Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Sunday, March 13, 2011

Berangan nak jadi model tudung

Haritu Kak Lela ada offer saya untuk jadi model tudung untuk website OnlineHijab. dia juga kata dekat fanpage OnlineHijab tengah hot buat Talent Search for a Muslimah Model. dia beriya-iya suruh saya masuk. katanya, steps dia senang je. nanti saya bagitahu.







Amacam, ada gaya tak?










Boleh jadi model tudung tak??


hahaha... tak payah jawab saya jawab sendiri..

Udoh-udoh le tu..hentikan le man...


Walaupun it sounds interesting but i have to nicely turn down the offer. sebab macam tak sesuai je Elia nak masuk contest camtu. kita ni dah la tak bertudung. tapi nak jadi model bertudung.. cam tak sedap je rasa.

ya.. bila sebut pasal tudung saya tahu ramai yang pelik. Elia ni freehair ke pakai tudung?.. gambar kejap2 pakai kejap tak.. mesti korang konfius kan??


Frankly speaking, at first i have no intention to wear the hijab... for me, i think that im still not ready yet to wear one.. pernah gak pasang niat, once dah kawin n dapat anak saya nak pakai tudung..


Tapi tanpa dijangka, rasa macam perasaan tu makin hampir je.. suka tengok orang pakai tudung n baju yang sopan.. sejuk je tengok.. dalam hati terdetik.. teringin sangat nak jadi camtu.. selalu je beli tudung, shawl, syria kat kedai tapi simpan je tak pakai..

Then, masa mula-mula kak Lela offer nak sponsor tudung tu i was like velli velli happy sebab mesti dapat tudung yang santek-santek. mula-mula tu pakai just untuk bergambar je.. masa tu ramai la yang puji.. cantik la, cute la, sesuai la.. ada beberapa gak yg sound suh tutup terus la.. masa tu tak terbuka hati langsung. apa org cakap, masuk telinga kiri, keluar telinga kanan..


tapi kuasa Allah.. suatu haritu, tetiba rasa nak terus pakai je.. maksudnya rasa macam dah sampai seru je..

so i start pakai tudung time kelas.






then masa i balik KL tetiba nak kua haritu i pakai baju lengan pendek.. tetiba rasa cam tak selesa.. then i capai blaus i tukar baju then sarung tudung..


Semua kat rumah cam dah pelik. bila tnya, i jawab simple je.. "saje"





Ni kira baru je 2-3 hari start pakai.. kira dalam tempoh percubaan la..

so far so good.. Alhamdulillah











Tapi ingin ditegaskan kat sini. saya masih dalam tempoh percubaan. macam baby yang baru nak belajar berjalan.. mesti kena merangkak dulu..



kadang-kadang dia akan cuba untuk berjalan, tapi kadang kala tu dia akan jatuh kejap dan merangkak dan cuba yang terbaik untuk bangun berjalan balik.. dan bila dia dah boleh berjalan, insyallah dia akan terus berjalan...






Kita manusia biasa bukan Maksum. tak lari dari melakukan kesilapan. harap anda sudi memberikan ruang untuk saya merangkak dan cuba untuk berjalan.. =)



Oh ya! Korang semua jom lah like fanpage HijabOnline ni kat FB dan vote for the contestant!


*semua tudung dan jubah dalam entry ini adalah tajaan Onlinehijab.com

93 Surat Layang:

☢ c i k k i a h tukaNg X-ray ☢ said...

cantek elia pkai tudung <3<3 <3

Ti said...

gd luck elia.
you'er looking good wearing hijab tau. hee~

fuzzy yana said...

totally agree ngan kak elia....
baby step pom x perw as long tak penah luperw niat untuk berhijab penuh satu hari nanti...
go akak....yana always support akak...

amny.. said...

elia bila bertudung lagi cumey...=D

i like2x!!

aliya boboy smith said...

good luck , sista ;)

MiSs kIkIn said...

nicela elia u pkai tudung...
cantek...

keep support u...

norfadillah said...

yup... cam saya juga...

kalau dah sedia, confirm akan kearah tue..
Semua orang nak berubah.. =)
insyaAllah...

cik amiey said...

elia ag comey bile bertudung.. ;)

alinac lover said...

alahai..nmpk sejuk je haa pakai tudung..sweet je~

teruskan..smoga lebih slesa dgn penampilan begini ya~

muah!

NUUR AN NOR said...

bila pakai tudung muka elia mcm kakak awak. nuur suka time elia pakai jubah hitam. ermm..jubah tu ker yg ur MIA belikan masa dia wat umrah dulu?

ili najihah said...

alhamdulillah if kak elia pakai tudung . sweet sgt , comel pon ade . hope niat kak elia tuh menjadi .

Kinot Awi said...

alhamdulillah...i sapok biki u 199% dear..siyesly..welcome to 'tudung wearer club' k. haha.. sejuk ati i bace entry u yg ni.siyesly...alhamdulillah elia! gud job. bravoooo... :)

AyinAyob said...

siyes comel!

eramni zulkifli said...

teruskan usaha kak elia .. chaiyok2 !! change for good is not a crime . . =))

cik ida said...

tahniah

HATYCIKNUURUL said...

Alhamdulillah,..hope so Elia berhijab,.amin,.hehe

♥♥LiSsA♥♥ said...

ELia cantik bertudung. keep it up!:)

sri rahayu mamat said...

alhamdulillah..:)

Norhafiza Yusoff said...

intention la bukan attention dear :)
ok la tu kan utk 1st step
slow2 blaja
slow2 replace gmba u yg masa2 freehair dlu jd bertudung
slow2, i mean maybe tanpa org perasan drastik sgt
mesti nnti u lg tenang

Gimi said...

Alhamdulillah...elia cantik pakai tudung..ada iras maria elena

Nurul Hidayah said...

Insya'allah.....Semoga Allah bukakan pintu hati Elia untuk betul2 berubah~
Chaiyok2.... =)

waalllaa! said...

nnt bila dah pakai tudung, letak gambar yg menutup aurat je lah kt Fb or blog ke..or kat mane2 la.. takut nnt org mengata n still dpt dosa even masa tu u dh pakai tudung if u still letak gambar yg menampakkan aurat..jangan jadi cam org lain tau, pakai tudung tp lam FB gambar tak pakai tudung la..lagi sexy pun ada..tp kat luar pakai tudung..xmo la cam tu..u dh dpt seru la tu kot..perlahan2..nnt lama2 biasa la..n betul gak awak tulis lam entry tu, bila dh pakai tudung xelok la pakai lengan pendek lagi..aurat still nampak kan? alhamdulillah awak dh ada niat utk pakai tudung..insyaAllah berjaya..kalau kita nak dapat hidayah, kita kena berusaha cari hidayah tu...hidayah tu tak kan dtg kalau kita xberusaha ke arah tu..semoga berjaya!

pinkishgurl said...

wahhh...gud gud.cantek sgt bila pakai tudung...

waalllaa! said...

anyway, saya ade jumpe sorang ni kt FB..i'm not too close with dat girl n seriously sgt geram ngan pompuan tu..dia tu actually freelance make up artist..masa mula2 blog u ni naik ritu, bukan main dia kutuk2 kt FB dia..pastu bila org marah kat dia, dia boleh plak cakap "this is my wall, n 100% is my wish, so jgn sape2 pun ganggu dia nak cakap ape pun" n saya boleh gak nak cakap, kalau tu wall dia, n this is blog u, so u punyer hak la nak cakap ape2 pun kan? mmg geram giler kt dia tu..dia bleh plak ckp, kalau xnk bace ape yg dia postkan so xyah la bace, pastu bleh plak pegi kutuk2 org lain..kalau tak nak bace tak yah la bace kan?? mmg budak tu mmbuatkan ramai org hangin ngan dia..tgkla nnt biz dia mesti merudum punyer sbb lately ni dia asyik marah org je kt FB dia..pdahal kt situ ramai kot customer2 dia..maybe org dah xnk dah carik dia sbb perangai camtu..pelik la manusia cam tu..xboleh ditegur,,tapi ngumpat org..kutuk org nombor satu.. kira numpat jugak la dia kutuk2 u kt FB tu..jadi platform utk dia mengumpat..huhu..Elia sabor yea..org ngumpat kamu..kamu dpt pahala..pahala free..hehe

♥yaya budak suka embun♥ said...

cantiknessssssss :D

♥yaya budak suka embun♥ said...

cantiknessssssss :D

dianesna said...

cute elia pakai tudung...
xpe,slow2..insyaallah lama2 pakai la terus..
saya pun macam tue jugak,starting pkai tudung pegi klas je...=D

shahsyaz said...

dengan harapan yg penuh tinggi, elia istiqamah ye dlm pemakaian tudung..jgn risau...kita mmg bermula dgn kecil dan musti di akhiri dengan kebesaran..so, sy doakan agar elia sentiasa istiqamah dlm pemakaian tudung neh taw.. jgn mudah putus asa taw..

reff_kubis07 said...

Elia Short & Sweet...comey elia pakai tudung.Terserlah kedewasaanmu~~hihi comey (^_^)
(ikhlas tau ni bukan akak bodek)hahaha..

~NaNa~ said...

cute elia pakai tudung...
xpe,insyaallah nanti pakai la terus tudung tue,slow2 je...
saya pon starting pakai tudung pegi klas je dulu...=D

http://dianesna.blogspot.com

Anonymous said...

thniah,mbruk..saudari maju setapak mnjd muslimah..insyallah..
'hidayah ssh dtg jika ditunggu..tp ia akn senang dtg jika di cari'..mge saudari trus dibukakn hati..mge sntiase dlm rhmat n naungan ILAHI..aminn..
p/s;but u seem really nice n good in hijab.=)

itekkiut said...

welcome to the club.harap akak teruskan niat baik tu.amin.moga dipermudahkan.

PUTRI ALEYA said...

cantek elia bertudung
sweet sangat2
:)

miss dya vee said...

manis....

nanakimie said...

keep it up dear!chumeyl jew:)

da[Y]un said...

komen dayun la kan kak elia..takpe kan panggil kak? hehe,
tudung yg dlm gamba first tu cam tak sesuai ngan kak elia, tp yg lain nampak cantik. masuk ngan bentuk muka.
teringat pulak gambar yg kak elia pakai shawl hitam,masa tu bergambar dlm keta ngan MIA..sweet nampak kak masa tu.

bebellagi:sebaik-baik amal biarlah berkekalan biarpun sedikit. bertatih sedkit2 demi sedkit..huhu

soul of math said...

kakak ELIA...hope terbuka pintu hati akak untuk bertudung..saya doakan...
akak cantik pakai tudong..

cikhany :) said...

kakak elia memang comel pakai tudung
:)
kite doakan yg terbaik utk kakak .

cikhany :) said...

kakak elia memang comel pakai tudung
:)
kite doakan yg terbaik utk kakak .

sepatu merah jambu said...

gud try elia.. :) hopefully u akan kuat tuk teruskan imej bertudung neyh.. :) luv u!

teddyuna said...

cntik gila :)

teddyuna said...

elia jom kita lumba nak?
siapa kurus dulu? hehe..

personal blog said...

Ikhla cakap, Elia memang napok 99 kali ganda lebih ayu, manis dn angun bila bertudung! Akak harap, mudoh2an Elia terus selesa dgn tudung tu, Insyaallah ;)

dyg said...

makin cute la Elia pakai tudung..anyway,congratz skg da pakai tudung.. :)
ce Elia pakai shawl..mesti gogeous gitu..huhu

Si Comot said...

Kak Elia...
Terus pakai tudnug larh..
Nampak cun + cantik + comey...
;D

nurAMALLINA said...

saya suka kalau akak pakai tudung. cantik sangat :)

Lulu Rahman said...

amin :)

MerLe said...

alhamdulillah..cantik elia pkai tudung =)

chenta hearty said...

kamu sangat comel bila bertudung..=)

cikcleopatra said...

Alhamdulillah..wanita islam lebih manis dengan menutup aurat! itu kan perintah Allah..wajib lagi!

emMa saRdOn said...

cantek bertudung :)

Nur Nazurah said...

Datangla ke Lolywardrobe Collections~
Tudung murah2 dan ekslusif tau..

http://lolywardrobe.blogspot.com

SITI SHURAZIRAH SUKHUR said...

xpe elia..at least u ade simpan niat nak bertudung..and now u pun dah try pakai..so keep on going k..u look more sweet bile bertudung..encik apex pun mesti suke tgk..heee :)

Mira Amirudin said...

cuba-cuba smoga berkekalan...amin ;)
semua nak elia bertudung... ;)

♥phoenix♥ said...

manis cik elia bertudung,,,terserlah imej muslimah...moga berkekalan hendaknya...insyaAllah

ain zuraini said...

Alhamdulillah & tahniah..mudah2an berterusan hingga akhir hayat yek..

Fatin Faheyma said...

mungkin dh tiba masa untuk cik jejariruncing berhijab pulak...hihihi.. tp jgn risau, walaupun berhijab, cik jejariruncing kelihatan lbh ayu n cantek

Maziah said...

sweet...semoga Allah berkati niat awak tu.

mummy_iman said...

comel elia pakai tudung.. makin manis pulak tengok.. harap2 akan kekal begitu lah yer.. masih berharap balik kelantan akan terserempak dgn u all berdua.. heee

cikmimmie said...

alhamdulillah...rasa suka sgt elia pakai tudung..semoga niat ini akan berterusan okay...

name sebenar saya zullaiha zainol said...

suka gila tgk elia pkai tudung..manis..chatek... :)

blogger gurlz punye ! said...

alhamdulillah...
sweet sgt pakai tudung,,
hope berkekalan samapai bila-bila..
amin..:)

~mAmA aZiE~ said...

elia lawa pakai tudung huhuhu..ske tgk..kalo kekal kn ngn imej btudung pown xpe gak hehehehe....mst apex ske elia pkai tudung :)

aZeeMaH said...

cantikkk sgt...lg manis dari sebelum nih tau! moga2 berkekalan...aminnn

cik fza said...

kak elia nampak cantik bila pakai tudung..
teruskanlah niat baik tu.. :)

Nabilah Sensei :) said...

cantek la kak elia pkai tudung!!!
Seyes chantek.... Sye doa akak trus pkai tudung cmnie :)

SAFIYAHzulkifli said...

akak lawa lahh :)

cik bit said...

good job dear..
mmg nampak sweet bla pakai tudung
pakai tudung kerana Allah 2 yg terbaik kn?
mula dgn meniarap..nanti kita akan berlari..
kalau tak mula..bla nk sampai kn?

Islam tu cara hidup, bukan sekadar agama anutan. May Allah bless us :)

anaMuslimah said...

Betulkan niat, mulakan dengan Basmalah-Bismillahirrahmanirrahim-
minta petunjuk dan hidayah dan taufiq yang berkekalan dari Allah, InsyaAllah Dia akan merahmati niat murni akak..teringat satu nasyid Raihan

"bila selangkah kurapat padaMu, seribu langkah Kau rapat padaku.."

-ini sangatlah betul
Alhamdulillah perubahan ini juga berkat doa semua yang menyayangi kak Elia, yang nak lihat kak Elia selamat dunia dan akhirat.. bukankah tugas Muslim itu saling mmberi peringatan dan mendoakan?
Last but not least, kecantikan kita biarlah khusus untuk sang suami sahaja....
**Tahun ni kak elia 21 or 22??**

우미 칼솜 said...

Kak Elia, it looks good on you :)

Yeah, just like me dulu.

Tak kan secepat tu kita berubah.

Tapi inshaAllah seruan tu akan datang.

Allah sayangkan hambaNya :)

Just.wanie said...

huhuhuh x pe pelan2 laa .
comell!!!

*~Miss Lisa~* said...

Alhamdulillah..mmg nampak lebih manis bertudung..semoga elia istiqomah ya..:) tak apa slow2..sebab kalau terlalu drastik,takut kembali kepada tabiat yg lama..nauzubillah minzalik..hmmm.nanti kalau dah pakai tudung sebetul-betulnya,harap2 elia tukar gambar dulu2 yang tak pakai tudung..macam komen blogger2 sebelum ini..satu lagi,untuk elakkan fitnah juga. o:-)

Amierah! said...

comel lah akak bertudung :)

~ fiezaafiez ~ said...

1st tym komen kt cni..hee
neway..akak nmpk sweet btudung..
(ikhlas ni)

insyirah (kegembiraan) said...

assalamualikum Elia..
Elia pkai tdung nmpak manis sgt2.
n hope one day,,
awk akn pkai tdung scare stiqamah..
amin..
sye doakn yg trbaek tok awk n Fahmi..
amin..

Elia Si Jejariruncing said...

tq n insyallah sy akan mencuba jadi lebih baik..

pasal gambar2 lama tu sy akan cube buang yg mana boleh.. tp mungkin xsemua la. byk kot..hrp smua fhm

Akma said...

first time have time to comment on ur blog elia...okay what jd model tudung coz kalau kena gaya nnti org tersuke kt tdung yg u pkai org akan bli dan pakai...so u dpt byak pahala kan...kan...kan...(klu tersuke kat u nti susa la i nak jwb kt ur MIA kan :p)

ا ڬيرل تيللس الل said...

"then masa i balik KL tetiba nak kua haritu i pakai baju lengan pendek.. tetiba rasa cam tak selesa.. then i capai blaus i tukar baju then sarung tudung.."


Elia, that was a good sign. InsyaAllah, niat yang baik akan dipermudahkan Allah. Kalau nak bergantung kepada kekuatan sendiri utk terus istiqamah dengan perkara baik yang nak kita buat, mmg payah. Jadi setiap masa selepas solat kena pohon kpd Allah moga Dia terus beri kita kekuatan untuk memperbaiki diri kita dari hari ke hari. Minta agar Dia ingatkan kita di saat kita mula rasa malas dan alpa utk istiqamah....

BabeNazeeha said...

cantik la sis pakai tudung..sweet sangat..hehehe..

Hajar Yumi said...

memang frankly speaking..kite suke tengok kak elia pakai tudung...chumill sesangt!!!!!!

LovelyForever said...

saya rasa memg patut anda bertudung...kerana ia sesuai ngan wajah anda yang ayu gitu....dan memg sesuai lah ngan pakwe anda yang telah pergi ke rumah Allah...bukan apa sekurang2nye org xpdang serong pd anda....renung2 kan lah dan slmat beramal..heheheh peace...

Kancilbiru said...

sweet je...macam irma pun ada...:)

mieraNawi said...

xpew elia merangkak ke berlari ke, asalkan kite cube sedaya upaya cuba untuk memperbaiki diri... sgt sopan dan ayu gmabr2 d atas... chaiyyokkk... tanamkan azam dalam diri untuk terus mcm tu...=)

eyezaIzar said...

elia cantek pakai tudung..
suka cara elia..xready jgn push diri sndiri..nnti smpai lah tu seru nye..
go elia! :)

the sun said...

salam elia. sejak mula2 'kenal' elia lagi kak doakan elia berhijab. elia baik sgt insya allah, dan bila elia berpakaian menutup aurat dengan betul, insya allah hampir lengkaplah kesempurnaan elia sebagai muslimah. bila kita ikut perintah tuhan, insya allah tuhan menjadi semakin sayang. kalau kita langgar, seluruh bumi dan isi akan melaknat kita.

dan satu lagi, elia kena slow2 buang gambar yang tak menutup aurat ni di blog fb atau mana2 saja. elia dah usaha untuk buat baik, maka elia kena tinggalkan semua benda yang boleh membuatkan elia berdosa dan terfitnah.

elia, perempuan yang baik dan cantik secara hakiki, adalah perempuan yang menjaga dirinya daripada api neraka. marilah kita sama2 sayangi diri kita supaya diri kita yang cantik ini tidak akan menjadi bahan bakar api neraka kelak.

bermohonlah sebanyak2nya kepada Allah supaya elia ditetapkan hati dan dikuatkan iman dlam menutup aurat ini =)

salam sayang dari peminat elia ^^

Hana said...

Elia, u loook so sweet wearing tudung..
lagi comel tau...
insyaAllah,Allah akan membantu hambanya yang ingin dan berusaha untuk berubah ke arah yang lebih baik...
even sy sndiri pun blm lg perfect,pakai tdung tp still wearing short sleeve shirt..most of da time mmg x slesa,so i choose to cover it with cardigan or inner shirt
menutup aurat x bermakna kita x blh berfesyen kan ya?
let us wish ourselve all da best to become a good muslimah...;)

Kara Badri said...

insyaAllah dpt punyalah hidayah...
CHIAYYYYIIIOOOOKKKKKKK KAK ELIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

cik nur said...

pakai tudung comel jaa
hurm kalo boleh kerap kan la pkai insyallah nnt melekat la :)

Anne Ladyburd said...

dear...
u look very beautiful la wearing hijab. Go on ok. u're look very nice seriously :) memang boleh jadi model lah! hehe :D

NaDwa said...

eehehhehe kakkyaa.. sweet kak pka tudung.. jmpe smlm pon tgok wahh sweet nye kayaa pkaii tudung tu.. lmbutajer muker.. heehhehe

syuhadah azri said...

Wahhhhh,lawa lawa kak elia pkai! hehe
Kite doakan kak elia kayh ? :D
MIA u kata apa? mesti dia suka kann? hehehe

humayraa said...

Ma sha Allah..........
soooooooooo sweeeeeeeeeeeeeeeeett dear..

Elia, teruskan niat murni itu..ummi sokong dari belakang.....

Xprezzo said...

Alhamdulillah...baru jupe post bila saat kak elia nk pakai tudung..waahh...drastik gak bunyi nyer..hehe..walaupun kak elia mybe xbace post sy ni,tp sy sbg blogger gak doakan hasrat murni ni dipermudahkan Allah s.w.t..semoga akak teruskan perkara yg sememangya wajib bg muslimah..ni mungkin blog yg sesuai utk kak Elia rujuk utk panduan..
http://wanitamelayuseksa.blogspot.com/

Blog Widget by LinkWithin