Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, December 18, 2012

Ohana Ku

Tajuk bunyi macam unik je kan? Hehe..


 “Ohana means family”

Satu dialog dalam cerita kartun Lilo&Stitch yang 
selalu terngiang-ngiang kat cuping telinga saya ni.
Rupanya Ohana bermaksud family atau keluarga dalam bahasa orang Hawaii.
Tahukah anda bahawa orang Hawaii ada 
banyak persamaan dengan bangsa melayu?
Pernah korang dengar orang puteh or mat salleh melatah tak? Tak kan? Melatah dalam bahasa inggeris pon mcm tak pernah dengar pun.  Tapi Cuma bangsa kita dan orang Hawaii je yang melatah ni. Dan ada research shows that kite dengan orang Hawaiian ni sebenarnya related. Ada bau-bau baceng eh bacang gituee. Sebab kalau kite tengok muka Hawaiian ada macam kemelayuan sikit kan? Haa.. dan2 la sebab aku minat The Rock la cakap cmtu ;p Wahh.. interesting kan? Ni pon my lecturer yang bagitahu. Betul ke tidak taktaulah. hehe


Eh, apa yang aku melalut ni? Haiya suka sangat hanyut ntah kemana je cerita. Ok ok berbalik kepada tajuk asal pasal family. Bila bercakap je pasal family ofcoz la it instantly became a personal affair. Sebab keluarga ni very personal. Peribadi. Sesuatu yang sulit dan rapat dengan kita.


Sebab tu kadang-kadang ada orang tu bila dah betul-betul rapat with a person baru dia ready nak introduce that person to his or her whole family. Tapi ada je yang jenis family open dan sempoi boleh je nak huha huha kan. For me, family is an important part of my life. I treasure the value of family. Walau kadang-kadang tak nampak sangat but truly i care about them.


Being a blogger ni means u share your personal experiences with your readers but at some point i would like to keep something for myself. Banyak benda sebenarnya yang saya tak expose so that i could at least protect my family from their privacy life being violated.

:: Raya 2010 with family and relatives ::

Kadang-kadang bila orang dah tau pasal kita, dah stalk habis-habis pasal diri kita diorang nak jadi inspector pulak nak siasat background family la macam-macam lah. These people sometimes don’t know when to stop. Stalk sana sini habis semua ahli keluarga kita dia nak follow their updates. Kalau tak mendatangkan masalah takpe. Ni lain pulak jadinya. Pantang slack je kena hentam. Macam diorang tu malaikat.

 Makes me wonder, sempurna sangat ke hidup mereka ni ek?


Bila kita tak expose in details, diorang make extremely stupid and false accusations. Confident je buat statement and assume itu ini about my family. Konon dah tau and kenal sangat kami. Haktuiii la. Sebut nama pon tak betul lagi nak mengaku rapat dengan family kami. Urghh.. sorry we don’t be friend with those kind of busybody-put-their-nose-on-other-ppl’s-business-punya-orang.

Seronok ek buat cerita dan fitnah-fitnah orang ni? Self satisfaction ek? Nampak sangat the symptoms of ppl with lack of self-belonging. Kesian kesian..


One of the most stupidest (haaa..dah most tu stupidest lagi..lantaklah grammar kelaut pun sbab ni memang dah kes abnormal pon)thing among the rumors i heard was my mum hidup bermadu. Hahaha.. hahh. Kah kahkah proott..Memang tergelak guling guling sampai terkentut la aku dengar cite ni.


Let me make it clear okay? My mother TAK PERNAH. never Ever EVER (mcm lagu taylor swift tu) dimadukan macam yang korang heboh-heboh kan tu. She is single dan tak pernah dimadukan oleh suaminya. Titik!

:: from my instagram ::

 My parents divorced sooo long time ago. About 12 years ago when i was around 11 years old. Sebab penceraian? simply kerana tiada jodoh. Diorang cerai pon secara damai. Tak payahlah korang nak pung pang pung pang jadikan isu pasal diorang bercerai sebab dah memang tertulis di luh Mahfuz dah jodoh mereka sampai situ je. Both of them were cool about it. So why weren’t you? Korang pun belum tahu lagi korang punya takdir, jodoh, pertemuan, ajal dan maut semua macam mana kan?

:: Raya 2012 ::

My dad married my step mum  4 years ago. I am blessed with two adorable baby sisters, Hana and Marissa from their marriage. I call her Mama. She’s a cool step mum and we don’t have any problem living together under the same roof. Memang saya jarang post gambar my Mama ni sebab i still want to protect her privacy and everyday personal life. I don’t want her to get affected from anything that may come from my blog.

:: Sis wedding ::

My biological mum, Mak is a single mother for 12years. She’s an indeed the strongest and independent women i have even known in my entire life. Raising us up especially me who have been staying with her since zaman sekolah lagi sampailah dah besar panjang ni. Even bila my dad remarried baru kitorang start moving in with my dad, saya dan mak still close as usual.

:: first present i gave Mak that i bought with my own money::


 She can be considered as my best friend who knows all my secrets, comforts me every time im down with something. She’s definitely my backbone-my strength. Some people even said that i inherit her strong heart and perseverance. Alhamdulillah i believe she is also the reason how im still standing strong until today.




Photo: Elia's Graduation Day [one for the album]

:: On my diploma graduation day 2012 ::

I paling pantang kalau sesiapa sentuh, cuit or hurt my mum verbally or physically(sofar xpnh lg). Saya seorang yang sangat penyabar dan bukan pemarah. Baran jauh sekali. Tapi kalau who ever tinggi suara or kurang ajar with my mum memang it gets on my nerves la sebab saya sendiri tak pernah tinggi suara dengan dia let alone kurang ajar. That’s why pernah sampai tahap i lost my patience and exploded bila ada this mamat kurang ajar nak tinggi suara tengking ngan my mum. Kalau dulu nak tengking2 hentak2 saya, i still can take but if it’s my mum u’re talking about, no way hozeyy.. Tak kesah la dia nak mengaku ke nak nafikan yang penting, saya,Mak dan Allah tahu the truth.


Even mak selalu nasihatkan “sabar je. Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar. Insyallah akan ada hikmah dan balasan dikemudian hari. Ya kena yakin dengan Qada’ dan Qada. Doa je banyak-banyak, doa orang teraniaya diangkat darjatnya.”

Nasiblah mak saya seorang yang penyabar. Banyak sangat dugaan yang kami terpaksa tempuh bersama. Just like what happened to HanisZalikha and her mother dimana orang kutuk mak dia tak pandai jaga anak la itu lah ini lah. Heyy.. who are you to point out people’s way of nurturing and parenting?

 Aduii.. sabar Elia. Istighfar banyak-banyak. Astaghfirullahalazim...


Bukan nak meluahkan kemarahan cuma im trying to set things straight. Lepas ni kalau ada lagi dengar bunyi-bunyi sumbang tu taktau lah apa lagi aku nak buat. Cuma mampu berdoa diorang ni bertaubatlah sebelum terlambat. 

Ingatllah, dosa dengan Allah kita boleh minta ampun dengan Dia, dosa sesama manusia hanya orang itu yang mampu memaafkannya. Semoga kita semua diberkati dan dirahmati. 

Salam sejahtera dan selamat beramal ~!

42 comments:

Amieynna said...

dari dulu lagi kite respect elia sbb penyabar dgn semua dugaan.. even org kutuk u kaw2 kat dalam forum2 tertentu, u relax je..
keep it up ye!!

Elia Si Jejariruncing said...

Insyallah i will. Tq for keep supporting me all this while

nawarzara said...

lot of people in this world proud of their self, sampai terlupa nak tengok kesalahan diri sendiri. if they find out something bad about other people they will try to expose and manipulate it. for me, wasting time nak ambil pusing dengan diorang, benda remeh temeh ni kadang-kadang menganngu...

just ignore them. if diorang cakap diorang x suka kita, macam kita suka sangat diorang, tul x? and biar je mereka tu bercakap, bila sampai satu tahap, Allah tarik nikmat bercakap, lidah kelu sepanjang hayat sampai nak mengucap pown x boleh, they will realise akan dosa-dosa mengutuk dan memfitnah yang diaorang pernah buat...

zuriati zainudin said...

orang luar hanya boleh menilai secara luaran tapi yang melalui mungkin lebih tahu..kuatkan semangat.Allah akan mengabulkan doa orang yang doa orang yang teraniaya.be strong sis!

Nurul Syuhada Ahmad Tajodin said...

Hidup ni memang begitu dan beginilah. percaya je setiap apa jua dugaan, kalo kita tempuh dengan ikhlas lillahita'ala, sabar dan berfikiran positif, insyaAllah syu pasti, PASTI ada hikmah disebaliknya.. tunggu je MANISnya dugaan tu yg akn tiba jua nanti...

erma rahimah said...

Seperti ape yang saya selalu cakap orang tak pakai kasut yang kita pakai so orang takkan tau sitiuasi ape yang kita lalui.. ape pun elia biarlah orang yang tak nak mengaku tu buat penafian agaknya dia lupa nnt kat padang masyar lakonan palsu dia akan di layarperakkan..

missus vidic said...

i know you are so mad with something or someone, tapi tak perlu rasanya nak ber"haktuiii" bagai. kurang sopan disitu. Just my two cents.

Eeda Rahman said...

saya sangkakan benda2 ni dah xde...kesian awk dek...sabar la ye..jgn melatah..awk buatla ape pn, yg penting..jgn rendahkan darjat awk same dengan orang2 yang dok dengki kt awk tu...

ignore je k...moga lepas ni hidup awk akan lebih bahagia dan xde dah masalah2 ni semua..

Kay Hana Hanie said...

kak elia . i know tht mamat . HAHA . sabar n still cool . ALLAH knows their KHALIFAH . ILOVEYOU .

Kay Hana Hanie said...

kak elia . i know tht mamat . HAHA . sabar . sabar. ALLAH always knows their khalifah . ILOVEYOU

:.noRuL.: said...

kadang2 xpaham kan nape dorang2 tue tahu citer lebih dr kita sendiri padahal x betul pun..imagine kalo awk bkn public figure, sye rase dorang xnk menyibuk punya lah..

ignore je apa org nk ckp yg penting kita tahu apa yg kita buat n Dia selalu ada dgn kita...insyaAllah.

peace (^_^)v

marr said...

Sgt2 respect dgn tahap kesabaran Elia, n support yang ur mom bagi untill today. I wish, i could be as strong as you. Congratulations on ur convo day's. Go go chayoo dear.

Angah said...

sabor la dik,

ingat lah bahawa kita ada Allah yang maha mengasihi hambaNya yang bersabar

diana said...

Biasanya mcm tu la..bila kita dikenali ada la pihak2 yg ngaku kenal kita dan sebarkan cerita tak betul.supaya bila org dengar orang akan kata wah,.hebat la dia sebab kenal rapat denagn org popular tu..lepas tu yang dia cerita tu semua tak betul..

aslvie adam said...

Salam ..singgah sini sat n follow..jemput visit my blog yang xseberapa...;)
http://aslvieadam.blogspot.com/

aslvie adam said...

Biarla orang nk ckp pe pun elia..y penting kiter tau ape y kiter buat..kiter tau baik buruknye...mmng xblh tengok orang senang...
Hanya tuhan y mengetahui segalanye..teruskan hidup..isyaallah...kiter xkan mati dgn umpat keji...malah jadikan tu 1semngat utk mengorak langkah seterusnya...

The LandLord said...

salam elia,
glad your reveal it by urself.
let them stop.
be strong always.
cheer dear :)

Hayati Harun said...

jangan dihirau cakap2 orang...apa2pun pandang kedepan,hidup perlu diteruskan...
susah senang kita hanya kita yg tahu..,.hanya Allah tmpt mengadu..sabar..itu yg penting

Elia Si Jejariruncing said...

Strongly agree with wht u wrote. Biar mereke terjun dgn labu2nye. Wahh gituu

Elia Si Jejariruncing said...

Amin ya rabb

Elia Si Jejariruncing said...

Betul tu. Insyallah manisnya akan smpi si hujung nnti ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Yess. Absolutely! Byk benda nk nafi2 pn nnti akhirat anggota bdn sendiri yg akan berckp mngaku sgala prbuatan

Elia Si Jejariruncing said...

Owhh. Sorry if u feel offended. Just a saying. Ive saw ppl use even worst word than this. Mybe ure d kind yg xpnh guna such words. Mind my not-so-serious way of writing ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Mmg xlyn pon. Just nak make things clear. Xde apa pon nak disembunyikn pn ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Ololooo... Luv u too

Elia Si Jejariruncing said...

Eh..nolah. Im not a public figure la. I pn xtau nape ppl bother

Elia Si Jejariruncing said...

U can be as strong as u want urself to be. Juat believe in urself. Sy pn xcaya leh sekuat ni. Alhamdulillah

Elia Si Jejariruncing said...

Betul3. ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Heee.. Kann.. Eh.. Iyelah tu kot ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Yup. Tak hidup dek puji xmati dek keji

Elia Si Jejariruncing said...

Yup. Just think i should reveal it somehow. The more trying to hide it the more ppl will try to find it. Ita nothing pon. No big deal

Elia Si Jejariruncing said...

Baiklh. :)

Adrina Adi said...

apa id insta?

Ezna said...

errr adakah itu kisah lama Ya? Kalau iya, me pun x berkenan that kind of person. Kaki perempuan lagi me tak suka :-( Just ignore dear. Nanti ber tweet tweet ngan Ya ye :-) All the best in life Ya ye...

harith iskandar said...

elia.. move on lah. tak payah nak ungkit2 lagi,...nak sindir-sindir lagi,... nak tunjukkan benda yg kononnya orang lain tak nampak.. just ignore lah babe.., let it go dan anggap mimpi ngeri,ok...,walaupun pahit cos libatkan your belove person; your mum.... jd org profesional dan intelectual since u pun student uni... put away your emotional...
bukan apa takut nnt yg tertunjuk, kebodohan diri sendiri plak, dan show yg u takleh nak terima hakikat...... dan sorry to say.. i just being honest...

move on sis. org dah tinggal kita, whatever apa kisah yg terjadi pun.. jd girl with brain,dan tak perlu untuk diperli2 lagi kisah yg silam as seen like seperti anjing yg menyalak bukit. dont be stupid dog, dear..... so lets stand up again, ludah byk2 kat kisah silam tu, jgn dilupakan lagi and be more stronger to achieve the bright future... insya-allah, u will be more success than sebelum ni, and u can make org yg pernah rapat dgn u dulu menyesal sbb tak pilih u...

apa orang cakap, silent is the best killer!!!
hope u tak delete my commen and i will support u as long as u moving on dear. u dah berada dlm peluang, dgn pencapaian u dlm dunia blog. so dont let it go.. behave yourself dan insya-allah tuhan akan bagi ganjaran dunia-akhirat berlipat kali ganda untuk u, terutama org yg dizalimi wanita macam kita...
~insya-allah

missus vidic said...

Assalamualaikum Elia...I never felt offended with your writing or statement. It's just your not-so-serious writing does not really shows who you really are. My comment is simply an advice for you since you are a muslimah wearing hijab.

Maybe you are the one who is offended by my comment. Well, I am sorry if you did.

Nomie Aziz said...

go go chiayok! segala musibah yang datang, insyaAllah kebahagiaan di hadapan menunggu..In sya Allah! Keep on fighting!

WallaWe StuDio™ said...

Hi elia...
Harap sihat2 selalu... :-)
Untuk komen yg cakap elia ungkit kisah silamnya tu tak berapa tepat la. Cube positif sikit kamu tu. Kamu tu yg emo mcm bersangka buruk elia nak sindir2 bagai.
Bukan kah kat situ elia tunjukkan point yg dia sgt melindungi mak dia.... Biarrrrr org buat kat diri dia... Dia boleh sabar...tapi sentuh mak dia siap kau... Selembut2 wanita ini tak pedulik sapa kau!!! Same like me elia. I boleh tengking my auntie pasal dia kurang ajar n hurt my mum...
Org tak nmpak good point tu... Tak patut tul...

WallaWe StuDio™ said...

Hi elia...
Harap sihat2 selalu... :-)
Untuk komen yg cakap elia ungkit kisah silamnya tu tak berapa tepat la. Cube positif sikit kamu tu. Kamu tu yg emo mcm bersangka buruk elia nak sindir2 bagai.
Bukan kah kat situ elia tunjukkan point yg dia sgt melindungi mak dia.... Biarrrrr org buat kat diri dia... Dia boleh sabar...tapi sentuh mak dia siap kau... Selembut2 wanita ini tak pedulik sapa kau!!! Same like me elia. I boleh tengking my auntie pasal dua kurang ajar n hurt my mum...
Org tak nmpak good point tu... Tak patut tul...

BetiZaini said...

Salam. Hi elia..been ur silent reader since forever.hehe..

be strong!i've been in your shoes:) Tak ada apa yang indah melainkan kesabaran dan doa. The results will be FABULOUS!!

all the best yer :)

ellenyna said...

I love you Elia. Be strong always. I am your silent reader and I know what you've been through. Remember, we always have Allah s.w.t, Allah s.w.t Maha Mendengar, Maha Mengetahui. Yang dah lepas, lepas and biarkan ia berlalu. Ignorance is the best way. Kalau you dengar cakap orang, hati you yang sakit. Moga dengan kesabaran dan ketabahan Elia akan memberi 1001 kebahagian dan kegembiraan buat Elia sekeluarga.

BIARLAH ORG CKP YOU apa sekalipun, yang penting you just be yourself that appreciate sweet and bitter moments in your life through blog. Keep writing, will support you no matter what.


Love,
El.

ellenyna said...

I love you Elia. Be strong always. I am your silent reader and I know what you've been through. Remember, we always have Allah s.w.t, Allah s.w.t Maha Mendengar, Maha Mengetahui. Yang dah lepas, lepas and biarkan ia berlalu. Ignorance is the best way. Kalau you dengar cakap orang, hati you yang sakit. Moga dengan kesabaran dan ketabahan Elia akan memberi 1001 kebahagian dan kegembiraan buat Elia sekeluarga.

BIARLAH ORG CKP YOU apa sekalipun, yang penting you just be yourself that appreciate sweet and bitter moments in your life through blog. Keep writing, will support you no matter what.


Love,
El.

Blog Widget by LinkWithin