Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Thursday, May 31, 2012

Tips, Tutorial Membuka Akaun Nuffnang






Dah tiba masanya saya kongsikan kepada anda tips berguna kepada mereka yang mempunyai blog. why dont you earn money while doing your fave thing? tak susah pon. saya nak sarankan kepada adik-adik yang kat luar sana. akak galakkan korang join Nuffnang ni.yang mana nak buat duit lebih, daftarlah dengan Nuffnang dan start earn something just by blogging.


Semua orang tahu saya menyertai Nuffnang seawal penglibatan saya dalam dunia blogging ni and it has been an amazing journey. its the best thing in my life! so i would like to share with you guys how maybe you could become like me.(or even better!)


jom cekidaud cara-cara mudah menyertai Nuffnang dan perkara asas tentang Nuffnang:

1. Bagaimana untuk mula mendapat pendapatan dengan Nuffnang?

Melalui Nuffnang, blogger dapat mendapatan apabila ads(iklan) disiarkan di blog mereka. Dalam kata lain, untuk start some earning, pertama sekali kenalah ada blog/domain, then, go and register to Nuffnang.
http://www.nuffnang.com.my/
To register, please go to their Official Website:

2. Lengkapkan Bio anda di Nuffnang

Once you have your own account, congratulations! Anda telah melakukan langkah pertama. Kemudian masanya untuk anda melengkapkan your own bio data, such as occupations, information about your blog etc. kalau anda ada masa lapang, you should read GETTING STARTED in Nuffnang site, there are steps by steps guide for beginners.
Complete Your Bio HERE
Click to fill up/edit your bio

3. Masukkan ads ke dalam Blog(s) / Domain anda

Once you have your own Nuffnang account with your complete bio and blog(s), now it is the time to put some ads into your very own blog(s)/domain(s). kalau tak letakkan banner ads camne nak siarkan iklan, betul tak? And yes, I mean you can add ads to multiple sites you have, thus increasing your earning power(boleh letak lebih dari satu banner iklan dalam blog). 2 blogs with similar traffic means you gonna earn 2x, and 3 Nuffnang blogs and you gonna get 3x and so on.


3 jenis ads yang available:
1. Leaderboard (728 x 90)
2. Skyscraper (160 x 300)
3. Large Rectangle (336 x 280)


Jangan risau jika anda bukan seorang computer genius. tak perlu celik IT sangat pon takpe. even kalau anda kurang faham dengan HTML pon jangan kuatir. There are steps by steps guide on how to add the ads unit into your blogspot, wordpress, or other domains,
Add Your Ads HERE
Click to add ads now

4. Contoh Nuffnang Earnings

Metered Earnings VS Campaigns Earnings


As I mentioned earlier, bloggers get paid by getting their ads published. But, there are in fact 2 types of ads that will be run.

1. METERED EARNING - Ads yang dipublish untuk certain period(masa tertentu), and bloggers gain revenue by getting sufficient traffic, and CTR.

Apa itu CTR: To reward blogs for good campaign performance, Nuffnang will now be giving out bonus earnings for blogs that achieve a CTR (Click-through ratio) of 0.2% or higher on new campaigns that run on their blog. kira macam bonus tambahan kalau orang ramai klik ads tersebut. This figure is based on average industry standards.
Buffered Earning(BE) : ads yang masih berjalan dan akan bertambah dari semasa ke semasa. bila dah sampai satu tempoh tertentu dia akan stop, accumulate dan automatik akan dimasukkan menjadi Metered Earning (ME)

2. CAMPAIGNS EARNINGS - Ads yang dipublished with certain amount of fees, and will be run for a short period, and bloggers get paid for the fixed fees. bayaran dia tetap dan akan diletakkan mengikut tempoh masa tertentu. selalunya tak lama sangat la.

Campaigns Earnings




Contoh Campaigns Earnings.
Semua Nuffnang earnings akan di-cash-out dan hantar via Nuffnang Cheque.


Contoh Cek payment
Cek boleh di-cash-out kan bila earning anda dah mencapai sekurang-kurangnya RM50. Saya selalunya cash out setiap bulan. Ada orang suka peram lelame dan cash outkan sekali banyak-banyak.

Dari Nuffang, kita juga boleh tengok jumlah visitors. yang istimewanya korang boleh tengok jumlah unique visitors yang bermakna berapa orang view blog anda sehari. bukan berapa kali dia view/klik blog anda.
Mari ramai-ramai join Nuffnang dan sharekan entri ni dengan kawan-kawan yang lain ;)

silalah LIKE jika anda suka entri ini ;)

47 comments:

Cik Jajika said...

Bestnyer entri ini. Mintak copy and share je... *akan backlink.. =)

Cik Zeeta said...

mcm mn nk naekkan visitor tu yer

Cahaya Kita said...

oh Elia, terima kasih bg tips nie. Rai tak tahu macam mana nak buat nuffnang

Ain Syafieqa said...

thanks share tips.da lame berblogging pun xpndai ag nk tepek nuffnang.hehe

Masya said...

banyaknya rezeki BE elia...

adriea said...

fuh... bnyknya earning elia... sy punya nak smp 50 hengget pon susah... ekekek

Sabar said...

thanks for this info elia coz i'm new blogger..pastu sudi2la tgk blog i ye
aniceday3.blogspot.com tapi blog biasa2 je..

Cik Zeeta said...

tlg bg tips kak http://adorafiq.blogspot.com/2012/05/bilakah-ia-akan-naik.html

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

xsuke letak iklan dan banner..sbb tu x join nuffnang dan GA

Siti Nursyuhada said...

kalu diaorg tak klik ads tue kita xdapat laa earning ek?

nami_nikiysa said...

salam...nak tanya..kita ada buat jugak...duit on je sblum nie..tapi lepas kita tukar yang leaderboard tue kat bawah kita punya header tros duit dah tak masuk T___________T .. nape ek?

shera haifa said...

fuh bnyknye....

AlyzaFisol said...

rezeki elia...alhamdulillah...moga dimurahkan rezeki lagi... :)

JembalCastle said...

tq elia atas perkongsian yg berguna ni...tocheyyyy..

are_lin@yu said...

ayu punya tak tukar jd meter earning pn..huhu..xnaik2 pn duit tu mkna xda org klik lah kan..hehe..

aimi said...

elia... sy dh buat... tp kan mcm xd effect pon..... x naik pon duit nye....ade yg slh ke?????

Sally Yatiey said...

Nice tips Cik Elia. Banyaknya BE sis ^_^

HanNis SaNia said...

good info sy suka ^_^

Nyamuk Terbang said...

dh join n dh dpt BE
nuffnang mmg best

Elia Si Jejariruncing said...

Sila2.sharing is caring.hehe

Elia Si Jejariruncing said...

Tu lah, sbb dh ramai sgt tnya tu yg sy buat tutorial ni

Elia Si Jejariruncing said...

Alhamdulillah. Rezeki

Elia Si Jejariruncing said...

Dulu pon elia mcm tu jgk. Lmbt sgt nk tunggu dia naik. Penah smpai almost nk give up. Dont worry. Ada rezeki insyallah

Elia Si Jejariruncing said...

Sama sama. Insyallah. Blog biasa pon best apa. Mana tau ntileh jd luar biasa

Elia Si Jejariruncing said...

Tak jugak. Akan dpt juga ikot jumlah views dlm blog anda. Tapi kalau lg rmai org klik leh dpt bonus earning CTR

Elia Si Jejariruncing said...

Takdelah. Org lain lagi byk rasanya

aimi said...

@Elia Si Jejariruncing ermmmm dye mmg naik lmbt ke cm ner ek????

Cheetah said...

salam elia, tp mcm mn nk masuk iklan tu ek? code dia dh copy n paste, tp kt blog dia kuar blank je..huhuhu

nn lylyn said...

sy dh semangat nk mulakn blk blogging ni lpas bce entry ni =)

nn lylyn said...

tp nk tnye..sy ade 2blog.. 1 blog ok add nuffnang ni..tp 1 lg blog xleh nk add link tu..knape ek?

Cik Yana said...

hehe...tq kak Elia...sgt brguna buat sy...

kakcik said...

Dah lama join, tapi sebab tak ramai visitors, nak dapat RM50 pun makan bertahun! :(

Cheetah said...

just curious je, means kalau post ads from nuffnang dlm blog bole dpt duit ek?

nn lylyn said...

@Cheetah

sy pn smlm mcm tu..tpharini try dh ok..cuba awk try lg nnti2...
#cheetah sila la usha2 blog sy..tp baru lg..huhu sdg mncuba nk dpt income lebih

Cheetah said...

@nn lylyn
oo ok2.. tq.. apa nama blog awak ek?hehe.

nn lylyn said...

@Cheetah
huhu biase2 bru nk mula http://nlylyn.blogspot.com/

amira said...

sila singgah dan follow blog sya
http://vlitemiera.blogspot.com/

Nadia Harisa Hilmi said...

Thanks for the sharing..

aff said...

http://thelifestealer.blogspot.com/

i am eLmy ;) said...

wahh info yang berguna.. sy baru je start berblogging ni :)

http://cekodoksbuntalz.blogspot.com

Tentang Kita-kita said...

thanks..very informative info...sy ni pon masih bru dlm blog ni...xtau pe2 lg...
lau ade pe2 yg nk komen..trus komen tang mne blog sy yg perlu sy baiki
http://akuadalahsiti.blogspot.com/

::Aja:: said...

x pernah lagi dapat BE dari nuffnang..tensen je dah.haha..ikln lf=g satu ade jalan2 tp mcm siput..xbyk pon.n xpernah cash lagi..ade petua pape x?

::Aja:: said...

http://mylittlepieceof-ct.blogspot.com/

tenku butang said...

singgah n follow disini.. sudi2 kiranya follow me back.. minat sgt baca kisah awk dari dlu.. =)

Hai.. done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

http://tengkubutang.blogspot.com/

Cik Cieda Sweet said...

follow me too.. nak jana pendapatan juga like u.. tqvm

Cik Cieda Sweet said...

follow me too.. nk jana pendapatan juga.. tq.. nice yr blog

Azuan Wan said...

Tips yg sangat membantu.... Thanks bebanyak....
http://malaysiarounder.blogspot.com/

Blog Widget by LinkWithin