgn laksa penang!uu xsaba nk berbuke hihi.

Aida Azryn said...

whoa puding tu!! 0.0

Chunky Berry said...

pudding caramel.. love it.. tpi saya biasa panggil pudding tu 'leche flan'.. mak kata pudding tu memang makanan family sjk datuk nenek lagi...
rindu sgt nk makan... bila suruh mak buat.. mak taknak.. bila dpt makan lagi ye???

cik nur said...

nur pun sama jgak suka makan karamel :)

amiey lee said...

akak n hubby akan caro tepung gomak..tapi dh beebrapa hari beli dpt yang tak sdap ..ada lagi beberapa hari lagi akan cuba lagi mencari....

Mr.B[e]ave[R] said...

huiyo..ni bukan faberet ni elia..ni demand dish utk bukew..hehe...nasi kerabu is my fav btw..=)

greenapple said...

its look nice. hurm. yummy!!

soooooour said...

karipap is the best!

.: pn yazlynn :. said...

akak lak.... xde menu wajib tp ada roti john versi br kat bazaar ramadhan pekan kapar ni. mixed wif sosej + filamen stick. yg lg best cos dia pakai daging cincang. yg lain lak mesti la murtabak juragan... best

isopto said...

http://honeykoyuki.blogspot.com/2011/08/cholesterol-dilema.html

**LoSt cHaRMeD AnGeL** said...

cream caramel tu macam sedap jea!! that's my favourite too~~

oreocheesecakes said...

nampak best jer sume..:)

zuwaidah said...

kak zu rumah dekat dgn au2 pun tak sampai lagi nih...asyik beli kat area ofis je

dUrRaNi said...

cream carameeeeeel...huhuuuu...~~

ina said...

semua da dpt da.. yg plg latest is puding caramel + kerabu tue..

except ur granny special kerabu.. keh keh keh

teringin nk rasa air katira... air yg cuma ada dlm bln pose...

sue perbs.. said...

sedap nye karamel ngan roti john tu.. dugaan2 bulan pose

kutoOobambOo / ericoanaci said...

nk sikit...

#ciksuzlin said...

sedapnya~

Blog Widget by LinkWithin