Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Thursday, October 22, 2009

Teratak Banglo Kuning Seorang Bergelar Pensyarah




Cerita yang bakal aku cerita ni agak lama la. dah dekat 2 minggu pun. tapi masih segar di ingatan sebab perkara ni belum pernah aku alami sebelum ni.

Aku tak mahu buat sebarang konklusi dahulu.

Aku biar kamu fikirkan sendiri. Patut atau tidak.

Jangan buat konklusi lagi.. Baca dulu.


Ceritanya begini, beberapa minggu sebelum raya seorang hamba Allah yang bergelar pensyarah atau lecturer telah menjemput kami ke rumahnya. "Open House" katanya.

Kami sekelas sangat teruja seperti mendapat voucer makan-makan percuma atau all-u-can-eat buffet. Semua setuju nak pergi. Masa kelas tu Madam ni minta kami bincang apa menu yang kami mahu, air, n dessert. Wahh, grad~!! Fikir kami.

Selepas process undian, pemenangnya jatuh kepada Nasi Briyani, Air Oren Sunquick, Puding Caramel dan Kek Lapis Sarawak. Waahh.. xsabar nak tunggu hari tu nak beraya kat umah Madam! Transport kami kena uruskan sendiri. xpe. itu small matter. janji makan free. huhu. Madam pun berikan alamat dan map ke rumahnya.

" ....... Nanti awak akan nampak ada sebuah BANGLO KUNING kat situ."

waah, umah banglo madam ni. bisik kami sedikit materialistik.

Tiba hari yang dinanti...


Pukul 10pg dah berkumpul tunggu *tenggiling. Masing2 segak dengan baju kurung.
adui manis sekali.



Kami bertiga bangun lewat mandi ekspress+xmake up= muka xsiap.




All the gadis dengan muka teruja nak g beraya naik tenggiling.
ada yang malu2 xnak bergambar. Fatin, ain, suhaila.
ha. aku sebut gak nama korang. malu konon!




Our devoted driver known as pak cik tenggiling. comey le kipas kecik tu kn?




Jauh gak perjalan. tapi aku yang jakun xpernah tengok sawah padi ni jadi teruja lak.
Ye la. Ko cube bagitau aku kat mane sawah padi kat KL tu? haa.. terdiam kome..hehehe






Setelah beberapa minit sesat jalan sebab xjumpa banglo kuning, akhirnya ketemu jua.
Belakang tu yang kuning2 oren tu la tenggiling kami. cantek kan? macam setan. haha!
Tiga gadis pinggitan tu dari kiri Ain, Fatin and Farahin. haa, ada gak pic korang. huaahahah!





Punya lah panas cuaca waktu tu. Kami berdiri kat luar rumah tu dah dekat berapa minit. dah macam rombongan meminang dah kena tunggu kat luar sampai tuan rumah jemput masuk. Padahal masa tu tuan rumahnya dok kat sebelah umahnya. ada kedai santan. Mungkin dia buat perniagaan sampingan, kami serkap jarang.



:: Bergambar sementara menunggu dijemput masuk ::

Madam yang ber Tshirt lusuh dan tudung yg hanya sekadar menutup rmbutnya meminta kami tunggu sebentar rakan2 yang lain. Mereka kemudiannya datang membawa bekas-bekas berisi makanan. Selepas semua dah sampai barulah kami dijemput masuk ke rumah.




Oh.. Kami agak terkejut dengan keadaan rumah beliau. Tak perlulah aku bercerita panjang lebar. Biarlah aku dan rakan2 yang berada disitu sahaja yang tahu. Siapalah kami ni untuk mengata. Biarlah.


Tapi....


Yang aku nak kata jugak-jugak ni ,


Ada ke patut?? :

1. Kami yang datang dijemput ni yang kena bawa makanan sendiri? Bukan sekadar bawa je, kena bayar sorang RM 8 untuk Nasi briyani yang xsesedap mana dan ayam masak merah pun tak cukup. Tuan rumah satu sen pon tak bayar. siap anak beranak makan bukan main banyak lagi. tu tak termasuk orang gaji dia tu.

2. Kami yang konon dijemput ni disuruh gotong-royong kemaskan rumah tuan rumah. Kami yang kena masuk dapur dia amik pinggan mangkuk gelas, basuh dan hidangkan makanan.

3. Kuih raya dia pon kami yang kena isikan dalam balang. Orang gaji dia xbuat apa. Tuan rumahnya lagi la. Mengarah kami je. satu benda pon xsentuh. "saya xlarat" katanya..

4. Kami yang dah keluarkan RM8 seorang untuk makanan disuruh basuh bekas air kat bilik air dia dan bancuh air. OK Fine. tapi yang xberapa fine tu kordial Sunquick pon kami terpaksa suruh budak lelaki kelas kami g rush beli. ais juga ye jgn lupa! Apakah???




5. Lepas makan kami diminta tolong kemas2 pulak. Kutip pinggan, basuh pinggan mangkuk n lap sampai kering. Tak habis disitu ye.. kena susun masukkan balik dalam almari balik ye. Macam mane kitorang amik sebelum tu. aiiyhh.. belum abis lagi ye.. Kami kena sapu pulak lantai rumah dia. mak aiishh.. untung jadi orang gaji dia..

6. Disebabkan lauk kami sikit je dan nasi melimpah ruah, Madam minta kami bungkuskan nasi tu sahaja dan berikan kepada jiran-jiran dia.. ulang suara.. JIRAN DIA YEE.. bukan jiran kita! Kami yang menurut perintah ni pon buat la apapon yang di suruh. Walauuupon...



::Muka penat menjadi buruh kasar - nasib aku pakai seluar! ::

Setelah semua kejar2 kerahan tenaga selesai, kami minta izin pulang.





Belum sempat tenggiling ni gerak pon kami the gadis2 gossip dah start jadi kak kepochi..
riuh satu tenggiling tu ngan umpatan dan luahan hati kami.

"xpernah dibuat orang open house camni"

"Bakpo dio ajak maghi umoh dio kalu gini?"

"Tak sangka Madam tu malas orgnya.. patut la time kite kat kelas dia slalu mengajar kite sejam je pastu rileks. ingat dia fhm student, rupanya...."

"Ore mano maghi toh dio nie. ogre klate xgini!"

macam2 lagi la xlarat nak dengar dah. masing2 panas hati. Bukannya kami xikhlas buat kerja2 dapur tapi agak2 la weyh. semua kitorang buat. open house apenya tu?? Baik kami peruntukkan duit tu untuk buat makan2 antara classmate kita je. lagi puas ati. tak gitu?




Untuk mengembirakan hati masing2 kami semua sebulat suara ke KB Mall.
jalan ramai2 ngan classmate ke KB Mall lagi best. huhu.




Sepanjang hari tu part yang paling best pon masa kitorang kat KB Mall je.

Ohh lupa nak tambah. total tambang pergi dan balik = RM 14.

Ok. Sekarang kamu buatlah konklusinya.

17 comments:

lily lyana said...

adoyai kakyah!!
btol ka lagu ni?
ciannye korg..
huhu..
ceq tataw lak smpai cmtu skali korg kne buli?
kakyah2!
pling pnting kn ayat dy tyme ajak datang uma cani ha:
"anak saye msti suke ramai org dtg"
huhu..
ank2 dy baik kan kakya?
sory la kakyah ceq tataw korg kne kms uma dy sbb ceq jd mem besaq dok kt ruang tamu je..
sbb...

tyme skola lu ceq blaja adab mnjadi tetamu..
ceq eran la..
awat lagu 2 naaaaaaaa????

lily lyana said...

sory kakya td ceq sala habaq naa..
bukan adab jadi ttamu tp adam mlyn tetamu naaa..
ahaha..
ceq kne carik buku skola ceq blek la gamaknye..\
patu bg madam ulangkaji.
huhu..
stuju??

lily lyana said...

kakya!!!
snanye byk lagi ceq nk habaq sal teratak usang nih..
eh..
tratak bglo kuning la..
(mara kakya cz mdm adalah lect ksygn dy..ahaha:p)
tp kan kakya kalo nk ikotkan mmg xckup la nk komen kt blog ni..
nnt kang pnuh ngn komen ceq sorg ja..
xpela ceq nk bg pluang orglaen komen la..
huhu..

kakya3!!


syg kakya naaaa;p

cik ian@aH Lian~ said...

eyyyyyhhhhhhhh,
rasa nak lempang2 jer.
lenkali tak payah terpedaya
dgn kata2 dia pasal neh semua...

haishhh, menghambakan tetamu lak!
tak senonoh!

KePOMPOM said...

hahahha. bodohnya. baling telur la kat umah kuning tuh

mieza said...

Sdey gle time 2 kn smua org excited gle nk g umah madam n imagine yg kte smua akan beraya di banglo kuning …banglo 2…jgn main2 yerk….tp ble berada dlm umah 2 bru tau the real situation…huhu..kte ingat ble jd tetamu just rilex n x yah r nk wt kje n tuan umah yg busy wt kje tp yg ado…...nie plak t’balik tuan umah just mengarah n tetamu yg kena wt kje yg diarahkn….kakya setau kte la kn mak kte ckp tetamu x leh msuk dapur n tetamu just rilex jer kat hall..what say u????
Yg x thn nye tetamu tlg ltk kn biskut raye dlm bekas yg dsediakn..ish3x…xpatot 2…
Ade lg satu yg ceq x thn sgt ngan mulot ank die huih mgalahkn org tua…laser abis……
Smua org die kate x cntik,burok,hodoh la n mcm2 lg la….maybe die sorang jer yg perfect.yg ceq x thn ceq pon kena skali…die kate ceq mcm tut…………….like mother like daughter la kn..huhu…..kak ya stuju x???

Ape2 pon Ceq tobat nk dtg umah die lg….

Last but not least,kak u r da best la……(kakya jgn terase atie ngan ape kte kutuk2 madam cuz u r favourite student madam…hehe)

Jacobs Weetameal. said...

over kan? xpyh la ajak kalauu mcm tu. hee.

tambang+nasik briyani. campur la beberapa hinggit lg da ble pg mkn kenny rogers dowh.

Syima Syaz said...

eh eh...
nih kisah benar ke atau skrip terbaru cerita senario ni???
cis...ade gak org mcm gitu ekk.....!!!

Putri Norfadillah. said...

gile la..
baik lecturer u ckp b4 dtg umah die cmnih..
"u all dtg tp i xnk wat pape.."
hahah!
adoiyai.. harap je lecturer..

p/s: maaf ye.. i bace cmmnt atas2 nih cm lecturer nih one of ur fav je.. maaf. hehe

AiMiE HaRmELiA said...

Ye.. dia mmg used to be my fav lecturer n it seems im her fav student also..tapi lepas kes ni i xtau camne nak mengadap muka dia lagi..

ininieza said...

ya allah apa jenis nya org ni? kampung ke apa ni? Kerah org buat keje mcm hamba abdi. Tak penah aku dgr cite mcm ni????

Ehh sengkek sgt ke minah ni yg dia tak mampu nk belikan makanan utk org datang beraya umah dia?? hello cik akak oiii, klu tak mampu nk sediakan makanan kat rumah sendiri bila jemput org datantg beraya tuuuu...TAK PAYAH LA BUAT RUMAH TERBUKA....

Dari crite ni, minah ni mmg ulu mali. sbb dia ni tak penah belajar adat menerima tetamu. Nama je lecturer..tapi akal letak kat lutut. MMg malu kan org yg so called educated?? eeh koranggg..betul ke dia ni lecturer..???

Dah la jemput org dtg umah dia. Then suruh pulak beli makanan...then suruh kemas rumah, basuh pinggan, sediakn pinggan mangkuk, susun kemas balik ....WWWWWEEEEEEIiiiii... ade akal ke? Gile baban ke minah tu. Dia ingat korg ni pelajar dia merangkap tukang pencacai kemas rumah dia plak??? eeeee...geram tul aku dgr cite mcm ni.

Buat open house tapi makananan tetamu bawa sendiri????

hello ms lecturer yg sengkek...cara yg ko buat ni bukan OPEN HOUSE la...ni cleaning HOUSE...

lagi satu, tolong ckp to so called lecturer UITM MACHANG ni...klu nk panggil org datang rumah kita, then nk suruh tetamu bawa makan ...KITA PANGGIL event tu...POT LUCK !!!
ade reti??? eeee..geramnya akuuuuuu geramnya akuuuuu...nasib baik aku dok kat sini..kalau tak nk gak aku educated dia agar tau nk hormati pelawat n tau cara2 menerima tetamu ke rumah kita...eeeeee....tak sakit nya hati akuuuu...eeeee...tension tensionnn...sabar bnyk2 dugaan masa tu, asalkan dia bahagia..wsalam

Putri Norfadillah. said...

wat je mcm xde pape berlaku..
n make she didnt noticed u..hehe!

Miss Annys said...

giler arhh..
xpenah org wat tetamu camtu..
klu dapat mak mertua cmatu cmne ek..?
nangis aku ari2..
hehehehe..

act xpatot die wat cmtu..
xpenah di wat org la..

Anonymous said...

mcm pelik je kes ni?nk pecaye ke xnk..nk pecaye ke xnk..tp mst kes benar kn?ape dh jd ngan lecturer tu? maybe dia xsedar ape yg dia bt tu menyakitkn org.dia rasa best dpt bt mcm tu.huhu..tp aku penah alami kes sadis gak masa g kenduri kwen abg kwn aku.abg dia yg sulong tu jerit kt kteorg sruh g basuh pinggan.masa tu igtkn dia gurau2 tp rupa2nya abg dia mrh btl2.smpai bengkak mata kwn aku nangis sbb malu ngan perangai abg dia.mmg perangai abg dia mcm tu kot.garang xtentu psl.tp xpela,jdkan pengajaran.pndai2 la bwk dri g umah org.tlg la setakat yg blh utk gembirakan tn umah

mun-e said...

err..tak tau nak kata ape.

dasatnya. hoho

Marya Hana . said...

ee. xpaham aku org macam 2.
kalau aku la.taubat xnak dtg da.
ape2 jela. asalkan dia bahgie kan..

weyh, t tgk entry aku.
ade sal dak2 sekola.

lily lyana said...

mara btol ek mak kakya..
huhu..
takot kite...

sory aunty..

;p
senyum sokmo

Blog Widget by LinkWithin