Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Saturday, May 2, 2009

Akibat makan telur penyu terlalu banyak

Memang panjang crito ni tapi berbaloi bace..Sungguh larr…..mmg sakit peghuk tahang gelok….hehehehe

* pastikan anda membacaye & menbut dengan ‘nahu/tatabahasa yang betul ok (Loghat Terengganu)!

Selamat membaca;)

Samekong dan salang sejahtera. Sini saye ade satu cite untuk pengajarang

semue. Bagi sape-sape yang nok gi interbiuw dang ade niat nok nippu mase

interbiuw tu, ingat- ingatlah cite ni. Kisoh benar ni tau bukang

rekaang!!!


Beberape hari yang lepas, satu temuduge kenaikang pangkat telah dibuat

oleh saloh sebuoh anok syarikak TNB. Biaselah kang kalu nok naik pangkat

mestilah duduk ujiang bertulis dang lepas tu barul! ah ujiang bercakak

pulok (temuduga lah tu) test suare lah pulok. Dang dalang rama-rama yang

terpilihtu ade tige kawang kite dari Tranung telah dipilih untuk di

temuduge. Kebetulang pulok tige kawang kite ni adelah peserte ketige yang

pertame. Ape lagi debor peruk lah kawang 3 orang nih. Kawang yang nombor

satu mule la merungut, (kene bace ikut lo! ghat terengganu!) .......


"Baru je sapa sini, letih tok hilang lagi, doh bale baru sapa pulok".


Sampuk pulak kawan yang kedue ni.... "mapuh kite kalu lagu ni... aku doh

kecuk perut ni".


Dang bersuare la pulok kawang yang ketige ni dengang berlagok macho

seraye berkate "Mu nok takut bende gok awang eh... Kalu die tanye, mu

jawap je la. Kalu mu tok tahu, mu bahang gi la jawap bende pun....
Janji

mu jawap doh. Hok mu due ekor ni takut sangat bak pe.... Bukangnye tukang

interbiuw tu nok makang mu. Cer mu tengok aku nih, rilek je. Siap buleh

control ma! cho lagi".


Tibe mase yang ditunggu-tunggu, make name kaw ang kite yang pertame ni

pun dipanggil.


Dalam 15 minit kemudian, kawang yang pertame ni pun kuor lah. Ape lagi

macang kera kene belacang la kawang nombor due ni dok tanye ape soalan

yang di tanye oleh tukang interbiuw tadi.


"Eh awang! menatang bende tukang interbiuw tanye mu tadi???". awang

nombor satu tadi pong jawap, "Susoh jugok soalan die, tapi aku tok ingak

doh bende yang die tanye tadi, tapi se je yang aku ingak die tanye....

pengerusi TNB yang baru sape name. Aku pung jawaplah Datuk Jamaluddin

Jarjis".


Kawang nombor due pulok menyampuk "Ah sudoh! aku tok reti starang nok

sebuk name tu. Guane nih awang? Aku rase nok terkecing doh ni. Ah! aku

tulih kat tangan je la awang. Kalu die tanye senang le sikit aku nok

jawak."


Pastu sapok le pulok kawang nombor tige yang berlagok panda nih, "Bak pe

yang mu jadi bodo sangak nih. Jangang tulih kat tangang, nanti tukang

interbiuw tu nampok mu tulih situ. Mu tulih kat getoh spenda mu tu.
kalu

die tanye, mu selok la sikit spenda mu, mu buat-buat la gatal kat perut.
Pah tu mu kerling la sikit name pengerusi TNB tu".


Ape lagi... kawang nombor due ni pong suke la dengor idea bernas kawang

die tu. Tapi die tok tahu yang kawang die nombor tige tu pong panik gok,

sebab die pong tok tahu nak sebut macang mane.


Name kawan nombor due pun dipanggil... . Dalang 20 minit kawang nombor due

tok kuor2 lagi. Kawang yang nombor tige panik doh nape kawang die tu tok

kuor2 lagi. 5 minit pah tu, kuor la kawang nombor due ni dengang muke

tersenyum. Kawang nombor tige pong tanye la, amende soalang yang kuor,

jawap la kawan no due ni, "Susoh gok soalang die tapi soalang pengerusi

TNB tu aku buleh jawap... aku sempak selok spenda aku. Tukang interbiuw

tok nampok aku selok tadi".


Kawang nombor tige ni pong panik la. "Ah sudoh awang! aku pong sebenor

nye tok tahu jugok nok sebuk name pengerusi TNB tu".

Jawap lah kawang no due tadi. " Mu tulih pade getoh spenda mu tu macang

aku buat nih"


Kawan no tige pulok jawap," Aku nok tulih macam mane aku tok pakai

spenda"


Ape lagi kelang kabut le kawang kite. Tibe-tibe kawang no satu yang dari

tadi berdiam diri tadi bagi idea..... "Ape bende yang susoh sangat ni

awang, mu beri je spenda mu kat die kejap."


Ape lagi bergegas la kawang2 ni pegi toilet untuk berpindoh suor dalang.

Tok lame lepah tu name kawang no tige ni pong dipanggil. Dengang semangak

berkobor-kobor dan rase confident yang amat sangat kawang kite ni masuk

dalam bilik interbiuw tu. Tok sapa 10 minit kawan nombor 3 ni kuor sambil

tergaru-garu kepale dengang muke kepelikkang. Kawang2 die yang dok luor

ni tanye la kenape kuor awal sangat?


Kata kawang nombor tige, mase ahli panel tanye name pengerusi TNB tu, die

jawap je la. Tapi, tok pasa-pasa semue ahli panel suke sampai kang ade

yang mengalir-alir air mate tok tahang sangat. Pastu kawang2 ni tanye la,

mase ahli panel ni tanye name pengerusi TNB tu, ape mu jawap. Dengang

confident die bagitahu dengan kuat dan lantang..... ......... ...
"Datuk

Calvin Klien".


Rupe-rupenye mase kawang ni berpindoh seluor dalang tadi, kawang yang

sorang ni dah terpakai terbalik rupenye yang belakang ke depang, yang

depang ke belakang. Name pengerusi TNB kat belakang, name jename spenda

tu pulak kat depan. Tergelok besorlah kawang2 yang due orang lagi

tu.....Gitulah cerite nye.... spang kederang sunggoh!!!


P/S: Cite adalah gurauan/lawak dn hiburan semata2...

OhWellWhatEverNeverMind :

1 comment:

Putri Norfadillah. said...

ahaahah ! mne u dpt cte nie yg ?
lawak gle kowt .. t'beli2 my lidah nak bace .. :DD

Blog Widget by LinkWithin