Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Monday, July 30, 2012

Genting Day 2 - Haunted Adventure


Oh. ini adalah cerita basi atau projek kerjaraya yang terbengkalai setelah sekian lama.
taktau la orang minat lagi nak baca ke tak.
huhu. lantok le janji kita nak cerita jugak jugak. sebab cerita ni sangat kelakar. very the lakar laka for me and my siblings. bila cerita balik sure kitorang akan tergelak besar sampai sakit sakit perut.




Cerita ni pasal trip kitorg ke Genting Highland haritu.
kitorg bertiga. me, si kakak dan si adik lelaki konon berani dan excited masuk rumah hantu. teruja la konon mula-mula tu.

kitorang pon bagi tiket kat orang yang jaga kaunter tu. sementara nak tunggu turn kitorang nak masuk ni :

Si kakak: Eh, Ajat! awak duk depan sekali la.. biar kitorang duk belakang awak
Si adik lelaki: Haa.. ok ok. korang duk belakang ajat
Saya : haa.. elok sangat tu.. biar kak ngah duk belakang skali *sedar diri ni tak berapa nak berani*

Masa ni muka si adik lelaki ni machoman ala ala berani gituee kan..

pastu sambil tunggu turn tu ada screen tv kat depan kitorang yang tunjuk demo atau parts of the excitement and scenes dalam rumah hantu tu. nampak la orang duk lari jerit jerit. ada banyak adegan adegan terkejut hantu timbul dari mana ntah.. pastu pengunjung lelaki tu terjerit2 terlari2 hilang kemachoannya begitu saje.


masa tu hati ni dah rasa nerbes dah..

dup dap dup dap macam motor bot daaa..





Sebaik je kitorang bagi pass masuk masing-masing, kami dibawa naik this rickety cart that slowly hauled us up to the doorway of the Haunted mansion. Masa ni bulu roma dah mula meremang sikit. ececehh. takyah nak poyo berani la kan. kalau korang naik menatang kren ni mesti sikit sebanyak rasa sereeemm tu akan timbul.


Sampai kat atas tu kami disambut dengan pekerja yang agak misterius. taktau la dia ni into character sangat or dia tengah lapar tak keluar lunch lagi ke hape. muka nak serrremmm gituw kann..

Bila pintu entrance Haunted Mansion ni dibuka, it reveals nothing but darkness. huisshh.. gelap gulita babe..

This is the best part of the story...

bayangkan ekk..

posisi kami 3 beradik : Si adik lelaki depan sekali. si kakak belakang adik dan saya kat belakang sekali.

tapi tak sampai 10 saat je bila sampai kat pintu masuk yang gelap gelita tuuu terdengar bunyi dentum dentam siap ngan nyilai tawa yang menyeramkan..si adik lelaki ni jenguk kepala kat lorong rumah hantu tu*rumah hantu ni memang byk lorong dan simpang yg mendebarkan!*.. terus dia kecut perut and freak out. terus dia pusing seraya berkata :

"eehhh...uisshhh.. Ajat tak boleh.. korang la gi depan!"

tersentak sekejap saya dan kakak. si kakak pon berkata

"oitt.. pesal lak? gi jelah.." *tolak si adik*

"Ajat nampak ada benda kat tepi lorong tuu.. eeii. korang la gi depannn"

situasi hang tolak aku aku tolak hang berlaku hampir 5 minit. lama woii. masa tu rasa nak patah balik keluar je. the first rule of attraction tempat ni there is no turning back katanya..(which was soo hazab)bayangkanlah sampai pekerja yang tadi tu tegor suh kitorang masuk cepat. lama agaknya dia tunggu kitorang duk gaduh tolak menolak. in the end....

si kakak : ehh.. awk la elia gi depan. cicik xleh.. ajat pon taknak..

me: uissshhh... me? ya? adoiiii.. (aku yang paling penakut ni lak yang kena gi dulu?)

si adik : haa. gi la kak ngah. ajat memang xnak gi dulu *geleng2 kepala*

setelah si adik dan kakak
berkomplot memaksa saya gi dulu.. akhirnya aku yang paling penakut ni terpaksa memberanikan diri to lead the whole journey of the haunted house to brace through the creepy, narrow, twisted hallways la kekdahnye. menciiikk taukk!!

Ahkak yang ketakutan tapi cuba memberanikan diri ni pon terintai intailah di setiap penjuru lorong rumah hantu yang bersimpang siuh tuu.. bunyi surrounding toksah cakap lah. susah nak gambarkan. macam-macam bunyi yang menyeramkan. u just have to be there to experience it yourself i tell yah!



main cak cak kalau kat rumah memang best tapi kalau kat rumah hantu sangat tak best dan mendebarkan dap dip dup di dalam dada.. wah.. berdandut pulak. macam gambar nilah aku duk terintai intai di setiap penjuru lorong yang bersimpang siuh ni. nak pastikan takde benda yang nak terkejut2kan kite. serious nervous tak hengatlah.

dah la kena lead dua ekor penakut yang konon berani on the outside tu kann.. hisshh.. tak puas ati lagi ni sebenarnya. sebab kalau apa2 memang yang depan yang kena dulu.


Mata kitorang dalam tu memang macam nak tak nak je bukak. takut takut. worst dari macam tengok cite hantu kat movie! yelah. live kot! We figured early on that closing our eyes or ears was not an option, the pathways proved to be tricky and we needed all our senses to detect our way through the dimly lit passage.


Ntah menatang apalah yang ada dalam tu. tak ingat sangat sebab i was running and screaming like crazy in there. jalan slow-slow, usha line, lari, jerit, tunduk.. macam-macam ghupe dan gaya dah aku kat dalam tu. nasib tak merangkak macam komander je!




the worst park bila i spot lembaga seorang manusia in disguise as ghost grabbing and chasing us!memang dalam tu semua deria kena peka. sebab memang macam2 jenis kejutan yang in store for us. ada letupan la. moving potraits la. isshkk.. macam2. rasa macam masuk dalam thriller, horror and scary movie!




kitorang semua took a deep breath; clung on to each others clammy palms and braved on. We made our way pass bloodstained walls, monstrous creatures with shrilling screams and characters with menacing laughter, making sure to avoid bizarre hands which reached out to grab us from all angles.(sila bayangkan)

Just when we thought that we were going to pass out from the lack of oxygen (sebab jerit bagai nak rak) our eyes caught on lampu yang menghala ke pintu keluar. fuhhh... EXIT!!

Punyalah lega sangat rasa masa tu. rasa macam nak sujud syukur je. lega. keluar tu we look at each other and laugh so hard sampai terkeluar air mata. kejang perut gelak mengenangkan perangai masing2 dalam tu. i just couldnt imagine what just happen back then and how brave i was! haha. at least berani la dari 2 ekor tu kan. hehh. *hidung kembang kempis

Sampai sekarang cerita ni menggelikan hati kami sekeluarga. kisah di Haunted Adventure di Genting Highland. Epik!



10 comments:

zaxx said...

hahhaha... epik mmg epik.. tetiba je si paling penkut jd berani..amazing..:P hhhe

mama chinta said...

huhu..bagi yang penakut cam ai ni tak payah la nak masuk tempat camtu! seyes takooooot! dulu penah masuk the london dungeon kat kota london.. siap rasa nak nangis dalam tu nak kuar! rumah hantu yg ai penah masuk pun kat melaka tu hah! atau pun rumah hantu yang kita naik train/roller coaster! kalo jalan kaki, mintak hampun laa nak masuk! hahahaha...

dark said...

dr dlu g genting, mmg xbrani ah jejak kaki rumah hantu tu...konfem kiok pn!..hahahah..steady ah elia!

Aiisyah Colourful said...

wah~ bestnya.. rasa nak gi juga

nmm said...

hahah,,bila teringat balik g genting masuk rumah hantu tu sgt kelakar,,ktorg pempuan 4 org..smua dlm 2 kre de couple la tp pengkid..so ktorg mmg ber6 la msk couple tu.siap kne pakai cermin 3d bagai,,smpai dlm ktorg tnggalkn sbb scary kalau pakai tu..hahaha,,plg tak sngka ktorg le pulak join couple td jalan seiring,,siap pegang bju blkg tu..smpai ke pintu abis,,then ucap thanks bang sbb bg kami pegang baju..hahahah..bro tu la konon pdhal pengkid pn says,,xpe..awek die usha bengang jee...bla kt luar mmg dh xde suara la pn,,abis dlm tu jerit jerit,

anamizu kaito said...

perhhh kentalnye jiwa kak Elia masuk umah hantu nih!! sy dulu pegi mmg x berani arrr nk masuk.. eeeeeeeeeeeee =P











slm ramadhan,
cik ana

obat penyempitan pembuluh darah said...

salam sehat thanks 4 ur nice share ....

Ezna said...

memang x masuk der....eiiii serammm

Atiqah Wadiah said...

dh lama x masuk rumah hantu~Ngeeee

NadyaBubble said...

Kita nak masuk rumah hantu ? Memang tak lah -.-

Blog Widget by LinkWithin