Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, November 23, 2010

How I met your Incik Apex : Part 1

Disebabkan undian korang yang nak tahu sangat macam mana Elia dan Fahmi dipertemukan, saya akan tunaikan impian anda.. kahkahkah.. cam good2 je bunyi kan..

Nak kata cerita kami ni ala2 fairy tale tu tak la jugak. agak simple je camne kami leh kenal. tapi ada jugak yang agak menarik pasal cerita bagaimana kami mula kenal, first date dan "dugaan" sebelum kami bersatu menjadi sepasang kekasih..

tapi kita cerita step by step ye? sebab tu ada part 1, part 2 dan seterusnya..

So, Are you ready kids?
aii..yaii captain~!!

OoOoOoOOOooo....

Ok. ceritanya macam ni. tanggal 08.08.09 masa tu kebetulan saya balik ke KL sebab ada dental appointment(masa ni gigi masih ber'divider' besi). appointment tu pada 9/08/09. so 8hb tu kebetulan saya keluar ngn cicik dan bestfrennya Baby. Masa tu baby ni merupakan gf kepada Zamir(bestfren Apek).. sekarang diorang dh putus. Baby ni lah yang menjadi our "Hitch" yang plan nak kenalkan kitorang. kebetulan masa tu kami dua2 single-mingle la kan..

Boleh rujuk entri yang dipostkan pada tarikh tersebut! -->http://jejariruncing.blogspot.com/2009/08/ok-i-admit-i-miss-you.html




:: Zamir n Apex ::


Baby kata.. " Haa.. apa kata kita kenalkan Ya dengan Apex? dia kat kelantan kan sekarang ni? Ya kan study kat Kelantan. Cicik kau pernah jumpa dia. kitorang pernah lepak sekali"

Saya pon ngan segan silu plus malu tapi mahu pon kata, "Ishk.. Ya bukan kenal dia pon.. camne rupa dia pon tak tahu."

"Takpe2.. baby suh dia hantar gambar"

baby pon call apex yang masa tu tengah otw balik ke Kelantan. Baby pon suruh apex MMS gambar dia. Pada mulanya apex keberatan, namun selepas didesak akhirnya dia pon hantar gambar ke hp baby..


tut..tut..

" 1 picture message received"






dalam hatiku: hmm.. not bad gak mamat ni.. muka nak macho je.. badan ketaq2.. market baek punye.. boleh la kot nak kenal je pon.. kawan.. bukan nak serious pon.. footballer lagipon.. kebanyakkannya player..bukan leh percaya sangat! ni buat teman time boring2 or transporter je la..hehehe..(masa ni memang xde niat pon nak couple or serious in a relationship)


tak lama lepas tu apex pulak minta kat baby nak tengok muka aku lak.. dia suruh baby send my pic kat dia lak. baru adil katanya

Elia: alamak.. tak tahu la nak bagi picture yang mana.. nah(bagi hp).. baby pilihkan la pic mana2 bagi kat dia..

selepas dah pilih dan hantar pic tu baru baby tunjuk pic yang mana satu dia bagi..





Elia: Ishk.. biar betul baby hantar pic ni? pic ni time aku lepas photoshot kot. make up tebal bagaii.. cam over pon ada..

Baby: alaa.. ok la tu.. tengok je nanti dia cakap ape..

tak lama lepas tu apex pon message baby..

dia terus setuju nak berkenalan ngan pompuan muka plastik kat atas tu..hehe.
kesimpulannya saya setuju nak kenal ngan mamat ni, dan dia pon setuju nak kenal ngan saya..

Baby pon bagi no hp saya kat dia untuk dihubungi..

but he didn't call right away..

keesokkan harinya masa saya otw balik dari dentist baru Incik Apex call.
kitorang borak 1st time tu pon macam dah lama kenal. mula2 suara dia cam ramah je kat dalam tepon. "aik..mamat ni cam dah biasa je kenal2 ngan pompuan camni", hatiku berbisik.

malam tu saya bertolak pulang ke Kelantan menaiki bas. kami ber-sms sepanjang perjalanan 7jam dari KL-KB. masa tu macam-macam la yang dibualkan. sampai tak tidur pon sepanjang perjalanan. sampai Machang pagi tu baru tidur.

then kebetulan saya dapat MC untuk hari Ahad tu (10/08/09). Incik Apex pon offer diri nak datang jumpa saya kat Uitm. Kira our first date la kan.. memang kelakar la our first date ni..

nak tahu?? nanti saya sambung cerita dalam part 2 ye?


Cerita disebalik cerita: selepas kitorang dah couple dan borak balik pasal our history on how we met ni baru la kami dapat tahu beberapa perkara. antaranya...

1. Mula-mula apex ingat saya ni mixed sebab gambar "market" yang dihantar tu xnampak cam aku ni melayu. memang lah dah saya mixed arab+pakistan+melayu+siam belah atok n nenek. Saya pulak mula2 bila tengok gambar market Incik Apex tak nampak pon lagi rupa "chinese look"nya.. pandai ye cover ngn sunglass tu..

2. Kebetulan lepas je dapat gambar, kami masing2 letak gambar tu dekat wallpaper. padahal time tu baru kenal dan takde apa-apa feelings pon. tak sangka kitorang dua2 buat benda yang sama.

3. Masing2 asyik ditegur by friends selalu tersenyum sorang2 je bila dapat msg. hehe. *tanpa disedari*

4. Sebelum Incik Apex call, dia dah practice banyak kali dan dia sebenarnya sangat nervous sebab tak biasa. tapi buat konon2 cool la.. bweek!! hehehe

5. Sebelum jumpa/kenal ngan apex ni lagi baby n zamir ada warning i pasal perangai apex yang sangat pemalu ni. Apex bila malu, muka dia akan blush jadi merah. merah yang sangat2 obvious! haha..

6. Sepatutnya kami ni dah lama kenal sebab Baby (masatu) dah couple ngn zamir for almost 2 years. my sis, baby punye bestfren selalu je teman zamir dating ngn baby n apek pon selalu teman zamir dating. tapi mungkin masa tu belum tertulis lagi untuk kami berkenalan atau ditemukan. masing-masing ketika tu pon dah ada pasangan masing2.

7. Kebetulan kami kenal masa masing-masing "dicampak" ke Kelantan. kalau diikutkan 2 tahun lepas, lepas SPM saya ditawarkan diploma kat Uitm Dungun, Tganu tapi saya tolak sebab jauh sangat. So saya decided untuk kerja je. Then lepas 2 tahun kerja kat Cimb tu, terdetik pula nak sambung study. dapat pulak kat Uitm Machang, Kelantan. tapi kalini langsung tak berat hati cam dulu. MIA pulak dari form 1 dia membesar di luar Kelantan. tup-tup dia 2009 dia balik Kelantan untuk bermain dengan The Red Warriors. Macam dah tersurat je kami berdua "being at the right place at the right time" kan?? Ni lah betapa besarnya kuasa Allah S.W.T

8. Kebetulan juga kami single pada waktu yang lebih kurang sama. What a coincidence kan??





Tak sabar nak cerita pasal our first date!

Part II : http://jejariruncing.blogspot.com/2010/11/how-i-met-your-incik-apex-part-2-first.html


74 comments:

faRiha said...

bila baca entry ni.. teringat lak adik Along asyek dok cakap nak jumpa Apex and tangkap gambar ngan dia.. dia kan peminat bola.. hehe~~ padahal Along tau, dia nak tunjuk kat kawan2 dia la tu.. hehe~~ budak2.. LOL

Elia Si Jejariruncing said...

Along: tu la.. ada gak auntie ckp aritu.. turun la kl. dia ada sini smpai 29hb. lps tu dia dh kena g indon dh..

Marya Hana . said...

dah lebey kurang mcm cerita aku dah ni ! siyes !

Elia Si Jejariruncing said...

Marya: yeke? haha.. kebetulan ekk

HaMiZah said...

comel je korang ni. smoga berbahagia selalu (:

Elia Si Jejariruncing said...

Hamizah: thanks ye mizah~!

Imz Jentayu said...

alolo....sweetnyer story dia....

nour aishah aniza hasan el-yusuf said...

jaga relationship kowang bahek2 yea..moga b'akhir ngan bahagia..

Elia Si Jejariruncing said...

imz: sweet??thanks..hrp2 xkena potong kaki la sbb sweet sgt

aishah: thanks syg!

Hana ni said...

cite akak sweet sgt tahap kne potong kaki lah...kalau buat novel confirm laris n dpt beat novel lagenda budak setan...ahaks..hrp FahmiElia ad jodoh n kekal bhagia hingga akhir hayat....=)amin....!!!!!!

MomTom said...

hahaha... klaka la. ada tak pompuan utk saya plak?

Ullyana zaidy said...

elia..giler sweetnyer korang :)

Elia Si Jejariruncing said...

Hana ni: kalau beat lagenda budak setan so kena jadi "LAGENDA BUDAK BOLA" la..ok x?


momtom: bt ms ni stock dh abes la..huhu

yana: thankss

Rara Farah said...

1st time jelajah sini...i love ur blog....hehe

tenangsudey said...

wah begitu rupenya knal ngan apek... hehe pemalu yea apek.. hehee... wah sume nak bergambar.. saya pon nk jugak.. hehe

tenangsudey said...

wah bestnya dpt jupe kawan lama.. :)-

faridatulfaraid said...

waa..~~sweet nyer love story korang..~~semoga berbhgia selalu ye.~!!

Mizz Dayana said...

sukeeeeeeeeeeeee. :)

L Y N N :) said...

sweet sangattttttttt . boleh kene diabetes youuuu !

ezan said...

sweetnya love story dia, hehe
hope berkeka;ah sehingga hujung nyawa :)

mooLan said...

hai kak!love to read ur blog!
saya doakan akak bahagia dan sangat sweet tgk hubungan kalian..:D

mooLan said...

hai akak!
suke bace blog ni sbb akak x sombong n suke tgk hubungan kalian..moga kekal..aminn..:)

pu3 nonsense said...

fist time bukak n ur blog is very best.... Wah so sweet.... buat nvl best nie... hope korg hepy....

Yuna Hussin said...

sweet nyew cerita akak. (;
suke2! (:

nama.aku.lynn said...

ini suweettt~=)

ItsallaboutME said...

ouh my. i terbaca blog u. and d firsttt gamba.. kwn tusyen i! Zamir?
From VI kan?

:: Mikhaeyl & Rafaeyl :: said...

samer cantik samer padan..
mago hubungan berkekalan hingga ke ke akhir hayat...bila masing2 dah femes neh banyak dugaan nyer

shira said...

best+sweet je...n due2 kiut ler..:)

cimut munniey :) said...

woah! hot gmbr KFCM mcm pelakon jepun HAHA and kamu so cun :)

Amay Hamidi said...

Selamat berbahagia..Bertolak ansur selalu..Jangan ikut mood..Jangan bagi dia boring..Jangan manja sangat..Itu pesanan dari seorang yang lebih tua..Insya Allah kekal sampai ke anak cucu..

suraya said...

haha,klakar pown ade u punyer entry ni,i suke la..

Lulu caldina said...

1st time dtg sini..anway tahniah buat fahmi..utk final msia...CEMERLANG!

Soo...sweet cerita tu...semoga kekal bahagia sehingga alam perkahwinan yer..

masturaismail_nah said...

wow....sweetnyer korang niey...arap2 kekal selamenyer yer!!!hehehe

Ujang9897 said...

wow...leh buat movie nie

eryza said...

Comel betul la korang ni~~ ^___^

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh sweetnyer..nak baca semua entri ni..nak korek2 lagi

Safuraa Abdul Rashid said...

hehehe..datang singgah lagi..
singgah nk baca entry ni..
sy pun kongsi cerita ngan awak ye..
jangan marah..

ni link sy..
http://kisahsayangsafuraa.blogspot.com

Nabilah Zainal said...

OMG, how lucky you are

ruby bieha said...

so sweet

Sunah Mohammad said...

owh...rupa2nya yang saya follow dulu-dulu ni awek Incik Apex la ye..hehehe..tahniah2~ moga berkekalan~

Mak kata Adi, jangan nangislaa!!!

keynah said...

wah!!!sgt menarik..smoga kekal abadi sehingga akhir hayat...jom singgah my blog..tpi tk la menarik mcm cik adik punya..huhu..masih baru balajr..

hanna said...

sweeett bohhh natanggg !!

cf-ipm said...

mmm so sweetttt

keynah said...

nice cerita kownng...
sweet..rasa nk mcm nie jugak lah(macam iklan kfc plak)..hahha

p/s:sila lah singgah blog saya..pasal en bf awk jugak.hehehe...

King Of Single said...

so sweet!
hahaha gelak guling2 da bace ni..
yup..ur right...kuasa ALLAH temukan korang d waktu yg sesuai..

well, obvious ek muke apex merah2 ni HAHA! CUTE GILER LA KORANG...;)


kebtulan yg byak..ehh xtahan giler no 4 tuu..HAHAHHAHA...WELL, kebetulan yg pling sgt tkjut..no 9 of course! what a coincidence rite?huhu

leh wat novel ni ;)

alinac lover said...

menarik..hehheh :) sambung lagi

ayu firdaus said...

Sweet giler cerita cinta korang nie baru baca part 1 dah best hihihihi hope korang berdua kekal ke akhir hayat okey... Wish all the best luck too u two ...

syera chocoily said...

ouh sweet lha :) sumpah ske bace .
ske bace . nk post kt blog bule ??
btw syiera ske sngds kt abg apex nie .eyh2 , akq elia jgn sala sngke . ske die main bola . hehehe . n ske sbb die dri klantn . same ngan syiera ! krim slm kt die bule ?? hehehhe .

edayu said...

how sweet ! hehehe :)

Nette Torres said...

Smoga bahagia hingga ke akhir hayat...jgn gado2 ye...

Syallena said...

For metal music fan... visit my site http://metalalbum-wiki.blogspot.com aaa

amny.. said...

seronok r bce entri sni..
xseda da hampir 2 jam duk membelek blog nii..
nk2 entry bout how 'i met your incik apek'
mmg bes r..;)

Detective Atsuka said...

Boleh bgi no apex,pstu srh die add fb selangorfc17@yahoo.com

meyaa meyoo said...

hehehe comel jek korang..
td tgh blogwalking tetiba terjumpa page neh..
xsangka terjumpa gf fahmi pemain bola gilaan ramai..
hihih ;))

NURULHANIF said...

sweetnya.. akak doakan kamu berdua moga kekal hingga akhir hayat.. :)

podshop/podboy/evagurl said...

kelakar jgk apek..ad jgk time nerves dia..ahahaha..ats pdg nmpak relax je

ilham_un said...

memang best la cita...
ley buat novel plak...
hope berakhir ngan hepy ending...:)

.::: Princess MOMOY :::. said...

Hehe...camne la Fahmi ni ada sifat pemalu.
Aiseyyy...
Sebab Mengapa HARIMAU MALAYA Tidak Boleh Ditukar Kepada HARIMAU MALAYSIA !!

farhanny said...

sweet gila lah love story korang . tp end up kat part 5 je, tu pon kt 5 tu takde cite pon kan :(

mrs papa said...

waaaa .. nice story elia!

to all blogger singgah2 &&& follow la blog sayer .. =))

http://tiqahakitapunyer.blogspot.com/

thanks .. ;)

mamaleen said...

cutenya.. paling suka part bila tersengih2 kerang time baca mesej.. sampai member tegur.. teringat zaman bercinta dulu huhu..

Liza said...

Sweet je korang nih... Muka KFCM macam my classmate lah. Ayah dia mmg Chinese...

Semoga bahagia ke akhir hayat

Mr. Swift said...

Yang gambar tu masa akak umur brape? COmel seyh. Jeles pulak kat KFCM. -_-'



Psst! : Okay Mamak Mu Jahat! AIK?
Psst! : Dunia Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!
Psst! : YA! Memang Saya Ada Skandal Affair Dengan Isteri Rosyam Nor Pun!

Izniey Mohd Nor said...

sweet. .. !!mms sweet sgt2 . .!
gler2 pny sweet la korg ni . . .
smoga kkal bhgia ek <3

Chenta Mall said...

wah romentiknye cerite ye....

anis amira said...

<3 fahmielia much !!
(fahmielia)nickname yg cute sgt ..

mirzatul ain said...

sweet lah. lepas baca entry ni, dush* i just cant imagine KFCM pemalu. haha. muka dia mcm selamba macam je. rupe2 ny, jejaka idaman malaya ni pemalu jugak. haha. honestly, i cant stop laughing now. haha!

princess devilz said...

korang niyh sweet r <3

★ Gadis Merah jamBu★ said...

O0O0O0


macam tu cerita nye =')

★ Gadis Merah jamBu★ said...

O0O0O0


macam tu cerita nye =')

alep' Darlings said...

eh zamir! my cousin lah :D

Chempaka Sari said...

erkkk???

2senaku said...

hmm sorry to hear about you in the newspaper. copy ayat di atas...
"dalam hatiku: hmm.. not bad gak mamat ni.. muka nak macho je.. badan ketaq2.. market baek punye.. boleh la kot nak kenal je pon.. kawan.. bukan nak serious pon.. footballer lagipon.. kebanyakkannya player..bukan leh percaya sangat! ni buat teman time boring2 or transporter je la..hehehe..

Fid"s said...

nice story...
story mory
panjang story...

Blog Widget by LinkWithin