Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Thursday, July 5, 2012

Beauty Tips : Cuci-cuci mata


Tajuk cuci mata ini bukan merujuk kepada cuci
cuci mata usha balaks or aweks ye.

harap maklong tahu ;)

Ni pasal mencuci mata.

literally. membersihkan mata yang mungkin tercemar dengan dedebu atau kekotoran yang menghuni alam sekitar. ayat apakah ini? lantak le.

lagi lagi haritu jerebu melanda kan..

memang benda ni Elia selalu amalkan. sebab saya mempunyai mata yang sangat sensitip. cepat sangat berair dan sakit mata. saya tak boleh pakai contact lens terlalu lama pon boleh sakit mata. kalau pakai lama sikit mulalah esoknya bangun pagi najis kat mata bertakung.



baru baru ni saya perasan mata saya kemerahan. dlm gambar ni maybe tak nampak sangat tapi memang agak merah sebab jerebu. pedih sangat rasa mata ni..

Jadi saya gunakan

"Alat pencuci mata~!!"(sila sebut dengan nada suara Doreamon)

Benda ni orang panggil losyen mata.
dia macam tempat kita bersihkan atau mandikan mata kita.
so far jenama Optex ni je yang saya tahu ada dipasaran.
jenama lain tak pasti.



saya biasa beli yg botol besar terus. jimat sikit. bole pakai 3bln slps buka. kalau botol kecik tu leh pakai sebulan and harga dia mahal skit.



dia akan bagi bekas mandi mata tu. what u have to do is masukkan air losyen tu kat dalam bekas. ikot sukatan yang dah ditandakan tu.



Ni gambar sebelum kita rendamkan mata kita dalam tu. bersih je air dia kan?
apa korang perlu buat ialah tekupkan bekas tu kat mata pastu buka mata luas luas. gerak gerakkan anak mata tu supaya air tu dpt cuci semua bahagian anak mata tu.

jangan risau, tak pedih pon rendam mata dalam losyen tu. rasa soothing je. buka mata dalam air paip lagi sakit dari losyen ni. dalam kira kira seminit lepas tu tarik pelan2 dah lihat hasilnya... this is the best part..



Nampak tak kesan minyak yang terapung kat air tu? kadang kadang ada habuk yang akan keluar. korang boleh tengok. serious best. macam excited sangat nak buat dan tengok hasilnya. pastikan korang guna sekali je air tu. kena tukar air losyen baru dalam bekas tu untuk buat kat mata lagi sebelah.




lepas dah cuci mata, rasa segar sikit. saya selalu buat bila seharian pakai contact lens atau bila rasa mata macam tak berapa nak bersih. nak guna hari hari pon boleh. takde masalah.



*maafkanlah muka ku yang boleh buat minyak masak goreng telur ni :p

Agak-agak korang berminat nak saya buat tutorial untuk lilit tudung ni?

hahahahah.. mudah sangat. hanya gunakan tuala mandi sajeee ;D


17 comments:

keli menari said...

Owh ya..Kena cari ni..

nurul naeimi said...

kat mana ye nk beli lotion mata ni ? ;)

Hani Shaklee said...

ooo optrex ni untuk cuci mata ke?? dari dulu duk cari ade tak something yang boleh basuh mata ni instead of guna air biasa,,hehehe...nak kena beli ni.. anyway..tutorial lilit shawl tu xyah la wat..ade budak laki mane ntah ade buat kt youtube ..lawak giler..hehe

MisS BARney said...

dekat mana kak elia beli losyen mata ni?

Elia Si Jejariruncing said...

Cari2 jgn xcari. Hehe

Elia Si Jejariruncing said...

Kat mana2 farmasi ada. Watson or guardian pn ada

Elia Si Jejariruncing said...

ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ"̮ ..yeke.. Nnti nk tgk la

Elia Si Jejariruncing said...

Watson kot if xsilap

misshannajr said...

ngehngehngeh...shawl la sgt kan elia ni hahaha

Miss Mira said...

kena bli ni..mslh yg sme...=)

~~CaHaYa AzLiN~~ said...

~~ waaahhhh mcm besh jew...nak buat jugak....msti pasnih klau nk mnx pape kat hubby....kne cuci mate bg nampak kilat2 cket....::sng criter cam kartun salu buat mase nak mintak n harap kan sesuatu mate ade cahaye::...hahahaha....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

dulu penah guna tp mata akak rs pedihla guna ni

NadyaBubble said...

Ohh baru tau ada benda ni...

cik kuning said...

kalau mata letih sebab ngadap lappy byk sgt ngan sebab blaja kuat sangat bole relieve tak? kalau pakai lens kan rasa cam tak selesa kadang2 matanya kan, boleh okay kah? jap2, brape often nak pkai?

~~CaHaYa AzLiN~~ said...

saya da beli n cube...x pedeh pon...sedap jew..sejuk2 jew mate bile pakai...

Lonely soul said...

Thanks for recommending this, elia. been searching high & low for eye lotion. :)

HaNya AkU, diA daN bUsTop Uda said...

wah.. baru taw ni... mmg nak kena cari,, ell pun mengalami masalah yang sama.. ape nak buat, nikmat mata da ditarik separuh.. huhuuhu
bile pky lense lama sikit jer.. mula lah mata tu rasa gatal jer ( tp tuanyer tak gtl ok..hahaha ) then bgun pagi byklah angker2 ditepi mata ni.. btw.. thankz for de info..

Blog Widget by LinkWithin