Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, July 11, 2012

PLKN - Pengalaman dan Pengajaran



Teringat kembali zaman muda mudi dulu. wah statement macam kita dah tua sangat pulak kan! takdelah..tengah boring- boring haritu belek la album lama, terjumpa beberapa keping gambar masa zaman PLKN dulu.

Teringat zaman tu. lepas SPM.
ramai orang ingat PLKN ni tak best, tapi sebenarnya itu antara kenangan yang paling manis dalam hidup (walaupn sampai masuk hospital la pengsan pengsan ;p). serious seronok sangat.


masa mula tu normal lah menangis nak balik merungut apa semua. tapi bila dah nak abes nangis jugak! tapi nangis sebab rasa macam taknak balik je. seronok dengan kawan-kawan.

lagi lagi bila dapat dimanjakan sebegitu rupa.



:: with Mummy (Kelly Jagan yg skrg dh jd Top Model Msia) and Mama (Jai yg skrg jd sgt gojes) haku ni je yg tak gojes gojes *pasrah*::

mesti korang tak caya yang saya ni sangat manja pada zaman tu. ramai rakan PLKN ingat saya ni anak bongsu dan even kitorang semua sebaya, tapi diorang semua layan Elia macam adik-adik mereka. best. kadang kadang makan pon bersuap. macam raja lak rasa masa tu. mengada bukan? mesti korang rasa nak lempang elia laju laju kan? *larikkkk

masa PLKN nilah melekat panggilan "Baby" sampai ke jurulatih pon panggil saya baby. heee*maluuuu.. sampai sekarang pon ada segelintir member plkn still call me that.

dan mesti juga korang akan gelak bila saya cakap saya dpt ramai kakak dan abang angkat dari PLKN. mesti rasa nak tumbuk perut Elia je kan sbb semua sebaya tp duk ber-abg-kakak ngan budak sebaya. nak buat camne, dah diorg confident je rasa yang elia ni macam adik2 depa.. biarlah maybe depa nak lepaihkan 'rendu' kt adik betui depa kot. kita mana tau kan?? ;p



::Me, Zana, Shima and Iqa! rindu ber-camping ngan korang...::


tapi zaman plkn ni lah je masa nak try aktiviti lasak. jungle tracking, flying fox, obstacle course,berkayak dan macam macam lagi. oh, dah yang pastinya kawad!

aku yang cuba 'mengelat' kawad time sekolah sampai sanggup masuk unit beruniform Tae Kwan Do pon akhirnya kena belajar kawad kaki. tapi dalam tak pandai pon akhirnya group kitorang dapat naib johan!
(xpasai pasai aku femes satu kem tu ;p)



Pengalaman paling tak dapat dilupakan dan aktiviti paling saya gemari masa tu ialah berkayak. masa tu first time belajar berkayak dan taktau pulak ada bakat. habis semua kategori kayak aku masuk. rakus bukan?


sampai dapat gelaran peserta wanita terbaik aktiviti air. sebab rakus sangat masuk semua kategori yang boleh. kayak single, double. rakit pon eden join!


Disebabkan terlalu aktif dengan aktiviti luar(outdoor) yang lama sangat terdedah dengan matahari terik, dan masa tu jahil tak reti nak guna sunblock. pakai sunblock masa tu kalau tak silap amik yang SPF 30 je. manalah nak cukup kan. maka jadilah hitam legam. tona kulit berubah. sampai kakak mak semua hampir tak kenal anak dan adik sendiri.. dan macam rupa orang hawaii pon ada!*nak sedapkan hati taknak cakap macam bangla*

waaaaaa... horror sangat masa tu. sunburn toksah cakap la. dengan kulit mengelupasnya. keluar PLKN tu memang dekat sebulan lebih gak la tak keluar rumah sangat. duit toksah kira la banyak gila habis untuk beli produk nak putihkan balik kulit ni. dengan sabun susu kambing, losyen, krim itu krim ini.. haiishh..

kalaulah masa tu dah kenal dan tau kepentingan pakai sunblock ni kan ke bagus.

Sekarang ni kalau keluar rumah memang tak sah kalau tak pakai sunblock. lagi lagi kalau nak buat aktiviti luar yang terdedah dengan matahari. dah la sekarang cuaca panas lain macam je. memang kalau nak pakai sunblock tak boleh nak pakai yang sembarangan la. kena pandai pilih.

Pilihan saya tentunya SUNPLAY SPF130 PA+++ dengan teknologi terkini SOLAREX-3!





Suka produk baru diorang ni sebab ada perlindungan optimal dari cahaya UV yang menawarkan perlindungan berpanjangan tanpa menjejaskan keberkesanan pelindung matahari. Produk ini juga mengandungi bahan anti-penuaan aktif yang tinggi seperti Antikeukine 6 yang mengandungi alga emas (golden algae) dan ekstrak marin (marine extracts). Ia kaya dengan phosphatidylcholine, Vitamin A & E, Lipoic Acid yang membantu menghalang proses penuaan kulit. Ia juga mengandungi RonaCare Ectoin, ramuan inovatif untuk melindungi kulit daripada sinaran UV.Produk ini juga menghidrat kulit supaya kekal lembut dah terhidrasi.





:: I would never leave home to do outdoor activities without my Sunplay SPF130 Sunblock yg handy ni. ;) :::


Memang sekarang ni saya dah belajar dari kesilapan lalu. takkan keluar rumah dan biarkan kulit terdedah dengan sinar matahari yang membahayakan dan pastikan memakai sunblock yang terbaik untuk kulitku ;)



seronok dapat buat aktiviti outdoor macam main ATV ni tanpa perlu risaukan soal kulit yang kena cahaya matahari secara langsung





Ha! Sebelum saya terlupa, SUNPLAY SPF130 PA+++ ni teksturnya halus, dan bila disapukan ke lengan ni..wahh...macam xpakai apa-apa! lembut sangat. tak melekit pun. DAN, bila disapu ni warna nya jadi jernih je, tak macam sunblock lain..putih semacam je kan? tak perlu lah kite apply sunblock ni banyak-banyak kali sebab rasa macam tak cukup, sekali sapu dah boleh jemur badan! ;)



juga boleh disapu di muka!

kalau tak percaya jom tengok iklan ni ;)






33 comments:

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

PLKN memang beri 1 pengalaman yang menarik dalam hidup sesiapa yang join termasuk lah saya.. weee~

Klw u ada masa free, leh baca blog ni: http://1nsplkn.blogspot.com/ himpunan cerita budak2 PLKN

Siapa adminnya? saha lah.. =D

MISS Z BERCELOTEH said...

tak berpeluang menyertai plkn..huhuhu

sunplay??nak try lah nanti hehe

jemput2 ke blog miss z :)

http://misszberceloteh.blogspot.com/

cik najihah said...

plkn siyes best gila. even sekajap je tapi kamcing dgn dormmate rse mcm dah lama kenal..wehuu
seronoknya nak2 time camping tu

cik erin said...

erkk... hitamnya cik erin tu... dpn skali pulak tu...

cik erin said...

eerkk... hitamnya cik erin tu... depan skali pulak tu... sebelah setimah hashim

saya afi said...

I shud go tapi dpt medical exception. Sedikit sebanyak rasamenyesal bila tengok gambar awk ni heheh

Cik Rongoks said...

rindu plkn lpas baca entry nie. hahaha

^mRs MatAHarIEy^ said...

jom kita camping lagi!! masih ku hengat mandi di sungai yang keruh.. wargh.. rindunyer.. nangis2 sampai pagi xnak balik.. huargh!!!!

honeyz said...

tak penah pegi PLKN... tak tau best ke tak... hehehe

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

sy xpenah pn kai sunblock :)

nn lylyn said...

akak time tu xde lg plkn ni =)

dhia adawiyah said...

wahh !! .. haha . kat pasaraya , or farmasi ada ek ??

Misz Mieza said...

MM tak berpeluang join PLKN sebab PLKN start a year after kitorang nyer batch.. So, memang tak berpengalaman.. But outdoor aktiviti memang the best.. MM suka.. =)

sofeafaudzi.photography said...

i suke produk tu dear... ;)

http://ohmylensa.blogspot.com/

ShiKa SenGaL said...

yeay my picha also there...miss u too eia :) -iqa-

ShiKa SenGaL said...

yeay!! ader jugak picha iqa ye..miss you too babe..!! siap pengsan2 lg kn..malunyer..cnfrm lembik haha

wartawan comel said...

eia....
omg misyu so much babe.

Ezna said...

PLKN tak pernah sbb zaman ahkak dulu takde. hehehe...ooopsssi

mizzmalvanese said...

ni la yg sy nk bca dr elia..crita tntg aktiviti elia..seronok bca psl crita org nih..

elly suzaily said...

wahhh bestnye dpt g plkn... kite x merasa pun :( hihi..

http://cekodoksbuntalz.blogspot.com

che'pi said...

Herm.. kadang rasa dengki pun ade ngn orang yang terpilih gi PLKN...
rasa nak jer pergi... tapi apekan daya... zaman ku dulu xde semua tu... * aiyark.. kantoi aku dah tua... hahahhahaha lariikKKkK

E'in said...

kite xdpt PLKN dulu.. hehehe

Syafik Coklat said...

seronoknya plkn . rugi dulu tak dpt . haha , tp nak wat cmne ..hehe

Muhamad anuar Marsib said...

Tentu seronok dapat timba pengalaman menyertai PLKN..

Masa zaman saya muda2 dulu, tak ada lagi PLKN ni..

http://www.coretananuar.com/2012/07/pertarungan-sengit-di-antara-eyriqazz.html

ainraus said...

i dapat plkn! tapi sempat merasa seminggu je. :(

sebab kena halau atas alasan kesihatan. :'( nangis woo masa kena suruh balik tu.

anyway. i pun pakai sunplay. ;)

keyboardkecik said...

lompat si katak lompat

nadzirah sofia said...

mse pkln dulu sy pun sunburn smpai abis kulit mengelupas..haihh

echa takashimaya said...

rindu PLKN jugak.hewhew.

Bro Framestone said...

Untung la ada pengalaman macam nie...

Jeles pun ada..

Tengah recall masa bro umur2 baya macam kamu dulu...

Ok fine, tak ada kamera digital lagi. so tiadalah yang boleh diabadikan dalam kenangan..

Jeles sihhhh

Anonymous said...

kat bagan lalang kan? alala.. (slalu jenguk blog jejari runcing ni,tapi x penah komen) hi kak elia! kak la sangat kannn. hahaha. -ila-

Sally said...

assalamualaikum Elia, dah follow blog silalah follow balik...terima kasih. dairisally.blogspot.com

NadyaBubble said...

Nanti wajib pergi PLKN. Nervous :O

muhd haziq said...

Cerita plkn ke nak promote sunblock..huhu

Blog Widget by LinkWithin