Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Sunday, November 21, 2010

Sorry tunang tak bagitahu =p






Bismillahhirahmannirahimm.. pertama sekali saya nak menyusun sepuluh jari memohon maaf kepada anda semua sebab tak sempat nak bagitahu hal ni. Harap korang tak simpan apa-apa dendam kat kitorang pasal ni.. bukan niat kami nak merahsiakan sesuatui yang baik..

tapi nak buat macam mana?


kami pon tak tahu kami ni dah bertunang!





huh?? camne leh jadi camtu??

anda terkezut?? saya lagi la terkezut?

anda tak percaya.. saya laggii la tak percaya..

tapi ni yang saya baca dari post kat FB :


Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.



Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:

"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"

Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

p/s : ternganga sebentar saya . haha . korang ternganga tak ? :D



hmm.. boleh jadi ke tunang macam ni??



Btw, sorry skali lagi kalau korg rasa tertipu ngan entry ni.. gambar cincin tu sebenarnya our couple ring.. My Incik Apex bagi bila our anniversary genap setahun.. bukan cincin tunang ye!! harap maklong!hehe



OhWellWhateverNeverMind: hehe.. teringat pulak masa My Incik Apex melamar.. *awan angan2 mula berkepuk2*

9 comments:

FATIN AMIRAH ZAABAR said...

kak yaaaa.haha terkejut temy baca td!ingatkan btol2 tunang xbagitau.haha.eh tp akceli it's a pleasant to know tht temy ngan ayeh pon dah tunang la kalo camtu ye?hahaha.sukeee

Syima Syaz said...

ha ah...mmg pun....
pernah tgk kat utube...
=)

fey said...

hahah so ni kira mcm hollywood " I DO " laa ni..cool

nasib baik tuu bukan cicin kakyah yg betul haha sbb nmpk mcm kawin main main kalau mcm tuu

fey said...

hahah so ni kira mcm hollywood " I DO " laa ni..cool

nasib baik tuu bukan cicin kakyah yg betul haha sbb nmpk mcm kawin main main kalau mcm tuu

Haa Fakihah said...

so sweetttt! hee tringat zmn kakha declare kapel ngn hasben akk dlu2. ms tuh skolah ag. dia bg cincin jgk. smpai skg akk pkai. :)

Elia Si Jejariruncing said...

hehe.. sorry kalau ada yg tertipu..acah je.. majlis tunang btol2 masih dlm planning..

Nik Nuraisyah said...

cincin tue awesome gile ♥

neesa_jun said...

macam style omputih la ni...bila lelaki tu propose...pompuan tu setuju...pasti happy gila show kat kawan2 dia ring lelaki tu bagi...katanyer.."Im engaged!!!"....huhu.omputih xder adat tapi seolah2 ikut syara' =P

Fid"s said...

Baru gua tahu pasal tunang dibawah sedar...
macamtu yep...

Blog Widget by LinkWithin