Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Saturday, March 12, 2011

Naikkan trafik blog dengan ayat skema

Kalau korang perasan kebanyakan ayat dalam entry saya menggunakan ayat skema atau ejaan penuh. betul tak? nak tahu kenapa?


bukan bermakna yang Elia ni seorang yang skema.

mesti korang fikir.. "mesti Elia ni dalam msg dia pon guna ayat skema n eja panjang-panjang macam ayat dalam blog dia.. ewww... skema nyewww"
owh.. NO NO NO.. im not like that la dear..

mungkin ramai yang tak tahu. ia merupakan salah satu cara untuk menaikkan traffic dan membuatkan ramai orang nak masuk dan baca blog kita..


Betul... ia merupakan SALAH SATU CARA UNTUK BUAT BLOG KITA ORANG SUKA NAK BACA.. suka dan senang nak baca.. sebabnyee????

1- SEARCH ENGINE. sebagai contoh kalau orang search kat google "cara membuat tapir goreng kunyit".. mana ada orang search "care wt tpr grg kunyet".. so kalau korang buat ayat short form dalam blog kan dah rugi tu.. kalau orang search then terus link ke blog kita kan secara tak langsung leh naikkn traffik blog. =D


2- UMUM.. kalau korang tulis guna ayat penuh kan senang difahami oleh siap peringkat usia. budak-budak, remaja, makcik-makcik or even nenek-nenek yg celik IT leh baca.. kalau blog kita ni boleh dibaca dan difahami semua lapisan masyarakat kan lagi ramai orang boleh faham n follow cerita kita.. ye dopp??


3- KEMATANGAN... kalau tulis short form eww eww atau "dy xske ar kitew wt blog tlis cmnie"..kan tak mengambarkan kematangan.. setuju tak? so adik-adik nak nampak matang dalam penulisan blog tak? cuba try ubah corak penulisan tu.. try n see the difference..


banyak lagi sebenarnya tapi malas la nak bebel panjang-panjang.. korang layan je la dulu video kat bawah ni..




i totally agree with this guy.. i personally kurang minat ngan org yg suka guna bahasa eww eww ni.. sebab kadang-kadang tu xfaham and senang jadi salahfaham.. kadang-kadang tu boleh jadi hilang mood nak baca entry bila byk sangat short form yg pelik2. sikit2 tu biasa la kan.. kita pon buat gak..hehe =)


its all up to u.. saya just bagi pandangan je.. up to u guys la nak terima ke tak.. btw, saya nak susun 10 jari kalau ada yg terasa hati yang entry saya ni.. harap dimaafkan kalau ada terkasar bahasa.. xde niat pon.. betul..

peace.. peace.. kacang peace~!! (ni confirm xde orang nak google ni)


p/s: jangan lah awk buat ayat skema cam nak jawab SPM kertas penulisan pulak ye? =p

37 comments:

ijam ismail said...

suke tgok vdeo anuarhadi 2...
=)

nuzulhawa said...

yup ~!!!
elia ... stuju sangat .. sikit2 ok laa .. tapi kalau da susahkan orang nak bace macam mane kan ??
stuju sangat `~!!

Mira Amirudin said...

hai elia!
ha...betul-betul...Mira stuju sangat-sangat :) that why la followers elia dah 12k kan kan :)
chayok2! ;)

zuar said...

setuju sgt2..memang kita kena guna ayat penuh..jgn tulis sgkatan..sebab untuk SEO tak bagus..lagi satu tulisan pun sama..pastikan arial ataupun times new roman je..sebab tak semua pc ada tulisan yg selain tulisan tu..arial dgn times tu default yg ada pada semua pc

e z z ah said...

hhahaha..

im sorry im sorry im sorryy..

nice one!

adibah said...

sgt setuju...kdg2 smpi berulang kali nk phm kn ape yg ditulis..

AyinAyob said...

SANGAT SANGAT SETUJU!!!

Saye pun ade tulis pasal isu ni jugak. hahaha.

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

tak suka gak yang guna eww eww tu. penat nak baca, buat tergeliat lidah je..

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

tak suka gak yang guna eww eww tu. penat nak baca, buat tergeliat lidah je..

Azreen Zunairah said...

setuju gilosss ! dok tulis bahasa sms dalam belog sampai kita tak paham langsung apa point yang ada dalam tuh..at last..tekan butang x..huhuhu

HATYCIKNUURUL said...

elia,btol3,..sblm ni CN prnh kne tegur ngn kwn,.die kate,blog xbest klu gne shortfrm,susah nk bace,.so,taip la pnuh,bru org sudi nk bce,.
ye,bru pasan klu sy ke blog org,especially U,msti rse best nak bce yg gune ayt penuh,.so,dari situ,CN pon tukar la,siyes,puashati nk bce,.hehe

Nadhirah-chan said...

sayewww setujuwww jewww .kehkehkeh .

Sofea Lang said...

yep..agree..!
agak terasa skit..kalau guna ayat skema dlm blog..blh diterima.tp kadang-kadang aku sendiri guna ayat skema bile bercakap..malu gak bile kena kutuk. WHATEVERRR..that's me.

INTAN NADZIRAH said...

setuju2 :)

INTAN NADZIRAH said...

setuju2 :)

Aslina said...

yesss.... orang camtu bila baca blog dia rasa macam nak lempang laju-laju je.

padahal kat umah ke bila cakap takde plak nak cakap macam dia tulis... mau bersauk dagu nak sebut macam dia tulis...

bukan pasal skema ke apa... tapi untuk kefahaman orang lain...

just imagine bila nak translate sebab kadang2 ada jugak kawan2 dari negara lain tumpang baca... kalo tulisan camtu celah mane nye nak translate... haha...

Jeely jelly said...

saye nk ikot lah tips awk nie ! :)

encikReza said...

salam

minta izin utk link artikel ini ke dalam blog saya..

misrerama said...

memang xbes kalo baca yg da tulis ew2 ni....pening lak kdg2 tu..haih

A t C said...

menyokong 100% ;D

♀ Perempuan Manis said...

sangat2 setuju elia dgn sbb2 perlunya ayat penuh dlm belog. untuk memudahkan pencarian di google, dan juga belog kita pun tersenarai sama..why? ayat kita memang ikut sebiji2 perkataan yang orang sebut ^_^..lagipun, ia menggambarkan kematangan seseorang bloggers, bak kata elia kan...

nama.aku.lynn said...

elia!sngat2 like entri ini..hahah..setuju habis..'ohhh!ai tak sukewwww la ewwww ewww nii..' lol

aii ros warna-warni said...

sejak saye bace blog akak nie,saye da ubah care penulisan dalam blog...thanks!

Miss Sunshine said...

setuju dan sangat setuju....
Tapi, ade orang kate saya mmg skema pun.. huhu.. kdg2 dah terbiasa buat ayt skema2.. hehehe

pinky pinkle said...

agree:))

.miradila. said...

saya lagi suka ayat skema!!haha

saya ada entry psl anway hadi jenguk la blog saya

merdelpunyerstory.blogspot.com

♥yaya budak suka embun♥ said...

SEO :D

azizul said...

setuju juga..lepas ni nak kene penuhkan ejaan pulak laa..

Entri Terkini; aku ni giler bola ke atau gila vespa

Eera Shera said...

betul2..nampaknya pas ni kena la tukar gaya penulisan..huhuu

missina said...

betul2 tu,,ada gk pakai singkatan tapi masih bleh difahami lg,,keep it up,, klu rajin singgahla blog sy,,tq http://missina08.blogspot.com/

moi chan said...

saya pun suka ejaan penuh macam nih. sbb saya suka menaip. :)

143me said...

assmualaikum kak elia...thats funny baru je bulan lepas kwn fb sy post video tu..he is very funny
and yes i do agree with u!!!

cikcleopatra said...

sangat setuju ohkey!!! ;)

annisabdullah said...

elia pon gila ANUAR HADI ke???
hahaaa :)

nuui said...

Yea sy pun memang jenis menulis dengan panjang. Tidak kira melalui blog atau sms. ;) Kalau sms tu sekali hantar mencecah 2 pages jika pendek. Dan ber-pages2 jika panjang. ;) *mmg tak biasa nk menggunakan short-form* sebenarnya tak pandai nk menggunakan short-from kecuali kpd perkataan2 tertentu saje. ;) Cth : mmg,Saya(sy),jgn(jangan). heheh. chop! ni pun dah panjang.. hehe.... u take care. *new reader*

Amirah Sabarudin said...
This comment has been removed by the author.
Admin said...

Absolutely agree!

Blog Widget by LinkWithin