Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, July 3, 2012

Make up atau Natural?




Make up oh make up..

Mungkin ramai yang dah tahu Elia selalu juga make up orang. suka-suka. sebab saya suka tengok orang makeup.

Pernah juga jadi bidan terjun makeup orang nikah, tunang dan lain-lain.

tapi bukan tahap professional pon. amatur je.

antara mereka yang selalu menjadi mangsa contenganku adalah my bf, Nurul




Nurul selalu jadi my guinea pigs. saya suke bereksperimen dengan warna so suka try kat muka dia sebab dia cool je. letak la warna apa pon she can rocks it! hehe



Selain tu, model-model Uitm pon selalu jadi mangsa contenganku sbb masa kt U dulu saya join makeup team punya crew so bila ada show or catwalk memang mereka2 ni akan saya solekkan.




Oh oh.. dan juga Emceenya skali ;)


Elia ni asyik conteng muka orang je. muka sendiri camne pulak?

haaa.. muka sendiri pula bukan kata tak pernah make up. pernah.
tapi jarang. kalau ada function atau event barulah merajinkan diri makeup sendiri.



kadang kadang kesian tengok beg makeup yang penuh tu tak berusik sangat.tu yang kengkadang tu rasa nak keluar bermake up sebab alat makeup banyak tapi jarang guna. orang lain dah berkali kali tukar kita tak juga renew.


contoh macam blusher beli haritu with Pinky kat MAC. dia dah tukar blusher 2kali aku punya tak abes abes pon lagi. hahaaaiii.. pemalas makeup punya olang!

Mari saya tunjukkan sedikit contoh


Ni saya makeup kalau nak gi event simple yang mungkin akan bertemu orang macam movie screening atau small gathering.


my tudung ni adalah pemberian daripada kak Azie from AzieFazieda


Kalau event tu malam atau dibuat di tempat yang tertutup with artificial lighting, saya akan makeup tebal sikit and emphasize kat bahagian mata.



yang ni Elia buat dark brown smokey eyes..




Ni pula untuk event tema warna Royal Blue.
So elia pilih shadow combination colour royal blue+pink+black. huhu


Harap maklum yg saya ni bukanlah seorang jurumekap profesional. sebarang secacatan atau yg tak cantek tu harap maaf la ye. kite mekap pon suka2 je. tak pandai pon ;)


gambar2 ni diambil selepas tamat event tu so blusher n lipstick colour pon dh pudar time ni ;p


So apa pendapat anda?



anda suka seseorang yang berwajah natural??



keluar rumah tanpa solekan ..

atau



bersolek? ..make up?


or tampil with less or no make up?



Diri anda pula bagaimana? anda suka keluar rumah macam mana?

you would go for natural beauty atau u jenis cant leave your house with out make up?

lets hear it from u guys... lelaki pula suka perempuan yang macam mana?

heee... ce cite ce citerrr

*boleh 'like' atau share entry ni kalau suke ;)

25 comments:

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

comel!:-) Utk ibu2 like ym nie, ym suka gk makeup tp tk berani dh la experiment sgt ngan kaler, hb tk suke, :-) ym more into natural or pastel kaler,:-)

Arifah Rahim said...

kak elia cantik sgt. sy suka tengok. :)

ked said...

yeahh.. geng!
saye pon dah la tak reti mekap, memang kuar umah tak mekap lah..
kadang2 bile kuar ngan member2, diorang yang dok sebok makeover saye.. suh pakai ni lah, tu lah..

takut jugak nak pakai barang2 kosmetik ni.. takut effect in the future..
hidup bedak baby!!

i'm ezza haniza said...

saya selalu nipis je, cukup setakat compact powder and lipgloss. tu pun kadang2 tak pakai lipgloss, haha. eye liner mmg tak pakai,sebab malas nak cuci esp kalau nak solat. malas nak remeh temeh :) tapi elia lawa je sy tgok with or without make up :)

CiK GorGeouS ! said...

make up just untuk event or hari2 penting jee...kaLau keLuar suka2 seLaLu pakai compact powder dengan Lip baLm jee...baru Laa rase muka macam aLa2 naturaL beauty queen jee....

aLa2 jee yang mampu yaww :)

Nazrul Ashraff said...

my kak ngah tak pernah make up. except untuk jadi tukang kipas orang kawen jak. haha.

and she is stunnigly beuaty in the way she is. :)

Mizs Nrsyikin said...

suka tengok mereka y natural beauty. tak perlu tempekk bedak tebal untuk nmpak cantikk...

sy sekadar conteng mata dengan eyeliner jekk. no eyeshadow or blusher...

"less is more"

.ciknoey. said...

natural beauty is the best..

lw nk mekap tu, just knekan compact powder n lip ice/lip gloss/lipstick yg warne natural..

nk mekap tbl2 time ade event..

papepun, elia sweet je.. :)

Elia Si Jejariruncing said...

@YaYaNsMuM a.k.a YM hubby xsuka kena la makeup light or natural je kn

Elia Si Jejariruncing said...

@Arifah Rahim eh. Takdelah. Kita biasa2 jer. Hehe

Elia Si Jejariruncing said...

@ked sy pon suka pakai bedak baby

Elia Si Jejariruncing said...

@i'm ezza haniza tula kadang2 dilemma gk nk makeup sbb nti comot ble pas solat

Elia Si Jejariruncing said...

@CiK GorGeouS ! i go for natural beauty. Hehe

Elia Si Jejariruncing said...

@Nazrul Ashraff tulaaa. Org yg x makeup ni paling lawa. All natural

Elia Si Jejariruncing said...

@Mizs Nrsyikin yup. Less is more tp kdg2 kita xmakeup org kata kita xpandai brgaya

Cheetah said...

prefer natural beauty.biasanya klu sy kuar umah jz pakai compact powder, mascara n lipbalm je.hehehe. if ada kenduri kawin/event baru make up vogue2.hehehe

Ujang9897 said...

bagi gua, lu kuar rumah makeup biasa2 lagi ok dari makeup luar biasa..=)


*tq le sggh blog gua..hahaha

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt...

Bagi mata sofia la..make up tapi lebih kpd natural make up..mcm artis2 korea..haha..

btw, smokey eyes tuh cntik sgt..elia guna jenis eyeshadow pe ek?mata sofia suke yg xde kilat2 ni..hehe

regards,
Unsmiley

emymilya said...

elia! ade geng lah! jemput tgk blog kte if nk tgk hasil mekap kte pulak :) heh. kte freelance MUA

http://milyabeautyconcept.blogspot.com/2012/02/muslimah-photoshoot.html?showComment=1341375953791#c8290934054503377067

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

suke mekap tp malas nk pkai especially klau nk kuar lama..sbb solat nk kne cuci plak..tp xsuke mekap yg tebal2..

miss jijie said...

mekap2 mmg best... kite pun wat entry psl mekap ari ni. jom la singgah. jgn lupe follow yer =)

http://aqustiqaloqa.blogspot.com

SYIDA AZREEN said...

if nk mntk elia make up utk nikah x?

SYIDA AZREEN said...

if nk mntk elia make up utk nikah x?

NadyaBubble said...

Tak reti make up -.-

Noor Hanisah Mohd Ishak said...

sy tak suka mekap dan tak pernah mekap.
Keluar rumah pun tak pakai apa2 bedak. Cuma kalau bibir kering sapu pelembap bibir.

Sy perhatikn bibir kawan2 yg selalu bergincu, bila tak pakai gincu warna bibirnya tidak merah mekar. Betul ke? Atau pemerhatian sy silap.

Well, beauty is pain. Natural beauty is free :-)

Blog Widget by LinkWithin