Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, November 22, 2011

Diari Korbanku


Tajuk kali ni sebenarnya nak cerita pasal korban. tapi masa nak buat entry ni teringat cerita Diary Ramadhan Rafiq yang ada budak kecik mixed yang comel tu. tapi sebab nak cerita pasal korban bukan sal bulan Ramadhan. jadilah tajuk cam kat atas ni. baru-baru ni yang tak berapa nak baru ni kan kita semua menyambut Raya Haji atau hari dimana umat islam menunaikan haji di Mekkah dan melakukan Ibadah Korban.


Tak ramai yang tahu(kalau beli majalah NUR haritu taulah kot) yang saya seorang yang tak makan daging. bukan vegetarian. saya makan daging ayam dan ikan. cuma daging-daging selain ikan and ayam je yang elia tak makan.

Semuanya bermula masa saya berumur dalam lingkungan 5-6 tahun. lokasi kejadian di Aloq Staq, Kedah. my parents brought me to watch this acara korban atau penyembelihan. kira it was my first time tengok lembu kena sembelih and since that day saya memang tak makan dan tak boleh sentuh daging. tak tahulah kenapa. but mmg until now i couldn't dare to watch all the raw meat hanging kat pasar-pasar tu. maybe sebab saya ni penggeli kot. jarum dan darah pon takut ;p


Lembu ni saya tak takut untuk usap sebab dia comel(dan fake)! haha!

Selalunya raya korban kami sambut tak meriah mana sangat pon. lagi-lagi bila dah takde kampong dan selalu beraya kat KL je. kalau ada pon bila family side abah buat korban. tapi tahun ni raya best sikitlah. for quite some time baru tahun ni rasa syok sikit raya haji ni.



Pagi-pagi dah bangun bertolak ke rumah Tok cik Aa' yang sentiasa bersemangat bila bercerita(which we lurve so much!)and the rest of D'Adza's family. D'Adza consist of 6 beradik dengan semua pangkal nama diorang ada "Adza" hasil gabungan nama my nenek menakan dan tok menakan ni. sebab tu lah nama group diorang D'Adza.



Salah satu sebab dikatakan raya tahun ni meriah sebab lauk-lauknya yang meriah jugak. hihi. elia, kau bab makan je laju ek. tapi memang serious all the food were delicious and finger licking good. macam-macam menu ada. mee kari, laksa, nasi briyani, rendang ayam, rendang daging, ayam masak kicap, nasi impit dan kuah kacang, dan macam-macam lagilah. tak ingat dah



Kali ni kami dapat berkumpul 3 beradik. bab makan tu laju je budak sorang tu. oh ya. please mind that specky girl yang senyum kambing tu ye. hish,annoying betul ;p



this is my cute lil cousin, Isabella. sangat cute bila saya sebut nama dia. she sang that "isabella adalahh..." song. cute! and she can be really talkative when she get all excited about something. haisshh.. comel benor anak Mak Dara ni kan? siapa nak booking sila gi kat Blog Mak Dara ye ;)


Haritu kitorang stay sana sampai petang gak la kot. duk melayan cerita Maharaja Lawak Mega sampai habis. tak sedaq pon dah petang. selalunya raya haji didn't last more or didn't get through lunch. ni sampai ke hi-tea punya dok syok story morry.




Last before we make our move, haruslah bergambor bersama makcikku yang gorjes ni. Auntie Adza Tuty and her lovely daughter, Zara. the rest of my gorgeous aunties ntah gi mana tah masa ni.


Overall it was a fun Aidiladha for us because we can get together with our family and love ones. sambil makan makan tu kami bergurau senda, bergelak ketawa, catching up on things and melayan telatah budak-budak kecik yang ramai kat rumah tu. best! im glad we had fun and there's no place i rather be than with my ohana ;)


19 comments:

syiracyra said...

ada baca kak elia .

Living Seed said...

Yeah idup RIMAU MALAYA~

Chocolate Strawberry said...

eh elia, kebetulan kita sama la tak makan daging juga selain ikan dan ayam jer yang makan . tapi since kecik2 dulu makan jer sume . hehehe

adeqmas90 said...

o0owh...D'adza ni aunty elia ke..i salu jgk tgk live band dye dkt hotel concored shah alam... :)

Yun Chan Khalid said...

sedara saya pun byk jugak yang takleh makan lembu sebab takleh tengok keno sembelih. ada yg sampai muntahhhh hahhahah

nurkaloi said...

lembu comel

Nurul Iman Rosman said...

Biar lah dah lambat, nak wish jugak. hehe..

Selamat Hari Raya Aidiladha akak :)

Princess^of^Hemp said...

hehe...xmkan dging? sedap la..ehhee


*xtgk bola mlm td?? =))

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mkn daging byk pun bkn elok elia...sis tak pernah tgk acara sembelih korban lg..

mydream1106 said...

Salam. kak elia! saya silent reader akak!!! (ceh poyo jee letak tanda seru banyak2 :P)
tp sy suka blog walking :))
kalo boleh len kali, akak buat la entry mcm mane akk mula2 blogging..
boleh bg tunjuk ajar kat org baru mcm saya..sy suka kongsi cerita dgn org tp kalo x ade followers mcm ckp sorang2 aje TT TT
jadi harap akk boleh ajarkan !
thanks kak elia!
n harap ignore je org2 yg bg komen2 kejam tuh..
kalo ade masa visit la my blog yg x seberapa nih : mydream1106.wordpress.com
kalo sudi la...
tenkiu kalo baca my comment nih ^^

maisarah sarah said...

muka elia mmg fotostat muka mak elia.hehehe.sebijik kot.dah mcm kembar

dianakstoryjugak said...

oh kak, saya da tukar dpd mydream1106.wordpress.com kepada dianakstoryjugak.wordpress.com :)
hopefully u read my comment ^^

Ms Coci~ said...

Entry korban yang lambat! Haha..Nice one!~~

nikamir said...

alahai..xle mkn daging byk2..
nnti lemak bertambah...

Kami Cool

mira said...

wah.... kita sama la...
sy pon x mkn daging sejak kecik sbb tgk orang sembelih time korban... =)

purpl3h0lic said...

yg baju biru tu cape ??
hehehe :)
time to eat . yey !

Cik Dolly said...

muka akak sejibik mcm mama akak..chumil..chumil..chumil

cik puan pe'pel said...

oo elia tak makan daging. wah seronoknyer menu raye kt sane yer..semua ade...terliur plak..

pilot yohan said...

owh camni rupenye, nape x face jer ur fear of daging n raw meat..... + syok org wat korban time besar2 ni..ley tolong2 skali :p

i dare u watch a cow kene sembelih next time! :p hihi..

tumpang lalu....

Blog Widget by LinkWithin