Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Monday, December 24, 2012

Tips: Kereta oh Kereta



Tips: Kereta oh Kereta.

Zaman sekarang orang muda dah mula pakai kereta. As for myself, i started owning a car when i was 18. Right after SPM. Masa tu kerja dulu so boleh la nak bayar.


Senang bila dah ada kereta ni lagi lagi for anak gadis macam kita kita ni. Selain untuk keselamatan diri, kereta juga buat kita lebih pantas bergerak dari satu tempat ke satu lokasi tertentu. It also give us some sort of feeling or being an independent women. Wahh.. gitu. Dari kita nak kena ikut or tumpang orang untuk nak kesana sini. Better kita bergerak sendiri. Orang pon tak boleh nak buat apa kat kita.


 
Kereta baru ke second?

Selalunya first time buyer yang baget tak berapa sangat mesti pilih kereta second hand. Konon nak lebih jimat tp sebenarnya taklah jimat sangat. Sebab kita sendiri tak tahu the exact condition of the car. Luar mungkin Nampak cantik berkilat tapi dalam ntah-ntah macam tin kosong. Rosak sana sini. Kalau bernasib malang kereta tu akan selalu check-in check out bengkel lah. Benda ni selalu jadi kat kereta second. Dari nak save jadi terpaksa keluar banyak berkali-kali untuk repair itu dan ini. Kalau beli brand new dah tak pening kepala. Confirm-confirm kondisi kereta tip top.

Kepada anda yang ada memikirkan untuk mendapatkan kereta, kat sini saya nak cerita sikit pasal this exclusive, once-in-a-lifetime offer for first-time car buyers. And it’s absolutely free!

Benda baik haruslah dikongsikan bersama ye dop?





Kalau nak cari kereta yang baru tapi tak mahal toksah risau. Saya dapat tau yang some cars in the market today start from as little as RM38,361 dan dilengkapi roomy, comfortable interiors, up-to-date technology and many other driver-friendly features yang mana selalunya ada pada kereta yang jauh lebih mahal.



= The Saga FLX

dilengkapi leather finishing,* class-leading cabin space and Lotus-engineered ride and handling is a good case in point.

Dah la besar, luas, smart lak tu. Memang Nampak eksklusif sangat. Kalau first car dapat Saga Flx ni memang terbaik.


kos tersembunyi atau bayaran/komitmen bulanan?


Selain dari bayaran instalment atau ansuran bulanan, kena kira juga kos-kos lain yang timbul bila dah mula pakai kereta sendiri ni. Minyak/petrol paling perlu diutamakan. Selain tu kos lain takleh lupa macam minyak enjin, oil filters, air filters and spark plugs pon kena tukar utk optimum performance and safety. Jangan lupa korang juga kena to replace your tyres every two years or so. Dan battery juga!



::skim graduan ::


Kos paling besar dan penting adalah cukai jalan(roadtax), lesen dan insurans tahunan. Benda ni memang kena. Mandatory by the LAW. So setiap tahun korang kena allocate siap-siap kos ni. Dari awal perkiraan untuk mendapatkan kereta lagi dah kena consider counting all this into your budget.



Uji-pandu / test drive



Walau Nampak remeh tapi ini perlu. Jangan mengada malu or taknak test drive kang menyesal tak sudah baru tau. Jgn lepaskan peluang bila orang dah bagi tu. Masa nilah nak tau sejauh mana bagusnya keadaan kereta tu. Dengar salesman tu pung pang pung pang pon tak guna kalau tak dapat merasai sendiri. Masa ini juga paling sesuai nak Tanya kat salesman tu sebarang kemusykilan atau perkara berkaitan dengan kereta tu. Take ur chance!




Contoh: “boleh tak kereta ni boast 413 litres of boot space and CVT (Continuously Variable Transmission) untuk kelancaran gearshifts macam Saga FLX tu?” *angkat kening The Rock*


atau (khas buat muda mudi and inexperienced drivers) “does it, again macam the Saga FLX, features ABS, EBD and airbags as standard?” *terbeliakkan sikit mata kasi cuak itu salesman*



Evaluate


Bila dah puas hati dengan sesi soal jawab soalan cepu cemas korang bolehlah korang mula evaluate. Tanya diri anda “Am I getting a great deal for for money or not. Berbaloi baloi tak?”


Kereta jadi hak milik anda!


Bila dah setuju semua, hanya tinggal sedikit paperwork je then before u know it korang dah pun memiliki kereta terbaik idaman hati dan poket anda. Lepas tu korang dah boleh ronda ronda bawa kereta Saga FLX korang dengan muka bangga sambil lambai-lambai keluar tingkap macam miss world.


Sambil tu boleh pick-up kawan-kawan ajak gi bercuti ramai-ramai since Proton Saga Flx ni luas gile. Ruang letak barang kat bonet pon boleh dipenuhkan dengan kelengkapan bercuti. Tak perlu bersempit dengan barang penuh dalam kereta...



Apa yang penting? Enjoyyy!!!

*Saga FLX SE 1.6 only




ini adalah sponsored post*

7 comments:

Pn. Akmar said...

teringat masa mula2 beli kereta dulu..nak2 yg full spec je..then bila dah beli, alaaa...ade kete tak de la syok sangat..ditambah lagi ngan kos2 tersembunyi sebab nak kena maintain kete bagai, bayar roadtax lagi, servis lagi, bulan2 lagi..dari yg kaya terus jatuh miskin...hahahaha :D last2 bila dah kawen, jadi co-pilot je..heh...siap inchi hubby hantar ngn pickup gi keje lg..hahaha but still inchi hubby salute sb katanya " abg tak pernah jumpa perempuan yang terror bawak kereta macam awak.." hah...amek kau.. see the leg la bro..perempuan pun ramai yg terror di jalanan..lelaki tak tentu lagi tau..agak2 tak lepas Uturn kat traffic light tu...baik pakai shades hitam2 (cover malu) kompom kena hon ngn aku...hahahah :D

hafiz hafizol said...

terbaik...MMg details betul ye akak cite.... Rasa mcm nak beli skrg nie jugak tapi student lagi . x keje lagi... kihkih.. =p

qaisara hamid said...

Hi Elia,

Saya silent reader. Tapi post awak yang ni buat saya terfikir sebab saya ada ternampak post sebijik macamni kat blog orang lain.Tekan link ni.

http://www.shazwanihamid.com/2012/12/buying-your-first-car.html

Emm, tiru-meniru?

Elia Si Jejariruncing said...

Dear oh dear. This is because dh ckp terang2 its a sponsored post. Segmen tajaan mknanya entri ni DITAJA oleh pihak tertentu. Maka isi2 dan point2 penting diberikan oleh pihak proton. Bkn tiru meniru ye cik. Tak baik tuduh2 kan dikira fitnah tu ;)

Elia Si Jejariruncing said...

Hehehe. Tau xpe. We are an independent women driver gituww

Elia Si Jejariruncing said...

Student pon skrg dh byk pkai kete. Xpe2. Pelan2 kayuh. Boleh simpan sikit2 nti pkailah

.:fyzz:. said...

Fyzz pn guna viva je

Blog Widget by LinkWithin