Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Monday, January 24, 2011

Nak tukar lain la pulak





Hahahahhahaa.. sebelum nak publish entry ni nak gelak giler-giler sebab saya ni memang giler. slumber derk je post picture henpon mangsa ribut petir ni .. ye.. yang picture bawah ni ialah my henpon. nak lebih skema, telefon bimbit saya. Usia dia dah lanjut. bagi sebuah henpon memang dah mencapai tempoh matang la. kalau tak silap this phone i dah guna more than 3 years. owh. kamu sangat berbakti kepada keluargaku. kenapa? sebab hp ni dah pernah digunakan oleh my Bunda. then saya beli from her then i guna as my second phone. lepas tu ada satu masa tu my sis punya hp hilang. kena curi so dia pinjam hp ni. lepas dia dah dapat beli hp lain barulah saya guna balik hp ni. so faham-faham lah kenapa keadaan hp ni sangat la seperti tinggalan perang dunia kedua.




tapi saya sangat sayang hp ni. cuz keypad dia kewwwlll... best tekan tekan. memang menaip pon lebih laju la. sebab keypad dia soft. tapi tangan saya yang kasar dan ganas menaip macam hape je menyebabkan keypad dia pon luruh satu persatu. sekarang nak taip speed dah tak macam dulu. hp yang satu lagi pon camtu gak. yg cyber-shot tu pon dia punya keypad dah keras. susah nak taip. kesannya bil melambung sebab malas nak taip SMS lalu even small things pon nak kena call.


Dari kecik. from the first time pakai hp. walaupon hanya Nokia 3310 masa tu, saya sanggup ikat perut untuk kumpul duit beli sendiri. dah la time tu nak beli starting pack simkad pon mahal. dekat seratus lebih hengget kot satu starting pack tu. tapi memang sepanjang hidup ni tak pernah saya mengharapkan duit sesiapa untuk beli hp. selalu beli hasil titik peluh sendiri. walaupun terpaksa kerja jadi salesgirl berdiri 12 jam sehari, lepas dapat gaji duit habis beli hp pon takpe. puas dan tak kacau duit sesiapa.



tapi saya tak macam sesetengah orang yang akan tukar hp every month. sebab nak up-to-date with the latest trends. setiap kali keluar duit PT, tempat pertama yang nak diserbu ialah kedai henpon. setiap kali new sem semua nak tunjuk henpon baru masing2. nak makan pon sengaja letak henpon atas meja walaupon pakai handbeg. ye la.apa guna beli hp mahal mahal kalau tak tayang ye dop? tapi bila nak makan order air kosong je. takleh nak belanja sakan sebab duit PT dah nak abes.huhu. kelakar la tengok orang orang ni.


As for me kalau ikotkan tak kesah pon nak pakai hp ni lagi selagi ia masih leh digunakan. buat pe nak malu. bukan kita curi duit orang pon nak beli hp ni. semua duit hasil titik peluh kita sendiri. tapi memandangkan hp ni pon dah start buat perangai uzur dia, mungkin dah nak menopaus la asyik hang je. sangkut and kadang kadang selalu terpadam sendiri. jadi ini mungkin petanda dimana saya kena tukar hp baru. at the moment i dah ada model2 pujaan dalam kepala otak ni. saya akan beli hp yang boleh memudahkan saya untuk update blog atau status fb or even dah boleh la nak ber-twit twit ke lepas ni ke... huhu. tapi hopefully dapat la nak beli hp tu cuti raya cina ni. nanti nak pecahkan tabung Nuffnang dan sedikit dari tabungan saya. harap-harap dapat la beli henpon2 tu.

siapa ada hammer saya nak pinjam? ;p





:: allaaaa... lolipop comel yg gantung ni dah tercicir kat mane tah::

46 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

HEHEHEH.. OKAY LA TU DARI TAK DE HENSET LANGSONGG (ERRK,WUJUD LAGI KE ORANG TAKDE HENSET?)

YUYU TAK JENIS GILA SEMUA TU.. CUKUP HENSET TU BOLH MESET DAN CALL.. SUDAHH :)

myra anne said...

eh,henpon kite dua sumpah sama. hahahaha.. keliling yg bulat tu dh ilang. keypad tgh yg bulat tu kte punya dh hilang.. aritu tercabut tampal pakai gam tp hilang jugak las2. haha.. button utk camera pn dh xde..ade keychain yg loceng2 tp loceng ntah ilang mn..

tp sayang jugak kat henpon cabuk nih..xtau bila nak tuka yg baru. hikhikhik..

*x sangka ade jugak org yg henpon sm cm kte.

MaiZerry said...

handphone tu da boleh da msuk 'muzium' (dlm almari cermin) haa..
lollipop tu ea.. ade jumpe. tp da mkn. sorry.. huhu :)

afni+hafiz=dani said...

rasa nye semua sony ericsson mmg mcm tu kot..hang je keja die.dulu afni pkai sony gak,dkat 3 taun duk hadap die punya hang,kdg2 tgh on call, smpat lg terpadam.end up, beralih ke nokia..lega gile..tp new model nokia nie kalo stakat memory 2gb, jgn harap la bole run smoothly..sbb byk application canggih manggih..ape pun 3310 gak the best..haha..baling anjing pun lekk jer =)

Mr. Swift said...

Woohoo. Classic semacam je HP tu.

Wallpaper best sekali. :)


Psst! : HURRY GIRLS! The Most Unacceptable Contest Ever In 2011!
Psst! : Opocot! Girls Favourite Quotes.
Psst! : Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!

alin~hazlin~ said...

elia.. l0lip0p tu seyes... same.. hahha
tp sy punye p0n da hilang..

Mr. Swift said...

Keypad 'luruh'?
Lolz bestnya keyword. :p




Psst! : HURRY GIRLS! The Most Unacceptable Contest Ever In 2011!
Psst! : FUNNY! Apa eh yang berlaku kalau Facebook dah tak hot dah?
Psst! : WOW!Bukti Orang Israel Support Orang Melayu Takdelah Teruk Sangat Kut. SERIOUS!

~ We Care! We Share! ~ (" , ) said...

Mmg gelak tgk entry ni. Bukan xmampu nk tukar lain..tapi sememangnya hp tu bnyk jasanya. Ia telah bersama suka duka. Klu dia leh ckp ~ mcm2 dia leh story..Ngalah blog jejariruncing!!!

and ya..plz do replace it dear. It's time la..hehehe..sedih tgk.

BUT If u get a new one..dont throw away the old one! Keep it as part of memoir..;)Jasa mu dikenang gteww.. :))

MéuzAngelo™ XXIII said...

kalo dulu henset aku yg paling canggih la di kalangan mmber2.. xperia x1 tuh.. haha

tapi skrg mmber2 aku sume pakat beli iphone.. ok, henset dh ketinggalan.. haha :p

eh, ade twitter ea? mane link ek?

http://www.twitter.com/meuzangeloxxiii

melin said...

haha .
part yang guna duit PT beli handphone tapi order air kosong tu best ! kuikui . ;)

da[Y]un said...

walawe..comelnya keychain nset tu E♥F..
nak buat jugakla..hahaha

Cik Tqah said...

alala..suweetnye keychain kt hp die.. nak jugakk

Yuyu Johanna said...

hye dear,

kadang mmg nak beli yg baru, tp yg lama lebih ade sentimental value.suka lollipop comel tu! =)

anyway,nice to meet you dear...dah lame subscribe blog elia.nice!

Aida The Pink Goddess said...

awak ni sgt comel elia! KF is such a lucky guy.

Mira Amirudin said...

mse utk tukar fon!!huhu

Puan Besar Shag Yahaya said...

Alamak. Cakap pasal HP. Shag punya HP tak charge. Dah dekat seminggu off =.='

Elle JmDean said...

hhehehe cumel gle hp u... pakai smpi rosak ekk... bagos2... i folow u k! thanks :)

saperakue said...

yezza duet pt buat beli hp.. senario biasa tu elia... da jd trend stdn kita da..

last beli hp baru masa form 4.. skarang da umo 21.. sbb hp pun skadar nak call n msj jew pown =)

Amalina Azman said...

hahahaah sama la mcm phone i skg ni. but i punya colour pink. best kot phone ni. but too bad takde radio je. heheee

bella bellitos said...

kak ya, kte same la..i mean bab mls nak taip msj sbb keypad keras..haha..ps2 xsampai stengah bulan bil da over limit sbb slalu call.kui2

Diya Edhayaa said...

tertarik dgn E&F kt ujg fon 2.. hehe..
tp, mmg btol pn, wtpe nk tuka2 stiap kali dpt dwet PT..
gune je slgi boleh gune , mlainkn dh idam sgt fon 2..
emmm.. elia nk beli model apelah ea... :)

Lyeanna Wana said...

saye xde enset..fakta tuh~~
=) suke ngn kak elia..xyah mnx duwetorg kn, belik je sndirik

Ezzan Yusop said...

fon kita sama lah elia...hehe. ezzan punya fon pun lebih kurang dah rabak jugak lah. keypad pecah hihi. mmg dah masa tukar...ezzan pun memang nak tukar, baru je survey2 fon hari tu. huhu.

Syue Mustafa said...

kalau nengok dari rupa fizikal tu memang elok sangat ler tukar h/p baru. Kesian dia. Diapun nak merasa pencen jugak. :)

me suya said...

a ah..Suya pun sama cam elia.. Beli handphone bila dirasakan yg lama dah xleh nak pakai.dulu masa sekolah ade ikut trend kan.. pahtu tak kemana. Kesian mama jek kasi duet anak duk perabiskan..Hehehe

btw, malam kelmarin.. hari sabtu malam ahad kot.. SUya nampak elia n apex n friends lepak kat tepi sungai..Cuma suya tgk dr atas la.. Since suya stay kat ridel hotel^^...comey jek tengok kamu^^

hankyfunkyzy shop online said...

ada hp cabuk je.. khas untuk call masuk ngan sms je. huhu

hankyfunkyzy shop online said...

ada hp cabuk je. untuk call masuk n sms je. huhu nokia 3310

CeNta Maya said...

suka baca kisah elia...so funny hilang stress bc lawak2 skima elia toh hahha

Noni@Noraini said...

ok gak le enpon tu,saya nye nokia basic je... itupon sampai ke serat dunia saya bawak ngeee

ekyn ashikin said...

ahahaha.. hp dlu 3310 kalau baling kat orang pun sakit kan.. mahal pulak tuh..

Hezesuze said...

weols pun tak kesah hp murah ke mahal janji bleh buat call & balas2 sms udah ler..huhu

Elia Si Jejariruncing said...

ramai jugak yg sependapat dgn kite ye..memang hp tu best..kalau dh tukar nnti pon xkn buang hp tu..simpan muzium..huhu

Marya Hana . said...

mane pegi tah henpon kaw yg warne pink dlu 2.. haha

ni aku rase henpon kaw lepas spm.

AyinAyob said...

eh eh sijejari runcing. thanx follow my blog. hehehe. malu nye blogger terhebat sudi follow my blog.

dah lah banyak post pasal kamu and fahmi. jangan marah eh. gurau je sume tuh. :)

kasih said...

hp aku nokia 5610.. dah 2 tahun pakai. sokmo hang dah dia. ingat nak tukar baru gak. tukar hp baru jom?

elia, act aku bukan la follower tegar ko.. baca blog ko pun.. just suka2 je.. tp kan, ko & apek dah jd inspirasi tuk aku wt cerpen baru e-novel aku.. hehe.. klu sudi, bacalah ye..

My Incik Apex

tapi takde royalti nak bagi.. hehe

shashacatering.com said...

Salam Elia,

Saya rasa dah time untuk tukar h/p tu. Nanti jangan lupa tunjuk gambar h/p baru tu ya.

Good luck in your study... ;-)

::ienafazlyna:: said...

cantik keychain lollipop tuh

amalcollection86 said...

Cik Elia, sy still pkai nokia 3310 sampai skang tau hehehe tunggu bajet lebih skit nak tukar samsung galaxy tab hehe berangan kan :P maybe hp awak bateri die dh rosak kot. hp 3310 sy ni dh bnyk kali gak tkr bteri sekurng2 nya 2 kali setahun :) errm..cik Elia jmput laa jenguk ke blog sy yg xseberape hehehe join contest kat ctu. klu lucky ade hadiah istimewa yg mennti :)

nazrul ashraff said...

haha...ad fon yang ley amik pic, dgr lagu..2 pn da ckp..gila ke hapa nk follow trend.hee..

farhana said...

betol elia..
cam sy, sy suke simpan koleksi handphone dari dulu sampai skarang.
saje nak tunjuk kat cucu..hee

btw. beli ah iPhone

farhana said...

betol elia..
cam sy, sy suke simpan koleksi handphone dari dulu sampai skarang.
saje nak tunjuk kat cucu..hee

btw. beli ah iPhone

kero said...

famous r ye skang..
masyukk

Aslina said...

henset akak (wah geli nak cakap diri ni akak) da masuk 3 tahun jugak gune... tapi still orang ingat tu enset baru *muka bangga*

padahal dorang tatau betapa suffernya enset tersebut idup selama 3 tahun ngan saye. nasib baik la beliau masih setia tak buat hal macam2 sangat.

cik eira said...

akak ,
saja usik2 manja hehe

http://cikeira.blogspot.com/2011/01/kantoi-kfcm-ada-awek-lain.html

Farhana Zainuddin said...

comel je hndphone tuh.. selagi boleh gune buat ape nak tukar kan tapi sebab hndphone tuh dah menunjukan tanda2 nak menopaus jadi tak ada hal kalau nak tukar yg baru! sweet je keychain E luv F tuh! siap ade lollipop comel lagi..! hehehe ^_^

ameerzzz said...

mesti nak beli blackberry kan3.....hehe...salam perkenalan....interesting la blog anda......:-)

Blog Widget by LinkWithin