Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Thursday, February 2, 2012

(VIDEO BLOG) Sketsa Mandarin tentang duit



*sticky post until 2 Feb 2012
*



Salam semua!





Ramai di antara kita student IPTA mahupun IPTS yang buat pinjaman dengan PTPTN untuk tanggung kos pembelajaran kita. betul tak? Cuba korang kenang balik, masa nak memohon tu..




perrrghhh.. dugaan..





Kena print dan isi borang la, kena print slip gaji la, kena beli setem hasillah, kena beratur tunggu giliran untuk buat pemohonan macam nak beratur beli tiket wayang cerita box office! Ada yang sanggup bangun awal beratur sampai lewat petang baru sampai giliran. ada yang sampai malam!




tak lupa juga ada yang kena buat dua tiga kali permohonan, ada yang salah sain borang, salah guna pen bewarna, dan macam-macam lagilah... kena print balik. ada yang salah batal setem.. haiissshh macam macam lah dugaan dan saringan kena tempuh semata-,mata nak mohon PTPTN ni. macam saringan nak masuk program Cari Menantu pulak.hehe.



Tapi... bila dah approved dan sudah bank in itu fulus...




Haaaa... mulalah.





bawah ni ada video untuk anda tonton.. video ni sebenarnya video drama mandarin kitorang. masa saya part 4 (early 2010). masa tu ni kira group project/assignment untuk submit for our final la. so akan ade part saya yg belum 'berhijrah' dlm tu. maafkanlah yer. = ='



Sorry kalau lakonan kami agak kaku atau mana-mana sebutan Mandarin kami "ke lautt". biasalah.. kami hanya amatur ;p






haaa.. agak-agak terasa tak?









ada antara korang alami situasi macam kat sketsa ni tak?



Kebetulan The Securities Industry Development Corporation (SIDC), the training and education arm of the Securities Commission Malaysia akan melancarkan nationwide Intervarsity Financial Literacy Movie (I-FiLM) Competition for college and university student on 15 December 2011. (do LIKE SIDC fanpage too!)



Pertandingan ni terbuka kepada semua pelajar kolej mahupun universiti yang minat blogging, recording atau uploading videos in Youtube or Facebook, this competition aims to assess students's ability to promote the concepts of money management and investing for the future in a creative and entertaining manner.





Moral of the story, don't ever spend all your money in one semester!



nasihat untuk diri sendiri jugak ni.. oppss.. terkantoi sudahh ;p




*This is a sponsored post*


*sticky post until 2 Feb 2012
*




9 comments:

Craznotydoty said...

kak ya, anda di tag :)
http://www.craznotydoty.blogspot.com/2012/01/aku-di-tag-korang-pun-di-tag-sama.html

TeRrY89 said...

uhuu..hardly to say..my ptptn habes dlm mase 2 mggu jek..can u image that??tu plg lame bertahan..first sem..1week only..3k in my acc gone..ahahah

Zurizah Jumai said...

Assalamualaikum Elia, just wanna ask why did ur date of entry is Feb 1st? :)

~ We Care! We Share! ~ (" , ) said...

~SEEN~ ... tahniah kepada bakal2 pelakon drama slot Mandarin yg bakal ke udara pd Tahun Baru Cina "tahun depan" .. hehe..

sorry la xleh nk komen panjang [mcm la x penah komen berjela2 kan...]
alasan : sbb kurang mahir dlm bahasa Mandarin ni, so tak tau la betul ke x sebutannya..hahahah :P

tapi bila diamati betul2 jalan crite sketsa ni - ternyata ianya berkisar dari adegan asal yg diadaptasi dari KESAH BENAR ke layar skrin di muka blog ni... huhuhu SO sape penah alami situasi di atas sila angkat kedua2 telapak tangan tutup muka...~!!! :P

sue perbs.. said...

ahaha.. memg susah nk apply PTPTN tu.. ni dh habis blaja ni kene la byr semula ..

FIRDAUS HUSAIN said...

HEBAK2...

Leen said...

Hehe, hebat btul mcm tgok drama cina kat tv..

semutsengal said...

tak terasa kalau bayar balik.hohoho

fRaMe+LenSeS said...

mama cakap kalau da pnjam mesti kena bayar. :D kan?

Blog Widget by LinkWithin